Voordat je je houthakkersblouse aantrekt, heb je eerst het juiste gereedschap nodig. Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid gereedschap, maar om de kwaliteit. Want als er één gouden regel is bij het starten van een project dan is het wel 'Safety first!'
Afhankelijk van de omvang van jouw project heb je bijvoorbeeld een kettingzaag, een hakbijl, een kloofbijl, een kloofmachine of een splijthamer nodig. De keuze van je gereedschap is afhankelijk van hoeveel hout je wilt hakken.
Hout zagen met een kettingzaag
Wanneer je een boom wilt omhalen, of een omgehaalde boom doormidden wilt zagen, gebruik dan een
Net als bij andere tuinmachines wordt er onderscheid gemaakt tussen elektrische kettingzagen, accu kettingzagen en benzine kettingzagen. Ze zijn ontworpen voor verschillende krachten.
Elk type kettingzaag heeft zijn voor- en nadelen. Bedenk goed hoe vaak en intensief je de kettingzaag gebruikt. Maak daarna een besluit over welke aandrijving hiervoor het meest geschikt is.
Voordelen | Nadelen | Geschikt voor | |
---|---|---|---|
Accu |
|
| af en toe wat dagelijks werk in te tuin. |
Elektrisch |
|
| hoveniers, bouwvakkers, timmerlieden, hobbyisten. |
Benzine |
|
| professioneel gebruik in het bos. |
Let op!
Omdat een kettingzaag behoorlijke schade aan kan richten, moet je hem alleen gebruiken als je je er vertrouwd bij voelt. Je kunt een cursus volgen, zodat je de kettingzaag goed en veilig gebruikt. De regels omtrent het omzagen van een boom kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Vraag dit daarom altijd na bij jouw gemeente.
Belangrijk!
Belangrijke regels voor het werken met de kettingzaag:
- Nooit boven schouderhoogte werken.
- Niet direct achter de zaag staan.
- Gebruik de stam tussen jezelf en de zaag als een barrière.
Kunst met kettingzagen!
Ja, dat lees je goed! Kettingzagen zijn niet alleen geschikt voor ruw zaagwerk. Met de juiste vaardigheden zijn de machines ook geschikt om de fijnste houtsnijwerken te maken.
Geloof je het niet? Bekijk dan de volgende video!
Houthakken met kloofbijlen en hakbijlen
Er zijn verschillende soorten bijlen. Over kloofbijlen en hakbijlen heerst soms enige verwarring. Tuurlijk, beide bijlen kunnen hout doormidden splijten. Het verschil zit hem in de grootte. Een kloofbijl heeft een veel langere steel dan een hakbijl. Hierdoor worden de bijlen voor verschillende doeleinden gebruikt.
Hout splijten met een kloofmachine
- houthakken zonder rugpijn,
- minder kracht nodig dan bij het kloven met de hand,
- makkelijke bediening,
- laag verwondingsrisico,
- het splijt zowel droog als vochtig hout,
- het bespaart tijd, energie en geld op de lange termijn.
Verschillende soorten
Houtklover met elektrische motor
De relatief geluidsarme elektromotor is de meest gebruikte aandrijving voor de hydraulische pomp van een houtklover. Kleinere korte kloofmachines kunnen met 230 volt aangedreven worden. Grotere apparaten hebben 380 volt nodig om voldoende stuwkracht te leveren.
Houtklover met benzine of diesel motor
Als je veel hout wilt splijten en het liefst direct in het bos, dan is de houtklover met benzinemotor interessant. Houtklovers met een eigen verbrandingsmotor werken zonder stroomvoorziening en kunnen, in tegenstelling tot elektrisch aangedreven machines, ook offroad worden gebruikt. Kleinere kloofmachines bezitten meestal een 4-takt benzinemotor. De grotere varianten worden aangedreven door diesel.
Houtklover met aftakas-aandrijving
De hydraulische pomp kan ook worden aangedreven door de aftakas van een tractor. Deze aftakas-klovers hebben een driepuntssysteem waarmee ze aan een tractor kunnen worden bevestigd en dus direct in het bos kunnen worden gebruikt.
