Infraroodpanelen worden snel populair. De Nederlandse overheid wil in 2050 van het gas af zijn, en daarom is deze manier van verwarmen dé toekomst. Hoe werken infraroodpanelen, waar moet ik op letten, en wat is het beste voor mij? Wij leggen het uit!
Hoe werken infraroodpanelen?
Infraroodpanelen werken op elektriciteit en verwarmen één plek in huis, zoals een zithoek, badkamer, of eettafel. Dit doen ze met langgolvige infraroodstraling, die niet doordringt in je huid. Wanneer je in het bereik van het paneel zit, voelt het net alsof je in de echte zon zit. Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt. Doordat alleen het gebied onder (óf naast) het paneel verwarmd wordt, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, en dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Kortom, een toekomstbestendig, stijlvol en gezond alternatief voor je huidige verwarming!
Voordelen van infraroodpanelen
Geen opwarmtijd nodig! Als je het paneel aandoet, voel je de warmte meteen.
De infraroodstraling verwarmt het gebied direct onder (óf naast) het paneel. Er gaat daarbij geen energie verloren aan het onnodig opwarmen van de lucht in huis.
Infraroodstraling verwarmt jou direct, in plaats van de lucht in huis. Daardoor gaat er ook geen lucht circuleren, waardoor tocht minder vrij spel heeft.
Doordat niet de lucht, maar juist jíj verwarmd wordt, wordt de lucht ook niet droog. Dat is beter voor o.a. je ogen en luchtwegen!
Is de lucht vochtig, zoals in een badkamer? Doordat de vochtige lucht niet wordt opgewarmd, ontstaat er minder condens. Dat voorkomt schimmel!
Omdat er geen luchtcirculatie ontstaat, kunnen stof en pollen zich minder makkelijk verplaatsen in huis. Wel zo prettig als je voor één ervan allergisch bent!
Het strakke en elegante design zorgt voor een unieke look aan jouw wand of plafond!
Wat is langgolvige infraroodstraling?
Waar moet ik op letten?
Voor de meeste huishoudens is het realistisch om enkele infraroodpanelen op te hangen in huis, in plaats van álle verwarming in huis te vervangen. Je gebruikt de panelen in dat geval als bijverwarming.
Bij het gebruiken als hoofdverwarming komt iets meer kijken. Je moet dan alle plekken in huis die jij verwarmd wil hebben, voorzien van een apart paneel. Ook moet je voldoende stroom kunnen opwekken.
Hoe en waar moet je een infraroodpaneel plaatsen? Meestal is aan het plafond het handigst. Dan zitten er vaak geen objecten tussen het paneel en het gebied dat verwarmd moet worden. Als er belemmeringen tussen zitten, kunnen de stralen jou niet goed genoeg bereiken. Verwarmen van bovenaf kan overigens uitstekend: de gerichte warmte van het paneel gaat namelijk niet aan de lucht verloren, in tegenstelling tot bij normale elektrische verwarmers. Een plafondpaneel van Eurom wordt standaard geleverd met externe thermostaat.
Aan de muur monteren kan ook, maar dan moet je ervoor zorgen dat er niets in de weg staat. Een verstandige keuze is om het infraroodpaneel iets hoger op de muur te hangen dan een traditionele verwarming. Wist je trouwens dat een infraroodpaneel ook stijlvolle toevoeging aan je interieur is? Hoe je hem ook bevestigt: infraroodpanelen van Eurom hangen altijd geborgd, en kunnen niet loskomen!
Hoe je een infraroodpaneel moet aansluiten? Simpel! Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Met
De temperatuur van een infraroodpaneel pas je eenvoudig aan met je smartphone. Met de Eurom Smart App kan je zelfs een schema instellen, met tijden waarop het paneel automatisch aan en uit moet gaan. Heeft jouw huidige verwarming geen timer? Dan is een infraroodpaneel een nóg betere upgrade voor in huis! Je kan elk paneel apart, of zelfs tegelijkertijd bedienen.
