Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 07:57 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Aanslag, verfresten en ander hardnekkig vuil, dat ben je liever kwijt dan rijk. Maar het is meestal nog niet zo makkelijk om van al dit soort vuiligheid af te komen. Een vochtige doek werkt voor het verwijderen van dit soort vuil niet. Wat wel werkt? Een hogedrukreiniger! Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger? We leggen het je hieronder uit.

Een hogedrukreiniger gebruik je om vuil en modder op een krachtige én doeltreffende manier weg te spuiten. Je kunt een hogedrukreiniger eigenlijk altijd dragen óf hij staat op wielen, zodat je hem vooruit kunt trekken. Als je je hogedrukreiniger aansluit op het stopcontact en - met een tuinslang - op de waterleiding, kun je aan de slag.

Een hogedrukreiniger heeft altijd een slang met spuitlans; een soort stok met een handvat, plus knop die je in je handen houdt. De reiniger creëert de hoge druk met behulp van een pomp. De druk die de pomp creëert, zorgt ervoor dat het water met flinke kracht uit de spuitlans komt. Aan het eind van de spuitlans zit een lanskop en deze vervormt de straal op een bepaalde manier. Er zijn verschillende soorten lanskoppen, maar de meeste koppen zorgen voor een dunne, brede straal water. Met deze straal kun je vuil goed van harde oppervlakken afspuiten.

hogedrukreiniger kiezen sfeer 6

Wil je een hogedrukreiniger kopen? Bedenk dan eerst goed waar je hem allemaal voor gaat gebruiken. De meeste hogedrukreinigers zijn namelijk prima geschikt om harde oppervlakken, zoals hout, metaal, steen en beton mee schoon te maken. Maar als je hogedrukreiniger ook nog een schoonmaakmiddel-reservoir heeft, kun je deze bovendien heel goed gebruiken om je auto of caravan te wassen! Voor sommige oppervlakken heb je trouwens nog een extra reservoir nodig én niet elke ondergrond is geschikt voor de hogedrukstraal. Bekijk dus goed wat je schoon wil maken en of een hogedrukspuit de juiste optie is.

De kracht waarmee een hogedrukreiniger water spuit wordt aangegeven in het aantal bar. Let hierop wanneer je op zoek bent naar een hogedrukreiniger, want niet iedere werkdruk is geschikt voor alle schoonmaakklussen. Je hebt bijvoorbeeld meer druk nodig om een stenen muur schoon te krijgen dan om een fiets te reinigen.

Bij de meeste hogedrukreinigers kan je de werkdruk heel makkelijk zelf instellen. Maar let bij de aanschaf van een hogedrukreiniger goed op de maximale werkdruk van het apparaat. En check het schema hieronder met de beste werkdruk per project:

Werkdruk Te reinigen oppervlakte
<100 bar Tuinmeubilair, (motor)fietsen
100-125 bar Terras*, auto, dakgoot
125-150 bar Terras*, houten schutting, caravan/camper
150-175 Terras*, leidingen, riolering, zwembaden, metselwerk
>175 bar Professionele schoonmaakklussen

*Afhankelijk van de oppervlakte van je terras.

hogedrukreiniger kiezen sfeer 3
hogedrukreiniger kiezen sfeer 4

Het reinigende vermogen zegt het meest over de kwaliteiten van je hogedrukreiniger. Dit is namelijk een gecombineerde score van de wateropbrengst en werkdruk van het apparaat. Deze losse eigenschappen kunnen per hogedrukreiniger verschillen, maar samen dragen zij bij aan de totale werking.

Wateropbrengst Waterverbruik per tijdseenheid (minuut of uur). Hoe hoger de opbrengst, hoe makkelijker vuil weggespoeld kan worden.
Werkdruk De kracht waarmee de hogedrukreiniger water spuit, aangegeven in bar. Hoe hoger de werkdruk, hoe makkelijker vuil wordt losgeweekt.
Reinigende vermogen Gecombineerde score van bovenstaande.

  • Hogedrukreiniger 1 heeft een werkdruk van 120 bar, en een wateropbrengst van 15 liter per minuut.
    Het reinigende vermogen is dan 120 * 15 = 1800.
  • Hogedrukreiniger 2 heeft een werkdruk van 110 bar, en een wateropbrengst van 20 liter per minuut.
    Het reinigende vermogen is dan 110 * 20 = 2200.

In dit voorbeeld heeft de tweede hogedrukreiniger dus het grootste reinigende vermogen.

Sluit de hogedrukreiniger aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een tuinslang en de bijbehorende aansluiting. Hoe je jouw hogedrukreiniger precies moet gebruiken, kan per merk verschillen. Lees daarom altijd de handleiding goed door.

Zo onderhoud je een hogedrukreiniger:
Het is, met betrekking tot onderhoud van een hogedrukreiniger, vooral belangrijk dat je het juiste doet als je hem niet gebruikt. Wanneer je de hogedrukreiniger een tijdje niet gebruikt, moet je de onderdelen even loskoppelen en de rubbertjes met vet of siliconenspray behandelen. En wanneer je de hogedrukreiniger in de winter in een koude ruimte zet, is het belangrijk dat je er antivries op aanbrengt.

Welke watertemperatuur?
Wil je vet en olie van oppervlaktes verwijderen? Dan kun je het beste warm tot heet water gebruiken. Gewone hogedrukreinigers verwarmen zelf geen water. Hiervoor heb je speciale warmwaterreinigers.

