Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-09-24 om 22:06 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Kraan vervangen

Een lekkende kraan? Een gaatje in de leiding ontdekt? Of gewoon een oude kraan vervangen? Soms kun je niet om het vervangen van je kraan in de keuken of badkamer heen. Hier vind je alles over hoe je het water op de juiste manier afsluit, kranen installeert en kraanafdichtingen vervangt.

Kraan vervangen

Draai het water dicht

Voordat je de kraan in de keuken of badkamer kunt vervangen, tref je een aantal voorbereidingen. Sluit als eerste de watertoevoer! Anders kan een plotselinge waterstoot schade aan meubels veroorzaken en niemand wil onnodig geld betalen voor water dat je niet gebruikt.

Zorg er voor dat je altijd een emmer en een doek bij de hand hebt wanneer je de kraan vervangt.

1. Sluit de kraan en leiding: Zorg er eerst voor dat alle kranen en leidingen gesloten zijn. Sluit de kraan niet te abrupt af, anders kunnen afzettingen in de leidingen loskomen. De hoofdwaterkraan bevindt zich meestal in de buurt van de watermeter of in de kelder. Maar deze kan ook onder de gootsteen of wastafel in de badkamer zitten. Draai de kraan met de klok mee om het water uit te zetten.

Als je de hoofdwaterkraan niet kunt vinden of als deze te vast zit, kun je ook zoeken naar een klein kraantje in de buurt van het toilet, de wasmachine, enzovoort. Zo kun je in ieder geval individuele waterbronnen afsluiten.

2. Test de watertoevoer: Om te controleren of je het water goed hebt afgesloten, probeer je een kraan in huis. Als er niets gebeurt, heb je alles goed gedaan.

Keukenkraan vervangen

Hard water en andere afzettingen zorgen er voor dat de kraan in de keuken na verloop van tijd verslijt. Maar het kan ook dat je de kraan wil vervangen zodat deze beter bij je nieuwe interieur past. HORNBACH heeft keuze uit diverse kranen voor de keuken. En zelfs kokendwaterkranen waarmee het water kokend uit de kraan komt. Bespaar jezelf dat je de waterkoker aan moet zetten om thee te zetten.

Uiteraard moet je bij het vervangen van de kraan in de keuken niet alleen letten op het uiterlijk en de functie, maar ook dat de afmetingen overeenkomen met de bestaande gaten in de gootsteen.

Badkamerkraan vervangen

Of je nu de badkamer gaat verbouwen, een nieuwe wastafel wil plaatsen of dat de kraan na het ontkalken nog steeds niet goed werkt. Allemaal reden voor een nieuwe kraan in de badkamer.

Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe voordat je de oude kraan in de badkamer kan vervangen:

  • dat de nieuwe kraan de juiste hoogte heeft voor de gootsteen;
  • of je een hoge- of lagedrukkraan nodig hebt (afhankelijk of je een boiler in de badkamer hebt);
  • dat zowel de aansluitingen als de afmetingen van de kraan passen in de gaten die al in de gootsteen of de wand van het bad of de douche geboord zijn.

Kraan afdichting vervangen

Pling. Pling. Pling... Als de kraan voortdurend druppelt, kan dit op je zenuwen werken. De rubberen afdichting in de fitting is meestal de schuldige. Deze wordt na verloop van tijd broos en kan barsten. Gelukkig kun je dit eenvoudig zelf repareren – zonder dat je de kraan hoeft te vervangen.

1. Draai het water dicht:

Sluit eerst het water af, voordat je de kraanafdichting vervangt. Bij zowel een ééngreepsmengkraan als een ​​ tweegreepsmengkraan die je op een wastafel of spoelbak monteert, sluit je het water af bij de hoekkranen voor warm en koud water. Deze bevinden zich direct onder de gootsteen. Laat warm en koud water kort lopen - hierdoor wordt de druk uit de leiding gehaald.

Als je een kraan hebt die rechtstreeks uit de muur komt bij bijvoorbeel het bad of de douche, moet je de kraan op de watermeter dichtdraaien. Je kan de waterleiding ontluchten door de kraan open te draaien.

2. Vervang de cartouche van de eengreepsmengkraan:

Bij een ééngreepsmengkraan, oftewel een kraan met een hendel voor warm en koud water, moet je de cartouche vervangen.

  • Verwijder eerst de dop onder de hendel om toegang te krijgen tot de cartouche.
  • Met een inbussleutel kan je de hendelbevestiging losschroeven.
  • Ontgrendel daarna de cartouchehouder met een pijpsleutel.
  • Vervang de oude cartouche door een nieuwe, monteer de houder weer en test of alles goed vastzit.

3. Vervang de fittingafdichting met twee handgrepen:

  • Schroef de handgrepen los. Draai hiervoor de schroef achter de handgreepafdekking los. Dit kan vaak eenvoudig worden verwijderd.
  • Je kan nu de blootliggende klep losmaken en verwijderen met een steeksleutel.
  • De afdichtring vind je aan de onderzijde van het ventiel. Het wordt meestal vastgezet met een schroef of een borgmoer. Maak de sluiting los, wrik de afdichting los en plaats een nieuwe.

Soms is de kraanafdichting gewoon verkalkt in plaats van versleten. In dit geval is het voldoende de afdichtingen in een azijnbad te laten weken.
Top-artikel
KÖRO Zeefdichtring voor wasmachine/doucheslang/kraan 3/4" 2 st
2,50 €*/ Stuks

Vergeet niet de hoekstopkranen te vervangen!

Wanneer je een kraan wilt vervangen, dien je altijd tegelijkertijd de hoekstopkraan te vervangen. Sluit hiervoor eerst de hoofdwaterkraan af en zorg dat de waterleiding volledig leegmaakt zijn.

Buitenkraan vervangen

Vorst en regen zorgen ervoor dat buitenkranen na verloop van tijd verslijten en gaan roesten. Om de buitenkraan te kunnen vervangen, moet je rekening houden met een aantal zaken die niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op binnenkranen.

  • Draai voordat je de buitenkraan gaat vervangen de hoofdwaterkraan dicht.
  • Spuit wat smeermiddel op de plek waar de buitenkraan op de leiding aansluit. Dit zal helpen de roest rond de schroefdraden los te maken als de kraan te strak zit.
  • Open de kraan en laat al het water weglopen.
  • Plaats vervolgens een waterpomptang op de kraan en een tweede op de leiding. Zorg ervoor dat de tang op de buis niet wegglijdt en draai hem tegen de klok in rond de kraan totdat deze loskomt en gemakkelijk kan worden verplaatst. Je kunt het vervolgens met de hand losdraaien.
  • Gebruik een borstel met stijve haren om de draden van roest en ander vuil te verwijderen.
  • Om ervoor te zorgen dat de draad niet gaat lekken, kun je er wat teflontape omheen wikkelen, bij voorkeur in meerdere lagen.
  • Schroef vervolgens de nieuwe kraan met de klok mee op de leiding en sluit hem weer stevig aan op de waterleiding met behulp van de pijptangen. Controleer alleen nog of de verbinding goed vastzit - klaar.

Bescherm de buitenkraan tegen vorst

Als je wilt voorkomen dat de buitenkraan in de winter bevriest, draai je de watertoevoer dicht en laat je het water dat nog in de leiding zit weglopen.

‘’Waterontharder tegen kalk: als je je kraan eenmaal hebt vervangen, is het belangrijk deze goed te beschermen tegen kalk. Plaats een waterontharder zodat je nooit meer last hebt van vastzittend kalk. Lees hier alles over waterontharders!‘’

Meer over keukeninstallatie

Meer over sanitair installatie

naar boven