Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 14-01-25 om 11:34. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.
Ondergrond Droogtijd Restvochtigheids-% Contactgeluidsisolatie Dampwering absoluut noodzakelijk
Cement dekvloer 1 week cm < 2,5 % Ja Ja
Anhydriet dekvloer 2 weken per cm < 0,3 % Ja Ja
Gietasfalt Vanaf 18°C - Ja Nee
Magnesium dekvloer - Evenwichtsvochtgehalte Ja Ja
Natte dekvloer Let op de aanwijzingen van de fabrikant - Ja Nee
Droge dekvloer - - Na Nee
Legspaanplaten - - Ja Nee**
Houten planken - - Ja Nee**
PVC (gelijmd) - - Ja Nee*
Keramische tegels - - Ja Ja

Isolatiematerialen zijn in verschillende diktes en met of zonder geïntegreerde vochtwering verkrijgbaar (bijvoorbeeld 1,6–5 mm, fabrikant: Selit). Dunne isolatiematerialen zijn vooral geschikt bij lage opbouwhoogtes, dikkere beschikken over goede warmte-isolerende eigenschappen en zijn bijvoorbeeld geschikt voor het compenseren van een oude plankenvloer. Folie met vochtwering is geschikt om op minerale ondervloeren te leggen.

Tip: let bij het kopen altijd op alle gegevens van de fabrikant of vraag advies aan een vakman!

  • Let er van tevoren op of je laminaat- of parketvloer geschikt is om op een vloerverwarming te leggen!
  • De meeste isolerende onderlagen kunnen op een elektrische vloerverwarming worden gelegd.
  • Bij een warmwatervloerverwarming moet je naast de isolerende onderlaag extra PE-folie leggen, tenzij de isolerende onderlaag al over geïntegreerde vochtwering beschikt. Let er bovendien op dat de warmtedoorlaatweerstand van de vloeropbouw, gebruiksvloer en isolerende onderlaag, de waarde van 0,15 m²K/W niet overschrijdt, anders beïnvloedt dit de warmteafgifte van je warmwatervloerverwarming.
  • Als je nieuwe laminaat- of parketvloer reeds over een geïntegreerde isolerende onderlaag beschikt, let er dan op dat deze niet te dun is, niet minder dan 1 mm.
  • Bij te dunnen onderlagen kunnen oneffenheden op de ondergrond niet worden gecompenseerd. Als dit bij het leggen nodig is, wordt het kopen van een extra isolerende onderlaag, die kleinere oneffenheden tot in zekere mate kan compenseren en drukvast is, aangeraden. Voor nauwkeuriger gegevens over het compenseren van oneffenheden verwijzen we je naar de gegevens van de fabrikant op je product.

Slimme gedachte: als je twee lagen geluidsisolatie over elkaar legt, betekent dit dan dat de isolatie verdubbelt? Helaas niet! Als je isolerende onderlagen dubbel legt, treedt geen verbetering op van de geluidsisolatiewaarde. Daarom is dubbel leggen niet vrijgegeven, volgens de gegevens van de firma Selit.

Heb je problemen met het leggen van je vloer, of zijn er problemen ontstaan na het leggen van je nieuwe vloer? Bij het zwevend leggen van laminaat- en parketvloeren op isolerende materialen, kan een aantal typische fouten optreden. Hier vind je alle do's en don’ts!

Open voegen en omhoog komende planken: In het impactgedeelte van klikverbindingen kan schade optreden, als het isolerende materiaal een te grote wrijvingsweerstand heeft of als de isolerende onderlagen elkaar overlappen.

Ondanks isolatie zijn er loopgeluiden: Redenen hiervoor kunnen zijn: geen optimaal voorbereide ondergrond of een overlapping van de isolerende ondergrond.

De vloerbedekking vervormt holrond: Mogelijke redenen: gebrekkige vochtwering, als de vloer op een minerale ondergrond is gelegd of een gebrekkige impactafdichting van de PE-banen of te geringe overlapping van de apart gelegde PE-vochtwering. Bovendien kan de gebruikte vochtweringsfolie beschadigd zijn.

Scheuren in het impactgebied van de vloerbedekking (meestal haaks verlopend): De isolerende onderlaag is mogelijk van te zacht materiaal. Aanbevolen zijn isolerende materialen die bij een drukbelasting van ten minste 2 ton/kubieke meter slechts 0,5 mm materiaalvervorming toelaten.

De kanten van de vloer zijn opgezwollen of gewelfd: Controleer of de kuipvorming bij de wand bij het leggen van een PE-vochtwering niet is uitgevoerd en of de wandaansluitlijming, bij producten inclusief vochtwering, correct is aangebracht.

Schimmelvorming of geurbelasting bij de plinten:
Het gebruik van vochtwering bij het leggen op een organische vloer kan leiden tot vorming van vocht en condens, welke kunnen leiden tot rot en schimmelvorming.

De warmwatervloerverwarming bereikt de gewenste temperatuur niet meer: Als de gebruikte isolerende onderlaag een warmtedoorlaatweerstand van ten minste 0,15 m2K/W opbrengt, kan niet voldoende warmte door de onderlaag dringen.

In plaats van een isolerende onderlaag wordt een oude tapijtvloer gebruikt: Hierbij kunnen legfouten tot ongewenste voegvorming en daardoor mogelijk ook tot zwellingen en welvingen van de zwevend gelegde vloerbedekking leiden. Het is daarom beter een oude tapijtvloer te verwijderen en isolerende onderlagen te gebruiken.

naar boven