Ziet je keuken er na verloop van jaren niet al te best meer uit, dan hoef je hem niet meteen helemaal te vernieuwen. Vaak is het voldoende enkel het werkblad te vervangen, want de dagelijkse belasting laat zo zijn sporen na. Misschien is er vocht in de verbindingsvoegen gedrongen en zijn de randen van het blad daardoor opgezwollen. Maak de nodige schroeven los en verwijder het oude werkblad.
Keukenwerkblad vervangen
Je keukenwerkblad wordt voortdurend zwaar belast. Geen wonder, dat het er op een gegeven moment ook zo uitziet. Hier komt de oplossing: ons project 'Keukenwerkblad vervangen' laat je zien, hoe je je oude keuken er weer als nieuw uit laat zien.
Je keukenwerkblad wordt voortdurend zwaar belast. Geen wonder, dat het er op een gegeven moment ook zo uitziet. Hier komt de oplossing: ons project 'Keukenwerkblad vervangen' laat je zien, hoe je je oude keuken er weer als nieuw uit laat zien.
Dit heb je nodig voor je project
Keukenblad vervangen: stap voor stap
Werkbladen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is het eenvoudigst, wanneer je het gekozen werkblad bij HORNBACH direct op maat laat zagen.
Wanneer de wanden niet recht zijn, moet het werkblad daarop worden aangepast. Breng het verloop van de wand met behulp van een houten blokje en potlood over op het werkblad en zaag het langs die lijn af. Nu kun je het precies passend tegen de wand schuiven.
Eerst moet de precieze plaats van de uitsparing, voor bijvoorbeeld de spoelbak of kookplaat, worden vastgelegd. Controleer vóór het zagen de maten nog een keer. Om het zaagblad erin te kunnen zetten boor je een gat van 1 cm binnen een hoek van de benodigde uitsparing.
Nu zaag je met weinig druk en een scherp zaagblad de uitsparing eruit. Zorg ervoor dat de overblijvende smalle stukken aan de randen van het werkblad niet breken.
Voor het maken van ronde uitsparingen gebruik je een speciaal hulpstuk voor het zagen van cirkels, dat voor de decoupeerzaag verkrijgbaar is. De zaag kun je dan in een cirkel met de gewenste diameter geleiden.
Wanneer je alle nodige uitsparingen hebt gezaagd, dicht je de zaagranden af tegen vocht. Daarvoor spuit je er een streep siliconenkit op en verdeel je die met een spatel.
Voordat je het werkblad erop legt moet je de onderkasten nauwkeurig uitlijnen en verbinden.
Nu leg je het werkblad erop en bevestig je het met metalen hoekstukken, of beter nog met speciale constructieverbindingen, deze bestaan uit een bovenste en onderste deel, aan de onderkasten.
Het onderste deel bevestig je aan de onderkant van het werkblad en het bovenste deel aan de zijwand van de onderkast. Na het in elkaar steken schroef je de beide delen aan elkaar. De verbinding kan op elk moment weer worden losgemaakt.
Vaak verloopt het keukenwerkblad met een hoek. Hierbij moet je de bladen in een hoek van 90° met elkaar verbinden. Deze verbinding wordt gemaakt door een speciale zaagsnede [1] aan beide bladen (A en B) of,
je verbindt ze met een verbindingsprofiel [2]. Daarmee wordt de verbindingsnaad gewoon overbrugd.
Ook kun je de bladen middels een versteksnede van 45° [3] met elkaar verbinden.
Wanneer het werkblad en de spoelbak zijn gemonteerd en stevig vastgeschroefd, werk je de overgang tussen werkblad en wand af met afsluitprofielen. Het draag- en afdekprofiel zaag je met de fijne zaag precies op lengte. Voor binnen- en buitenhoeken zijn er speciale vormprofielen. Met deze methode hoef je geen versteksnede te maken.
Het draagprofiel leg je tegen de wand. Voor de bevestiging boor je schroefgaten in het werkblad, bij 3 x 20 mm-schroeven met een 2 mm-boor. Na het vastschroeven bevestig je de afdekprofielen en sluit je de uiteinden af met vormprofielen.