Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:40 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Je bent aan het overwegen om een hond te nemen? Dan is het goed om je vooraf een aantal dingen af te vragen. Het hebben van een hond vraagt namelijk veel tijd, aandacht én verantwoordelijkheid. Kies daarom een hond die bij je past! Lees hier waar je op moet letten.

Past een hond bij mij?

De grootte van je appartement of huis bepaalt of je een hond op de juiste manier kunt houden. Een grote hond opsluiten in een kleine kamer is bijvoorbeeld niet diervriendelijk. Ga daarom na of de ruimte überhaupt groot genoeg is om een hond te houden. Woon je in een huurwoning? Ga dan na of je wel een hond mag houden.

Sommige honden houden van wandelingen van enkele kilometers. De bewegingsbehoefte varieert per ras of per hond. Een West Highland White-terriër wil per dag tussen anderhalf en twee kilometer afleggen. Een Duitse dog daarentegen heeft ongeveer negen kilometer per dag nodig en een Ierse wolfshond is pas gelukkig als hij dagelijks tot veertien kilometer mag lopen. Chihuahua's hebben relatief weinig behoefte aan het maken van kilometers. Jouw zin om te wandelen en je conditie moet passen bij die van je hond.

Het begint bij de aanschaf van de hond. Een kruising uit het asiel kost ongeveer 135 euro. Wil je een rashond met stamboom? Dan kunnen de aanschafkosten al gauw oplopen tot wel 1000 euro of meer. Bedenk ook dat bij het nemen van een puppy, daar verschillende kosten komen kijken.

En zo heb je nog de vaste lasten zoals hondenvoer, intentingen, hondenbelasting, benodigdheden zoals mand, reismand, riem, voederbak en eventueel een puppycursus.

Een hond heeft naast de nodige keren uitlaten, ook aandacht en zorg nodig. Werk je volle dagen? Bedenk dan dat de hond urenlang alleen thuiszit en op jou wacht! Heb je vrienden, familieleden of buren aan wie je de hond kunt toevertrouwen als je een keer langdurig afwezig bent? Of heb je een uitlaatservice nodig, of zit er een hondenopvang bij jou in de buurt?

Kies je voor een kleine, middel of grote hond?
In principe geldt: de vereiste ruimte, beweging, tijd en geld voor de opvoeding, worden bepaald door het formaat van de hond. Want hoe groter de hond, hoe meer tijd en geld hij kost.

En neem je dan een reu of een teef?
Bij veel hondenrassen zijn reuen groter en zwaarder dan teven. Een teef wordt twee keer per jaar loops. Een reu toont daarentegen het hele jaar door belangstelling voor loopse teefjes. Voortdurend opletten, kan soms vermoeiend zijn.

Wil je een pup of een oudere hond?
Jong of oud? Beide opties hebben voor- en nadelen. Een pup is uiteraard onwijs schattig en steel je vele harten mee. De pup zal snel aan je wennen en jij zult zijn eerste echte baas zijn. Een pup heeft de nodige training nodig, dit kost veel aandacht en tijd.

Bij een oudere hond heb je meer geduld nodig. Hij heeft al ervaringen met mensen opgedaan en wellicht waren die niet altijd goed. Afhankelijk daarvan heeft de oudere hond misschien meer tijd nodig om aan je te wennen.

En hoe zit het met het karakter van de hond?
Een alerte waakhond of een contactvriendelijke schoothond? Er zijn honden die zich naar vreemden toe heel open en vriendelijk gedragen, bijvoorbeeld de labrador retriever. Maar je hebt ook honden die zich nogal gereserveerd en wantrouwig opstellen. Kun je wel tegen een hond die de hele dag vrolijk om je heen dartelt? Of zoek je een wat rustiger kameraadje? Laat je voorlichten over het karakter van de verschillende hondenrassen en ga na wat het beste bij jou en jouw omgeving past.

Niet elk hondenras of elke hond is geschikt voor beginners. Als mens en hond elkaar niet liggen, geeft dit dagelijks een behoorlijke machtsstrijd. En dat is een probleem. Laat je daarom vóór de aanschaf van een hond goed voorlichten over zijn karakter en ga na of dit bij je past.

