Oplossingen voor kleine keukens
Heb jij een kleine keuken? Geen zorgen! In een kleine keuken moet elke centimeter goed gebruikt worden. Voordat je aan deze uitdaging begint, is een keukenplanning belangrijk.
Kleine keuken plannen
Eerste stap: heel goed meten. Elke millimeter van jouw kleine keuken moet je optekenen. Markeer ook waar gas- en wateraansluitingen liggen, waar deuren, ramen, vensterbanken en plinten zich bevinden en waar in de keuken je stopcontacten zitten.
Overleg ook wat jij belangrijk vindt in je keuken voor de juiste keukenoplossing. Veel bergruimte, veel werkruimte, een eetmogelijkheid, een grote koelkast of een wijnopslag? Zo leg je vast wat echt niet mag ontbreken in jouw keuken. Daarna kijk je nog een keer vanuit een andere hoek naar de inrichting: wat kan op andere plaatsen worden weggeborgen? Bijvoorbeeld keukenapparaten die je weinig gebruikt of servies dat mooier staat in een vitrine. Zo word je kleine keuken niet te vol. Bepaal ook wat je budget is.
Keukenoplossing: klein keukenblok of hoekkeuken
Ook bij een kleine keuken kun je voor een kant-en-klaar keukenblok kiezen. Ze bestaan al vanaf een breedte van 220 cm en zijn verkrijgbaar met en zonder elektrische apparatuur. Zo heb je een basis, die je helemaal aan jouw situatie kunt aanpassen en kunt uitbreiden. Een stap verder is een keuken vanaf een breedte van 280 cm. In deze keukenblokken is vaak ook direct de koelkast geïntegreerd, wanneer je kiest voor een keukenblok met elektrische apparaten.
Een andere oplossing voor een kleine keuken is een hoekkeuken. Met een hoekkeuken in de vorm van een L kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Hoekkeukens zijn verkrijgbaar vanaf 280 x 170 cm. De keukenoplossing bevat alle elektrische apparaten die je nodig hebt, waaronder een koelkast. Door de L-vorm wordt vooral de hoek optimaal gebruikt. Dit soort keuken zorgt voor extra werkruimte of biedt je de mogelijkheid er een koffiemachine of een waterkoker onder te brengen. De bovenkasten bieden bergruimte.
Zijn de keukenblokken nog steeds te groot voor jouw kleine keuken? Wij hebben ook eenpersoons- of minikeukens voor als er heel weinig ruimte is.
Keukenoplossing: op maat gemaakte keukenkasten
De plattegrond van jouw keuken is bepaald niet standaard. Stel je kleine keuken daarom zo samen als jij hem wilt hebben. Natuurlijk kun je zo ook een klein keukenblok heel persoonlijk uitbreiden. Alles voor de kleine keuken is ook los verkrijgbaar: gootsteenkasten, ombouwkasten, keukenonderkasten, voorraadkasten en bovenkasten.
Zo kun je ook in keukens met een hoekige vorm een keuken op maat samenstellen, waarbij je elke hoek gebruikt. Daarvoor zijn vooral losse hoekbovenkasten of hoekonderkasten geschikt.
Tips voor kleine keukens
- Plan minimaal 60 cm aan werkblad in. Je kunt je werkblad uitbreiden als je een plank neemt die op de gootsteen past, en deze als extra werkruimte gebruikt.
- Een kookeiland kun je ook als schiereiland aan het keukenblok monteren en het tegelijkertijd als bar gebruiken.
- Laat ten minste 120 cm tussen keukenblok en kookeiland om lades vanaf beide kanten te kunnen openen. Dat geldt ook voor tegenover elkaar staande keukenblokken.
- Maak gebruik van de hoogte van je kleine keuken met bovenkasten tot het plafond. Bovenkasten moet je eigenlijk slechts aan één wand monteren, anders lijkt je keuken kleiner.
- Heb je een schuin dak in je kleine keuken, gebruik dan het knieschot voor opbergruimte, een serveerwagen of een hoger knieschot voor een tafel en stoelen.
- Als je een smalle keuken hebt, dan zijn open kasten of bovenkasten met glas heel geschikt. Deze laten de keuken groter lijken.
- Gebruik voor een kleine keuken kleinere elektrische apparaten, vaatwassers zijn er ook met een breedte van 45 cm.
Opbergruimte creëren in een kleine keuken
Er zijn verschillende creatieve oplossingen om een opbergruimte te creëren in een kleine keuken. Wij hebben de volgende oplossingen:
Planken en kasten voor hoeken en nissen
Hoe klein een hoek ook is, elke nis die ontstaat kan een groot verschil maken in een kleine keuken. Daar is nog ruimte om spullen op te bergen. Keukenonderkasten worden nog handiger wanneer ze een carrousel bevatten. Zo bespaar je ruimte, maar kun je nog steeds goed bij alles wat je nodig hebt. Apothekerskasten passen heel goed in een nis, nemen slechts weinig ruimte in beslag én zorgen voor veel opbergruimte.
