Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 11:45 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Ben je dol op fruit en wil je je eigen fruitboom in de tuin hebben? Lees hier alles over de verschillende soorten fruitbomen, hoe je deze kunt planten en waar je op moet letten tijdens het oogsten. Heb je geen tuin maar wil je wel een je eigen fruit kweken? Ook voor op het balkon of op terras weten wij raad! Ontdek welke boomsoorten hiervoor geschikt zijn en op welke manier je ze het beste kunt verzorgen. Fruit uit eigen tuin is niet alleen vers, je weet ook precies hoe het behandeld is. En dat is wel zo lekker!

Lekker! Vers zoet fruit uit eigen tuin! Dan wordt iedereen een smulpaap. Maar wat heb je nodig? Alleen al het grote aantal inheemse fruitplanten is enorm en daar komt dan nog exotisch fruit bij dat het voor een deel ook bij ons goed doet. Wat kun je planten en welk fruit is eigenlijk geschikt? Onze fruitadviseur vertelt alles wat je weten moet. Om te beginnen is fruit niet zomaar fruit, er zijn wat verschillen.

Pitvruchten Appel, peer Boom
Steenvruchten Kers, perzik, abrikoos, pruim, gele pruim Boom
Bessen Frambozen, bramen, aalbessen, kruisbessen, druiven, blauwe bosbessen, physalis, kiwi, duindoorn, aardbeien Struik
Exotisch fruit Kiwi, vijg Struik
Noten Walnoot, hazelnoot, amandel, kastanje Boom of struik

Hoe groeit wat en vooral wat past in mijn tuin? Verschillend fruit groeit verschillend en ook binnen dezelfde soorten zijn varianten wat betreft de stamsoort. Zo zijn er kleine en grote appelbomen. Voordat je dus een beslissing neemt, moet je bepalen welke boom in je tuin past.

De struik valt vooral op door zijn beperkte omvang. Een statige fruitboom met een uitgebreide kroon past niet in elke tuin. Daar komt de struik van pas, want de stam wordt zelden hoger dan 60 cm, waardoor de maximale grootte van de hele boom drie tot vier meter bedraagt. Maar de grootte is niet bepalend voor de opbrengst. Integendeel! Een struik draagt vaak bijzonder veel fruit. Daar komt bij dat de vruchten door de beperkte omvang gemakkelijker en met minder gevaar kunnen worden geoogst.

Om ervoor te zorgen dat de struik voor langere tijd lekker fruit levert, moet je er op letten dat hij regelmatig wordt gesnoeid. Als de kroon te groot wordt, bestaat de kans dat hij omvalt. Daarom worden de meeste struikbomen ook door een paal gesteund.

Zuilfruit is juist in kleine tuinen en op balkons heel geliefd. Want zoals de naam al zegt, groeit hij smal en recht omhoog zodat er weinig plaats voor nodig is. Met een maximale hoogte van 2,5 m kan de zuil fruitboom zonder problemen op elk balkon worden gehouden. Individuele bomen kunnen heel dicht naast elkaar worden geplant, waardoor ze uitstekend als heg kunnen fungeren. Omdat ook de kroon hier klein blijft, heeft de zuil fruitboom geen ondersteuning nodig.

De halfstam is al iets voor de grotere tuinen, want deze kan echt enorm worden. Bij een goede verzorging tot wel 12 meter hoog. Daarom duurt het ook wat langer voordat hij vrucht draagt – daar kun je pas na vier jaar op rekenen. Maar dan mag je ook rekenen op een grote oogst. Omdat de kroon heel mooi uitspreidt, moet hij minimaal op zeven meter van andere bomen staan. Aan een halfstam heeft ook de volgende generatie nog wat, want hij wordt gemiddeld 100 jaar oud.

De koning onder de fruitbomen is de hoogstam. Daar is echt plaats voor nodig, en de meeste tuinen zijn daar te klein voor. Het begin van de kroon ligt op 180 tot 220 cm. Al vanwege de uitgespreide kroon kun je op een weelderige oogst rekenen. Die wordt overigens iets lastiger, want zonder ladder kom je niet ver. De hoogstam is vooral geschikt voor grote weiden, ook voor weiden met dieren. Dan moet de stam wel worden beschermd tegen knagende dieren. Om te voorkomen dat de hoogstam scheef groeit, moet je drie boompalen van 2,5 meter hoogte aanbrengen. Ook deze vorm wordt vaak 100 jaar oud.

Voordat de nieuwe boom de grond in gaat, moet hij gesnoeid worden. Juist bij fruitbomen zoals struiken en hoog- en halfstammen is dat bijzonder belangrijk voor hun verdere leven. Waarom snoeien? Als het snoeien achterwege blijft, draagt de boom vaak wel sneller fruit, maar bij het groeien verkommert hij en hij vergrijst sneller.

