Heb jij al vaker achter de
Geen andere barbecue of grill is zo veelzijdig als een kamado. Grillen, slow cooking, stoven of warm roken, pizza bakken, brood bakken... noem maar op! Zo maak jij de meest malse hamburgers, perfect gerookte zalm en de beste pulled pork die de wereld ooit gekend heeft.
Ga aan de slag met jouw kamado, in je eigen tuin. Jij hebt een strak
Wat is een kamado?
Hoe werkt de kamado barbecue?
Het bijzondere aan de keramische barbecue is dat het omhulsel volledig van keramiek gemaakt is. Deze keramische wand is 20 tot 35 mm dik en slaat daarmee warmte optimaal op. De wand maakt het mogelijk om de kamado meerdere uren op dezelfde temperatuur te houden.
Op de base zit een zware keramische deksel die de barbecue luchtdicht afsluit. Zo kan er geen warmte ontsnappen. In dit keramische omhulsel, de base, wordt een keramische schaal geplaatst. Deze heeft pootjes en op de bodem een rooster. Deze schaal wordt vuurschaal of vuurbox genoemd, omdat hierin de houtskool wordt aangestoken.
Op de vuurbox wordt een keramische ring geplaatst. Deze ring zorgt voor voldoende afstand tussen de gloed en het eten dat je erop plaatst. We noemen dit de vuurring. In het onderste gedeelte van het buitenste omhulsel zit de asdeur waarmee de luchttoevoer geregeld kan worden. In de deksel zit ook een regelaar voor de luchtafvoer.
Hoe je jouw kamado voor de rest opbouwt, is afhankelijk van wat je in de kamado wilt bereiden. Wil je klassiek barbecueën, dan leg je een barbecuerooster op de vuurring. Als je wilt smoken dan komt er op de vuurring nog een keramische plaat te liggen, de deflectorplaat ofwel de plate setter genoemd. Daarop worden weer de benodigde accessoires geplaatst, zoals bijvoorbeeld het barbecuerooster of de pizzasteen.
Wat kun je met een kamado barbecue?
Roken versus smoken
Wat is nou precies het verschil tussen roken en smoken? Deze twee methoden verschillen niet veel van elkaar. Bij het roken wordt het vlees in de rookoven gehangen en door de rook gegaard.
Bij het smoken ligt het vlees op een rooster en wordt het ook door de hete rook gegaard. Door het rooster is het eerder een combinatie van barbecueën en roken.
De stabiele temperatuur, door de isolerende werking van het keramiek, maakt dat de kamado ook ideaal is voor het bakken van brood of pizza. Hiervoor heb je een plate setter nodig die het directe vuur afdekt. Hierop leg je een pizzasteen waarna je naar hartelust kunt bakken.
Barbecueën in de zomer kennen we allemaal. Heerlijk tot in de late uurtjes buiten zitten en genieten van al het lekkers dat je klaar maakt op jouw kamado. Maar barbecueën in de winter is tegenwoordig ook onwijs populair! Niet gek, doordat de kamado goed de temperaturen kan vasthouden, is hij jouw beste kameraad bij de winter BBQ. Je kunt de keramische barbecue dus het hele jaar door gebruiken. Zorg wel dat je 'm goed onderhoud. Meer info hierover vind je bij onze
- Goede controle over de temperatuur.
- Pure smaak van houtskoolvuur.
- Eten gaart gelijkmatig, zonder te verbranden.
- Veel verschillende bereidingswijzen.
- Het hele jaar door te gebruiken.
Grill Guru - het ijzersterke merk
Bij HORNBACH vind je de kamado’s van Grill Guru. Deze ijzersterke BBQ's zijn opgebouwd uit de beste materialen! Daarom krijg je op alle kamado's van Grill Guru ook standaard 20 jaar garantie op de keramische buitenschaal*.
* De kamado's zijn gemaakt van cordoriet keramiek. Het voordeel hiervan is dat het nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Keramiek is wel een natuurproduct. Hierdoor kan het voorkomen dat er variaties in de donkere kleur en structuur zijn. De afgebeelde kleur kan afwijken van de werkelijkheid. Lees meer hierover in de garantievoorwaarden van jouw Grill Guru kamado.
Deze keramische barbecues kunnen alles wat je ook binnen in de keuken kan doen. En als je dat onder de knie hebt, wil je nooit meer anders! Heerlijk buiten koken met de onmiskenbare smaak van echte houtskool noemen we dat. Met Grill Guru zijn de mogelijkheden eindeloos. Legendarische spareribs en perfecte pulled pork kunnen nu bij je thuis op de menukaart. En met de vele
Welke Grill Guru kamado past bij jou?
