Wat zijn ledstrips?
Tegenwoordig zijn de meeste gloei- of spaarlampen alweer vervangen voor ledlampen. 'Led' staat voor light emitting diode.
Waarom zou je ledverlichting gebruiken?
Ledlampen staan bekend om hun hoge lichtopbrengst en lage energieverbruik. Hartstikke duurzaam dus! Ledstrips zijn dan een variatie van ledverlichting. Om precies te zijn: flexibele lichtstrips waarop led's zijn geplaatst. Een ledstrip wordt gebruikt voor het creëren van indirect, decoratief licht. Indirecte verlichting houdt in dat de ruimte verlicht wordt, maar dat de lichtbron zelf niet zichtbaar is. Het licht valt daarmee eerst op de vloer, de wanden of het plafond en wordt daarna de ruimte door verspreid. De verlichting is niet verblindend en het maakt het licht gezellig en knus.
Ledstrips kunnen heel makkelijk onder een aanrechtblad, onder traptredes voor trapverlichting, of achter een spiegel. Ledstrips zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Vaak kun je de strip zelf naar eigen wens aanpassen, door ze in te korten of juist te verlengen. De strips met led hebben een plakstrip op de achterkant, waardoor het installeren erg makkelijk is. Soms is de ledstrip afgewerkt met een silicone laag, om deze stof- en waterbestendig te maken; ideaal voor in de badkamer!
Ledstrips zijn dus makkelijk te plaatsen. Ga zelf aan de slag! Door de zelfklevende laag is de bevestiging niet permanent. Je kunt volledige ruimtes verlichten met ledstrips en het zelfs als hoofdverlichting gebruiken. Of leg accenten op meubels of andere plekken in jouw interieur.
Welke ledstrips moet ik kiezen?
Kopen, plakken, stekker erin en inschakelen. Tot zover de theorie over ledstrips. Om goed te kunnen kiezen uit het ruime assortiment van verschillende ledstrips, is het handig om eerst na te denken over onderstaande dingen.
Wat wil je met de ledstrips verlichten?
Je kunt ongeveer alles in je interieur verlichten met ledstrips; niet alleen als decoratie. Ledstrips zijn geschikt als bureaulamp in de werk- of studeerkamer. Of als onderbouwverlichting in de keuken. Je kunt ze ook gebruiken om een hele ruimte te verlichten en dus als hoofdverlichting gebruiken.
Het belangrijkste is om het juiste aantal lumen te kiezen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de ledstrips.
Even als extra info:
- ledstrips met ca. 300 lumen per meter zijn geschikt als decoratieve sfeerverlichting,
- ledstrips met ca. 550 lumen per meter zijn geschikt als werklamp,
- ledstrips met ca. 1100 lumen zijn geschikt om een hele ruimte te verlichten.
Hoe lang moeten je ledstrips zijn?
Voordat je ledstrips koopt, moet je thuis even de rolmaat erbij pakken. Zo kun je goed bepalen welke lengte je nodig hebt voor jouw verlichtingsproject! Met sfeerverlichting heb je waarschijnlijk een beperkte lengte nodig. Als je een hele ruimte wilt verlichten, ziet het er anders uit. Zorg ervoor dat je strips met led koopt in de lengte die je nodig hebt, óf dat ze kunnen worden verlengd. Wil je twee ledstrips met elkaar verbinden om een langere ledstrip te vormen? Let er dan op dat de producten overeenkomen met elkaar en daadwerkelijk met elkaar kunnen worden verbonden. Het is ook belangrijk dat je transformator of adapter het vereiste vermogen kan leveren.
Welke lichtkleur moeten de leds hebben?
Hoe leuk is het om je binnenverlichting volledig af te stemmen op jouw interieur! Ledstrips met warm wit licht zijn geschikt voor de eetkamer, woonkamer of slaapkamer. Ook kun je hiermee goed accenten leggen in je interieur. Denk aan ledstrips bij de tv, of rond de vitrinekast. Neutraal wit licht is perfect als verlichting van een ruimte, of als werklamp. Daglicht wit is geschikt voor de werkkamer of hobbykamer. En gekleurde leds? Die ledstrips kun je gebruiken op plekken waar je sfeer wilt creëren. Of het nu de woonkamer of in de slaapkamer is. Ook goed om over na te denken: wil je de ledstrips kunnen dimmen? Of dat ze alle tinten van warm wit tot koud wit licht kunnen tonen?
