Ideeën voor een babykamer
In het begin heeft het nieuwste familielid niet veel nodig, maar dat betekent niet dat de kamer leeg kan blijven. Wat is er nodig om een babykamer zo in te richten dat deze mooi en praktisch is voor de ouders? Maar ook veilig en geborgen voor de baby? Op deze pagina vind je inspiratie en talloze ideeën om de babykamer optimaal in te richten. Van behang tot raamdecoratie, tot zelf meubels maken.
Wat kan niet ontbreken in de babykamer?
- de basis op de muren en de vloer,
- meubels zoals een bedje en commode;
- opbergruimte voor kleding etc;
- een rustig hoekje, het liefst met een comfortabele stoel;
- een speelruimte met een zacht tapijt en wat speelgoed.
Zin om creatief stoom af te blazen? Hier vind je inspiratie voor de baby- en kinderkamer.
Inspiratie voor je babykamer
Babykamer: basic & modern
In een moderne babykamer draait alles om duidelijke lijnen en subtiele kleuren. Denk hierbij aan rustige pastelkleuren voor op de muur, zoals lichtgrijs en beige. Je kunt de muur decoreren met stijlvolle sierlijsten en deze mee schilderen in dezelfde kleur als de muur.
Kies strakke meubels in wit, grijs of beige of ga juist voor natuurlijke materialen als hout. Je maakt de ruimte helemaal af met bijpassende wanddecoratie. Je kunt kiezen voor plankjes aan de muur of mooie schilderen met dieren en bloemen.
Het mooie van een eenvoudige inrichting? Je kunt de meubels en decoratie gewoon laten staan als je kindje ouder wordt. Praktisch en stijlvol!
Babykamer: licht en natuurlijk
Creëer een natuurlijke babykamer met bohemien accenten! Met heldere warme kleuren op de muur en lichte natuurlijke decoratie krijg je een prachtige landelijke sfeer. Denk aan crème, beige en nude tinten. Een groot vloerkleed mag niet ontbreken en maakt de babykamer helemaal af.
Ga voor woonaccessoires in warme beige en roestbruine tinten, en voeg houtaccenten toe voor die perfecte uitstraling! Pampasgras en trendy rotan opbergmanden maken het geheel af.
Laat je creativiteit stromen en maak van de babykamer een droomplek voor jou en je kleintje!
Babykamer: kleurrijk & creatief
Is “hoe kleurrijker, hoe beter” jouw motto? Dan kun je dat ook zeker in de babykamer toepassen! Het is aan te raden om dit met rustige pastelkleuren te doen, zo creëer je een mooie sfeervolle, maar rustige basis voor jouw en je kleintje. Ga je voor roze, blauw of juist voor een verrassende kleur als oranje?
Combineer de rustige pastelkleuren met witte of houtkleurige meubels. En ga los met vrolijke decoratie en leef je uit!
Zo ontstaat een vrolijke en ontspannen ruimte voor je kleintje!
Wanddecoratie kinderkamer
Of het nu voor meisjes of jongens is: heldere, natuurlijke kleuren zoals crèmetinten, nude, beige, pastel, lichtgrijs of de meest subtiele tinten blauw, grijs, groen, roze of geel zijn erg populair. Tips voor schilderen met veilige verf, moderne muurstickers en behang vind je hier.
Verf
Een nieuw leven. Een nieuw laagje verf. Kleuren kunnen een blijvend effect hebben op baby’s en hun humeur, waardoor ze gelukkiger of juist chagrijniger of meer ontspannen worden. Het belangrijkste is dat je matte kleuren kiest. Hoe verzadigder en sterker een kleur is, hoe meer licht deze reflecteert. Dit verblindt de pasgeborenen.
Het is waar dat kleurcontrasten baby's helpen afstanden beter in te schatten en in drie dimensies te zien. Hetzelfde effect kun je ook bereiken met een muziekmobiel of anders gekleurde decoraties.
Let op!
Vooral in de babykamer moet je ervoor zorgen dat de muurverf geen ingrediënten bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid en vrij zijn van verontreinigende stoffen, oplosmiddelen en conserveermiddelen. Wij raden mileuvriendelijke verf, natuurlijke minerale verf of krijtverf aan.
Muurstickers
Met muurstickers breng je vrolijke motieven op de muur aan. Het duidelijke voordeel: als je kind de kleurrijke afbeeldingen ontgroeit, kan je deze eenvoudig weer verwijderen zonder dat je grote schilder- of renovatiewerken hoeft uit te voeren.
Muursticker op het plafond
Kinderen kijken vaak naar het plafond, dus ook hier kan je muurstickers plaatsen! Fluorescerende stickers in de vorm van de maan en sterren zijn ook ‘s nachts leuk voor kinderen. En handig voor jou met een late luierwissel.
