Vóór het werk komt de planning: voordat je een inbouwreservoir kunt installeren, moet je een goed beeld schetsen van hoe je badkamer er uit moet zien. Belangrijk vooral is, waar de badkamerobjecten zoals wc, douche, wastafel en bad komen. Maak een nauwkeurige plattegrond met alle sanitaire objecten. Nu kun je eenvoudig berekenen welke elementen je nodig hebt, hoe lang de rails moeten zijn en hoeveel hulpsteunen je nodig hebt. Ook moet je de lengte van de toe- en afvoerwaterleidingen ruwweg bepalen. Daarna kun je aan de slag: geprefabriceerde frames voor inbouwreservoirs bevestig je met pluggen aan de muur en de vloer. In de wand- en vloerrails kun je de afzonderlijke sanitaire objecten zijwaarts en in de hoogte verschuiven.
Inbouwreservoir plaatsen
Zelf een inbouwreservoir plaatsen: wij laten je zien welk materiaal en gereedschap je nodig hebt en waar je op moet letten bij het installeren van een inbouwreservoir. Ga aan de slag en doe het samen met HORNBACH!
Is jouw wc toe aan een update of wil je jouw toiletruimte graag moderniseren? Installeer met behulp van onze stap voor stap-handleiding zelf een inbouwreservoir. En dat is nog een makkie ook! Wij laten jou zien hoe je het doet. Aan de slag!
Dit heb je nodig voor je project
Gereedschap
Inbouwreservoir installeren: stap voor stap
Leg de buisleidingen tussen de rails. De tussenruimte wordt voor geluidsisolatie met minerale wol, die vochtbestendig en brandwerend is, opgevuld. Zaag de rails met een metaalzaag op de gewenste lengte en bevestig ze met pluggen aan de vloer en de muur. Let daarbij - afhankelijk van de ondergrond - op de juiste pluggen, zodat de constructie niet los kan raken. Er zijn plaatwerkschroeven die zich zelf door de rails boren.
Nu kun je de geprefabriceerde modules voor de desbetreffende sanitaire objecten tegen de gekozen plaatsen zetten en met de meegeleverde schroeven bevestigen (meestal hamerkopschroeven). De modules hebben hoogtemarkeringen, zodat je ze op de juiste hoogte monteert. Stel de module af en controleer met de waterpas of hij zowel verticaal als horizontaal recht zit. Wanneer de muur iets scheef is gemetseld, is dat geen probleem, want de bevestigingshoeken zijn in diepte verstelbaar en kunnen daardoor oneffenheden in de muur compenseren.
Nu volgt de bekleding met gipsplaten: de uitsparingen voor de aansluitingen moet je op de platen overbrengen en uitsnijden – werk daarbij nauwkeurig! Omdat gipsplaten een ideale ondergrond voor het aanbrengen van tegels zijn, hoeft de nieuwe badkamer niet nog eens extra gestuukt te worden.
De platen monteer je met zelfborende snelschroeven. Daarbij mag max. 60 cm tussenruimte overbrugd worden, zodat het inbouwreservoir ook stabiel is. Wanneer de tussenruimten groter zijn, moet je extra hulpsteunen in het frame aanbrengen.
Tot slot moet je de gipskartonplaten met een oplosmiddelvrije diepgronder behandelen. Breng dit aan met een kwast, roller of borstel. Dat zorgt voor optimale houvast bij het aanbrengen van nieuw pleisterwerk of wandtegels.