Hieronder vind je de juiste ledstrips voor elk verlichtingsproject:
Serie | Licht | Eigenschappen |
---|---|---|
MaxLED 250 | Decoratief licht | Deze ledstrips verdelen decoratief licht en laten je meubels optisch zweven. Ze laten je wanden stralen, veranderen je badkamer in een kleine oase, of zorgen als trapverlichting voor meer veiligheid. |
MaxLED 500 | Perfect ruimte- en werklicht | Deze heldere ledstrips verlichten je keukenwerkblad, je werkplaats en atelier, of andere werkoppervlakken. Ze hebben de perfecte helderheid om bij te werken, zonder te verblinden. |
MaxLED 1000 | Bijzonder helder | Deze enorm heldere ledstrips zorgen voor een complete ruimteverlichting. Ze verlichten woonruimtes en wanneer je het licht wilt dimmen, ontstaat er sfeervolle basisverlichting. |
YourLED | Gecoat voor decoratieve verlichting | Deze ledstrips zijn door hun coating extra beschermd tegen spatwater en stof. In de badkamer of keuken moet je dus kiezen voor de gecoate ledstrips. Op de gemarkeerde plekken kun je de strips naar wens inkorten. Dankzij de zelfklevende achterkant én de flexibiliteit van de ledstrips zijn ze snel en makkelijk in te korten. |
YourLED Eco | Ongecoat voor achtergrondverlichting | Deze ledstrip heeft geen coating en is enorm plat. Hierdoor is dit de ideale oplossing voor lichtaccenten achter kasten, meubels en onder het bed. De eco ledstrips kun je op maat knippen, inkorten en met elkaar verbinden. Ze zijn heel geschikt voor montage van led strip profielen. |
SimpLED | Complete set | Deze ledstrips zijn verkrijgbaar in complete sets die klaar zijn voor gebruik! Ze zijn geschikt als voordelige oplossing voor veel verschillende toepassingen, zoals sfeerlicht, oriëntatielicht, of voor ruimteverlichting. |
Ledstrip profielen
Als je wanden, plafonds of vloeren met ledstrips wilt verlichten, komen profielen goed van pas. Er zijn verschillende varianten, afhankelijk van wat je wilt verlichten. Profielen kunnen worden ingekort tot de gewenste lengte. De meeste profielen hebben een geïntegreerde diffuser, die zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld.
Ledstrips koppelen
Pak groots uit met die kleine ledlampjes! Voor een klein stukje verlichting kun je kleine ledstrips gebruiken. Maar moet de ledstrip de hoek om gaan, langs obstakels, of wil je meerdere ledstrips met elkaar verbinden? Alles is mogelijk! Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar voor het koppelen van ledstrips.
Welke accessoires heb je nodig voor het koppelen van je ledstrips? Je kunt kiezen uit hoekverbinders en snelverbinders of connectoren. Let er goed op dat de verbinders ook echt werken in combinatie met jouw ledstrips.
Ledstrips koppelen door te solderen is verleden tijd! Gebruik snelverbinders, want dankzij de plug-intechnologie kun je de ledstrips gemakkelijk bevestigen en installeren. Voorbeeld: je ledstrip moet de hoek om gaan. Hiervoor heb je een ook een hoekverbinder nodig.
- Sluit eerst de snelverbinder aan op je ledstrip.
- Sluit de ledstrip daarna aan op de hoekverbinder.
- Aan de andere kant van de hoekverbinder verbind je de ledstrip op dezelfde manier als hierboven!
Led strip adapter
Wanneer je verschillende ledstrips wilt bevestigen, zorg er dan voor dat je een adapter of transformator met het juiste vermogen hebt. Het is belangrijk dat al je ledstrips dezelfde spanning hebben:
12 of 24 volt.
Ledstrips inkorten
Heb je genoeg led strip gebruikt in jouw interieur, maar heb je nog wat over? Dan kun je de rest weglaten. Heel simpel: ledstrips knippen. Zo werkt 't!
- Gebruik een schaar of stanleymes om de ledstrip te knippen.
- Knip bij de markering op de ledstrip. Niet elke ledstrip heeft zo'n markering; in het algemeen is het inkorten mogelijk op afstanden die 8-10 cm uit elkaar liggen.
- Volg bij het knippen van de ledstrip de markering heel nauwkeurig, zodat je de printplaat niet beschadigt.
- Voordat je de ledstrips gaat inkorten: lees de instructies van de fabrikant in de montagehandleiding!
Ledstrip ideeën
De tv met verschillende kleuren verlichten, dankzij ledstrips? Hartstikke leuk! Maar je kunt nog veel meer doen met ledstrips! Dankzij het indirecte licht kun je het in alle ruimtes gebruiken. Voor de meeste ideeën heb je alleen ledstrips, accessoires en een schaar nodig. Jij haalt de ledstrips, wij geven je de ideeën!