Hond en kinderen kunnen beste maten van elkaar worden. Toch biedt dit geen garantie voor een 100% kindvriendelijke hond. Een kind kan, met pech, bijvoorbeeld gebeten worden. Zorgvuldig omgaan met het dier is dan ook wenselijk! Heb je kinderen? Dan zijn dit kindvriendelijke hondenrassen:

  • Labrador
  • Golden retriever
  • Newfoundlander
  • Franse bulldog
  • Cavalier King Charles
  • Ierse setter

Een hond heeft een aantal basisbenodigdheden nodig. Om je een beeld te geven wat daarbij komt kijken, hebben wij ze voor jou op een rij gezet.

  • Slaapplek
    Voor binnen en buiten: stevige hondenhokken, comfortabele manden of behaaglijke hondenkussens en -dekens zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Kies een rustige plaats uit als slaapplek voor de hond.
  • Voer- en drinkbak
    De slaap- en eetplek voor je hond moet al ingericht zijn voordat de hond arriveert. Voer- en drinkbakken van bijvoorbeeld roestvrij staal zijn uitermate stevig en vallen niet snel om.
  • Hondenvoer
    Ook een hondenmaag knort dagelijks! Zorg ervoor dat je het juiste voer voor je hond vanaf de eerste dag in huis hebt. Afhankelijk van het ras en de leeftijd kan speciaal voer nodig zijn. Ook kauwsticks voor gezonde tanden en snacks als beloning moet je bij de hand hebben.
  • Hondenspeelgoed
    Honden kunnen flink tekeergaan. Vooral pups hebben een enorme speeldrang, maar ook oudere honden moeten regelmatig op een speelse manier worden beziggehouden.
  • Halsband en riem
    Een must voor elke hond: halsband en een functionele lijn. De keuze is nagenoeg onbeperkt! Overweeg eventueel ook een tuigje of muilkorf aan te schaffen.
  • Verzorgingsproducten
    Ook een hond heeft verzorgingsproducten nodig. Afhankelijk van de vacht van je hond moet je een kam, een borstel en/of een tondeuse hebben. Ook verzorgingsartikelen voor de ogen en de oren zijn handig.
  • Hondenbelasting- en verzekering
    In de meeste gemeentes moet je voor een hond in particulier bezit belasting betalen. Bovendien is voor sommige rassen het afsluiten van een speciale WA-verzekering verplicht. Laat je door je eigen verzekeringsmaatschappij hierover adviseren.

Honden houden en verzorgen

Elke hond heeft zijn eigen energiebehoefte. Deze wordt bepaald door de grootte, de leeftijd, het gewicht, de leefomstandigheden, de mate van beweging en de stofwisselingsactiviteit van de betreffende hond. Pups (tot een leeftijd van 6 maanden), maar ook volwassen honden van grote rassen hebben bijzonder veel eiwitten nodig.

Als je je hond een gevarieerde, niet te rijke combinatie van hoofdvoer, kauwproducten, snacks en voedingssuplementen geeft, krijgt hij voldoende voedingsstoffen binnen en is een uitgebalanceerde voeding gegarandeerd. Daarnaast vindt je vriend een volwaardige voeding ook nog eens het allerlekkerst!

Hondenvoer

Hoofdvoer
Het basisvoer voorziet in de dagelijkse behoefte. Je kunt kiezen uit droogvoer en natvoer. Een uitgebalanceerde combinatie van beide opties verdient de voorkeur. Ons assortiment hondenvoer is speciaal afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieën (van pup tot senior) en gewichtsklassen.

Tussendoortjes
Lekker en gezond voor tussendoor: beloon je harige vriend af en toe met een gezonde snack! Vooral tijdens de opvoedings- en trainingsfase zijn tussendoortjes een handig hulpmiddel.

Speciale behoefte
Het geven van aanvullend voer is in eerste instantie bedoeld om aan te sterken en op te bouwen, en is daarom vooral noodzakelijk als je hond bijvoorbeeld nog moet groeien, dan wel uitgesproken actief, ziek of drachtig is.

Een gezonde bek
Naast het belangrijke gebitsverzorgingsaspect vormen kauwproducten (meestal van buffelhuid) een welkome afwisseling en bezigheid voor je hond.