Al onze kamado's hebben dezelfde beleving en dezelfde, goede kwaliteit. Waar zit het verschil dan in? In grootte voornamelijk. In hoogte, in breedte en in afmeting van het grillrooster. Want het ligt er natuurlijk aan waar je de kamado wilt neerzetten en hoeveel eten je erop kwijt wilt. Lees hieronder alle voordelen en eigenschappen en kies jouw perfecte kamado!
Hoe kies je de juiste Grill Guru?
Bij HORNBACH houden we van keuzevrijheid. Daarom zijn de kamado's van Grill Guru er in verschillende groottes, met
De kamado's van Grill Guru zijn er in verschillende groottes en prijsklassen, van
Barbecue je op het balkon, of wil je je kamado zelfs mee kunnen nemen? Dan past een kleiner model zoals de Original Compact misschien beter bij jou. Komt hij op een open plek in jouw tuin te staan? Dan kan je tot 15 gasten voorzien van heerlijk eten met de Original XL!
Het aantal gasten die je van heerlijk zelfbereid eten wilt voorzien, heeft direct invloed op het model dat het beste bij jou past. Voor een gezin van 4 personen is de Original Compact ruim voldoende om lekker te eten. En als jij de BBQ-master van de buurt bent, ga je natuurlijk voor een Original XL. Maar overweeg ook gewoon die gulden middenweg: de Original large is ideaal voor gezelschappen tot 9 gasten!
Bedenk wat voor soort gerechten je wilt bereiden. Ga jij voor kilo's vlees of groentes op het vuur, of grill je liever een paar drumsticks voor erbij? Met een Original Compact kun je ook gewoon pizza's bakken en groentes grillen, zonder er een uitgebreid diner van te maken.
Accessoires
Jouw Grill Guru kamado maak je nóg veelzijdiger met een groot aanbod
Met de accessoires van Grill Guru willen we barbecueën makkelijk houden, en tegelijkertijd flexibel maken. De one minute aansteker is bijvoorbeeld ontworpen om jouw vuur razendsnel aan te steken. En de kernthermometer is een onmisbare tool om te bepalen of je vlees gaar is; zéker onmisbaar bij grote stukken vlees! Het voordeel van goede en kwalitatieve accessoires, is dat je veilig en gemakkelijk kunt werken. Zo kun je ook nog aandacht besteden aan je gezelschap!
De meeste accessoires zijn universeel te gebruiken, op elk type kamado van Grill Guru. Sommige accessoires zijn er in verschillende maten, zoals de pizzasteen. Op deze manier haal je het beste uit jouw kamado. Ontdek het zelf!
Met de birdsitter maak je eenvoudig twee gerechten tegelijkertijd. Zet de hele kip rechtop en leg daaromheen je aardappels of groenten! Als echte pro kun je daarnaast niet zonder de
Met het beste gereedschap maak je het beste eten. Een hamburgerflipper en
Voor BBQ-meesters en fijnproevers is er niets belangrijker dan de smaakbeleving van je eten. Gelukkig weten wij daar ook raad mee! Heb je zin in nét dat beetje extra? Ga dan voor een tube smoker kit,
Hoe steek ik de keramische barbecue aan?
Met de one minute aansteker gaat het nog sneller. Deze houd je gewoon in de kolen en doe je vervolgens aan. Deze wordt warm bij het topje en de luchtstroom “blaast” de warmte de kolen in. Binnen een minuut bestaat er meestal al een klein gloeinest. Dit is voldoende om de rest van de kolen aan het gloeien te krijgen.
Bij het aansteken is het belangrijk dat de deksel eerst open is. Net als de luchttoevoer aan de onderkant.
Belangrijk!
Bij de kogelbarbecue gaat het zeer snel als je de kolen buiten de barbecue, bijvoorbeeld in een stenen barbecue, verwarmt en hier vervolgens de barbecue mee vult. Dat moet je bij een keramische barbecue niet doen.
Hierbij is het beter om de kolen in de barbecue zelf op te warmen, waardoor ook het keramiek langzaam op temperatuur gebracht wordt.
Keramische barbecue reinigen en onderhouden
Let op! Pas op met reinigingsmiddel!
Gebruik voor het verwijderen van de as absoluut geen water en reinigingsmiddelen. Het keramiek zuigt zich hiermee vol en zal het aroma van het reinigingsmiddel bij de volgende keer dat je gaat barbecueën afgeven aan het eten.
In het ergste geval kan het keramiek zelfs beschadigd raken.
Eerst het goede nieuws: je keramische barbecue doet het grootste deel van het werk zelf dankzij pyrolyse. Hierbij worden vet- en etensresten bij extreem hoge temperaturen verbrand.
