Misschien heb je er wel eens één gezien: een kokendwaterkraan. Even het kinderslot ontgrendelen en je hebt direct beschikking tot kokend water! Superhandig om snel een grote pan te vullen, of makkelijk thee te zetten voor familie en vrienden. Maar dat zijn lang niet álle voordelen van een kokendwaterkraan. Op deze pagina leggen wij uit waar je op moet letten bij de aanschaf.
Waarom een kokendwaterkraan?
Als jouw oude kraan aan vervanging toe is, is een kokendwaterkraan een flinke upgrade in gemak. Naast direct kokend water profiteer je van de volgende voordelen:
- Geen losse waterkoker meer nodig.
- Veilige, kindvriendelijke bediening.
- Koud, warm én kokend water uit dezelfde kraan, als je hem aansluit met mengventiel.
- Eenvoudig reinigen van bijvoorbeeld babyflessen.
Hoe werkt een kokendwaterkraan?
Een kokendwaterkraan bestaat uit een kraan en een boiler. De boiler plaats je in je keukenkastje, onder de kraan. In de boiler wordt kokend water onder druk opgeslagen en op temperatuur gehouden. Nadat je de kinderbeveiliging hebt ontgrendeld, komt het kokende water direct vanuit de boiler uit de kraan.
Voor een kokendwaterkraan heb je een koudwatertoevoer en warmwatervoevoer nodig. De warmwatertoevoer is aangesloten op de boiler, zodat het waterpeil van de boiler weer aangevuld kan worden wanneer je het uit de kraan tapt.
Als 3-in-1 kraan gebruiken
De meeste kokendwaterkranen worden als 3-in-1 kraan gebruikt. Dit betekent dat je koud, warm én kokend water uit dezelfde kraan kan pakken. Je moet daarvoor wel eerst een mengventiel plaatsen tussen je boiler en de koudwatertoevoer. Hierdoor wordt het hete water uit de boiler gemengd met koud water, zodat er warm water uit de kraan komt.
Je kan de boiler ook zonder mengventiel direct aansluiten op je kraan. Omdat je de temperatuur van de meeste boilers ook onder 100 °C kan instellen, kan je op deze manier alsnog niet-kokend water uit de kraan krijgen. In de praktijk is het verlagen van de temperatuur van de boiler vooral nuttig wanneer je langere tijd weg bent van huis, zodat je hiermee minder stroom verbruikt.
Beveiliging voor kinderen
Elke kokendwaterkraan heeft kinderbeveiliging. Zonder deze beveiliging te ontgrendelen, komt er geen kokend water uit de kraan. Om de beveiliging te deactiveren moet je bij de meeste kranen je vinger enkele seconden op een knop houden, waarna er een lampje gaat knipperen. Dit kan per merk verschillen. Wij adviseren voor veilig gebruik altijd de gebruikshandleiding goed te lezen, en indien mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen zodat kleine kinderen niet makkelijk bij de kraan kunnen.
Keuzehulp
Waarin verschillen kokendwaterkranen?
Kokendwaterkranen verschillen meestal in:
- Capaciteit (liters) van de boiler, en daarmee ook het formaat.
- Design en vorm van de kraan.
- Kleur van de kraan (zwart, RVS of chroom).
Welke kraan bij jou past, hangt af van hoeveel water je gaat gebruiken, de beschikbare ruimte in je keukenkast, je budget, en jouw eigen smaak.
Welke boilercapaciteit is voor mij geschikt?
Als eerste is het belangrijk om na te gaan hoeveel kokend water je van plan bent te gaan gebruiken. Als je af en toe een grote pan (of meerdere pannen tegelijk) wilt vullen met veel water, dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij een boiler van 8L dan van 4L. Dit geldt zeker als je de kraan als 3-in-1 kraan gaat gebruiken, en daarnaast ook ‘gewoon’ warm water uit de kraan wilt halen voor bijvoorbeeld het afspoelen van de vaat. Een boiler vult zichzelf altijd weer aan, maar het duurt even voordat dit nieuwe water is opgewarmd tot de ingestelde temperatuur. Als je voor een boiler met grote capaciteit gaat, zorg er dan voor dat hij qua formaat ook in je keukenkastje past.
Welke designs, vormen en kleuren zijn er?
Natuurlijk telt ook jouw smaak mee. Kranen van verschillende merken zijn er in meer dan één vorm. HOTTO heeft bijvoorbeeld kranen met een ronde gebogen vorm, zodat je er eenvoudig een pan of grote emmer onder kunt houden. Daarnaast zijn er stijlvolle kranen met een hoekiger design.
HOTTO
HOTTO brengt de 3-in-1 kraan binnen handbereik. HOTTO kokendwaterkranen hebben de allure van een designproduct en zijn aantrekkelijk geprijsd. Kortom, een betaalbare luxe waarmee je tijd én ruimte bespaart! Je hoeft nooit meer te wachten tot het water eindelijk kookt, en de waterkoker kan verhuizen naar de prullenbak. Het kokende water zit veilig opgeborgen in een thermisch beveiligde boiler. Daarnaast beschikt elke HOTTO-kraan over een kindveilige bedieningsknop. Met een HOTTO kraan pak je nooit meer water dan je nodig hebt. Hierdoor bespaar je op water- en energiekosten. Compleet gebruikersgemak is bij HOTTO erg belangrijk. Daarom is hij zo ontwikkeld dat bijna iedereen hem zelf kan installeren.
Hoe moet ik een kokendwaterkraan aansluiten?
De merken uit onze Onlineshop hebben elk hun eigen informatie en instructies beschikbaar. Wij hebben handige informatie hieronder voor je verzameld.
HOTTO installatie
Video-handleidingen
Onderstaand vind je enkele handige video's op het YouTube-kanaal van HOTTO.
Geschreven instructies
Bekijk hier de Montage- en bedieningsinstructies. Dit document is ook te vinden in het tabblad "Gegevensbladen", bij de producten van HOTTO in onze Onlineshop.
Waar moet ik nog meer op letten?
Geschikte stroomvoorziening
Voor het gebruik van een kokendwaterkraan heb je voldoende stroomvoorziening nodig in je keuken. Wij adviseren om de boiler aan te sluiten op een andere groep dan bijvoorbeeld de kookplaat. Door niet teveel apparaten op één groep aan te sluiten voorkom je dat de groep zal uitvallen. Overweeg daarbij het aanleggen van een aparte groep.
Energielabels
De meeste kokendwaterkranen hebben een zuinig energielabel. Deze vind je bij alle kokendwaterkranen in de OnlineShop. Dat is wel zo fijn voor het milieu, en je portemonnee!
Veilige installatie
In de montagehandleiding van de kokendwaterkraan vind je belangrijke informatie over het veilig installeren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de boiler niet te installeren op een plaats waar kans op vorst bestaat, zoals in tuinhuisjes of in een caravan. Raadpleeg voor meer informatie altijd de montagehandleiding.
Veilige bediening
Voor een veilige bediening van de kraan is het belangrijk om van tevoren de gebruiksaanwijzingen te lezen. Elke kraan heeft kinderbeveiliging, maar het is verstandig om ervoor te zorgen dat kinderen niet gemakkelijk bij de kraan kunnen.