Past een kat bij mij?
Ben je van plan om een kat te nemen? Dan is het handig om je vooraf eerst goed in te lezen. Een kat in huis vraagt namelijk om de nodige verzorging, verantwoordelijkheid en tijd. Voor jou hebben wij de nodige informatie klaar gezet.
Hoeveel tijd heb ik?
De meest katten hebben een hekel aan alleen thuis zijn. Als je werkt, kun je beter meer dan één kat nemen. Enkele rassen, bijvoorbeeld Siamezen of Balinezen, brengen liever tijd met hun mensen door dan met soortgenoten. Houd daar rekening mee. Bij langharige katten, bijvoorbeeld Perzen, kost de uitgebreide vachtverzorging dagelijks de nodige tijd. Ook dat is een aspect waar je rekening mee moet houden.
Hoeveel ruimte heb ik?
Als je midden in de stad woont en niet beschikt over een tuin of een balkon, kun je beter geen kattenras nemen dat graag naar buiten wil, zoals de Europese korthaar. Het is niet aan te raden om een dier dat van beweging houdt in een appartement te houden.
Kan de kat niet naar buiten? Dan zijn rustige, mensgerichte rassen beter geschikt, bijvoorbeeld een Ragdoll of een Bombay.
Een andere vraag die je jezelf kunt stellen, is of je aan een drukke straat woont. Dat kan voor de kat die naar buiten mag heel gevaarlijk zijn.
Welke kat past bij mij?
Bedenk bij het kiezen van een kat welke eigenschappen je bij een nieuw huisgenootje waardeert en bij welke kattenrassen deze eigenschappen naar voren komen. Natuurlijk heeft elke kat een eigen karakter. Er zijn echter verschillende karaktertrekken die echt bij een bepaald ras horen. Om te voorkomen dat straks bij jou thuis de vonken ervan af vliegen, kun je er beter op letten dat er in jouw leven ruimte is voor de karaktertrekken van je kat. Laat de schattigheidsgraad van de kat, bij het maken van een keuze, even op de tweede plaats komen.
Past een kat in mijn woonsituatie?
Als je in een druk gezin leeft en het gaat er bij jou thuis vaak rumoerig aan toe, kies dan voor een opgewekte kat met veel aanpassingsvermogen, zoals een:
- Selkirk Rex
- Ocicat
- Singapura
Er zijn ook rassen die meer van rust houden – bijvoorbeeld:
- Korat
- Snowshoe
- Nebelung
Deze rassen zijn eerder geschikt voor mensen die een leven leiden zonder al te veel drukte in huis.
Zo herken je een gezonde kat
Soms zit je sneller aan een kat vast dan je lief is. Bijvoorbeeld als een kat in je kennissenkring een nestje heeft, of als bij een boerderij in de omgeving kittens op te halen zijn. Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen of een kat in een goede conditie verkeert.
- De kat levendig en opgewekt van aard is.
- De kat een zachte, glanzende vacht heeft.
- Het tandvlees een bleke kleur heeft, zonder rode verkleuringen.
- De neus droog en warm is, zonder slijm of afscheiding.
- De ogen helder en de oren schoon zijn.
Checklist: basisbenodigdheden voor je kat
Een kat heeft een aantal basisbenodigdheden nodig. Om je een beeld te geven wat daarbij komt kijken, hebben wij ze voor jou op een rij gezet.
- Reismand
Om je kat bijvoorbeeld mee te kunnen nemen naar de dierenarts, is het handig om een reismand aan te schaffen. Zo vervoer jij je kater of poes veilig van A naar B. - Voer- en drinkbakjes
De slaap- en eetplek voor je kat moet al ingericht zijn, als de kat bij je in huis komt. Automatische voerbakken zijn erg handig en geven alleen voer als erom wordt 'gevraagd'. - Kattenvoer
Naast hoofdvoer zoals kattenbrokken, lust een kat ook graag ander voer. Denk bijvoorbeeld aan kattensnoepjes of natvoer zoals paté. - Kattenbak
Zorg je dat je naast een kattenbak, ook kattenbakgrind en een kattenbakschepje hebt. - Speelgoed
Speel met je kat – dat is leuk voor jullie beiden. Kattenspeelgoed, zoals kattenhengels of verenstokken, speelmuizen en/of balletjes zorgen voor afwisseling en activiteit. - Verzorging
Met een kam en een borstel blijft de vacht van je kat mooi en glanzend. Ook andere verzorgingsproducten, zoals producten voor de ogen, oren en pootjes, zijn niet verkeerd. - Krabpaal
Wil je voorkomen dat jouw bank een krabpaal wordt? Schaf dan een krabpaal of kattenmeubel aan, waaraan je kat zijn/haar nagels kan slijten. - Kattenluik
Nog twee belangrijke producten zijn het kattenluik en veiligheidsnetten, zodat je kat altijd onbezorgd op ieder moment naar binnen of naar buiten kan. Als je op een bovenverdieping woont, is het misschien beter om je balkon te voorzien van veiligheidsnetten.