Er moeten een middelste hoofdscheut en 3 tot 5 dikke zijtakken gevormd worden. Dat wil zeggen dat andere dikke zijscheuten vanaf de basis verwijderd moeten worden. De kleinere scheuten blijven staan, want deze zorgen voor de balans tijdens de groei en zijn geschikt voor de vruchtvorming.

De nog aanwezige scheuten worden met ca. 1/3 ingekort, zodat de laatste groeiknop naar buiten wijst.

Mocht je dat te ingewikkeld lijken, dan kun je ook een medewerker bij aankoop van de boom vragen om de betreffende snoeiing uit te voeren.

Snoeien | HORNBACH

Fruitbomen hebben ook een compleet eigen snoeikalender. Appelbomen snoei je vroeg in het voorjaar tussen januari en maart. Let op bij snoeien in deze maanden, want er is altijd nog kans op vorst en veel regen! Snoei je appelboom dus niet op zo'n moment. Voor perenbomen geldt hetzelfde. Bekijk de complete snoeikalender voor fruitbomen.

Fruitbomen snoeien . HORNBACH

Let the sun shine! Het belangrijkste voor fruitbomen is een zonnige locatie. Want alleen met voldoende zon rijpt het fruit en wordt het lekker zoet. Wie een heel schaduwrijke tuin heeft, moet op hoogstammen teruggrijpen, omdat deze door de hoge groei nog het meeste licht krijgen. Maar het moet wel beschermd zijn. Krachtige weersinvloeden zoals regen of zelfs hagel kunnen het rijpende fruit beschadigen en de oogst verminderen. Daarom is een zonnige beschutte plek in de tuin optimaal. Overigens zijn vooral inheemse appel- en peersoorten ook heel robuust en kunnen ze de gebruikelijke weerscapriolen doorstaan.

Verschillend fruit, verschillende eisen. Algemeen geldt echter dat fruitgewassen de voorkeur geven aan een bodem die rijk is aan voedingsstoffen en humus. Als de grond heel stenig en stevig is, moet je in het plantgat nog een waterdoorlatend en voedingsrijk aardmengsel toevoegen. Dat maakt de groei gemakkelijker. Je kunt de toevoer van voedingsstoffen ondersteunen door tweemaal per jaar stalmest of compostaarde toe te voegen.

Het ideale tijdstip om nieuwe fruitbomen te planten, is de herfst vóór de eerste vorst. Dat heeft als voordeel dat zich in de loop van de winter nieuwe wortels kunnen vormen en dat de boom in het voorjaar vroeger gaat groeien. In de zomer zou hij te veel kracht gebruiken voor het verzorgen van de bladeren. Dat geldt natuurlijk alleen voor de winterharde fruitsoorten.

Het fruit is uitgezocht en de juiste locatie is bepaald. Dan wordt het nu tijd om echt vuil te worden. Je moet graven. Bij fruitbomen moet je daarbij wel op een paar zaken letten:

  • 1. Voordat je aan de slag gaat, moet je het boompje 1-2 uur in het water zetten, zodat de kluit zich goed kan volzuigen.
  • 2. Maak vervolgens een plantgat dat ten minste tweemaal zo groot moet zijn dan de kluit.
  • 3. Maak de bodem van het gat goed los, zodat geen ophoping van water kan ontstaan.
  • 4. Vermeng de uitgegraven grond met kwaliteitsplantaarde en bedek de bodem van het gat.
  • 5. De diepte van het planten is belangrijk: de entplek moet minstens 10 cm boven de aarde liggen om wilde scheuten te voorkomen.
  • 6. Mocht een boompaal nodig zijn om de boom te stabiliseren, dan moet deze een afstand van ca. 10 cm tot de stam hebben en voor het plaatsen van de boom in het plantengat worden gedreven.
  • 7. Vul vervolgens het gat op met de verrijkte uitgegraven grond. Schud de boom daarbij een beetje zodat de aarde goed verdeeld wordt.
  • 8. Stamp de grond rond de boom licht aan.
  • 9. Bind daarna de paal met kokosvezel aan de boom vast. Voorzichtig: hier moet je echt op het materiaal letten, want kunststof of metalen banden kunnen in de schors snijden en de boom beschadigen.
  • 10. Nu nog een gietrand aanleggen, zodat het water ook echt bij de wortels van de boom terechtkomt en niet voor die tijd in andere richtingen wegsijpelt.
  • 11. Geef de boom overvloedig water. Dat moet je het eerste jaar blijven doen.
  • 12. Ten slotte verdeel je schors rond de stam. Dat beschermt de wortels tegen te sterk zonlicht.
  • 13. Wie bang is dat dieren zich tegoed zullen doen aan de jonge boom, moet als bescherming een rieten mat rond de stam aanbrengen.

