Voordelen van kweekkas op balkon of terras
Ook zonder tuin hoef je niet zonder verse groenten of fruit te zitten. Op het balkon of terras kun je ook groenten verbouwen. Maar kun je een kas op een balkon zetten? Ja! Met een speciale, kleine kas voor op het balkon tover je jouw balkon eenvoudig om tot je persoonlijke kas. Zo'n minikas voor balkons en terrassen heeft heel veel voordelen:
- Buiten het seizoen kweken: Met een kas op het balkon of terras kun je jouw eerste planten in de late winter of het vroege voorjaar voorkweken.
- Verleng het oogstseizoen: Een kas als deze zorgt ook in de herfst voor aangename temperaturen. Met een beetje geluk kun je in oktober en november nog groenten oogsten.
- Overwinteringsmogelijkheden: Sommige minikassen zijn ook geschikt voor het overwinteren van extra gevoelige planten.
Minikas soorten
Er zijn zowel vrijstaande kassen als aanbouwkassen met een dak dat voor de helft schuin afloopt. Deze laatste zijn met name geschikt als je weinig ruimte hebt. Er zijn ook speciale balkonkassen die uit planken bestaan. Deze heb je óf met folie eromheen, óf met wanden van glas of plastic. In sommige gevallen kun je de bodems ook verwijderen. Zo heb je voldoende ruimte voor hooggroeiende groenten zoals: bijvoorbeeld
Ontdek onze verschillende minikassen!
Ja zeker! Kleine kassen voor balkons, terrassen of vensterbanken kun je ook eenvoudig zelf bouwen. Kleine, geïmproviseerde kassen kunnen relatief snel worden gemaakt van plastic kommen of flessen. Snijd de fles doormidden en zet deze bovenop een pot als een kap. Zo maak je je eigen kleine kas. Dit type kas is super geschikt voor de voorteelt omdat hij niet zoveel ruimte biedt en de warmte binnen houdt, ideaal voor het kweken. Vergeet niet af en toe te luchten.
Voor beginnende kwekers!
Is dit jouw eerste kweekkas? Tip: Probeer als eerste tomaten, paprika of kruiden zoals basilicum en peterselie. Deze planten zijn makkelijk te planten en doen het goed in een kweekkas!
De juiste plek voor jouw kweekkas
Let bij het indelen van jouw minikas op de eisen van de betreffende plant. Of het nu op het balkon of aan het raam is: een plek op het zuiden is ideaal voor veel planten! Als het daar in de zomer te warm wordt, kun je voor schaduw zorgen met bijvoorbeeld een
Ook is het belangrijk dat de minikas goed geventileerd is. Hierdoor voorkom je dat je planten oververhit raken. Veel modellen hebben kleine ventilatiegaten in het dak. Open de klep alsnog twee keer per dag ongeveer 15-20 minuten voor een goede ventilatie. Daarbij geldt: het is beter één keer lang te ventileren dan meerdere keren kortstondig. Anders gaat er te veel warmte verloren.
Tip: Gebruik
Plantenkas op je balkon
Je kweekkas kun je gebruiken voor het opkweken van stekjes of het geheel opkweken van kruiden of groenten. Als het om groenten gaat, kun je het beste kiezen voor kleingroeiende groenten die goed overweg kunnen met weinig ruimte. Speciale balkongroenten groeien relatief compact en zijn daarom ideaal voor je balkon- of vensterbankkas. Knapperige groenten, zoals
Naast zaden of jonge planten heb je het juiste
1. In plaats van de grond rechtstreeks in het onderste deel van de kas te gieten, plant je je zaailingen in afzonderlijke potten. Zo voorkom je wateroverlast en
2. Jonge planten in een kleine kas hebben minimaal 8-12 uur licht per dag nodig. Het is ideaal als het licht rechtstreeks van bovenaf komt. Bij zijlicht groeien de zaailingen vaak scheef. Draai indien nodig de kas of de planten één keer per dag.
3. Probeer de temperaturen zo constant mogelijk te houden. Overdag is 18-25°C optimaal. 's Nachts is 15-18°C voldoende, behalve voor planten die van warmte houden zoals
Kweekkas water geven
Voor het besproeien van kleine kassen kun je speciale besproeiingsopzetstukken gebruiken. Een pompsproeier creëert een fijne waternevel die de jonge scheuten van je groenten beschermt. De grond moet licht vochtig zijn, maar nooit nat. Vergeet niet regelmatig condenswater van de ruiten te verwijderen.
Geef je kruiden en groenten in de balkonkas minimaal één keer per week water. Op bijzonder warme zomerdagen moet je ze twee tot drie dagen per week water geven. Regelmatig kleinere hoeveelheden water geven is beter voor je groenteplanten dan te veel in één keer. Zo blijven je planten gezond en gelukkig!
Kweektafel voor kinderen
Speciaal voor de jonge Doeners: een eigen kweektafel op maat! Samen kun je een groen en leerzaam hoekje maken om je paprika's of basilicum te laten groeien. Een kleine kweekkas om kinderen meer te leren over planten en hoe ze deze verzorgen. Werk samen aan een groen project en laat hun nieuwsgierigheid bloeien!