Wandkussens
Wandkussens zijn ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer. Bevestig ze in de speelhoek of achter het bed.
Behang
Vliesbehang met een hoge slijtvastheid is ideaal voor het decoreren van de wanden van de baby- en later kinderkamer, omdat het gemakkelijk aan te brengen, schoon te maken en te verwijderen is. In plaats van over het hele gebied te werken, kun je individuele ruimtes, zoals de speelruimte of de verzorgingshoek, behangen met kinderbehang.
Kies je voor behang met een neutraal patroon voor de babykamer, dan kun je het zelfs aan de muur laten zitten totdat de kinderen de basisschool verlaten.
Zien hoe jouw kinderkamer er uiteindelijk uit komt te zien? Upload je eigen foto's naar de HORNBACH Ruimteplanner en ontwerp je vloeren en muren!
Schilderijen en fotolijsten
Deze mogen niet ontbreken in de kinderkamer en maken de ruimte helemaal af! Kies je voor een enkel schilderij, een collage of voeg je een eigen foto toe aan een fotolijst?
Vloer kinderkamer
Laminaat, vinyl en PVC zijn geschikt als vloer in de baby- en kinderkamer. Het voordeel is dat je deze vloeren snel kunt afvegen en schoonmaken. Als de vloer in de winter te koud wordt, leg dan gewoon een kortharig tapijt neer. Dit is zacht bij het kruipen en zorgt voor comfort.
Decoratie voor de kinderkamer
Het is belangrijk dat je het praktisch en mooi maakt voor jou en je kind. Alles wat gemakkelijk schoon te maken, duurzaam, stabiel en onschadelijk voor de gezondheid is, is toegestaan.
Hier zijn een paar tips over welke decoraties er niet alleen goed uitzien, maar je leven ook een stuk gemakkelijker maken.
Wasbaar textiel
Het is duidelijk dat het deken en de slaapzak wasbaar moeten zijn. Maar je kunt het beste nog een stap verder gaan en decoratietextiel van onder andere katoen gebruiken. De kans is groot dat je kind alles meer dan eens onder spuugt. Hoe minder hand wassen je hoeft te doen, hoe beter. Textiel dat je tot 60°C kunt wassen is ideaal.
Gordijnen
Baby's en kleine kinderen hebben geen eigen huidbescherming tegen de zon zoals wij volwassenen. Omdat tot ongeveer 60% van de UV-straling door conventioneel vensterglas dringt, kan dit de gevoelige huid zwaar belasten. Om dit te voorkomen, decoreer je de ramen met lichte, korte gordijnen.
Tip: voor ramen zonder rolluiken zijn zonwerende verduisteringsgordijnen ideaal. Ze zorgen ervoor dat je baby slaapt als een... nou ja, zelfs op klaarlichte dag.
Vloerkleden
Je kind moet zich natuurlijk op zijn gemak voelen, toch zijn extra zachte vloerkleden in de babykamer een slecht idee. Omdat baby's veel tijd op hun buik liggen, liggen hun gezichten dicht bij het vloerkleed. Extra zachte, lange of hoogpolige tapijten verzamelen veel vuil, stof en huismijt. Het is nogal onaangenaam om te denken dat de kinderen het voortdurend inademen.
Laagpolige vloerkleden zijn beter voor de baby- en kinderkamer. Zorg ervoor dat ze weinig verontreinigende stoffen bevatten. Je kunt echter niet vermijden dat je het vloerkleed regelmatig moet stofzuigen.
Verlichting kinderkamer
Leuk, kleurrijk en grappig, een kinderkamer moet heel veelzijdig zijn, want het is zowel een plek om te slapen als een plek om te spelen en te leren. Met verschillende lampen voor het verlichten van afzonderlijke zones, creëer je een prettige sfeer.
Of het nu gaat om het verschonen van luiers, aankleden of slapen: de baby ligt de eerste maanden meestal op zijn rug en kijkt naar het plafond. Felle verlichting zou ze verblinden. Kies daarom voor een dimbare hanglamp in combinatie met een wandlamp of speciale nachtlampjes bij het bed en de commode wordt de babykamer voldoende verlicht.
Vermijd staande lampen in de babykamer, deze kunnen gemakkelijk door kinderen worden omvergeworpen en de kabel kan struikelgevaar opleveren.
Ruimteverlichting
Voor de basisverlichting bieden zich tal van mogelijkheden aan: van lichtrails tot grappige hanglampen of 'gewone' wandlampen of plafonnières. De basisverlichting is bij voorkeur dimbaar en mag niet verblinden, om gevoelige kinderogen te beschermen. Een dimbare lamp is ook noodzakelijk om de verlichting aan te passen aan verschillende situaties, bijvoorbeeld voor het verschonen van de luier of tijdens het voeden.
