Lavameel wordt gemaakt van vulkanisch gesteente. Daardoor behoort het tot de stolgesteenten, natuursteen, en is het een mineraalrijk alternatief voor de gebruikelijke bodembedekkingen.
Voordelen:
- Het hoge aandeel aan mineralen zorgt voor een verbetering van de bodemstructuur.
- De grond onder het lavameel droogt niet zo snel uit en blijft dus langer vochtig.
- Door de korrelige structuur blijf het perk goed beloopbaar en heeft het minder last van slakken.
- De groei van ongewenst onkruid wordt duidelijk beperkt.
In tegenstelling tot andere organische bodembedekkingen, zoals boomschors, is lavameel volkomen geurloos en verrot het niet. Het perk blijft altijd mooi en de inspanningen voor de verzorging zijn op de lange termijn een stuk minder. Lavameel is overal toepasbaar, ook voor het creëren van paden en om plantenbakken en grastegels mee op te vullen.
Boomschors is verkleind en ongefermenteerde schors en behoort daardoor eveneens tot de organische bodembedekkingen.
Voordelen:
- De grond onder het boomschors droogt niet zo snel uit en blijft langer vochtig.
- Hierin gaan kleine organismen wonen die de vruchtbaarheid van de grond verhogen.
- De groei van ongewenst onkruid wordt duidelijk beperkt.
In tegenstelling tot lavameel verrot de schors na een bepaalde tijd. Daarbij wordt stikstof aan de bodem onttrokken. Om voor evenwicht te zorgen, moet je het substraat eerst met hoornspaanders vermengen. In tegenstelling tot lavameel is boomschors niet voor alle planten geschikt, wees voorzichtig bij groente- en bloemperken!
Tip
Je kunt verborgen hoeken in de tuin of plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn, met boomschors bedekken. Dat maakt het onderhoud gemakkelijker. Verder kun je onbehandelde boomschors ook als bodemsubstraat voor een terrarium gebruiken.