Metselen kan eigenlijk iedereen. Hier vind je allerlei tips en adviezen van de profi's, zodat ook jij het perfecte muurtje bouwt! Voordat je begint, is het verstandig om rekening te houden met het bestemmingsplan van de gemeente. De hoogte en lengte van de muur en de afstand tot de straat moet je conform de richtlijnen bouwen als je bijvoorbeeld een garage gaat bouwen of een tuinmuur wilt metselen.
Tips van de professional!
De lagenmaat is een bewezen methode om te controleren of je muur ook na meerdere rijen nog op de juiste hoogte is.
Neem eerst de peilmaat van één van je gebruikte stenen.
De lagenmaat is een bewezen methode om te controleren of je muur ook na meerdere rijen nog op de juiste hoogte is.
Neem eerst de peilmaat van één van je gebruikte stenen.
Nu heb je een zo recht mogelijk lange houten plank, lat of metselprofiel nodig. Hierop bepaal je de waarde plus een toeslag voor de mortellaag, die op iedere rij stenen komt.
Plaats op de lat lijnen met steeds dezelfde afstand.
Tijdens het metselen kun je nu steeds weer controleren of de muur nog de juiste hoogte heeft, die hij in de betreffende rij zou moeten hebben.
Is de streep te ver naar boven dan heb je waarschijnlijk te weinig mortel gebruikt, is hij te ver naar onder dan kan het zijn dat je te veel mortel gebruikt hebt.
Goed voegen
De mortel tussen de stenen houdt de muur bij elkaar. De steenvoegen kunnen je op verschillende manieren vormen.
Goed
In het eerste voorbeeld is de voeg naar onder afgeschuind. Het water kan zo goed weglopen.
Goed
In het tweede voorbeeld is de voeg vlak gevuld. De mortel sluit vlak aan op de bovenste en de onderste steenkant. Ook in dit geval kan water probleemloos weglopen.
Fout
Bij een naar boven afgeschuinde voeg kan water op de steen blijven staan en dit kan vochtschade veroorzaken. Doe dit alsjeblieft niet.