Zet een stabiel project neer met de beste houtverbindingen en bouwbeslag! Of het nu om dakconstructies, carports, terrasoverkappingen of meubels gaat, met houtverbindingen en bouwbeslag voorkom je dat je constructie bij de eerste windvlaag weer in elkaar stort. Deze praktische hulpjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en op verschillende bereiken van toepassingen.
Verschillende verbindingen
Als je kleine stukken hout met elkaar wilt verbinden. Stukken waarop geen grote druk zal worden uitgeoefend, dan zijn vaak houtdeuvels of lijm voldoende. Bij daken, carports of andere grotere constructies moet je houtverbinders en beslag gebruiken. Deze zorgen voor de benodigde stabiliteit en duurzaamheid.
Hier vind je een overzicht van de belangrijkste houtverbinders en bouwbeslagen:
Koppelankers & koppelplaten
Koppelankers en koppelplaten worden gemaakt van verzinkt plaatstaal. Het verschil zit in het aantal gaten. De gemiddelde gatgrootte is 5 mm.
Koppelankers en koppelplaten gebruik je vooral voor de verbinding van twee balken op stoot. De aansluiting is mogelijk op bouwdelen van beton, metselwerk of staal. Gebruik jij ze voor een aansluiting op houten delen? Dan raden wij ankernagels aan.
Spijkerplaten
Spijkerplaten zijn uitstekend geschikt om hout op knooppunten of stootpunten met elkaar te verbinden. Ze worden veel toegepast bij dakstoelen of houten frames waar je ze symmetrisch op beide buitenkanten bevestigd.
Spijkerplaten bestaan uit verzinkt plaatstaal met aan een kant spijkervormige uitstulpingen en ze worden in het hout geslagen.
Montagebanden
Montagebanden gebruik je voor het verstevigen van je dakconstructie zodat deze ook bestand is bij een hoge windkracht. Om knikken of doorbuigen te voorkomen span je de montagebanden strak.
Montageband is gemaakt van verzinkt plaatstaal. Ze zijn op rollen verkrijgbaar.
Hoekijzers (voor zware belasting)
Met hoekijzers maak je hout-hout-verbindingen. Daarvoor zijn minimaal twee hoekijzers nodig, die tegenover elkaar moeten worden geplaatst. Het is ook mogelijk om bouwdelen van beton, metselwerk of staal aan te laten sluiten.
Hoekijzers zijn eenvoudig, met en zonder grote gaten. Voor een hogere belasting maak je gebruik van de speciale hoekijzers voor zware belasting. Hoekijzers (voor zware belastingen) bestaan uit verzinkt plaatstaal. Voor het aansluiten adviseren we het gebruik van ankernagels.
Balkdragers & raveeldragers
Behalve hoekverbinders kun je hout-houtverbindingen ook maken met balkschoenen. Bij balkschoenen wordt onderscheid gemaakt tussen type A voor de buitenliggende bevestiging op hoofddragers en type B voor de binnenliggende bevestiging op hoofddragers.Tweedelige balkschoenen zijn geschikt voor afwijkende maten en zijn verkrijgbaar in de uitvoeringen links en rechts. Voor de montage zijn eveneens een rechter en een linker balkschoen nodig.
Balkschoenen zijn gemaakt van verzinkt plaatstaal. Hiermee is het eveneens mogelijk om hout te verbinden met bouwdelen van beton, metselwerk of staal. Voor het aansluiten op houten bouwdelen raden we het gebruik van ankernagels aan. Als je de balkschoenen aan staal of beton wilt bevestigen, heb je pennen of metaaldeuvels nodig.
Kramplaten
Kramplaten worden gebruikt in combinatie met schroefbouten voor hout-houtverbindingen. In het midden zit een gat waardoor de schroefbout wordt gestoken.
Kramplaten zijn gemaakt van verzinkt plaatstaal. Ze zijn enkelzijdig of dubbelzijdig verkrijgbaar, met opstaande punten of getand. Bij enkelzijdige kramplaten moet je erop letten dat de draadstang of de bout overeenkomt met de binnendiameter.