Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 13-01-25 om 21:11. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.

De Grill Guru is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste 3x je Grill Guru niet hoger te stoken dan 250 graden Celsius.

Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.

Om de eerste 3x de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dan kun je daarna ook helemaal los met je kamado!

De Grill Guru is een keramische barbecue en die wordt altijd gestookt op houtskool en nooit op traditionele briketten. Kokosbriketten zijn dan weer wel zeer geschikt voor de Grill Guru. Gebruik goede kwaliteit met grote stukken, zodat de Grill Guru niet verstikt raakt. Vul hem maximaal tot de eerste ring en niet verder.

Steek de houtskool bij voorkeur aan met een , zoals de . Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken, maar alleen als ze van natuurlijk materiaal zijn. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes of spiritus!

Simpeler kan niet, doe de bovenste ventilatieschijf dicht en sluit de onderste ventilatieschijf. De Grill Guru kamado zal zichzelf doven, vanwege het zuurstofgebrek.

Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken!

Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.

Om de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus!

Gebruik je een ? Top! Deze beschermt je kamado tegen vuil, niet tegen vorst.

De Grill Guru kamado kan in principe het hele jaar buiten blijven staan. Wil je dat jouw kamado echt op z’n mooist blijft? Dek hem dan af met een speciaal voor de Grill Guru .

Ook het onderhoud van de Grill Guru is belangrijk. Zorg ervoor dat je de stalen delen af en toe behandelt met om roest te voorkomen.

Na een heerlijk gerecht kan je de kamado even opstoken. Zet hiervoor de bovenste en onderste ventilatieschijf open. Nu kun je met een het vet/etensresten makkelijk van het rooster verwijderen. De kleine resten kun je met een verwijderen.

Verwijder regelmatig met de pook de as onderin de kamado. Nadat je de kamado maximaal vier keer hebt gebruikt, moet je de barbecue helemaal schoon maken. Dit doe je door de binnenringen te verwijderen en met een helemaal schoon te vegen.

We snappen dat je je zorgen maakt over haarscheurtjes in het keramiek aan de buitenkant van je Grill Guru kamado. Je denkt misschien: dit is lelijk, of zelfs een productiefout. Logisch dat je dat denkt, zeker als de scheurtjes pas ontstaan nadat je de kamado al een aantal keer hebt gebruikt.

Maar geen paniek! De haarscheurtjes die je ziet noemen we craquelé. Je kamado is gemaakt van natuurlijk materiaal (keramiek). Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten. Het ademt en het leeft. Een goede kamado zal haarscheurtjes dus altijd, in meer of mindere mate, vertonen.

Hoe dat komt? Na het bakproces van het geglazuurde keramiek, tijdens de productie van de ketel, kan er zeer minimaal restvocht achterblijven. Soms zien de haarscheurtjes er opvallend wit uit. Dat is het keramiekstof dat door het vocht naar buiten wordt geduwd. Bij het verwarmen van je keramische barbecue kan dit dus meer worden. Maar we stellen je gerust, het is niet schadelijk voor het keramiek!

Let wel op: haarscheurtjes, of craquelé, zijn iets anders dan wanneer er echt scheuren in het keramiek ontstaan, of dat het keramiek knapt. Het knappen of scheuren van het keramiek voorkom je door de eerste paar keren de kamado langzaam op te stoken en niet hoger dan 250 °C. Lees meer hierover bij de vraag Hoe moet je een kamado aansteken?

Na de winter kan je BBQ wel wat extra aandacht gebruiken. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat jouw kamado weer helemaal klaar is voor een mooi zomerseizoen!

  • Verwijder oude houtskoolresten.
  • Vul de vuurbox voor de helft met kolen.
  • Steek de kamado op slechts 1 plaats aan. Wanneer je op meerdere plaatsen aansteekt, loopt de temperatuur sneller op en dat wil je juist voorkomen.
  • Laat de temperatuur zo langzaam mogelijk oplopen. Hiermee voorkom je het (eventuele) scheuren en/of knappen van het keramiek. Zet bij deze stap de luchtschuif in je base in zijn geheel open en de margrietschijf (bovenop) op slechts een klein kiertje geopend. Zodra je dome-thermometer 100 °C aangeeft, weet je dat je kamado goed brandt. Heeft je kamado 100 °C bereikt? Schuif dan de luchtschuif in de base weer dicht totdat deze voor slechts een kwart geopend staat.
  • Probeer de temperatuur gedurende 3 uur lang niet hoger op te laten lopen dan 150 °C. Je zal zien dat het “wintervocht” uit de kamado zal trekken.
  • Na 3 uur verwijder je de margrietschijf voor meer luchttoevoer.
  • Laat de houtskool in zijn geheel opbranden.
  • Is er schimmelvorming ontstaan in de binnenzijde van je kamado tijdens de winter? Geen paniek, dit zal verdwijnen terwijl je bezig bent met het onderhoud.
  • Is er schimmel aan de buitenzijde ontstaan? Deze kun je verwijderen door je kamado af te nemen met een sopje, waarin je een klein scheutje bleekmiddel of zacht reinigingsmiddel hebt toegevoegd. Neem de kamado daarna nog goed af met een schone doek en voldoende water, zodat je het (bleek)sopje goed verwijderd.
  • Na dit proces is je kamado weer klaar voor de start en klaar voor een goed BBQ-seizoen!

Ook voor de winter kan je kamado wel wat extra aandacht gebruiken. We geven je graag een paar tips!

  • Verwijder al het houtskool uit je kamado.
  • Verwijder alle etensresten.
  • Zet de onderste luchtschuif en de margrietschijf (bovenop) helemaal open, zodat er een luchtstroom doorheen kan gaan. Dit voorkomt schimmel en nare geurtjes.
  • Plaats een in de kamado.
  • Spuit alle stalen onderdelen, zoals de bouten, moeren, wielen en de veren in met om roest te voorkomen.
  • Verwijder de bamboetafeltjes en berg deze droog op. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken, zodat deze beschermd blijven.
  • Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien.
  • Kan jouw kamado niet naar binnen in een schuur? Bescherm hem dan met een . De regenhoes zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind. Door de afsluitende werking van de regenhoes, in combinatie met mogelijke condensvorming door optrekkend vocht, bestaat er de kans op schimmelvorming in of aan de barbecue. Deze mogelijke condensvorming kan met name afdrukken, vlekken en/of schimmel op de bamboe onderdelen van je kamado veroorzaken. Daarom raden wij aan de eventuele zijtafels van de kamado af te halen, voordat de kamado (langdurig) bedekt wordt door de regenhoes. De zijtafels kun je het beste op een droge plek opbergen. Ook raden we aan de kamado zo nu en dan te luchten, door bij mooi weer de hoes er een poosje af te halen. Op deze manier blijft je kamado zo lang mogelijk mooi!

Gelukkig kan de Grill Guru kamado het hele jaar worden gebruikt, zelfs als het vriest en/of er vorst op je kamado staat! Wel heeft deze Grill Guru ook af en toe wat liefde nodig, dus onderhoud jouw kamado door onze onderhoudstips goed op te volgen.

Om het knappen en/of scheuren van de onderdelen van keramiek te voorkomen, kun je het beste de temperatuur zo langzaam mogelijk laten oplopen. Begin met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dat wordt zeker beloond. Des te beter zal je winterse maaltijd smaken!

naar boven