Klem- en stekkerspots
Het verhaaltje-voor-het-slapengaan-lampje: ideaal om bij het bed aan of uit te zetten.
Nachtlampjes
Door nachtlampjes die continu branden zijn kinderen ’s avonds niet bang voor boze heksen en spoken.
Optimale kleurtemperatuur van verlichting:
- Geel tot oranje licht van 1700-2200 Kelvin is zacht voor de kinderogen en werkt ontspannend.
- Voor plafondverlichting wordt over het algemeen warmwit licht van 2700-3000 Kelvin aanbevolen. De lamp moet nog steeds dimbaar zijn.
Meubels babykamer en kinderkamer
In de eerste maanden komt het aan op de essentie: een bedje, het aankleedkussen en opbergruimte voor rompertjes, luiers etc. Hieronder lees je waar je op moet letten bij deze meubelen.
Meubels in een set
Veel meubels zijn vekrijgbaar als set. Modellen die ‘meegroeien’ met de kinderen zijn ideaal. Je kunt het dus vanaf de kindertijd tot en met school gebruiken. Dit bespaart veel geld.
Meubelsets die mee groeien zijn onder meer inclusief:
- een bedje dat in hoogte verstelbaar is en voorzien van afneembare spijlen;
- een luiertafel met afneembaar luieropzetstuk;
- een babystoel met extra kinderopzetstuk.
Je kunt het beste een meubelset kopen in neutrale, lichte kleuren. Naarmate de kinderen ouder worden, kun je het meubilair voor de kinderkamer gemakkelijker opnieuw gebruiken.
Bedje
Je kunt rustig de tijd nemen voor het kiezen van het juiste bedje. De eerste maanden zijn de kleintjes het liefst waar hun ouders zijn en slapen ze overal. Daarom zijn een mobiel (extra) bed, een wieg of een draagbaar opzetstuk voor de kinderwagen de beste keuze. Pas na ongeveer 6-12 maanden heeft de baby een groter bed nodig .
Hier moet je op letten bij het kopen en opzetten van het bedje:
- De afstand tussen de spijlen mag niet meer dan 4,5-6,5 cm zijn Dit zodat je kindje er niet tussen komt te zitten of er met armpjes en beentjes doorheen kan glijden.
- Pas het matras aan het bedje aan, zodat er geen opening is tussen het bedframe.
- Het matras moet ademend zijn om schimmelvorming te voorkomen. Ook moet het matras hard genoeg zijn, ideaal is als baby's niet dieper zinken dan maximaal 3 cm.
- Vermijd babynestjes, knuffels, kussens of dekens in het babybedje. Kinderartsen raden het af ter bescherming tegen “wiegendood” en verstikkingsrisico’s. Kies voor een babyslaapzak, dit is veilig en voorkomt dat je kind oververhit raakt.
- Beddengoed bij voorkeur gemaakt van een natuurlijk materiaal en wasbaar op minimaal 60°.
- Het bedje kun je het beste in noord-zuid richting plaatsen en niet te dicht bij het raam. Dit tegen tocht.
- Praktisch zijn bedjes waarvan de hoogte verstelbaar is en waarvan de spijlen verwijderd kunnen worden. Als je baby ouder is, heb je meteen het juiste bedje klaar staan.
Commode
Wat je zeker nodig hebt in je babykamer is een aankleedkussen. Deze moet gewatteerd zijn en vooral wasbaar . Hier moet je op letten bij het kopen van een commode :
- Zorg ervoor dat je ladekast hoog genoeg is, zodat je niet hoeft te bukken of strekken. Ladekasten met een hoogte van 85 cm zijn geschikt. Je rug zal je dankbaar zijn.!
- De commode moet breed genoeg zijn, zodat de baby op tweejarige leeftijd nog voldoende ruimte heeft.
- Modellen met compartimenten zijn ideaal voor het opbergen van luiers, rompertjes, etc. In het eerste jaar vervangt de commode vaak zelfs de kledingkast.
Vergeet geen luieremmer naast de commode te zetten. Er zijn modellen die afsluitbaar en geurdicht zijn. Uiteraard is het ook voldoende als je een normale prullenbak neerzet en deze regelmatig leegt.
Wil je liever zelf je commode samenstellen?
In plaats van een nieuwe commode te kopen, kun je elke ladekast ombouwen tot een commode. Dit is vaak kosteneffectiever en duurzamer. Het enige wat je nodig hebt is een aankleedopzetstuk of een apart aankleedkussen. Zodra je kind luiervrij is, kun je de ladekast ook weer buiten de babykamer gebruiken.