Hoeveel voer je hond nodig heeft, staat meestal op de verpakking van het voer vermeld. Over het algemeen moet je aanhouden dat de hoeveelheid voer voor je hond afhangt van het actuele en het ideale gewicht van het dier. Als je hond te dik is, moet je de hoeveelheid voer verminderen en/of een vetarmer voer kiezen. Actieve en slanke honden mogen gerust een beetje meer dan de aangegeven hoeveelheid krijgen.

Pups moet je puppyvoer geven dat speciaal op hun behoeften is afgestemd. Dit voer voorziet in de hoge eiwitbehoefte van je pup. Kleine rassen mogen met 9 tot 12 maanden voer voor volwassen honden hebben. Bij grote rassen moet je na ruim 6 maanden overstappen op voer voor jonge honden en na 15 tot 18 maanden kun je dan ook voer voor volwassen honden geven.

Grote rassen worden weliswaar sneller oud dan kleine rassen, maar toch moeten alle oudere honden op hun leeftijd afgestemde voeding krijgen. Het moet voer van goede kwaliteit zijn, dat licht verteerbaar is en relatief veel voedingsvezels bevat.

Sommige honden hebben een abnormale stofwisseling dan wel een stofwisselings- of leverziekte, of een nierinsufficiëntie. Helaas gaan dergelijke aandoeningen meestal gepaard met een aanzienlijk lagere levensverwachting. Geef je hond daarom speciale, op zijn behoeften afgestemde dieetvoeding. Laat je hond dan ook regelmatig onderzoeken door een dierenarts, zeker als hij al wat ouder is.

Een verandering van voer moet je geleidelijk in 3 tot 4 dagen doorvoeren. Bij jonge of oude honden en bij honden die een gevoelige spijsvertering hebben of ziek zijn, voer je de verandering in 7 tot 14 dagen door! Op die manier kan het organisme van de hond beter wennen aan het nieuwe voer. Meng gedurende de veranderingsperiode bij elke maaltijd geleidelijk aan steeds grotere porties van het nieuwe voer door het oude voer.

Is jouw droom om je hond 101 trucjes te laten doen, of zie je het al voor je om parcours af te leggen? Begin bij de basis! Bedenk dat een basisopvoeding noodzakelijk is. En een hond die goed naar je luistert, verhoogt het plezier in het hebben van het beest. En laat dan nou beestachtig fijn zijn!

Voor jou hebben we een aantal tips klaarstaan:

Wees consequent
Vooral jonge honden kennen hun grenzen nog niet – wat begrijpelijk is. Wees daarom vooral consequent als hij zijn grenzen uittest of overschrijdt en geef hieraan niet toe.

Aanvoerder
Net als in de natuur heeft elke roedel een aanvoerder – in dit geval ben jij dat. Ook dat moet je hond leren én accepteren.

Commando's
Kort, krachtig en gemakkelijk te onthouden – die eigenschappen hebben de ideale commando's voor je hond. Laat je leiden door klassiekers als 'zit', 'af', 'hier' of 'los'.

Concentratie
Een hond is maar korte tijd in staat dingen in zich op te nemen en zich te concentreren; zijn concentratievermogen houdt ongeveer 15 minuten aan. Houd daar bij het trainen en opvoeden van je hond rekening mee.

Plezier om te leren
Heel belangrijk: je hond moet plezier hebben in de training – dat werkt beter. Geef je hond na de training daarom altijd iets lekkers, want dat vindt elke hond leuk en het verhoogt zijn motivatie.

Hond uitlaten

De ene riem of uitlaatlijn is de andere niet. Ook daarom hebben wij een aantal tips voor je klaarstaan. Want welke hondenriem is geschikt voor je hond? En waar kijk je naar als je een halsband gaat aanschaffen? Je leest het hier!

Halsbanden en hondentuigen

Om je hond aan een lijn uit te kunnen laten, is een halsband of tuigje nodig. Laat je hond, voordat je hem uitlaat, alvast in huis wennen aan een halsband en een riem. Doe de halsband of een tuigje heel voorzichtig en niet te strak om en laat je hond - terwijl je bij hem bent - korte tijd met de halsband om rondlopen. Doe de riem de eerste keer heel losjes om en trek er niet aan. De eerste wandeling hoeft ook niet lang te zijn en is vooral bedoeld om aan de riem en de halsband te wennen.

