Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 15-01-25 om 06:32. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.

De grootte van je appartement of huis bepaalt of je een hond op de juiste manier kunt houden. Een grote hond opsluiten in een kleine kamer is bijvoorbeeld niet diervriendelijk. Ga daarom na of de ruimte überhaupt groot genoeg is om een hond te houden. Woon je in een huurwoning? Ga dan na of je wel een hond mag houden.

Sommige honden houden van wandelingen van enkele kilometers. De bewegingsbehoefte varieert per ras of per hond. Een West Highland White-terriër wil per dag tussen anderhalf en twee kilometer afleggen. Een Duitse dog daarentegen heeft ongeveer negen kilometer per dag nodig en een Ierse wolfshond is pas gelukkig als hij dagelijks tot veertien kilometer mag lopen. Chihuahua's hebben relatief weinig behoefte aan het maken van kilometers. Jouw zin om te wandelen en je conditie moet passen bij die van je hond.

Het begint bij de aanschaf van de hond. Een kruising uit het asiel kost ongeveer 135 euro. Wil je een rashond met stamboom? Dan kunnen de aanschafkosten al gauw oplopen tot wel 1000 euro of meer. Bedenk ook dat bij het nemen van een puppy, daar verschillende kosten komen kijken.

En zo heb je nog de vaste lasten zoals hondenvoer, intentingen, hondenbelasting, benodigdheden zoals mand, reismand, riem, voederbak en eventueel een puppycursus.

Een hond heeft naast de nodige keren uitlaten, ook aandacht en zorg nodig. Werk je volle dagen? Bedenk dan dat de hond urenlang alleen thuiszit en op jou wacht! Heb je vrienden, familieleden of buren aan wie je de hond kunt toevertrouwen als je een keer langdurig afwezig bent? Of heb je een uitlaatservice nodig, of zit er een hondenopvang bij jou in de buurt?

Kies je voor een kleine, middel of grote hond?
In principe geldt: de vereiste ruimte, beweging, tijd en geld voor de opvoeding, worden bepaald door het formaat van de hond. Want hoe groter de hond, hoe meer tijd en geld hij kost.

En neem je dan een reu of een teef?
Bij veel hondenrassen zijn reuen groter en zwaarder dan teven. Een teef wordt twee keer per jaar loops. Een reu toont daarentegen het hele jaar door belangstelling voor loopse teefjes. Voortdurend opletten, kan soms vermoeiend zijn.

Wil je een pup of een oudere hond?
Jong of oud? Beide opties hebben voor- en nadelen. Een pup is uiteraard onwijs schattig en steel je vele harten mee. De pup zal snel aan je wennen en jij zult zijn eerste echte baas zijn. Een pup heeft de nodige training nodig, dit kost veel aandacht en tijd.

Bij een oudere hond heb je meer geduld nodig. Hij heeft al ervaringen met mensen opgedaan en wellicht waren die niet altijd goed. Afhankelijk daarvan heeft de oudere hond misschien meer tijd nodig om aan je te wennen.

En hoe zit het met het karakter van de hond?
Een alerte waakhond of een contactvriendelijke schoothond? Er zijn honden die zich naar vreemden toe heel open en vriendelijk gedragen, bijvoorbeeld de labrador retriever. Maar je hebt ook honden die zich nogal gereserveerd en wantrouwig opstellen. Kun je wel tegen een hond die de hele dag vrolijk om je heen dartelt? Of zoek je een wat rustiger kameraadje? Laat je voorlichten over het karakter van de verschillende hondenrassen en ga na wat het beste bij jou en jouw omgeving past.

Niet elk hondenras of elke hond is geschikt voor beginners. Als mens en hond elkaar niet liggen, geeft dit dagelijks een behoorlijke machtsstrijd. En dat is een probleem. Laat je daarom vóór de aanschaf van een hond goed voorlichten over zijn karakter en ga na of dit bij je past.

Hond en kinderen kunnen beste maten van elkaar worden. Toch biedt dit geen garantie voor een 100% kindvriendelijke hond. Een kind kan, met pech, bijvoorbeeld gebeten worden. Zorgvuldig omgaan met het dier is dan ook wenselijk! Heb je kinderen? Dan zijn dit kindvriendelijke hondenrassen:

  • Labrador
  • Golden retriever
  • Newfoundlander
  • Franse bulldog
  • Cavalier King Charles
  • Ierse setter

Hoeveel voer je hond nodig heeft, staat meestal op de verpakking van het voer vermeld. Over het algemeen moet je aanhouden dat de hoeveelheid voer voor je hond afhangt van het actuele en het ideale gewicht van het dier. Als je hond te dik is, moet je de hoeveelheid voer verminderen en/of een vetarmer voer kiezen. Actieve en slanke honden mogen gerust een beetje meer dan de aangegeven hoeveelheid krijgen.

Pups moet je puppyvoer geven dat speciaal op hun behoeften is afgestemd. Dit voer voorziet in de hoge eiwitbehoefte van je pup. Kleine rassen mogen met 9 tot 12 maanden voer voor volwassen honden hebben. Bij grote rassen moet je na ruim 6 maanden overstappen op voer voor jonge honden en na 15 tot 18 maanden kun je dan ook voer voor volwassen honden geven.

Grote rassen worden weliswaar sneller oud dan kleine rassen, maar toch moeten alle oudere honden op hun leeftijd afgestemde voeding krijgen. Het moet voer van goede kwaliteit zijn, dat licht verteerbaar is en relatief veel voedingsvezels bevat.

Sommige honden hebben een abnormale stofwisseling dan wel een stofwisselings- of leverziekte, of een nierinsufficiëntie. Helaas gaan dergelijke aandoeningen meestal gepaard met een aanzienlijk lagere levensverwachting. Geef je hond daarom speciale, op zijn behoeften afgestemde dieetvoeding. Laat je hond dan ook regelmatig onderzoeken door een dierenarts, zeker als hij al wat ouder is.

Een verandering van voer moet je geleidelijk in 3 tot 4 dagen doorvoeren. Bij jonge of oude honden en bij honden die een gevoelige spijsvertering hebben of ziek zijn, voer je de verandering in 7 tot 14 dagen door! Op die manier kan het organisme van de hond beter wennen aan het nieuwe voer. Meng gedurende de veranderingsperiode bij elke maaltijd geleidelijk aan steeds grotere porties van het nieuwe voer door het oude voer.

naar boven