Het juiste voer voor je kat
Katten zijn naast jagers ook echt fijnproevers. Pas de voeding daarom aan op de speciale behoeften van je kat en biedt ook variatie. Bij voorkeur een uitgebalanceerd, en vooral eiwitrijk droog- en natvoer, dieet.
Weten hoe? Wij hebben wat tips voor je klaarstaan!
- Geef je kat verdeeld over de dag op vaste tijden verschillende, gevarieerde maaltijden.
- Het voer moet altijd op kamertemperatuur zijn, het mag dus bijv. niet direct uit de koelkast komen.
- Zorg ervoor dat je kat altijd schoon water in zijn waterbak heeft.
- Koop voor je kat kattengras, zodat hij de ingeslikte haren makkelijk als haarballen kan uitspugen en belangrijke voedingsstoffen kan opnemen.
- Melk voor je kat moet lactosevrij zijn, want anders kan hij problemen krijgen met zijn spijsvertering. Verdunde melk of speciale kattenmelk wordt beter verdragen.
- Geef dusdanig grote porties dat er nauwelijks of geen restjes overblijven. Gooi restjes na elke maaltijd weg en maak het voerbakje schoon.
6 veelgestelde vragen over kattenvoer
Wat is de juiste hoeveelheid voer voor mijn kat?
Hoeveel voer je kat nodig heeft, staat normaal gesproken vermeld op de verpakking van het kattenvoer. Natuurlijk speelt ook de stofwisseling van de kat, en de bewegingsbehoefte en -intensiteit een rol. Katten met overgewicht moeten minder voer krijgen. Slanke, beweeglijke katten mogen meer hebben.
Ik heb een oude kat. Welk voer heb ik dan nodig?
Wat oudere katten moeten extra licht verteerbaar voer krijgen. Veel kwaliteitsmerken bieden voer aan dat speciaal is afgestemd op de behoeften van oudere katten. Dit kan als hoofdvoer, maar ook gemengd met het gewone kattenvoer gegeven worden. De dierenarts zal je ook advies geven over het (vroegtijdig) herkennen van ouderdomskwalen bij katten en hoe je ermee om moet gaan.
Ik heb een gevoelige kat. Welk voer heb ik dan nodig?
Geef gevoelige katten alleen kwalitatief goed voer dat speciaal op hun behoeften is afgestemd. Als je overschakelt op ander voer, is het belangrijk dat je dit langzaam gedurende een week laat plaatsvinden, zodat de kat aan het nieuwe voer kan wennen. Hardnekkige spijsverterings- en huidproblemen kunnen eventueel op een graanallergie wijzen: stap ook in dit geval eventueel over op ander voer. Als er geen verbetering optreedt of de problemen juist verergeren, ga dan in ieder geval naar de dierenarts!
Ik heb een kitten. Wanneer kan ik overstappen op ander voer?
Lichamelijk gezien zijn katten vanaf 9 tot 12 maanden zo goed als volwassen. Vanaf dat moment kun je overstappen op 'volwassenvoer'. Ook bij grote kattenrassen kun je dit doen, hoewel deze soorten vaak pas met ca. 4 jaar volledig volgroeid zijn.
Ik heb een langharige kat. Welk voer is geschikt?