Bouw je eigen aankleedhulpstuk voor je ladekast
Om de ladekast om te bouwen tot commode heb je een steun nodig met een ligoppervlak dat maximaal de breedte van de ladekast bedraagt en drie zijdelen. Als de commode tegen de muur staat, kun je het achtergedeelte missen. Gangbare aankleedkussens hebben de afmetingen 75 x 85 cm (D x B). Een commode is ca. 80-90 cm hoog. De elleboog wordt hier als hoogtemaat gebruikt. Als de ladekast te laag is, moet je meer hoogte toevoegen. Deze ruimte kun je later gebruiken als opbergruimte voor crèmes en doekjes.
Kledingkast
Een klein kastje of ladekast is meestal voldoende voor de eerste kleding van de baby. Er zijn echter voordelen als je een grotere kledingkast voor de babykamer koopt: Naarmate baby's ouder worden, neemt de hoeveelheid kleding en speelgoed toe. Praktisch is dan een meubelstuk of een uitbreidbaar kastensysteem. Hiervoor kan je indien nodig extra planken of een kledingroede kopen.
Natuurlijke, lichte kleuren worden vooral aanbevolen voor de kledingkast voor de babykamer. Grote kasten lijken minder omvangrijk met neutrale kleuren. Vooral in kleine babykamers is dit een voordeel. Je kunt het meubilair ook gemakkelijker opnieuw ontwerpen en voor de komende kinderkamer upgraden met nieuwe verf of stickers.
Stoel
Op zoek naar een plek om borstvoeding te geven?
Er bestaat nog steeds de overtuiging dat een schommelstoel de ideale plek is om borstvoeding te geven. Maar laten we nu eerlijk zijn. Zou een zachte stoel die niet voortdurend beweegt niet comfortabeler zijn? Naast je eigen ontspanning heeft de stoel ook als voordeel dat er niets misgaat bij het geven van een flesje. Zeker niet als je kiest voor een stoel met een wasbare hoes.
Bouw zelf meubels
Wil je zelf de slag met het maken van meubels voor de baby- en kinderkamer? Hier vind je alle instructies voor creatieve projecten.
Richt de baby- en kinderkamer veilig in
Baby's en kinderen zijn ontdekkingsreizigers. Sneller dan je denkt beginnen ze hun omgeving te verkennen, alles wat binnen handbereik is raken ze aan of stoppen ze in hun mond. Let op de volgende zaken om mogelijke gevaren te verkomen en de kamer zo veilig en gezond mogelijk te maken:
Veiligheid eerst!
Stopcontactbeveiliging installeren | De beveiliging voorkomt dat je kind een elektrische schok krijgt als hij of zij iets in het stopcontact probeert te steken. |
---|---|
Kabels verbergen | Kabels die open door de kamer lopen vormen struikelgevaar. De kinderen kunnen erin verstrikt raken of de tafellamp op de grond gooien. Apparaten met kabels kun je het beste vermijden of anders de kabel verbergen met een kabelslang. |
Raamsloten bevestigen | Zo voorkom je dat je kind het raam zelf kan openen. |
Hoeken en scherpe randen beschermen | Je kinderen kunnen gewond raken door hoeken en scherpe randen. Hoekbeschermers zijn de oplossing en kun je gemakkelijk aan de meubels vastmaken. |
Installeer ladeklems | Het is niet de bedoeling dat kinderen zelf in lades zitten. Hier kunnen spullen in zitten die niet voor hun bedoeld zijn of de lades kunnen eruit vallen. Met ladeklems voorkom je dit. |
Veilig bedje | Om het bedje veilig te maken, zorg je ervoor dat er geen opening is tussen het matras en de rand van het bed. Ook vermijd je planken boven het bed of een bedhemel. |
Meubels vastschroeven | Schroef alle meubels die kunnen omvallen vast aan de muur. |
Verwijder klimmogelijkheden | Vermijd meubelstukken die als trap kunnen dienen zoals krukjes. |
Kort gordijnen in | Gordijnen van vloer tot plafond zien er goed uit, maar zijn niet geschikt voor de baby- of kinderkamer. Ze zijn gemakkelijk naar beneden te trekken. Het is het beste om gordijnen te gebruiken waarvan de zomen hoger hangen dan de kinderen kunnen bereiken. |
Textiel getest op schadelijke stoffen | Als het gaat om kleding en ander textiel voor de babykamer, zorg er dan voor dat deze getest zijn op schadelijke stoffen. |
Kies gezonde muurverf | De muurverf voor de babykamer moet vrij zijn van oplosmiddelen en formaldehyde. Ventileer de ruimte goed na het schilderen. |