Om de biodiversiteit te beschermen moeten insecten worden geholpen zodat ze nestplaatsen kunnen vinden. Wil jij dat ook? Met weinig middelen kan een insectenhotel voor in de tuin of op het balkon worden gebouwd. Als insecten zich gaan nestelen moet je over een paar punten nadenken voordat je gelijk naar de zaag en schuurpapier grijpt.

Voor welke insecten ga je een insectenhotel bouwen? Met de populariteit van kleine en grote nestkasten is ook de term insectenhotel bekend. Oorspronkelijk waren insectenhotels vooral bedoeld voor wilde bijen. In tegenstelling tot honingbijen leven en nestelen ze alleen, dat wil zeggen solitair, en hebben ze dus geen bijenkorf. Er zijn meer dan 500 inheemse wilde bijensoorten, waarvan een groot deel in de grond nestelt. Maar er zijn ook soorten die hout en plantstelen graag als nestplaats gebruiken. In onze tuinen en landschappen hebben deze wilde bijensoorten het steeds moeilijker om nestplaatsen te vinden. Terwijl ze een grote rol spelen bij de bestuiving van bloemen en uiteindelijk onze oogst.

Een insectenhotel of een bijenhotel zou een nestplaats moeten bieden. Natuurlijk kun je ook andere insecten en nuttige insecten in de tuin promoten, die door minder dood hout geen nestplaatsen en beschutting hebben. In onze handleiding laten we zien hoe je een bijenhotel bouwt. Verderop op de pagina hebben we echter ook ideeën voor je om nestplaatsen en beschutting te bieden aan vele andere insecten.

Insectenhotel voor een duurzame tuin . HORNBACH

Een insectenhotel moet zorgen voor nestgelegenheid, wat dicht bij de natuur staat. Je kunt veel van wat je nodig hebt in de natuur verzamelen en gebruiken. Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Het hout dat je gebruikt voor het insectenhotel moet vrij zijn van verf, oplosmiddelen en houtverduurzamingsmiddelen, dus onbehandeld.
  • Voor de constructie moet je goed gedroogd hout gebruiken.
  • Alle andere materialen die je gebruikt, moeten ook volledig droog zijn.
  • Gebruik geen naaldhout, dit scheurt gemakkelijk en neemt water op. Hout van fruitbomen, eiken of essen is geschikt voor het bouwen van een insectenhotel.
  • Boor hout altijd in een hoek van 90 graden en in de lengte vanaf de schorszijde. Schuur alle gaten schoon zodat de wilde bijen zich niet bezeren.
  • Boor gaten in het bereik van 3-9 mm om zoveel mogelijk verschillende wilde bijen een nestplaats te bieden.
  • Voorkom tocht in het insectenhotel en vul gaatjes.

Laten we beginnen! In ons geval gaan we met een meubelpallet een insectenhotel bouwen met verschillende nestmogelijkheden. Het insectenhotel heeft drie delen die je zowel bij elkaar als op verschillende plekken in je tuin of op je balkon kunt plaatsen.

Jouw insectenhotel is nu gebouwd! Maar de juiste locatie is van essentieel belang. Zoek een zonnige locatie voor je insectenhotel en zorg dat het beschermd is tegen regen. Het insectenhotel moet je minimaal 50 cm van de grond plaatsen om het te beschermen tegen roofdieren. Maak het ook goed vast zodat het niet in de wind zwaait.

Zorg voor niet alleen voedsel in de vorm van een bloemenweide of bijvriendelijke planten in de buurt van je insectenhotel, maar ook voor water en nestmateriaal. Als je het insectenhotel ooit schoonmaakt, gebruik dan alleen water, de bijen zorgen er verder eigenlijk zelf voor. De beste tijd om het insectenhotel op te zetten is in februari of maart, voordat de insecten uit hun winterslaap ontwaken. Haal het insectenhotel nooit binnen in de winter. Dit verstoort het bioritme van de insecten, ze worden wakker en vinden dan geen voedsel.

Je tuin: een insectenparadijs! Als je van een natuurlijke tuin houdt, hoef je niets extra's aan te leggen. De lokale bijen nestelen zich graag in dood hout of terpen. Als je het dode hout uit de buurt van de regen plaatst en gewoon terpen aarde laat waar ze ontstaan, komen wilde bijen en andere insecten graag in je tuin.

Ook voor veel andere nuttige insecten kan jouw tuin iets betekenen. Oorwormen houden bijvoorbeeld van aarden potten gevuld met stro. Natuurstenen muren, stapels stenen of stapels bladeren zijn goede overwinteringsplekken voor lieveheersbeestjes. Vlinders die buiten overwinteren, geven de voorkeur aan clusters van bladeren of twijgen. Als vlinders naar binnen verhuizen, overwinteren ze in gereedschapsschuren of op zolder.