Inbraakpreventie
Niemand wil ongewenst bezoek in zijn huis. Je moet er dan ook voor zorgen dat een inbreker geen tijd heeft om je woning leeg te halen. Als deuren en ramen niet snel genoeg meegeven, geeft de inbreker vaak op en blijft het bij een poging tot inbraak. Neem daarom de tijd om je huis of woning op mogelijke zwakke plekken te controleren en beveiligingsmaatregelen te nemen en het daardoor inbraakveilig te maken.
De volgende tips helpen je bij het inbraakveilig maken:
Bescherming tegen inbrekers begint bij jouw eigen gedrag. Er zijn een paar eenvoudige tips om jouw huis te beveiligen:
- Doe niet alleen de deur dicht, maar draai hem ook op slot wanneer je het huis verlaat.
- Sluit altijd ramen en balkondeuren wanneer je weggaat.
- Kiepramen zijn een uitnodiging voor inbrekers.
Heb je rolluiken? Sluit ze 's nachts. - Vooral in het donkere seizoen: doe alsof je thuis bent. Je kunt dit doen door lampen te bedienen met een tijdschakelaar of een slimme app.
- Vraag een buurman om jouw brievenbus leeg te maken tijdens jouw vakantie.
Veelvoorkomende inbraakmethodes
Kerntrekken
Deze inbraakmethode staat ook wel bekend als cilinder trekken. De inbreker draait een gehard stalen schroef in de cilinder (sleutelgat) van het slot. Daarna wordt er met een tang of een speciaal kerntrekapparaat zoveel kracht op de cilinder gezet dat deze door de trekkracht gewoon breekt. De deur kan nu eenvoudig geopend worden met een standaard bouwsleutel. En dit alles binnen één minuut.
Bulgaarse methode
Bij de zogenaamde Bulgaarse methode wordt de cilinder vrijgemaakt door het schild dat om het slot heen zit en vaak van (zwak) aluminium is, met bijvoorbeeld een schroevendraaier los te wrikken en om te buigen. Zodra dat is gedaan steekt de cilinder gedeeltelijk uit en dan kan deze met een moersleutel worden afgebroken. Met een standaard bouwsleutel wordt daarna simpelweg de deur van slot gedraaid.
Beveiligingstechniek
In termen van beveiligingstechnologie kun je vertrouwen op mechanische en elektronische inbraakbeveiliging of een combinatie van beide.
Mechanische inbraakbeveiliging omvat bijvoorbeeld raam- en deurbeveiliging. Je kunt kiezen voor inbraakwerende ramen of je bestaande ramen upgraden met beveiligingsmaatregelen.
Het hart van elektronische inbraakbeveiliging is meestal een alarmsysteem. Alarmsystemen vormen een goede aanvulling op mechanische beveiliging. Sensoren detecteren een inbraakpoging en activeren een alarm - hetzij als luid signaal, hetzij als melding naar een aangesloten meldkamer.
Bewakingscamera's zijn ook een maatregel voor inbraakbeveiliging. Ze schrikken potentiële daders af en kunnen helpen bij het identificeren van inbrekers en het beter oplossen van inbraken.
Tegenwoordig zijn er slimme bewakingscamera's waar je 24/7 toegang toe hebt via live streaming. Dankzij bewegingsmeldingen via een app op je smartphone weet je precies wat er bij jou thuis gebeurt. En als je nog een stap verder wilt gaan, zijn er ook Yale bewakingscamera's met geïntegreerde verlichting en sirene.
Deur- en raambeveiliging
De meerderheid van de inbraken gebeurt via ramen en deuren. Als een deur of raam niet snel genoeg open gaat, geeft de inbreker meestal op en zoekt hij naar een ander doelwit. Je hoeft niet alle ramen en deuren super veilig te maken. Kijk gewoon je huis na op zwakke plekken en zorg dat je de juiste beveiligingsmaatregelen neemt.
Raambeveiliging
Bij het beveiligen van je ramen kan je kiezen tussen een standaard raamsluiting en raamsluiting met een veiligheidskeurmerk. Wij leggen het verschil uit zodat jij de beste keuze voor je woning kunt maken.