Speciale allesreiniger
Als je je tuinmeubels, je voertuig, de gevel of een waterbestendig oppervlak schoon wil spuiten, kun je hiervoor het beste met een speciale allesreiniger voor hogedrukreinigers werken. Deze speciale allesreiniger spuit je in een speciaal daarvoor gemaakt reservoir. Let op: Werk wel altijd met speciale allesreiniger voor hogedrukreinigers. Andere allesreinigers kunnen namelijk voor schade zorgen.

Standaard spuitlans
Met de standaard spuitlans kun je de waterstraal en dus de kracht van de hogedrukspuit controleren. Een brede waterstraal heeft een groot schoonmaakoppervlak, maar wel een lagere waterdruk. Kortom: Hoe geconcentreerder je de straal maakt, hoe hoger de waterdruk en daarmee de schoonmaakkracht.

Vuilfrees
Als je in plaats van een standaard spuitlans een vuilfrees op je hogedrukreiniger monteert, spuit je een dun, snel roterend straaltje water met grote kracht. Een vuilfrees vergroot het schoonmaakoppervlak. Daardoor kun je extra krachtig schoonmaken. Gebruik een vuilfrees trouwens nooit om een auto of fiets mee schoon te maken, want hierdoor kan je de lak beschadigen.

Dakgoot- en rioolset
Met een dakgoot- en rioolset maak je verstopte dakgoten, afvoerbuizen en leidingen schoon. De achterwaarts gerichte hogedruksproeiers duwen een slang door de goot of afvoer. Deze slang verwijdert de verstopping door het vuil naar het eind van de afvoer te verplaatsen.

hogedrukreiniger kiezen
hogedrukreiniger kiezen sfeer 5

Wasborstel
Met een roterende wasborstel kun je gevoelige oppervlakken heel goed schoonmaken. Maar voor je hiermee aan de slag gaat, moet je deze oppervlakken wel eerst schoonspuiten. Steentjes of zand kunnen namelijk schade veroorzaken als je er met een borstel overheen gaat. En krassen in de lak van je auto, daar zit niemand op te wachten!

Terrasreiniger
Een terrasreiniger verdeelt de waterdruk over een ronddraaiende sproeiarm. Daarnaast heeft een terrasreiniger een kap zodat het vuil en water niet alle kanten op spuit. Ook wordt de druk van het water met behulp van een terrasreiniger wat meer verdeeld. En op die manier reinig je, met minder bewegingen, heel gemakkelijk je hele terras.

Rioolslang
Een handig accessoire is de rioolslang. Dit is een hogedrukslang met een speciale ‘nozzle’. Die nozzle werkt zichzelf, op eigen kracht (hij spuit achterwaarts), door een verstopte leiding of afvoer heen. Rioolslangen zijn er vaak in verschillende lengtes, zodat je ook een verder gelegen verstopping kunt oplossen.

Je kunt vanaf ongeveer €90,- een hogedrukreiniger kopen. Voor die prijs schaf je een instapmodel aan. Ga je voor een wat duurder apparaat, dan reinigt deze vaak wat krachtiger en is deze meestal wat praktischer. Wat duurdere hogedrukreinigers zijn vaak verrijdbaar en hebben een langere slang tussen machine en spuitlans dan de instapmodellen. Bovendien zitten bij wat duurdere modellen vaak meer accessoires, zoals extra spuitlansen, reinigingsmiddel en borstels. Goed om te weten: Het is vaak goedkoper om direct een duurdere uitvoering met bijpassende hulpstukken te kopen, dan om een instapmodel te kopen en later losse hulpstukken aan te schaffen.

Een professionele hogedrukreiniger is gemaakt om lekker vaak te gebruiken én de professionele exemplaren maken over het algemeen wat grondiger schoon. En als er iets mis is met een professionele hogedrukreiniger, kun je hem meestal vrij makkelijk zelf repareren.

Een hogedrukreiniger is gevaarlijker dan je denkt. Ook al is het 'maar water' wat een hogedrukreiniger spuit, de straal is vaak écht hard. En dus kun je je eraan verwonden. Houd de spuitlans daarom altijd met twee handen vast, richt hem nóóit op personen of dieren en houd hem uit de buurt van kinderen.

Waar je verder op moet letten? Opspattende steentjes; want die kunnen behoorlijk hard wegschieten. Bescherm daarom als je met een hogedrukreiniger gaat werken altijd je ogen, armen en benen. Een terrasreiniger kan trouwens ook uitkomst bieden, aangezien daar een kap op zit.

Tot slot: Een hogedrukreiniger maakt best heel veel lawaai. Ben je dus van plan om een hogedrukreiniger langere tijd achter elkaar te gaan gebruiken? Zorg dat je dan gehoorbescherming draagt.

Met de waterkracht van een hogedrukreiniger kun je stiekem nog heel wat schade aanrichten. Met name bij een dunne, geconcentreerde waterstraal is de kracht vaak zo groot, dat zachte materialen zoals hout, maar ook harde materialen zoals tegels, kapot kunnen gaan.

Daarom, een paar tips:

  • Houd genoeg afstand tussen het spuitstuk en de ondergrond.
  • Begin van een grotere afstand bij hardnekkig vuil en ga pas dichterbij als het vuil niet weggaat, maar nooit zo dichtbij dat je niet alleen het vuil maar ook de ondergrond weghaalt.
  • Blijf nooit te lang hangen op een stukje.
  • Gebruik voor de schoonmaakklus een (meegeleverde) accessoire, zoals bijvoorbeeld een autoborstel of een terrasreiniger.

naar boven