De eerste stap bij het monteren van gevelbekleding is het aanbrengen van dampdoorlatende folie achter het regelwerk. Hierdoor voorkom je indringend vocht in de spouw. Bij een open gevelbekleding moet de toegepaste folie ook zwart en UV-bestendig zijn.
Gevel bekleden met hout
Houten gevelbekleding is dé trend. Waar we binnen aan de slag gaan met houten latten aan de wand, worden nu complete buitenmuren bekleed met hout. Het geeft je huis of schuur een moderne strakke look. Bekijk ons stappenplan om zelf je gevel met hout te bekleden!
Dit heb je nodig voor je project
Nog even dit
Bij montage van open gevelbekleding moet er altijd een damp-open folie gemonteerd worden die goed tegen UV-straling kan.
Houten gevelbekleding verticaal aanbrengen: stap voor stap
Als het folie gemonteerd is dan kan het regelwerk gemonteerd worden. Bij verticale montage dient er dubbel regelwerk gemonteerd te worden. Het verticale achterhout dient minimaal 21 mm dik en 45 mm breed te zijn met een hart op hart van 50 cm afstand tussen de delen.
Het horizontale achterhout dient zwart gelakt en 15⁰ afwaterend te zijn naar binnen toe (naar de spouw) met een hart op hart van 50 cm afstand tussen de delen. Hierdoor loopt het vocht weg van de gevelbekleding.
Nu is het voorbereidende werk gedaan en kan je beginnen met de montage van de houten gevelbekleding. Houd wel rekening met de volgende punten bij de montage:
Om aantasting door opspattend vocht en vuil te voorkomen moet er tussen het hout en maaiveld een afstand van minimaal 30 cm zijn. De geveldelen kunnen dus niet tot aan de ondergrond doorlopen.
Bij toepassing van een grindbak kan deze afstand verkleind worden naar 20 cm
Hout is een natuurlijk product welke door weersinvloeden krimp- en zwelgedrag vertoond. Daarom moet tussen de gevelprofielen 0,5 cm ruimte worden gehouden. De ruimte tussen mes en de diepte van de groef dient 0,5 cm te zijn
De ruimte tussen de geveldelen en omkaderingen (bijv. kozijnen en hoekprofielen) moet minimaal 0,7 tot 1 cm zijn.
Om vochtintreding tegen te gaan dienen de (onbehandelde) kopse kanten en zaagsneden met twee lagen kopse sealer behandeld te worden.
De kopse kanten van de gevelbekleding dient 25⁰ afgeschuind worden richting de gevel (spouw), hierdoor glijden regendruppels beter van het hout af. Let hierbij op de afronding van de schuine kantjes om de hechting van de verf te garanderen.
Gebruik voor de bevestiging rvs nagels of schroeven. De bevestigingsmaterialen moeten 2,5 x de dikte hebben van de gevelbekleding (bijv. delen van 18 mm dik moeten bevestigd worden met bolkop nagels van 45-50 mm). Bevestig delen smaller dan 9 cm met een nagel of schroef in het midden van het geveldeel. Delen vanaf 9 cm breed moeten met twee bolkop nagels of schroeven per breedte bevestigd te worden. Hierbij moet de afstand tot aan de randen 1,5 cm zijn. De afstand tussen de uiteinden van het geveldeel en de schroef of nagel moet minimaal ca. 5 cm zijn om scheuren te voorkomen. Gebruik eventueel een mal om de consistentie te vergroten. Bij dichte gevelbekleding kan eventueel gekozen worden voor een blinde bevestiging. Schiet voor blinde bevestiging de nagel op 1,5 cm van de rand in de tong (messing) zodat het volgende deel eroverheen valt. Houdt ook bij blinde bevestiging 0,5 cm ruimte tussen de delen.
Afstellen van de tacker
Stel de tacker zodanig in dat de bolkop nagels op het geveldeel rusten en er nooit inschieten, te diep geschoten bolkop nagels zorgen ervoor dat vocht in de delen treed waardoor de verflaag zal afbladderen en het hout kan gaan rotten
Houten gevelbekleding horizontaal aanbrengen: stap voor stap
De eerste stap bij het monteren van gevelbekleding is het aanbrengen van dampdoorlatende folie achter het regelwerk. Hierdoor voorkom je indringend vocht in de spouw. Bij een open gevelbekleding moet de toegepaste folie ook zwart en UV-bestendig zijn.
Als het folie gemonteerd is dan kan het regelwerk gemonteerd worden. Bij horizontale montage dient er enkel regelwerk gemonteerd te worden. Het verticale achterhout dient minimaal 21 mm dik en 45 mm breed te zijn met een hart op hart van 50 cm afstand tussen de delen.
Nu is het voorbereidende werk gedaan en kun je beginnen met de montage van de gevelbekleding. Houdt wel rekening met de volgende punten bij de montage:
Om aantasting door opspattend vocht en vuil te voorkomen moet er tussen het hout en maaiveld een afstand van minimaal 30 cm zijn. De geveldelen kunnen dus niet tot aan de ondergrond doorlopen.
Bij toepassing van een grindbak kan deze afstand verkleind worden naar 20 cm.
Hout is een natuurlijk product welke door weersinvloeden krimp- en zwelgedrag vertoond. Daarom moet tussen de gevelprofielen 0,5 cm ruimte worden gehouden. De ruimte tussen mes en de diepte van de groef dient 0,5 cm te zijn. De ruimte tussen de geveldelen en omkaderingen (bijv. kozijnen en hoekprofielen) moet minimaal 0,7 tot 1 cm zijn.
Om vochtintreding tegen te gaan dienen de (onbehandelde) kopse kanten en zaagsneden met twee lagen kopse sealer behandeld te worden.
Gebruik voor de bevestiging rvs bolkop nagels of schroeven. De bevestigingsmaterialen moeten 2,5 x de dikte hebben van de gevelbekleding (bijv. delen van 18 mm dik moeten bevestigd worden met bolkop nagels van 45-50 mm). Bevestig delen smaller dan 9 cm met een nagel of schroef in het midden van het geveldeel. Delen vanaf 9 cm breed dienen met twee bolkop nagels of schroeven per breedte bevestigd te worden. Hierbij moet de afstand tot aan de randen 1,5 cm zijn. De afstand tussen de uiteinden van het geveldeel en de schroef of nagel moet minimaal ca. 5 cm zijn om scheuren te voorkomen. Gebruik eventueel een mal om de consistentie te vergroten. Bij dichte gevelbekleding kan eventueel gekozen worden voor een blinde bevestiging. Schiet voor blinde bevestiging de nagel op 1,5 cm van de rand in de tong (messing) zodat het volgende deel eroverheen valt. Houdt ook bij blinde bevestiging 0,5 cm ruimte tussen de delen.