Past een kat bij mij?
Ben je van plan om een kat te nemen? Dan is het handig om je vooraf eerst goed in te lezen. Een kat in huis vraagt namelijk om de nodige verzorging, verantwoordelijkheid en tijd. Voor jou hebben wij de nodige informatie klaar gezet.
Hoeveel tijd heb ik?
De meest katten hebben een hekel aan alleen thuis zijn. Als je werkt, kun je beter meer dan één kat nemen. Enkele rassen, bijvoorbeeld Siamezen of Balinezen, brengen liever tijd met hun mensen door dan met soortgenoten. Houd daar rekening mee. Bij langharige katten, bijvoorbeeld Perzen, kost de uitgebreide vachtverzorging dagelijks de nodige tijd. Ook dat is een aspect waar je rekening mee moet houden.
Hoeveel ruimte heb ik?
Als je midden in de stad woont en niet beschikt over een tuin of een balkon, kun je beter geen kattenras nemen dat graag naar buiten wil, zoals de Europese korthaar. Het is niet aan te raden om een dier dat van beweging houdt in een appartement te houden.
Kan de kat niet naar buiten? Dan zijn rustige, mensgerichte rassen beter geschikt, bijvoorbeeld een Ragdoll of een Bombay.
Een andere vraag die je jezelf kunt stellen, is of je aan een drukke straat woont. Dat kan voor de kat die naar buiten mag heel gevaarlijk zijn.
Welke kat past bij mij?
Bedenk bij het kiezen van een kat welke eigenschappen je bij een nieuw huisgenootje waardeert en bij welke kattenrassen deze eigenschappen naar voren komen. Natuurlijk heeft elke kat een eigen karakter. Er zijn echter verschillende karaktertrekken die echt bij een bepaald ras horen. Om te voorkomen dat straks bij jou thuis de vonken ervan af vliegen, kun je er beter op letten dat er in jouw leven ruimte is voor de karaktertrekken van je kat. Laat de schattigheidsgraad van de kat, bij het maken van een keuze, even op de tweede plaats komen.
Past een kat in mijn woonsituatie?
Als je in een druk gezin leeft en het gaat er bij jou thuis vaak rumoerig aan toe, kies dan voor een opgewekte kat met veel aanpassingsvermogen, zoals een:
- Selkirk Rex
- Ocicat
- Singapura
Er zijn ook rassen die meer van rust houden – bijvoorbeeld:
- Korat
- Snowshoe
- Nebelung
Deze rassen zijn eerder geschikt voor mensen die een leven leiden zonder al te veel drukte in huis.
Zo herken je een gezonde kat
Soms zit je sneller aan een kat vast dan je lief is. Bijvoorbeeld als een kat in je kennissenkring een nestje heeft, of als bij een boerderij in de omgeving kittens op te halen zijn. Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen of een kat in een goede conditie verkeert.
- De kat levendig en opgewekt van aard is.
- De kat een zachte, glanzende vacht heeft.
- Het tandvlees een bleke kleur heeft, zonder rode verkleuringen.
- De neus droog en warm is, zonder slijm of afscheiding.
- De ogen helder en de oren schoon zijn.
Checklist: basisbenodigdheden voor je kat
Het juiste voer voor je kat
6 veelgestelde vragen over kattenvoer
Wat is de juiste hoeveelheid voer voor mijn kat?
Hoeveel voer je kat nodig heeft, staat normaal gesproken vermeld op de verpakking van het kattenvoer. Natuurlijk speelt ook de stofwisseling van de kat, en de bewegingsbehoefte en -intensiteit een rol. Katten met overgewicht moeten minder voer krijgen. Slanke, beweeglijke katten mogen meer hebben.
Ik heb een oude kat. Welk voer heb ik dan nodig?
Wat oudere katten moeten extra licht verteerbaar voer krijgen. Veel kwaliteitsmerken bieden voer aan dat speciaal is afgestemd op de behoeften van oudere katten. Dit kan als hoofdvoer, maar ook gemengd met het gewone kattenvoer gegeven worden. De dierenarts zal je ook advies geven over het (vroegtijdig) herkennen van ouderdomskwalen bij katten en hoe je ermee om moet gaan.
Ik heb een gevoelige kat. Welk voer heb ik dan nodig?
Geef gevoelige katten alleen kwalitatief goed voer dat speciaal op hun behoeften is afgestemd. Als je overschakelt op ander voer, is het belangrijk dat je dit langzaam gedurende een week laat plaatsvinden, zodat de kat aan het nieuwe voer kan wennen. Hardnekkige spijsverterings- en huidproblemen kunnen eventueel op een graanallergie wijzen: stap ook in dit geval eventueel over op ander voer. Als er geen verbetering optreedt of de problemen juist verergeren, ga dan in ieder geval naar de dierenarts!
Ik heb een kitten. Wanneer kan ik overstappen op ander voer?
Lichamelijk gezien zijn katten vanaf 9 tot 12 maanden zo goed als volwassen. Vanaf dat moment kun je overstappen op 'volwassenvoer'. Ook bij grote kattenrassen kun je dit doen, hoewel deze soorten vaak pas met ca. 4 jaar volledig volgroeid zijn.
Ik heb een langharige kat. Welk voer is geschikt?
Langharige katten slikken bij hun dagelijkse wasbeurt meestal veel meer haren in dan kortharige. Bovendien zal doffe, langharige vacht sneller vervilten. Daarom bestaat er voor langharige katten speciaal voer, dat de vorming van haarballen vermindert en voor een zachte vacht zorgt. Zet een potje kattengras neer voor je kat, want dat zorgt ervoor dat doorgeslikte haren er weer uit worden gewerkt. Verzorg daarnaast de vacht regelmatig met een kattenkam, zodat hij mooi en glanzend blijft.
Mijn kat heeft nierstenen. Wat kan ik doen?
Katten zijn 'woestijndieren' en daardoor in staat hun urine zeer sterk te concentreren. Daarom is bij katten over het algemeen de kans groot dat nierstenen ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat de kat voldoende schoon drinkwater heeft, het liefst op verschillende, goed bereikbare plaatsen. En houd je kat goed in de gaten.