Combinatieapparaten
De zogenoemde combinatieapparaten zijn flexibel. Ze hebben verschillende aandrijvingen, die afhankelijk van de plek van de werkzaamheden worden gebruikt. Een veel voorkomende combinatie is die met een elektrische motor en aktakas-aandrijving. Zulke houtkloofmachines kunnen rustig werken in de buurt van een huis, maar zijn toch mobiel genoeg om op een andere plek mee te werken.
Houtkloofmachines: wig, kruis of krans
Er zijn verschillende soorten kloofgereedschap. Het kloven gebeurt met een eenvoudige kloofwig, een kloofkruis of een kloofkrans. Deze zijn stuk voor stuk gemaakt van stevig staal. Het kloofgereedschap wordt in het hout geslagen en daardoor worden per keer steeds 2 (wig), 4 (kruis) of 6 (krans) handige houtenstukken geproduceerd.
Liggende of staande houtklovers
- Verticale houtklovers (= staande houtkloofmachines) zijn vooral geschikt voor eigenaren van een houtkachel die af en toe een paar houtblokken stoken. Bij een verticale kloofmachine wordt hout met een wig gespleten. Die wig wordt van boven naar beneden door het kloofkanaal geslagen. De houtblokken blijven na het kloven in de buurt van, of zelfs in het kloofkanaal hangen. Als alternatief kun je de de houtblokken op zijdelingse steunarmen plaatsen. Dit maakt meedere keren kloven een stuk eenvoudiger.
- Horizontale houtklovers (= liggende houtkloofmachines) zijn met name geschikt voor professionals of haardeigenaren die hun hele huis tijdens de winter met hout willen verwarmen. Bij deze kloofmachines wordt het hout namelijk door een drukplaat tegen een mes geschoven en vervolgens gespleten. Daarna wordt het hout uit het kloofkanaal geduwd. Dit is praktisch als je hout wilt voorsnijden of als je een meervoudig kloofkruis gebruikt. Afhankelijk van de diameter en de lengte kan er dan brandklaar haardhout worden gemaakt. Anders moet je steeds bukken om het hout op te tillen en het opnieuw te kloven. Dat scheelt weer!
Tip!
Het voordeel van een horizontale houtklover is dat zelfs dikke stammen gemakkelijk rechtstreeks van de grond in het werkgebied kunnen worden gerold. Daarnaast kun je de liggende kloofmachines door middel van een geschikte onderbouw, zoals een werkbank, op een aangename werkhoogte brengen.
Tip
Kloof het hout zo snel mogelijk. Hoe meer het droogt, hoe moeilijker het is om het te kloven. Zelfs dikke dennenbomen kunnen kort na het kappen worden gekloofd, maar na een jaar wachten wordt het lastig.
Bevroren hout is kwetsbaar en makkelijk te kloven. Daarom is de winter ook zo'n populair seizoen voor deze werkzaamheden! Als het hout te smal is om te kloven dan trek je een strook schors van het houtblok om het gemakkelijker te laten drogen.
Geluidsvermogensniveau- en drukniveau
Bij het werken met kettingzagen en houtkloofmachines moet je ervoor zorgen dat je voldoende
- het geluidsvermogensniveau (LwA)
- het geluidsdrukniveau (LpA)
Het machinegeluidsregelement (2000/14/EG) omvat een richtlijn die de markering van het geluidsvermogensniveau voor machines en apparaten verplicht.
Hoe bewaar ik haardhout?
Laat je hout knisperen! Om het haardhout goed te laten vonken in de openhaard moet je weten hoe je het hout het beste bewaart. De opslag kan de kwaliteit van je haardhout bepalen.
Wist je dat?
Vers hout bestaat voor 45 procent uit water. Als je het gelijk zou verbranden dan zou de ruimte blauw staan van de rook. Daarom moet je haardhout eerst laten drogen. Als het haardhout een watergehalte van 25% heeft bereikt dan kun je het gebruiken. Hier heb je bijvoorbeeld een hele zomer aan droogtijd voor nodig.
Hout droogt langzamer als de schors er nog omheen zit. Daarom kun je haardhout beter eerst hakken. Ook voorkom je hiermee dat het brandhout beschimmeld raakt.