Ledstrips op het plafond
Hoe kun je ledstrips ophangen op het plafond? Dat doe je met profielen. Kies voor plafondverlichting de ledstrips met de juiste lengte en veel lumen. Monteer de ledstrips in de profielen en bevestig ze aan het plafond. Als je kiest voor ledstrips die je kunt dimmen, kun je de helderheid van jouw plafondverlichting zelf aanpassen. Ideaal voor in de woonkamer of slaapkamer!
Je kunt bij plafondverlichting nog een stap verder gaan met indirect licht. Laat de ledstrips, samen met de profielen, verdwijnen. Dit doe je door een stuk van het plafond te verlagen en de ledstrips in de ruimte ertussen te installeren. Een leuk idee voor in de woonkamer.
Ledstrips als vloerverlichting
Wist je dat je ook de vloer kunt verlichten met ledstrips? Hiermee creëer je ruimteverlichting of nachtverlichting, bijvoorbeeld in de gang, hal of op de overloop. Voor het bevestigen van ledstrips heb je aluminium profielen nodig. Deze bevestig je eerst aan de muur, daarna plaats je de bijpassende ledstrips in het profielkanaal. Tenslotte monteer je de plint er bovenop.
Ledstrips als badkamerverlichting
Creëer met ledstrips je eigen wellness-sfeer in de badkamer! De beste ledstrips voor vochtige ruimtes, zijn die met een coating: een extra beschermend laagje. Ook kun je ledstrips in combinatie met een krimpkous en profielen in de badkamer installeren. Bevestig dimbare leds als verlichting van de ruimte, of gebruik ze om nissen of badkamermeubels te verlichten.
Ledstrips als trapverlichting
Ledstrips zijn ideaal om de trap te verlichten! Je hebt hierin twee mogelijkheden: je kunt de ledstrips op elke trede plakken, onder de rand of aan de buitenkant. Of je bevestigt ter hoogte van de trapleuning ledstrips en bijpassende profielen. Hiermee zorg je voor goede trapverlichting en zorg je voor een stukje veiligheid.
Ledstrips als bureaulamp of keukenverlichting
Als je aan het werk bent, wil je wel wat kunnen zien! Of je nu aan het werk bent in je thuiskantoor, aan het studeren in je studeerkamer, óf in de keuken bezig bent. Als je zo geconcentreerd bezig bent, wil je niet dat het licht te verblindend en te fel is. Dan zijn ledstrips ideaal! Vooral als je bovenkasten hebt, kun je de ledstrips eenvoudig aan de onderkant ophangen. Voor in je kantoor of studeerkamer is het 't fijnst als je daglicht witte verlichting kiest.
Ledstrips in de kledingkast
Vroeg in de ochtend wil je de juiste kleding kunnen pakken. Als je niet genoeg licht hebt, kan dat nog wel eens verkeerd gaan! De oplossing: ledstrips in de kledingkast, te bedienen met een schakelaar, een sensor of via een app. Of het nu je kledingkast of inbouwkast in de slaapkamer is, of een servieskast in de keuken: ledstrips zijn ideaal.
Ledstrips als meubelverlichting
Creëer met ledstrips een knusse sfeer, door meubels te laten zweven! Van een zwevende kast, tot een zwevende bank: alles is mogelijk. Je kunt ook ledstrips op een zelfgemaakte bar of meubel bevestigen. Of bij de vitrinekast of tv-meubel. Gebruik ledstrips met decoratieve sfeerverlichting, dat kan worden gedimd of zelfs van kleur kan veranderen!
Ledstrips voor buiten
Je kunt ook buiten indirect licht laten schijnen! Denk aan je balkon, terras, patio, onder je overkapping... Wat je nodig hebt zijn ledstrips die geschikt zijn voor buiten en die weersbestendig zijn.
Bevestig de ledstrips aan je tuinmeubelen, schutting, tuinpalen, of aan de reling van je balkon natuurlijk. Creëer je eigen sfeer met ledstrips, buiten in jouw tuin!
Smart ledstrips
Geen zin om elke keer een extra afstandsbediening te gebruiken voor je ledstrips? Maak je ledverlichting slim! Ledstrips zijn ook verkrijgbaar in de slimme versie van Smart Home. Je kunt ze eenvoudig aansluiten op de bridge en daarna kun je ze bedienen via een app op je smartphone. In die app kun je ook verschillende regels instellen voor je ledstrips. Super handig!