Infraroodpaneel als bijverwarming
Infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming is voor veel huishoudens het meest realistisch. Een infraroodpaneel blinkt namelijk uit in het verwarmen van één specifieke plek in de ruimte(s) waar je vaak bent. Zit je vaak op de bank tv te kijken, of achter je bureau in de werkkamer? Of wil je verwarmd worden zodra je de badkamer instapt? Dan bieden infraroodpanelen de beste uitkomst. Zolang je in het bereik van het paneel blijft, voel je de warmte. Als je buiten de verwarmde “zone” gaat, voel je geen warmte meer. De lucht buiten die zone wordt namelijk niet verwarmd.
Juist omdat een infraroodpaneel direct warm is zodra hij aangaat, is hij geschikt als bijverwarming. Zo lang hij nodig is gaat hij aan en als je de verwarmde “zone” verlaat, kan hij direct weer uit. Door doelgericht te verwarmen kan je de centrale verwarming in huis tot wel 3 graden lager instellen. Efficiënt, en goed voor de portemonnee!
Infraroodpaneel als hoofdverwarming
Wil je álle verwarming in huis vervangen met infraroodpanelen? Bedenk dan wel eerst het volgende:
- Bereken hieronder hoeveel wattage je minimaal nodig hebt aan verwarming in elke ruimte. Daarmee bepaal je hoeveel panelen je moet hebben.
- Een goed geïsoleerd huis hebben is belangrijk. Anders gaat er warmte verloren via ramen, wanden en je vloer, wat zonde is van de energie.
- Zelf stroom opwekken (bijvoorbeeld met zonnepanelen) is aangeraden om duurzaam gebruik te maken van je infraroodverwarming.
- Als je niet zelf stroom opwekt, heb je mogelijk extra stroomaansluitingen en groepen in je meterkast nodig. Dit kan extra vaste kosten betekenen.
Hoeveel panelen heb je nodig? Bereken het zelf!
Ga jij je huis compleet verwarmen met infraroodpanelen? Bereken eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt! Let op: deze berekening geldt als enkel als richtlijn voor wat je minimaal nodig hebt per ruimte.
- Bereken het volume (L x B x H) van de ruimte.
Bijvoorbeeld: 400 cm x 359 cm x 250 cm = 35 m³ - Vermenigvuldig het volume met 26.
35 m³ x 26 = 910 watt.
Dit wattage heb je minimaal nodig om de ruimte te verwarmen. Rond voor de zekerheid altijd naar boven af! Het te verwarmen gebied moet binnen 3 meter van het paneel zijn. Als het plafond hoger is, is het verstandig meer advies in te winnen.
Wil je een betrouwbaar en robuust infraroodpaneel kopen? Dan vind je tussen de panelen van Eurom áltijd degene die het beste is voor jouw huis. De panelen van Eurom hebben de volgende voordelen:
- Alle infraroodpanelen van Eurom hebben oververhittingsbeveiliging.
- Elk paneel hangt geborgd aan jouw plafond of muur. Hij kan niet loskomen!
- De panelen zijn betrouwbaar getest naar internationale richtlijnen en normen.
- Het paneel werkt op stroom. Je hoeft dus geen leidingen aan te leggen!
- Voor het veilige ophangsysteem hoef je slechts één beugel op te hangen.
- Hangt je paneel? Stekker erin, en je kan hem direct gebruiken!
- Met je smartphone kan je de temperatuur aanpassen .
- Door slimme tijdschema’s in te stellen bespaar je nog meer energie.
- Bedien meerdere panelen in huis met dezelfde app.
Veelgestelde vragen
Welk infraroodpaneel moet ik kiezen?
Bedenk eerst of je het paneel aan het plafond of aan de muur gaat bevestigen. Bereken vervolgens eenvoudig hoeveel minimum watt je nodig hebt voor jouw ruimte(s). Hoe hoger het benodigde wattage, hoe groter je paneel moet zijn. Ontdek ons assortiment om de alle formaten en wattages van de panelen te bekijken!
Wat verbruikt een infraroodpaneel?
Een infraroodpaneel van 350 watt (60 x 60 cm) verbruikt 0.35 kilowatt per uur. Dat kost je €0,07 per uur met een energieprijs van €0,21 per kWh. Hoe groter het formaat van het paneel, hoe meer watt hij zal gebruiken.