Langharige katten slikken bij hun dagelijkse wasbeurt meestal veel meer haren in dan kortharige. Bovendien zal doffe, langharige vacht sneller vervilten. Daarom bestaat er voor langharige katten speciaal voer, dat de vorming van haarballen vermindert en voor een zachte vacht zorgt. Zet een potje kattengras neer voor je kat, want dat zorgt ervoor dat doorgeslikte haren er weer uit worden gewerkt. Verzorg daarnaast de vacht regelmatig met een kattenkam, zodat hij mooi en glanzend blijft.
Mijn kat heeft nierstenen. Wat kan ik doen?
Katten zijn 'woestijndieren' en daardoor in staat hun urine zeer sterk te concentreren. Daarom is bij katten over het algemeen de kans groot dat nierstenen ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat de kat voldoende schoon drinkwater heeft, het liefst op verschillende, goed bereikbare plaatsen. En houd je kat goed in de gaten.
Hoe verzorg ik mijn kat?
Ondanks dat katten van zichzelf erg schoon zijn, hebben ze wel aandacht bij de verzorging nodig. Hier staan de belanrijkste punten.
- Vachtverzorging
Katten geven hun vacht dagelijks met een uitgebreide wasbeurt met hun kleine, ruwe tong. En je kunt ze hier goed bij helpen. Als je een kortharige kat hebt, borstel je de vacht zo nu en dan in het voorjaar, want in die periode verhaart een kat. De vacht van een langharige kat moet daarentegen met regelmatige tussenpozen verzorgd worden met een speciale kattenkam of -borstel. - Nagels controleren
De nagels van je kat moeten af en toe geknipt worden. Vooral als je kat een binnenkat is, kan dit vaker nodig zijn. Ga voor advies naar je dierenarts of laat hem de nagels knippen. Het spelen met de kat is voor jou dan ook minder pijnlijk. - Kattenbak schoon houden
Verwijder vieze kattenbakvulling dagelijks, bijvoorbeeld met een speciaal schepje. En vul de bak bij met verse vulling. Afhankelijk van de kwaliteit van de kattenbakvulling die je gebruikt, moet je de kattenbak wekelijks met heet water schoonmaken en met korrels vullen. Gebruik bij het schoonmaken van de kattenbak geen agressieve schoonmaakmiddelen – dat is slecht voor de gevoelige kattenneus! - Goede eetplek
Zorg er voor dat de voerbak schoon is en ook het drinkbakje altijd vers water bevat. En tijdens het eten willen katten graag met rust worden gelaten. Kies daarom een aangenaam, rustig plekje uit waar de kat kan eten en stoor hem niet tijdens het eten of drinken. - Je kat wassen? Niet nodig!
De kat wassen? Nee, dat hoeft niet: doe je kat alleen in bad als het echt noodzakelijk is, want katten houden absoluut niet van water. Kan het echt niet anders? Gebruik dan alleen een speciale milde kattenshampoo en pas op met heet water!
Katten opvoeden
Katten hebben een eigen wil, halen streken uit en zitten vol kattenkwaad. In tegenstelling tot honden laten ze zich niet commanderen en kun je ze niet aan de riem uitlaten. Toch kan je jouw kat wel het een en ander leren.
Leer je kat kennen.
Wij hebben een aantal tips klaarstaan:
- Gun je kat een beetje tijd om aan zijn nieuwe thuis te wennen. De nieuwe omgeving is voor dit gevoelige, meestal uitermate nieuwsgierige, dier in eerste instantie heel spannend. Blijf van begin af aan in de buurt en moedig het dier zachtjes en rustig aan. Zo kan de kat geleidelijk wennen aan jou en zijn nieuwe territorium en zal hij zich snel thuis voelen.
- Wanneer jouw kat vertrouwd bij je is, zal hij dit laten merken door kopjes te geven. Als je je kat aait en hij dat prettig vindt, zal hij regelmatig met zijn voorpootjes tegen je aan gaan trappelen en luid spinnen.
- Vindt de kat iets niet prettig? Dan kan hij gaan blazen of je een klauw verkopen met zijn scherpe nagels. Let daarom goed op het gedrag van je kat en voorkom dat het voor beide onprettig wordt.