Standaard raamsluiting
Een standaard raamsluiting is voorzien van een cilindersluiting. Deze modellen beschikken, in tegenstelling tot de modellen die wel voorzien van een veiligheidskeurmerk, niet van een haakschoot. Om deze reden hebben ze ook geen veiligheidskeurmerk.
Raamsluiting met veiligheidskeurmerk
Raamsluitingen met een veiligheidskeurmerk zijn voorzien van een haakschoot. Een haakschoot zit vergrendeld in de sluitkom in gesloten stand. Hierdoor kan het raam niet ontzet worden met behulp van een breekijzer en blijft de inbreker buiten. Wil je weten hoe de verschillende SKG classificaties onderverdeeld zijn wat zij waarborgen? Je leest het hier!
Raamsluiting op je achterdeur?
Dat kan! Voel je prettiger bij het extra vergrendelen van je achterdeur met behulp van een raamsluiting. Plaats deze zowel boven- als onderin van de deur. Tip: Plaats de raamsluitingen op de achterdeur ondersteboven. Op deze manier kan de sluiting niet ongewenst dichtvallen of gesloten worden. Handig wanneer je huisdieren hebt of kleine kinderen en jijzelf buiten in de tuin bezig bent.
Raamuitzetter
Ventileer zorgeloos je woning met behulp van een raamuitzetter en voorkom dat iemand onopgemerkt je huis binnenkomt. Hieronder leggen wij de verschillende type uitzetters uit. Pas het toe op je klep- of draairaam en haal de schone lucht in je huis!
Gaatjesuitzetter
De meest gebruikte en tevens de bekendste uitzetter is de gaatjesuitzetter. Met behulp van de gaatjes kan je het raam op één van de posities vast zetten. Het voorkomt dat de wind je open raam in beweging zet.
Telescoopuitzetter
Met een telescoopuitzetter kan je het raam op elke gewenste positie open zetten. Ook, in tegenstelling tot de gaatjesuitzetter, zit er een dempingsveer in. Hiermee vangt de telescoopuitzetter onverwachte schokken goed op en zal het raam niet zomaar dichtslaan. De uitzetter is ook toe te passen op deuren.
Combi-uitzetter
Open of sluit met slechts één beweging je klepraam of uitzetraam. Ideaal om het raam op zijn plek te houden en daardoor uitstekend geschikt voor ventileren. Wil je optimaal beveiligen? Dat kan! Sommige modellen zijn voorzien van een slot en daarmee SKG gekeurd. Wel zo veilig.
Deurbeveiliging
Wat doe je als er onbekenden voor de deur van je huis staan? We zeggen al tegen kinderen dat ze vreemden niet binnen mogen laten. Dat moet net zozeer opgaan voor ons volwassenen, want op deze manier komt het maar al te vaak voor dat ongewenste mensen je huis binnenkomen. Voorzie je woning daarom van de nodige beveiligingstechniek, zoals deurspionnen, kierstandhouders en intercomsystemen.
Kijk eens wie er staat
Je wilt toch weten wie er voor de deur staat voordat je open doet? Deurintercoms of video-intercoms maken dat mogelijk. Via de spraakintercom met eventueel ingebouwde videocamera kun je al bij een dichte deur contact opnemen met je bezoekers. Je ziet of hoort of het om ongewenste gasten of een afgesproken bezoek gaat. Daarna kun je met een druk op de knop de deur openen. Zo voorkom je dat je aan de deur door dieven wordt verrast. Digitale intercoms moeten al in de bouwfase worden geïnstalleerd. Maar ze zijn ook achteraf in te bouwen via de bestaande belkabel.
Voordeur of toegangsdeur tot je woning beveiligen
Inbrekers en ongewenste gasten wachten niet altijd tot je je huis verlaat. Daarom kan het handig zijn om ook je deur van binnen extra te beveiligen. Kies bijvoorbeeld voor een kierstandhouder. Dan kun je de deur op slechts een kier openen. Zo kun je met onbekenden praten zonder de deur volledig te openen.
