Bij het aanleggen van een buitenkraan bevindt het beginpunt zich meestal in de meterkast of onder het kruipluik aldaar waar de hoofdwaterleiding binnenkomt. Ook is het mogelijk om een aftakking te maken vanaf een waterleiding dicht bij waar de buitenkraan gewenst is. Maak vooraf een plan van beginpunt tot eindpunt. Op basis van dit plan bepaal je de benodigde materialen. Voor het aanleggen van een buitenkraan wordt over het algemeen een tyleen slang 16 mm en een koperen buis 15 mm gebruikt. Als je begint is het zinvol om alle materialen volgens het plan in de juiste volgorde uit te leggen. Om op de bestaande waterleiding te kunnen aansluiten, gebruik je een knelkoppeling T-stuk in de juiste maatvoering en een kogelkraan voordat je verder gaat met de leiding. Met de kogelkraan kun je 's winters de waterleiding droog leggen om lekkage door bevriezing te voorkomen.
Koudwaterleiding aanleggen
Bij het maken van een koudwaterleiding helpen wij je graag een handje. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan en stroop je mouwen op, pak de zaag en vijl en ga ervoor!
Bij het maken van een koudwaterleiding helpen wij je graag een handje. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan en stroop je mouwen op, pak de zaag en vijl en ga ervoor!
Dit heb je nodig voor je project
Koudwaterleiding aanleggen: stap voor stap
Zaag de waterleiding tyleen en/of koperen buis op de gewenste lengte. Je kunt hier voor ook een pijpsnijder kunststof of een pijpsnijder koper voor gebruik. Dit gereedschap zorgt voor een goede randafwerking van de slang en de buis wat de montage ten goede komt.
Vervolgens braam je het uiteinde van de tyleenslang af met een vijl, om beschadigingen van de O-ring, afdichtring, te voorkomen en de montage te vergemakkelijken. De koperen buis kun je afbramen met de puntige zijkant van de pijpensnijder of met een fijne vijl. Nu ben je klaar om de leidingen te koppelen en aan te sluiten.
Schuif nu de wartel, de klemring, O-ring en afdichtring op de tyleenslang. Steek de slang nu tot de aanslag in de fitting. Let op dat er geen aarde of zand in de leiding en de wartel komt. Bij een koperen fitting schuif je eerst de wartel en dan de knelring op de koperen buis en steek je vervolgens de koperen buis tot aan de aanslag in de fitting.
Draai nu de wartelmoer bij de tyleenkoppeling handvast aan. Hiervoor heb je geen speciaal gereedschap voor nodig. Bij de koperen knelfitting draai je de wartelmoer eerst met de hand aan en daarna vast met een verstelbare moersleutel.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Leg nu de tyleenslang in de geul en breng de wateraansluitingen paralel met het aardoppervlak aan. De verlenging moet een haakse hoek van 90° met de aansluiting vormen. Je kunt de tyleenslang rechtstreeks op een muurplaat aan sluiten maar gebruik voor de hoek een tyleen kniekoppeling. Boven de grond wordt ook vaak overgegaan op een koperen buis. Ook hier wordt voor de hoek weer een kniekoppeling gebruikt. De muurplaat wordt met pluggen en schroef op de muur gemonteerd. Denk hierbij ook aan de mogelijkheid om een vorstvrije gevelkraan te monteren.
Met een zo royaal mogelijke verdeling van wateraansluitingen in de tuin kan gemakkelijk water worden afgetapt zonder lange slangen.
Voordat je de geul weer dichtmaakt, moet je altijd eerst een waterdruktest uitvoeren om er zeker van te zijn dat de leidingen en koppelingen niet lekken. Als je volledig klaar bent met aansluiten, draai je de hoofdkraan en de kogelkraan weer open waardoor er waterdruk op de leiding komt te staan. Controleer nu alle verbindingen op lekken. Geen lekkage? Maak nu de geul dicht en leg de eventuele graszoden weer terug. Nu alleen nog voorzichtig aanstampen en de grond goed nat maken.
Als je bij het koppelen van de tyleenslang overgaat naar koperen buis m.b.v. schroeffittingen dan gebruik je teflontape om de schroefverbinding waterdicht te maken. Wikkel de teflontape 2 slagen met de klok mee om het schroefdraad. Gebruik hiervoor geen hennep.
Om de verbinding tussen Tyleen (16 mm) en koperen buis (15 mm) te realiseren draai je de schroeffittingen voorzien van teflon tape in elkaar.
Het aansluiten van de waterkraan.
Optie 1: Monteer de Tyleenmuurplaat op zijn plaats en schroef de 16 mm tyleenslang vast aan de koppeling. Wikkel teflontape minimaal 2 slagen met de klok mee om de buitenkraan en draai deze vast in de muurplaat.
Optie 2: De tyleenslang gaat door middel van een overgangkoppeling over in koperen buis. Monteer dan nu een muurplaat met knelkoppeling op zijn plaats en koppel de koperen buis door middel van de knelkoppeling aan de muurplaat. Wikkel teflontape minimaal 2 slagen met de klok mee om de buitenkraan en draai deze vast in de muurplaat.
Voor de water toevoer kun je ook gebruik maken van een tuinpomp. Met behulp van overgangskoppelingen kun je tyleen slang aansluiten op de tuinpomp. In dit geval kan het water alleen voor beregenen worden gebruikt. Dit water is niet geschikt voor als drinkwater.
Het is ook mogelijk om voor de watertoevoer de koudwaterleiding met behulp van de juiste koppelingen en een terugslagklep aan te sluiten op een waterput. Ook dan is het water alleen voor beregenen te gebruiken. Dit water is niet geschikt als drinkwater.