Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 30-06-24 om 10:41 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Knoflook planten

Knoflook uit je eigen tuin is de moeite waard. Deze veelzijdige groente mag in geen enkele keuken ontbreken. Hier leer je wanneer en waar je knoflook moet planten, en we hebben tips voor de oogst, opslag en verzorging.

Knoflook planten

Wanneer knoflook planten?

Je kunt knoflook planten in de herfst, tussen september en november, en in het voorjaar, tussen maart en april. Door op verschillende momenten te planten, krijg je verschillende oogsttijden. Winterknoflook, die in de herfst wordt geplant, is al in juli klaar om te oogsten. Bovendien levert winterknoflook door de lange groeiperiode meestal een hogere opbrengst. Toch hangt het juiste plantmoment ook af van de soort. Veel knoflooksoorten worden liever in de herfst geplant en hebben zelfs vorst nodig om knollen te kunnen vormen.

De ideale locatie voor knoflook

Als je knoflook wilt planten, is het belangrijk om de juiste plek uit te kiezen. Knoflook (Allium sativum) houdt van een zonnige, winderige plek waar hij goed kan opdrogen. De grond moet los en rijk aan voedingsstoffen zijn om wateroverlast te voorkomen. Te veel water zorgt ervoor dat de knoflook snel gaat rotten en gevoelig wordt voor plagen. Is je grond een beetje uitgeput? Gooi er dan wat organische mest of compost bij. Knoflook doet het trouwens ook prima in verhoogde bedden.

Knoflook is een ondiepwortelende plant,
dus zandgrond is niet ideaal.

Goede en slechte buren in de moestuin

Wist je dat knoflook een natuurlijk bestrijdingsmiddel is tegen ongedierte? Veel plagen kunnen de geur niet verdragen! Knoflook doet het bijzonder goed in een gemengde teelt met aardbeien, komkommers, frambozen, wortels, rode biet en tomaten. Zo beschermt het deze gewassen meteen tegen ongedierte. Maar opgepast: erwten, bonen en kool zijn geen goeie buren voor knoflook.

Houd rekening met vruchtwisseling

Bij vruchtwisseling is het belangrijk om een pauze van vier tot vijf jaar in te lassen na het planten van knoflook en andere prei- en uiensoorten. Dit helpt voorkomen dat op ui-gebaseerde gewassen gespecialiseerde plagen en ziekten zich kunnen verspreiden.

Knoflook planten: zo doe je dat

Knoflook kweken kun je op twee manieren. Je kunt knoflooktenen planten of gebruikmaken van de broedknolletjes of bulbillen. Afhankelijk van de methode die je kiest, moet je iets anders te werk gaan. Wij laten je zien waar je op moet letten bij elke methode.

Knoflook planten met knoflooktenen

Knoflook planten met knoflooktenen is gemakkelijk en snel. Als je niet lang wilt wachten op verse knoflook, is dit de juiste methode voor jou. Volg deze stappen om knoflook te planten:

  1. Bereid de bodem eerst voor met een organische langwerkende meststof of compost, die je goed door de grond mengt. Dit is vooral belangrijk als de bodem al relatief uitgeput is.
  2. Haal vervolgens de afzonderlijke knoflooktenen voorzichtig uit de bol.
  3. Plant de tenen in rijen met een onderlinge afstand van 15 cm en een plantdiepte van 3 cm. Houd ongeveer 30 cm afstand tussen de rijen. Zorg ervoor dat de punt van elke teen naar boven wijst. Bedek ze daarna met wat aarde.
  4. Geef de grond water en je bent klaar. Afhankelijk van het weer en het ras is de knoflook vanaf juli of augustus klaar voor de oogst.