Wil je extra beveiliging, zodat ze lastiger binnenkomen? Kies dan voor een secustrip. Dit is een systeem dat bestaat uit 2 stalen strips die je gemakkelijk en snel op je deur en kozijn monteert. Zodra de deur dicht is, vormen ze een barrière tegen inbraak.
Voordeuren kun je met verschillende vergrendelingsmogelijkheden en veiligheidsbeslag beveiligen tegen inbraken. Voor nog meer veiligheid in huis zijn er deurspionnen. Deze zijn verkrijgbaar in de standaarduitvoering, digitaal of elektronisch met videofunctie. Met deurspionnen kun je meteen goed zien wie er voor de deur staat.
Veiligheidskenmerken
SKG * | Standaard inbraakwerend (3 minuten) |
SKG ** | Zwaar inbraakwerend (3+ minuten) |
SKG *** | Extra zwaar inbraakwerend (5+ minuten) |
SKG ✓ | Aanvulling op de goedgekeurde SKG-producten |
Smart inbraakbeveiliging
Dankzij Smart Home kun je niet alleen je verlichting regelen. Je smartphone herinnert je met slimme deur- en raamcontacten eraan dat er nog een raam openstaat. De rookmelder geeft niet alleen alarm in je huis, maar stuurt je ook een bericht als je niet thuis bent. En als de wasmachine lekt, word je ook meteen op de hoogte gebracht.
Veiligheidsmaatregelen voor buitenshuis
Buitencamera
Met een buitencamera kun je je woning in de gaten houden. Voor de meest uiteenlopende doeleinden zijn er verschillende cameramodellen. Zo kun je enerzijds mogelijke daders afschrikken met een camera, aan de andere kant kun je ook continue in de gaten houden wat er zich binnen je huis afspeelt. Als er dan toch ingebroken is, kun je achteraf de inbraak reconstrueren en de dader mogelijk identificeren.
Bewegingsmelder
Een bewegingssensor zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je oprit, de ingang van je huis of kelder altijd goed verlicht is. Dat schrikt niet alleen inbrekers af, maar kan ook je leven gemakkelijker maken. Als je volgeladen thuiskomt, hoef je namelijk geen vrije hand meer te hebben om het licht aan te doen.
Er zijn verschillende soorten bewegingssensoren, zoals infrarood bewegingssensoren, draadloze bewegingssensoren of schemerschakelaars.
Veiligheidsmaatregelen voor binnenshuis
Kluis
Waardevolle voorwerpen en belangrijke documenten kun je het beste op een veilige plaats opbergen, bijvoorbeeld in een kluis. Kluisjes voor inbouw in meubelen kun je eenvoudig in elke kamer integreren, maar je moet de kluis wel goed verankeren. Bij de keuze van de plek wordt enige creativiteit gevraagd, want de aanwezigheid van een kluisje moet niet opvallen. En ook inbrekers weten de standaard plekken te vinden. Daarnaast moet je erop letten dat de kluis de juiste afmetingen heeft. Wat wil je erin bewaren? Zorg ervoor dat je documenten, waardevolle voorwerpen en bijvoorbeeld reservesleutels van je auto erin passen.
Alarmsysteem
Als aanvulling op mechanische beveiliging raden we aan om een alarminstallatie in huis te installeren. Het luide alarmsignaal schrikt statistisch gezien driekwart van alle inbrekers af. Bij een inbraak registreren de sensoren van de inbraakmelder dat iemand zich toegang tot het pand wil verschaffen en wordt het alarm geactiveerd als luid signaal of er gaat een oproep naar de aangesloten alarmcentrale.
Tijdschakelaar
Met tijdschakelaars & schemerschakelaars hoef je niet meer na te denken over de lichtregeling thuis. Via de schemerschakelaar worden kamers, gevels, percelen, tuinen en andere oppervlakken automatisch verlicht. Ook als je niet thuis bent. De schakelaar zelf functioneert net als een tijdschakelaar. Hij schakelt ’s avonds de aangesloten lampen in en ’s ochtends weer uit. Maar niet op een bepaald tijdstip, maar als het donker wordt. Hoe donker het moet zijn om de schakelaar te activeren, is bij de meeste systemen in te stellen.