- Katten zijn erg gevoelig. Ze reageren snel op geluid, van welke aard dan ook. Praat dan ook altijd met een zachte, vriendelijke en vertrouwenswekkende stem tegen je kat. Alleen katten die hun baas vertrouwen en zijn of haar stem niet als hinderlijk ervaren, luisteren naar hem of haar. Net als bij honden zijn ook bij katten korte, duidelijke aanwijzingen beter dan lange verhalen. Met een duidelijk 'Nee!' in combinatie met de naam van je kat en bijvoorbeeld een waarschuwende vinger kun je doorgaans heel veel bereiken.
- Duidelijkheid is bij het opvoeden van katten van belang. Als je de kat de ene keer verbiedt aan tafel te schooien en hem de volgende dag allerlei hapjes van tafel geeft, moet je niet verbaasd zijn als je kat binnen de kortste keren doet waar hij zin in heeft. Dat geldt ook voor commando's. Als je voor een bepaald commando hebt gekozen, kun je daar het best aan vasthouden.
- Meestal is het geen probleem om meer dan een kat te houden. Katten zijn sociale dieren en kunnen doorgaans goed overweg met soortgenoten, zolang elke kat maar zijn eigen territorium in huis heeft. Kittens uit hetzelfde nest zijn perfect om samen te houden, maar ook andere katten kunnen aan elkaar wennen. Zorg er in ieder geval voor dat elke kat zijn eigen voerbakje heeft en dat je geen kat voortrekt, vooral niet als het om aaien en aanhalen gaat.
- Katten zijn heel zindelijk. Over het algemeen zoeken ze een hygiënische kattenbak graag op. In schone kattenbakkorrels kunnen ze hun uitwerpselen goed begraven en daar houden ze van. Het is dan ook niet moeilijk om een kat zindelijk te maken. AIs je kat ondanks de aanwezigheid van een kattenbak zijn boodschap in een kast of op het vloerkleed doet, moet je allereerst nagaan waar dat aan zou kunnen liggen. Is de kattenbak niet schoon of zijn de grindkorrels niet meer fris? Heb je misschien andere kattenbakvulling gebruikt die de kat niet prettig vindt? Voelt de kat zich misschien tekort gedaan, omdat er een nieuw huisdier bij is gekomen? Dit kan namelijk ook een uiting van protest zijn.
- De kat moet op de een of andere manier zijn nagels scherpen en losse nagelhulzen kwijtraken. Daarom is het hebben van een krabpaal geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat jouw kat in de gordijnen of bankstel gaat hangen!
- Is jouw kat dol op eten en komt hij dit het liefst op zijn moment bij je halen? Schooiend gedrag kan je afleren. Negeer vanaf het begin dit gedrag. Wil je toch iets extra's delen? Leg het dan altijd in zijn voederbakje. Op die manier leert hij dat dat zijn vaste plek is als het om eten gaat
Spelen met de kat
Kittens, maar ook volwassen katten, hebben een enorme speeldrang. Dat ze graag op jacht gaan is dus geen verrassing. Wil je liever niet dat ze je blij maken met een dode mus? Haal dan wat kattenspeelgoed in huis! Wij lichten een aantal soorten uit.
Speelgoedmuizen
Om te voorkomen dat je huistijger achter echte schattige muisjes aangaat, kun je hem afleiden met allerlei speelgoed in de vorm van muizen, in tal van uitvoeringen en materialen. Je hebt bijvoorbeeld zachte muisjes met echt bont en muizen van nylon, maar ook muizen van krabvast sisal. In welke vorm of van welk materiaal dan ook: muizen zijn een echte klassieker op het gebied van kattenspeelgoed!
Hengels
Een speelgoedhengel is voor de meeste katten onweerstaanbaar! Omdat de bewegingen en het uiterlijk van de speeltjes meestal aan vogels of muizen doen denken, wordt het jachtinstinct van je kat zeker aangewakkerd. Katten zijn ongelooflijk snel, zeker als ze eenmaal in de ban zijn van het spel. Oppassen geblazen dus!
Speelgoedballen
Alles wat beweegt en al helemaal alles wat rolt, brengt je kat gegarandeerd in beweging. Ongeacht het materiaal waarvan het speelgoed is gemaakt, moet je erop letten dat het balletje niet te klein is. Minder geschikt zijn knikkers, omdat je kat die zou kunnen inslikken .