Knoflook planten met bulbillen

De teelt van knoflook met bulbillen, ook wel broedbolletjes genoemd, heeft meerdere voordelen. De planten zijn robuuster en de bollen aan het eind zijn groter. In het eerste jaar ontwikkelen de bulbillen zich tot zogenaamde 'rondlingen', in het tweede jaar tot volledige bollen. Je moet na het planten van de knoflook dus twee jaar wachten voordat je de knoflook kunt oogsten. Als je bulbillen wilt planten, volg dan het beste deze stappen:

  1. Bodemvoorbereiding: Bereid de bodem voor met organische langwerkende mest of compost. Dit is vooral belangrijk als de bodem al redelijk uitgeput is.
  2. Planten: Plant vervolgens de afzonderlijke bulbillen in rijen. De plantdiepte moet 1-2 cm bedragen en de plantafstand binnen een rij 15-20 cm. Tussen de rijen houd je ongeveer 30 cm afstand.
  3. Afdekken en water geven: Bedek de broedbolletjes licht met aarde en geef ze goed water.

Na ongeveer twee jaar kun je dan rijpe knoflookbollen oogsten.

Knoflook planten in een pot

Heb je geen tuin en alleen een balkon, maar wil je toch knoflook planten? Geen probleem, knoflook planten kan ook in een pot of bloembak. Let hierbij op een goede drainage door bijvoorbeeld scherven, kleine stenen of hydrokorrels op de bodem te plaatsen. Vul daarna de pot met voedingsrijke aarde en je kunt de knoflook planten en water geven.

Let op een zonnige standplaats.

Knoflookbieslook

Knoflookbieslook lijkt qua uiterlijk sterk op bieslook. Qua smaak is het iets milder dan gewone knoflook. Bij knoflookbieslook eet je de bladeren en bloemen. Knoflookbieslook kun je goed in een pot planten of zaaien.

Knoflook bemesten en verzorgen

Knoflook is relatief onderhoudsarm. Houd de bodem onkruidvrij en maak hem af en toe een beetje los. Als je van tevoren mest hebt ingewerkt, hoef je de knoflook niet opnieuw te bemesten. Geef knoflook eerder zelden water; hij heeft namelijk niet veel water nodig.

Bij strenge vorst zou je een dunne laag mulch moeten aanbrengen.

Plagen en ziekten

Knoflook is gevoelig voor rot. Door minder water te geven, kun je dit voorkomen. Als het al te laat is, moet je de rotte delen ruim verwijderen. De bekendste knoflookplaag is de uienvlieg. Je kunt deze voorkomen door knoflook in een gemengde teelt met wortelen te planten of door een insectengaas te gebruiken.

Knoflook oogsten

Winterknoflook kan normaal gesproken vanaf juli worden geoogst, zomerknoflook vanaf augustus. Je kunt zien dat knoflook rijp is doordat het loof van groen naar geel verkleurt. Zodra tweederde van de plant geel is, kun je de knoflook oogsten. Maak de grond eerst voorzichtig los en trek de planten daarna lichtjes uit de aarde.

Als je knoflook wilt bewaren, moet je hem eerst een paar dagen op een luchtige plek laten drogen. Dit kan op een overdekte plek in de openlucht of in een donkere, goed geventileerde ruimte.

Zodra de knoflook droog is, kun je hem in vlechten binden en hangend bewaren. Een koele, droge en donkere ruimte zoals een kelder of zolder is hiervoor geschikt. Bewaar knoflook niet in de koelkast, anders kan hij gaan schimmelen.

Veelgestelde vragen over knoflook planten

Wanneer knoflook planten?

Knoflook kun je in de herfst planten, tussen september en november, en in het voorjaar, tussen maart en april. Let op het type knoflook: winterknoflook wordt bijvoorbeeld al in de herfst geplant en heeft vorst nodig om bollen te vormen.

Hoe diep moet je knoflook planten?

Knoflookbulbillen moet je op een diepte van 1-2 cm planten. Voor knoflookteentjes is de plantdiepte 3 cm.

Waarmee knoflook samen planten?

Koflook kan je samen planten met aardbeien, komkommers, frambozen, wortelen, rode bieten en tomaten.

naar boven