Eerst: heggen checken! Voor je een heg kiest, moet je je afvragen wat je heg in de toekomst moet bieden. Moet ze als afscheiding dienen, tegen nieuwsgierige blikken beschermen of er gewoon mooi uitzien? Hier vind je een aantal voorbeelden van verschillende heggen en hun bijbehorende voor- en nadelen.
Kenmerken van heggen
In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen:
- Heggen van naaldbomen, naaldheggen
- Heggen van loofbomen, loofheggen
- Gemengde heggen van verschillende haagplanten
- Haagstruiken
Deze hegsoorten verdelen we dan weer verder onder in de volgende kenmerken:
- Groeihoogte: lage heggen, perkomrandingen, middelgrote heggen, grote heggen.
- Bloeitijd: voorjaarsbloeiende/vroegbloeiende heggen, zomerbloeiende heggen, herfstbloeiende heggen, winterbloeiende heggen, groenblijvende heggen.
- Groeisnelheid: snelgroeiende en langzaam groeiende heggen.
- Functies van de haag: bijvoorbeeld beschermende heggen, doornheggen, heggen voor zichtbescherming, geurende heggen, knabbelheggen, bessenheggen, bloeiende heggen, vogelbeschermingshagen.
Tip
Alles heeft z’n voor- en nadelen! Informeer je voor de koopbeslissing nauwkeurig over de eigenschappen van je heg. Sommige voordelen verbergen namelijk ook nadelen. Een snelgroeiende heg biedt weliswaar sneller een zichtbescherming, maar daarvoor moet de heg ook vaker worden gesnoeid. Ook groenblijvend loofhout heeft weliswaar een voordeel, namelijk dat ze in de winter zichtdicht blijven, maar ze hebben meestal een geringere vorstbestendigheid dan bladverliezende heggen.
Voorbeelden van enkele heggensoorten
Thuja, hulst of toch liever rhododendron? Hier een overzicht van enkele bekende haagplanten, ingedeeld volgens hun belangrijkste functies.
Loofhagen
Laurierkers groeit snel tot een dichte haag, maar moet vaak worden gesnoeid. Bladeren zijn leerachtig en groenblijvend.
Buxus groeit langzaam, niet geschikt voor hoge hagen. Kan in mooie vormen gesnoeid worden. Bladeren zijn groenblijvend en dicht.
Haagbeuk groeit niet snel. Bladeren worden in de winter bruin, maar vallen niet helemaal uit.
Naaldhagen
Thuja wordt in vele soorten aangeboden. Er zijn zeer laag groeiende soorten. Is zeer blikdicht en goedkoop en wordt meer dan 1000 jaar oud. Sommige mensen vinden de geur onaangenaam.
Leylandcipressen zijn het best geschikt. Ze groeien snel, zijn onderhoudsvriendelijk en worden binnenin niet bruin.
Den is geschikt voor hoge hagen. Groeit dicht, is gemakkelijk te snoeien en bovendien onderhoudsvriendelijk.
Bloeiende hagen
Liguster is eenvoudig, groeit weelderig en snel. Bladeren zijn groenblijvend. In het voorjaar vormt hij vele kleine witte bloemen, in de herfst draagt hij zwarte bessen.
Rhododendron is groenblijvend en groeit langzaam. Wordt hoog, breed en bezit een breed spectrum aan bloeikleuren. Bladeren zijn donkergroen, glanzend en giftig voor weidedieren.
Sering brengt in mei prachtige bloemenscènes. Ze bloeien van violette kleuren via geel tot wit. Terugsnoeien na de bloei voorkomt dat de struik het volgende jaar bloeit.
Privacyhagen
Ilex, hulst, groeit langzaam. De bladeren zijn groenblijvend, hard en stekelig.
Vuurdoorn groeit snel en wordt groot. Heeft lange doornen en er groeien grote, oranje of rode bessen.
Meidoorn wordt groot, heeft rode bessen. In het voorjaar bloeien vele witte bloemen. Voorzichtig: meidoorn is gastheer van bacterievuur, een bacteriële ziekte die fruitbomen kan infecteren.
Lage hagen
Vingerstruik wordt maximaal 1,50 meter hoog, staat graag in de halfschaduw en bloeit geel, wit of oranje.
Forsythia heeft in april gele bloemen. Er zijn hooggroeiende soorten.
Deutzia heeft in de zomer witte of roze pluimvormige, lang bloeiende bloemen. Er zijn verschillende soorten, die verschillende hoogten bereiken. In de herfst kleuren de balderen roodviolet.
Natuurlijke hagen
Een combinatie van struiken en bomen die weelderig bloeien of vruchten dragen, maken een haag tot levensruimte voor vele dieren. Ze is kleurrijk en levendig.
Hiervoor zijn onder andere geschikt:
- Braam
- Forsythia
- Sering
- Hazelnoot
- Ribes
- Vlier
- Duindoorn
- Sleedoorn
- Jeneverbes
- Kornoelje
- Wilde roos
Knabbelhaag
Als je voorbij wandelt even snel een zongerijpte framboos plukken en genieten, voor kinderen in het bijzonder is dat ontzettend leuk. En bovendien zijn de kleine vitaminebommen tussendoor ook nog eens gezond.
Knabbelhagen kunnen uit verschillende struiksoorten bestaan, bijvoorbeeld framboos, braam, (eventueel doornloze soorten kiezen), aalbes en hazelnoot.
Je kunt ook wilde fruitsoorten planten, bijvoorbeeld sleedoorn, vlier of kornoelje. Rauw smaken ze weliswaar bitter, maar je kunt ook jam of sap van de vruchten maken.
Tip: houd rekening met de afstand tussen planten
Wanneer je haagplanten te dicht op elkaar zet, nemen ze licht en voedingsstoffen van elkaar weg en gaan ze dood. De afstanden mogen echter ook niet te groot zijn, omdat er anders lelijke gaten ontstaan die slechts langzaam of helemaal niet sluiten. Hier een paar voorbeelden van planten en hun vereiste onderlinge afstanden.
30 cm |
|
---|---|
40 cm |
|
50 cm |
|
70 cm |
|
80 cm |
|