Gezonde planten beginnen bij een gezonde bodem. Dat klinkt soms makkelijker dan dat het is. Bij teveel water geven ligt wortelschimmel en wortelrot al snel op de loer. En dan hebben we het nog niet eens over alle rouwvliegjes of trips die eitjes leggen in de grond.
Met LECHUZA-PON heb je hier geen last meer van. Dit plantensubstraat geeft de juiste voedingstoffen voor elk type plant en houdt de wortels gezond!
Voordelen van LECHUZA PON
LECHUZA PON is een vorm van plantensubstraat, net zoals potgrond dat ook is. Potgrond zorgt ervoor dat je planten de juiste voeding krijgen, op hun plek gehouden worden en dat de wortelen de voedingstoffen goed kunnen opnemen.
LECHUZA PON plantensubstraat doet eigenlijk hetzelfde alleen bestaat LECHUZA PON uit een mix van minerale gesteenten en mestkorrels. Daarnaast heeft LECHUZA PON nog wat extra voordelen:
- Luchtdoorlatend
De verhouding water (45%) en lucht (55%) is optimaal voor planten. Dit zorgt ervoor dat planten minder vatbaar zijn voor ziekten. De LECHUZA PON klinkt niet in elkaar en blijft luchtdoorlatend. - Overbemesting niet mogelijk
Het plantensubstraat slaat overtollige meststoffen op en geeft ze af wanneer nodig. Hierdoor kunnen wortels niet verbranden als gevolg van overbemesting. - Ongedierte kan zich niet nestelen
Plantenongedierte (denk aan de varenrouwmug) kan zich niet nestelen in de plantensubstraat. Ook schimmels kunnen zich door de zuivere minerale basis niet gaan verspreiden. - Herbruikbaar
De structuur van het substraat verandert niet naar verloop van tijd. Het blijft luchtdoorlatend en zorgt dat de plant stevig blijft staan. Hierdoor kun je het eindeloos blijven hergebruiken en dit maakt het meteen een duurzaam alternatief voor potgrond. - Makkelijk verpotten zonder rotzooi
Doordat de plantensubstraat makkelijk te strooien is (veel grotere korrels dan aarde) hoef je niet de knoeien wanneer je je planten verpot. - Puur natuur
Niks geen chemische bestanddelen toegevoegd, gewoon natuurlijke mineralen die niet schadelijk zijn voor de natuur. Daarnaast zit er geen turf in de substraten.
Turfvrij
LECHUZA-PON is turfvrij. Bij turfwinning komt veel CO2 vrij en daarom zijn de plantesubstraten van LECHUZA lager in CO2-uitstoot dan potgrond met turf.
Ingrediënten LECHUZA PON
Naast de klassieke LECHUZA PON zijn er meerdere plantensubstraten. Zo kies jij het soort substraat die voor jouw plant geschikt is. Per soort is namelijk gekeken naar de behoefte van de plantensoorten. Hierbij is het soort Pon steeds aangepast naar de plantensoort en is er naast zeoliet, lava en puimsteen aanvulling gedaan met andere humussoorten of meststofsoorten. Bekijk hieronder alle soorten in één oogopslag:
Hoe werkt LECHUZA PON?
De overstap van potgrond naar LECHUZA PON lijkt misschien groot en het is even wennen. Maar moeilijk is het zeker niet! Wij leggen je uit hoe je jouw planten verpot met LECHUZA PON.
Stap 1
Zorg voor een pot die groot genoeg is voor de kluit van de plant. Net zoals bij verpotten met potgrond kun je uitgaan van een 3 centimter grotere pot. LECHUZA heeft ook potten waar al een watersysteem in zit
Stap 2
Schut de kluit van de plant goed uit. Het is niet erg als er nog wat aarde tussen de wortel blijft zitten.
Stap 3
Vul de pot met een laag LECHUZA PON. Zet de plantenkluit op de laag en verdeel nog wat PON om alle wortels heen. Eventueel kun je het substraat even opschudden zodat het goed tussen alle worstels blijft zitten.
Wil je de PON gelijkmatig verdelen? Met de PON maatbeker kun je zonder het knoeien van de korrels eenvoudig de hoeveelheid PON verdelen in de pot.
Stap 4
Geef meteen een goede scheut water aan de plant. De LECHUZA PON zal dit vocht absorberen en afgeven wanneer de wortels hierom 'vragen'.
Opnieuw bemesten
Na ongeveer zes maanden is het tijd om je planten opnieuw te bemesten. Gebruik langdurige en vloeibare meststoffen om je groene planten weer van voldoende voedingsstoffen te voorzien.