Rolkasten zijn heel geschikt voor nissen. Daar kun je niet alleen dingen opbergen. Als deze dezelfde hoogte heeft als je werkblad, dan kun je flexibel je werkblad uitbreiden. Een andere mogelijkheid om hoeken of nissen in je kleine keuken te vullen, zijn open stellingkasten. Hierin kun je veel opbergen. Maar als ze te vol zijn of rommelig, oogt dat al snel rommelig en vol in je keuken.
Open wandrekken
Om de ruimte in je kleine keuken volledig te benutten kun je open wandrekken gebruiken. Daarmee kun je de wanden, maar ook de zijwanden tussen werkblad en bovenkast of je keukenachterwand, optimaal gebruiken. Als je daarin dingen opbergt die je elke dag gebruikt, hoef je nooit lang in je kasten te zoeken. Als het rek haakjes heeft, dan kun je daar handdoeken of kooklepels aan hangen.
Je kunt eenvoudig een of meerdere open wandrekken zelf maken. Je hebt hiervoor niet veel meer nodig dan een passende plank en plankendragers. Zo kun je precies de opbergruimte in je kleine keuken maken die je nodig hebt, en ook nog eens in de juiste maat.
Leef je uit en maak je eigen opbergruimte voor je kleine keuken gewoon zelf.
Hoe een kleine keuken groter laten lijken?
Als je een ruimte lichter wilt laten lijken, dan geldt altijd: gebruik lichte kleuren. Dat geldt ook voor de keuken. Een kleine keuken lijkt groter als je lichte kleuren gebruikt. Dat hoeft niet altijd wit te zijn, ook lichtgrijs, pastelkleuren of natuurtinten zijn oplossingen voor kleine keukens.
Welke kleur kleine keuken?
Gebruik van lichte kleuren geldt zowel voor de frontjes in je kleine keuken als voor de muurverf. Bovendien moet je je boven- en onderkasten in dezelfde kleur kiezen, zo krijg je een uniform totaalbeeld in je kleine keuken. Kies voor glanzende frontjes, die reflecteren het licht. Daardoor lijkt je keuken groter en lichter. Ook je tegelwerk tegen de keukenachterwand helpt daarbij. Als je donkere tegels tegen je achterwand hebt, verf deze dan in een lichte kleur. Je kunt er ook nieuwe tegels tegenaan zetten. Daar zijn mozaïektegels geschikt voor; deze kun je ton-sur-ton kiezen, maar door het motief maak je je kleine keuken interessanter.
Nog een tip om je kleine keuken groter te laten lijken: kies greeploze frontjes voor je keukenmeubels. Ook gesloten kasten zorgen voor rust en orde en laten daardoor de keuken groter lijken. Je moet er wel op letten dat je ze niet te vol zet en dat de inhoud geordend is.
Als je een kleine keuken groter wilt laten lijken, dan speelt het werkblad een rol. Ook hier is een licht werkblad in wit of lichtgrijs aan te raden. Het wordt gezelliger wanneer je een werkblad van hout inbouwt. Kies voor hardhout, bijvoorbeeld eiken of beuken, dat is robuuster. Houten werkbladen passen goed bij witte frontjes. Je kunt dit combineren met bijpassend houten keukengerei, zo ziet jouw kleine keuken er uniform uit en past alles goed bij de ruimte.
Meer licht in je kleine keuken laat hem groter lijken. Belangrijk is dan wel je keuken goed te verlichten en genoeg lampen te installeren. Daarnaast is een glazen schuifdeur in een kleine keuken ook zinvol. Daardoor win je ruimte, die door een normale deur verloren gaat, en door het glazen front wordt het bovendien lichter in je kleine keuken.
Eethoek in een kleine keuken
Sta je voor de uitdaging om een eethoek te integreren in je kleine keuken? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Als je een kleine tafel kunt plaatsen, geldt: bij een vierkante keuken past een ronde tafel goed. Als je kleine keuken een rechthoek is, dan past een rechthoekige tafel het best. Zo maak je het beste gebruik van de ruimte. Bedenk ook of een bank tegen de muur of in een hoek past, zo bespaar je ruimte.
Geen ruimte voor een tafel? Dat is geen ramp. Als je een kookeiland hebt, dan gebruik je één kant als bar. Ook als je een werkblad hebt, kun je dit met barkrukken gebruiken als eethoek. Alternatief: als er een vensterbank in je kleine keuken zit, dan kun je de vensterbank breder maken en daar met hockers of barkrukken aan zitten.
Heb je een nis vrij? Maak dan je eigen eethoek. Een extra kleine bar met opbergruimte kun je precies op maat maken, zodat hij in je kleine keuken past.
Een andere mogelijkheid voor een kleine keuken is een klaptafel. Vooral een klaptafel tegen de wand is praktisch, deze kun je na gebruik gewoon inklappen. Deze is niet alleen geschikt om te eten, maar ook als extra werkblad. Het principe is eigenlijk altijd gelijk. Het tafelblad wordt met houten balken aan de wand bevestigd en door een steun of meerdere steunen gedragen.
Klaptafels voor tegen de wand zijn er in veel verschillende uitvoeringen. De eenvoudigste manier om deze te maken is met inklapbare plankendragers en een tafelblad. Wil je iets wat meer opvalt en met extra opbergruimte, maak dan een wandbar in je kleine keuken.