Kies een halsband, tuigje en hondenriem die bij de grootte en het postuur van je hond past. Op die manier voorkom je dat de riem ergens knelt, of dat je hond zonder problemen uit een te grote halsband of een te groot tuigje kan glippen. Voor een tuigje meet je de omtrek van de borstkas, rugbreedte en borst. Voor een halsband is de halsomvang bepalend.

En om je verder niet aan het lijntje te houden... Hier een rijtje aan tips over hondenriemen:

  • Wie zijn hond af en toe aan een lange riem wil laten lopen, moet een in lengte verstelbare riem kiezen.
  • Voor de donkere tijden in het jaar is een reflecterend hesje en riem verstandig. Daarmee worden jij en je hond niet over het hoofd gezien.
  • Hondenriemen van hoogwaardig nylon zijn uitermate stevig en verkrijgbaar in tal van kleuren.
  • Leren riemen zijn echte klassiekers onder de hondenlijnen. Ze zijn stevig, liggen goed in de hand en zijn elegant. Met een beetje onderhoud gaan ze vele hondenjaren mee.
  • Rollijnen geven je viervoeter veel bewegingsvrijheid. Ze zijn vooral populair onder bezitters van kleine honden. Let bij het kopen van een rolriem op het aangegeven maximumgewicht. Als de hond te zwaar is voor de riem, werkt het remmechanisme niet.
  • Korte lijnen zijn bedoeld voor grote honden. De hond kan dan vlak bij je lopen, zonder dat je een dikke bundel riem moet vasthouden.
  • Trainingslijnen zijn voor de hondentraining ontwikkeld. Ze geven de hond bij het trainen een bepaalde mate van bewegingsvrijheid, maar de hond blijft aan de riem. Als hondenbezitter ben je op ieder moment in staat de hond naar je toe te halen.

Honden houden en verzorgen

Naast een gezellig en liefdevol thuis, heeft een hond regelmatige verzorging nodig. Zo is het een must dat de slaapplek en de drink- en voerbakken altijd schoon zijn. Andere basisverzorging van de hond zien er als volgt uit:

  • Vachtverzorging
    Heb je een kortharige hond, dan hoef je de vacht slechts één keer in de week met een hondenborstel te verzorgen. Bij langharige honden neemt dit wat meer tijd in beslag en moet je de vacht dagelijks kammen om de klitten eruit te halen en vervilting te voorkomen. Ook een bad of een douche is soms nodig, als je viervoeter buiten flink te keer is gegaan. Gebruik dan een speciale, milde hondenshampoo.

  • Poten en nagels controleren
    Controleer regelmatig de poten en nagels van je hond. Als je hond bijvoorbeeld zelden op een harde ondergrond loopt, kunnen de nagels te lang worden. Deze moeten dan geknipt worden, bij voorkeur door een dierenarts.

  • Oren schoonmaken
    Ook de verzorging van de oren is bij je hond zeer belangrijk, vooral bij rassen met hangoren! Maak de oren van je hond eenmaal in de week voorzichtig met een droge doek schoon.
  • Gebitsverzorging
    Gezond tandvlees bij een hond is lichtroze; rood tandvlees kan wijzen op een ontsteking. Voor gezonde tanden en gezond tandvlees zijn kauwbotjes ideaal. Geef je hond daarom regelmatig zo'n lekkernij om zijn tanden gezond te houden. Ook het poetsen van de tanden is goed voor het gebit.

dr wraf bij hornbach

Voor een prikkie met je hond naar de dierenarts?

Uitlaten en spelen is belangrijk voor je hond. Het ondersteunt niet alleen de fysieke en psychische ontwikkeling, het zorgt er daarnaast ook voor dat jij en je viervoeter een goede relatie ontwikkelen. Genoeg reden dus om samen naar buiten te gaan!

Wil je het actiever aanpakken? Dat kan! Trek je skeelers aan of ga hardlopen in het bos. Let er op dat je hond netjes bij je blijft, of aan de lijn kan lopen zonder dat het een gevaar wordt voor jezelf of een ander.

Honden uitlaten
naar boven