Voordat je aan de slag gaat met het leggen van je vloer, moet je controleren of de ondergrond optimaal voorbereid is. De beste mogelijke ondergrond voor alle soorten vloeren is een vlakke ondergrond. Deze moet stof-, scheur- en vetvrij zijn.
Tip
Vergeet de randisolatiestrips niet. Deze dien je te bevestigen aan de rand van alle wanden, zo voorkom je dat het loopgeluid doortrekt naar de wanden, door een zogenaamde geluidsbrug. Dit leidt tot verslechting van de isolerende eigenschappen van de vloer.
Type dekvloeren
Alle dekvloeren hebben dezelfde functie, een vlakke ondergrond creëren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen natte dekvloeren en droge dekvloeren. Natte dekvloeren worden op de ondergrond gegoten en passen direct alle onregelmatigheden in de ondergrond aan.
Droge dekvloer
Een droge dekvloer is met een egalisatiemiddel voor de vakman heel eenvoudig te leggen en heeft een uitstekend warmte- en geluidsisolatie. Het essentiële voordeel: een droge dekvloer is na het leggen meteen begaanbaar en het daaropvolgende werk kan onmiddellijk uitgevoerd worden. Als alternatief kunnen in plaats van droge dekvloerelementen ook OSB platen op het vulsel gelegd worden. Deze zijn van een natuurlijk materiaal met een zeer goede milieubalans. Ze zijn gemakkelijk te verwerken, hebben zeer goede warmte-isolerende eigenschappen en zijn, naar eigen smaak, ook als eindafwerking bruikbaar.
Natte dekvloer
Een natte dekvloer wordt op de ondergrond gegoten en is de zuinigste variant omdat deze zeer goedkoop is. Het nadeel; er wordt veel water mee ingebracht. Dit vereist een lang drogingsproces. Een natte dekvloer is tijdens het aanbrengen zeer zwaar, wat vooral bij plafonds van houten balken tot statische problemen kan leiden. Over het algemeen is een natte dekvloer door de doe-het-zelver moeilijk te leggen, het is aan te raden dit door een gespecialiseerd bedrijf aan te raden.
Zwevende dekvloer
Een natte dekvloer is een dekvloer die van water en toeslagmaterialen wordt gemaakt en nat met een glad, naadloos oppervlak wordt verwerkt. De natte dekvloer kan niet-zwevend worden verbonden met het ruwe beton of met een isolatielaag. Maar wordt als zwevende dekvloer gelegd.
Leggen op een oneffen ondergrond
Bestaat de ondergrond uit oneffenheden, dan moet je deze egaliseren. We raden de producten van het merk Akkit aan. Voor de voorbehandeling kun je Akkit 102 diepgrond gebruiken (voor absorberende ondergronden). De egalisatiemortel Akkit 201 is geschikt voor het egaliseren van laagdiktes van 3 tot 40 mm. Bij laagdiktes van 2 tot 15 mm raden wij Akkit 203 gietmortel aan. Vanaf 5 mm laagdikte is het van belang een randisolatiestrip aan te brengen bij de overgang van de vloer naar de wand.
Akkit 201 en 203 kun je gebruiken voor alle constructies en minerale ondergronden, maar niet op niet-absorberende oppervlakken zoals kunststof en metaal. Akkit 201 kun je tevens gebruiken op hardhouten vloeren. De ondergrond moet bij ieder te gebruik artikeln aboluut droog, vorstvrij en solide zijn en vrij van stof, vuil, olie, vet, lossen onderdelen en houdt altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing in acht. Volg de instructies van de fabrikant voor de verwerking en voor de droogtijden.
Leggen op vloerverwarming
Of je je laminaat over een vloerverwarming kunt leggen, verschilt per fabrikant en per vloer. Welke laminaatvloeren optimaal geschikt zijn, kun je vinden in de gegevens van de fabrikant of vraag je aan één van onze deskundige personeelsleden in de vestiging. Tevens vind je bij de certificaten die aan ons assortiment laminaat worden meegegeven of de specifieke vloer geschikt is voor het leggen over vloerverwarming.
Als de laminaatvloer over vloerverwarming gelegd kan worden, geldt dat voordat met het leggen kan worden begonnen, er een duidelijk protocol is opgesteld door de verwarmingsfabrikant. Tijdens het leggen van de vloer over vloerverwarming, dient de verwarming uitgeschakeld te zijn. Ongeveer drie dagen na het leggen van de vloer kan de oppervlaktetemperatuur van de vloer langzaam verhoogd worden. Hoe sterk je je laminaattvloer maximaal mag verhitten, staat in de gegevens van de fabrikant.
Leggen op tapijtvloeren
Oude tapijten of naaldvilt moet voor het leggen van je nieuwe laminaat- of parketvloer worden verwijderd. De reden hiervoor is dat door de vloerbedekking bij lopen over de vloer meer beweging kan ontstaan bij de messing- en groefverbinding. Hierdoor treedt materiaalvermoeiing op, die het hoogteverschil van de laminaatvloer en als gevolg daarvan het openen van de voegen bevordert.
Leggen op tegels
Een oude tegelvloer hoef je voor het leggen van laminaat niet uitgebreid te verwijderen. Let er echter wel op dat dampremmende laag en geluidsisolatie onder de planken moet worden aangebracht, evenals goed te controleren dat de tegelvloer een vlakke ondergrond biedt.
Leggen met geringe hoogte
Vooral bij renovaties en moderniseringen is vaak slechts een beperkte opbouwhoogte mogelijk. Hier worden over het algemeen laminaat- en houten vloeren aanbevolen