Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 11:11 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Wil je lavendel planten? Goede keuze! In tijden waarin de zomers steeds heter worden, is lavendel de ideale tuinplant. Hij staat graag in de schijnwerpers! Want lavendel geeft de voorkeur aan zonnige plekjes. Geef hem wat hij verlangt.

Zet je lavendel op een plek waar hij minstens 6 tot 8 uur per dag zon krijgt. Hoe meer zon, des te beter hij zal groeien. Lavendel houdt ook van een knus plekje. Zorg er bij het planten van lavendel voor dat hij beschermd is tegen harde wind. Hier kunnen windschutplanten zoals taxushagen, cipressen of thuja nuttig zijn.

Bepalend zijn niet alleen de zonuren, maar ook de bodemkwaliteit! Op wat voor bodem kun je lavendel planten zodat hij goed gedijt? Wij raden een doorlatende en vruchtbare grond aan. Lavendel is dol op zanderige of grindachtige bodems die overtollig water snel afvoeren.

Als je een plek voor de lavendel hebt gevonden, is het tijd voor het project. Dus mouwen opstropen en lavendel planten. Ontdek stap voor stap hoe je lavendel moet planten, zodat de halfheester goed wortel schiet en zich goed ontwikkelt. Dan zul je lang plezier hebben van je lavendel.

De ideale planttijd is de lente of de herfst. In de lente moet de laatste vorst voorbij zijn. De grond moet al wat opgewarmd zijn. In de herfst moet je niet te lang wachten. Lavendel moet minstens 6 weken voor de eerste vorst geplant worden.

Heb je geen tuin en wil je lavendel in een pot planten? Geen probleem. Dat is een manier om zelfs met beperkte ruimte te genieten van de schoonheid en geur van de plant. Ga bij het planten van lavendel net zo te werk als in de tuin. Zorg ervoor dat de pot minstens 30 cm diep is, zodat de wortels ruimte hebben om zich te verspreiden. Bovendien moet de pot gaten aan de onderkant hebben om overtollig water af te voeren en waterophoping te voorkomen.

Als je lavendel in een pot wilt planten, moet je letten op regelmatige, maar zuinige bewatering. Geef water als de bovenste laag aarde droog is. Let erop dat de bladeren niet nat worden, om schimmel te voorkomen.

Vereenvoudig het werk met automatische bewateringssystemen voor op het balkon. Hiermee kun je de planten op het balkon regelmatig en automatisch van water voorzien. Nooit meer aan water geven denken!

Lavendel staat bekend om zijn vermogen om zelfs onder ongunstige omstandigheden te gedijen. Maar ook deze robuuste plant heeft jouw aandacht nodig. Lavendel moet je verzorgen, zodat deze zich in volle glorie kan ontwikkelen.

Omdat het hier om een robuuste plant gaat, hoef je weinig aandacht te besteden aan het verzorgen van lavendel. Houd het gebied rond de halfheester vrij van onkruid. Als er te veel onkruid groeit, kan de groei van lavendel worden belemmerd. Controleer regelmatig de locatie om ervoor te zorgen dat je plant voldoende zonlicht krijgt. Als dit niet het geval is, moet je de lavendel verplaatsen. Op de lange termijn gedijt hij namelijk het beste in de volle zon.

Lavendel snoeien is ook onderdeel van het verzorgen. Alleen zo kan je plant optimaal groeien. We raden aan om lavendel twee keer per jaar te snoeien. Een keer in het voorjaar en een keer in de late zomer. Op die manier kan de lavendel beter uitlopen en zorg je voor een weelderige bloei.

Lavendel verzorgen na het planten

  • Geef de lavendel de eerste weken na het planten regelmatig water. Houd de grond vochtig maar niet drassig.
  • Zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Zo voorkom je wateroverlast.
  • Bescherm de plant tegen harde wind. Vooral jonge planten zijn gevoelig. Ze zijn nog niet zo stevig geworteld en kunnen afbreken of zelfs hun grip verliezen.
  • Als je lavendel in de herfst plant, moet je de plant met een lichte afdekking tegen vorst beschermen. Vooral jonge planten kunnen nog niet tegen extreme temperaturen.

Lavendel water . HORNBACH

Lavendel is een onderhoudsvriendelijke plant. Hij houdt van droogte en heeft daarom niet veel water nodig. Maar ook bij het water geven van lavendel zijn er een paar regels om te volgen, om een gezonde groei te bevorderen. Een juiste dosering beloont jouw lavendel met weelderige bloemen in je tuin.

  • Giet liever te weinig dan te veel!
    Voordat je de lavendel water geeft, moet de grond goed uitgedroogd zijn. Anders veroorzaak je wateroverlast.
  • Geef lavendel water bij de wortel
    Giet het water niet over het blad, maar direct bij de wortel. Zo kun je de wortelgroei bevorderen.
  • Geef lavendel altijd 's ochtends water
    De ochtend is het beste moment om lavendel water te geven. Zo geef je je plant voldoende tijd om het water op te nemen, voordat de zon te sterk wordt en het water verdampt.
  • Lavendel water geven: per seizoen
    In het voorjaar en de zomer heeft lavendel meer water nodig omdat hij actief groeit en bloeit. In de herfst en winter moet je de bewatering eerder verminderen.

Je vraagt je misschien af waarom je lavendel zou moeten bemesten? Heel simpel: zo zorg je ervoor dat jouw plant gezond groeit en zijn geur kan verspreiden. Lavendel is een halfheester. Het beste kun je een uitgebalanceerde langzaam werkende meststof gebruiken. In de tuin kun je ook een laag organische mulch, zoals versnipperde bladeren of compost aanbrengen. Over het algemeen heeft lavendel geen overmatige bemesting nodig. Een keer per jaar lavendel bemesten is in de meeste gevallen voldoende.

De beste tijd om lavendel te bemesten is in de lente, als de plant begint te groeien. Wacht hiermee tot de laatste vorst voorbij is. Strooi de meststof dan gelijkmatig rond de plant. Bij het bemesten van lavendel moet je het substraat niet direct op de plant of bladeren strooien, maar direct op de grond. Alleen dan kunnen de voedingsstoffen door de wortels worden opgenomen. De lavendel kan groeien en zal zich op de lange termijn thuis voelen in jouw tuin.

Er zijn veel soorten lavendel die verschillen in grootte, bloeiperiode, bloemkleur en koudebestendigheid. De volgende tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende lavendelsoorten, om je een overzicht te geven.

Lavendel variëteit Synoniemen Planttijd Bloeitijd Groei hoogte Bloemkleur Winterhard
Echte lavendel (Lavandula angustifolia) Smalbladige lavendel of lavendel lente of herfst Juli tot september 100 tot 150, zelden tot 200 cm Blauw of paars Ja
Tandlavendel (Lavandula dentata) Franse lavendel of tandlavendel Juni tot augustus 50 tot 90 cm Lichtblauw *voorwaardelijk
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) Cypriotische lavendel, vlinderlavendel of meerjarige lavendel

Juli tot september 50 tot 150cm Lichtpaars tot roze

Nee

* Onder gunstige omstandigheden is lavendel winterhard.
Hij kan overleven in milde winters buiten, maar heeft extra bescherming nodig tijdens koude winters.

naar boven