Hiervoor verwarm je de kamado tot ca. 300°C en laat je hem ongeveer 15 minuten branden. Het vuil wordt verbrand en er blijft alleen een laagje as achter die je met een droge doek kunt wegvegen.
Je kamado is een zeer hoogwaardige barbecue. Om er lang plezier van te hebben, moet je hem goed onderhouden. Naast de regelmatige reiniging na gebruik kun je de keramiek aan de buitenkant en de handgrepen altijd afnemen met een vochtige doek.
Om ervoor te zorgen dat de deksel eenvoudig open en dicht kan, moet je de scharnieren regelmatig smeren.
Zorg ervoor dat de thermische vilt schoon blijft. Als deze toch een beetje vuil wordt, veeg hem dan af met een vochtige doek. Uiteindelijk heb je echter een nieuwe nodig. De oude kan gemakkelijk vervangen worden.
Geen schimmel!
Als de keramische barbecue lange tijd niet wordt gebruikt, kan er binnenin schimmel ontstaan. Dat is niet zo erg omdat de hitte de schimmel zal doden, maar je kunt het ook voorkomen.
Laat gewoon alle luchttoevoerkleppen open en verwijder de luchtklepafvoer uit de schoorsteen. De lucht kan nu circuleren, waardoor schimmel geen kans krijgt.
De kou in de winter is niet erg voor de keramische barbecue, omdat deze is ontworpen om grote temperatuurschommelingen te weerstaan. Het enige wat je dus hoeft te doen is de flexibele delen verwijderen, het metaal opnieuw oliën en het geheel afdekken met een barbecuehoes. Op deze manier kun je de kamado ook buiten laten staan.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je een kamado aansteken?
De eerste keer gebruiken
De Grill Guru is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste 3x je Grill Guru niet hoger te stoken dan 250 graden Celsius.
Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.
Om de eerste 3x de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dan kun je daarna ook helemaal los met je kamado!
Houtskool
De Grill Guru is een keramische barbecue en die wordt altijd gestookt op houtskool en nooit op traditionele briketten. Kokosbriketten zijn dan weer wel zeer geschikt voor de Grill Guru. Gebruik goede kwaliteit
Aansteken
Steek de houtskool bij voorkeur aan met een
Hoe moet je een kamado doven?
Simpeler kan niet, doe de bovenste ventilatieschijf dicht en sluit de onderste ventilatieschijf. De Grill Guru kamado zal zichzelf doven, vanwege het zuurstofgebrek.
Let op: gebruik geen water om de kooltjes te doven, dit kan de keramische Grill Guru kamado beschadigen
Kan je een kamado gebruiken als het vriest?
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken!
Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.
Om de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus!
Gebruik je een
Kan een kamado tegen regen?
De Grill Guru kamado kan in principe het hele jaar buiten blijven staan. Wil je dat jouw kamado echt op z’n mooist blijft? Dek hem dan af met een
Ook het onderhoud van de Grill Guru is belangrijk. Zorg ervoor dat je de stalen delen af en toe behandelt met
Hoe moet je een kamado schoonmaken / onderhouden?
Na een heerlijk gerecht kan je de kamado even opstoken. Zet hiervoor de bovenste en onderste ventilatieschijf open. Nu kun je met een
Verwijder regelmatig met de pook de as onderin de kamado. Nadat je de kamado maximaal vier keer hebt gebruikt, moet je de barbecue helemaal schoon maken. Dit doe je door de binnenringen te verwijderen en met een
Let op: houd bij het schoonmaken de kamado vast en laat het deksel niet open staan. Door het ontbreken van tegengewicht kan hij omvallen!
Wat kun je doen tegen scheurtjes in het keramiek?
We snappen dat je je zorgen maakt over haarscheurtjes in het keramiek aan de buitenkant van je Grill Guru kamado. Je denkt misschien: dit is lelijk, of zelfs een productiefout. Logisch dat je dat denkt, zeker als de scheurtjes pas ontstaan nadat je de kamado al een aantal keer hebt gebruikt.
Maar geen paniek! De haarscheurtjes die je ziet noemen we craquelé. Je kamado is gemaakt van natuurlijk materiaal (keramiek). Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten. Het ademt en het leeft. Een goede kamado zal haarscheurtjes dus altijd, in meer of mindere mate, vertonen.
Hoe dat komt? Na het bakproces van het geglazuurde keramiek, tijdens de productie van de ketel, kan er zeer minimaal restvocht achterblijven. Soms zien de haarscheurtjes er opvallend wit uit. Dat is het keramiekstof dat door het vocht naar buiten wordt geduwd. Bij het verwarmen van je keramische barbecue kan dit dus meer worden. Maar we stellen je gerust, het is niet schadelijk voor het keramiek!
Let wel op: haarscheurtjes, of craquelé, zijn iets anders dan wanneer er echt scheuren in het keramiek ontstaan, of dat het keramiek knapt. Het knappen of scheuren van het keramiek voorkom je door de eerste paar keren de kamado langzaam op te stoken en niet hoger dan 250 °C. Lees meer hierover bij de vraag Hoe moet je een kamado aansteken?
Kamado onderhouden in de zomer
Na de winter kan je BBQ wel wat extra aandacht gebruiken. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat jouw kamado weer helemaal klaar is voor een mooi zomerseizoen!
- Verwijder oude houtskoolresten.
- Vul de vuurbox voor de helft met kolen.
- Steek de kamado op slechts 1 plaats aan. Wanneer je op meerdere plaatsen aansteekt, loopt de temperatuur sneller op en dat wil je juist voorkomen.
Tip: gebruik een platesetter, dan loopt de temperatuur minder snel op en kun je de temperatuur beter regelen.
- Laat de temperatuur zo langzaam mogelijk oplopen. Hiermee voorkom je het (eventuele) scheuren en/of knappen van het keramiek. Zet bij deze stap de luchtschuif in je base in zijn geheel open en de margrietschijf (bovenop) op slechts een klein kiertje geopend. Zodra je dome-thermometer 100 °C aangeeft, weet je dat je kamado goed brandt. Heeft je kamado 100 °C bereikt? Schuif dan de luchtschuif in de base weer dicht totdat deze voor slechts een kwart geopend staat.
- Probeer de temperatuur gedurende 3 uur lang niet hoger op te laten lopen dan 150 °C. Je zal zien dat het “wintervocht” uit de kamado zal trekken.
Tip: gebruik ook nu je platesetter. Hierdoor is het gemakkelijker om te voorkomen dat de temperatuur (te) snel stijgt.
- Na 3 uur verwijder je de margrietschijf voor meer luchttoevoer.
- Laat de houtskool in zijn geheel opbranden.
- Is er schimmelvorming ontstaan in de binnenzijde van je kamado tijdens de winter? Geen paniek, dit zal verdwijnen terwijl je bezig bent met het onderhoud.
- Is er schimmel aan de buitenzijde ontstaan? Deze kun je verwijderen door je kamado af te nemen met een sopje, waarin je een klein scheutje bleekmiddel of zacht reinigingsmiddel hebt toegevoegd. Neem de kamado daarna nog goed af met een schone doek en voldoende water, zodat je het (bleek)sopje goed verwijderd.
- Na dit proces is je kamado weer klaar voor de start en klaar voor een goed BBQ-seizoen!
Kamado onderhouden in de winter
Ook voor de winter kan je kamado wel wat extra aandacht gebruiken. We geven je graag een paar tips!
- Verwijder al het houtskool uit je kamado.
- Verwijder alle etensresten.
- Zet de onderste luchtschuif en de margrietschijf (bovenop) helemaal open, zodat er een luchtstroom doorheen kan gaan. Dit voorkomt schimmel en nare geurtjes.
- Plaats een
vochtvreter in de kamado. - Spuit alle stalen onderdelen, zoals de bouten, moeren, wielen en de veren in met
WD-40 om roest te voorkomen. - Verwijder de bamboetafeltjes en berg deze droog op. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken, zodat deze beschermd blijven.
- Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien.
- Kan jouw kamado niet naar binnen in een schuur? Bescherm hem dan met een
regenhoes . De regenhoes zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind. Door de afsluitende werking van de regenhoes, in combinatie met mogelijke condensvorming door optrekkend vocht, bestaat er de kans op schimmelvorming in of aan de barbecue. Deze mogelijke condensvorming kan met name afdrukken, vlekken en/of schimmel op de bamboe onderdelen van je kamado veroorzaken. Daarom raden wij aan de eventuele zijtafels van de kamado af te halen, voordat de kamado (langdurig) bedekt wordt door de regenhoes. De zijtafels kun je het beste op een droge plek opbergen. Ook raden we aan de kamado zo nu en dan te luchten, door bij mooi weer de hoes er een poosje af te halen. Op deze manier blijft je kamado zo lang mogelijk mooi!
Gelukkig kan de Grill Guru kamado het hele jaar worden gebruikt, zelfs als het vriest en/of er vorst op je kamado staat! Wel heeft deze Grill Guru ook af en toe wat liefde nodig, dus onderhoud jouw kamado door onze onderhoudstips goed op te volgen.
Let op: in de winter zijn de temperatuursverschillen extra groot.