Bekijk hier de plant en oogstkalender van fruit . HORNBACH
Licht oranje: planten, oranje: oogsten

Geen tuin? Geen probleem! Ook een balkon kan een kleine fruitplantage worden. Er bestaan intussen van veel fruitsoorten rassen die niet zo groot worden en die zich uitstekend thuisvoelen in een pot. Juist bessenstruiken zijn hier heel geschikt voor. Maar ook dwergperziken, nectarines en kleine appels kun je op je balkontuin oogsten.

Ook hier zijn de voorwaarden belangrijk: als het balkon bijna geen zonlicht krijgt, zal de oogst niet erg groot uitvallen. En in de pot moet je vooral letten op rijke aarde en op de toevoer van voedingsstoffen door de juiste mest.

Beslissend voor het resultaat van je fruitproject is ook de grootte van de pot. Deze moet minimaal een diameter van 20 cm en een inhoud van 50 liter hebben. Niet elke pot is geschikt. Ongeglazuurde aardewerk potten laten veel vocht ongebruikt verdampen, terwijl bijzonder donkere potten heel heet kunnen worden en de wortels kunnen beschadigen. En altijd veel water geven! Juist als de planten vrucht dragen, is veel water nodig. Je kunt het beste 's ochtends water geven, dan kan de vloeistof meteen worden verbruikt. Als je daarentegen 's avonds water geeft, dan blijven de planten lang vochtig en kunnen schimmelziekten optreden.

Omdat je op het balkon waarschijnlijk niet voldoende plaats hebt om meerdere planten van één soort neer te zetten, is het aan te raden om zelfbevruchtende rassen te kiezen, zodat je er ook zeker van bent dat er wat te oogsten valt.

Als je veel fruit in de tuin hebt, kun je onder bepaalde omstandigheden het hele jaar door oogsten. De verschillende bessen zijn rijp tussen mei en september. Dan moet je er klaar voor zijn.

Bepaal vooraf wat je wilt doen met de vruchten uit je eigen tuin. Er zijn veel mogelijkheden, zoals taart, jam of ijs maken. Wat er dan overblijft, kun je invriezen of op klassieke wijze inkoken. Dat klinkt wel ouderwets, maar het is een leuke manier om het hele jaar door van je eigen oogst te kunnen profiteren. Daarnaast spaart het geld uit, want je hoeft in de winter geen conserven te kopen in de supermarkt als je fruit nodig hebt waarvoor het op dat moment niet het seizoen is. Op die manier kun je overigens ook leuke cadeaus uit eigen tuin maken.

Wanneer welke vrucht rijp is, lees je in onze oogstkalender (PDF, 69 KB).

oogstkalender fruit . HORNBACH

Om ook wat van de fruitbomen te kunnen oogsten, is het belangrijk dat de fruitbloemen bevrucht worden. Zonder bevruchting geen fruit. Veel planten zijn zelfbevruchtend, dus die hebben geen andere planten nodig. De meeste fruitsoorten zijn echter kruisbevruchters. Ze zijn aangewezen op de pollen van een bevruchtende soort zodat fruit kan ontstaan.

Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.

Juist peren en appels zijn typische kruisbestuiving. Ze zijn aangewezen op het stuifmeel van andere exemplaren. Voor hun bevruchting zijn vooral hommels en bijen bijzonder belangrijk. Ze brengen de pollen van de ene naar de andere bloem. Typische kruisbevruchters zijn appel, peer, zoete kers. Veel fruitsoorten komen zowel voor als zelfbevruchtend en als kruisbevruchtend. Dat zijn bijvoorbeeld de pruim, zure kers, gele pruim en reine-claude.

Fruitbomen planten | zelfbestuiving kruisbestuiving | HORNBACH

Naast de keuze van de soort is voor de opbrengst van de fruitbomen ook de juiste fauna in de tuin van belang. Zonder hommels en bijen kunnen kruisbevruchters zelfs niet of nauwelijks worden bestoven en zelfbevruchters dragen aanzienlijk minder fruit. Bestuiving door de wind is bij fruitbomen geen methode die gewicht in de schaal legt. Let daarom op dat deze nuttige helpers een optimaal leefgebied in de tuin krijgen. Juist hommels en bijen voelen zich bijzonder aangetrokken tot bepaalde planten. Veel kruiden lokken vlinders naar de tuin. Zorg er tevens voor dat deze insecten schuilplaatsen vinden zoals insectenhotels of dood hout. Ook het gebruik van plantenbeschermingsmiddelen dient weloverwogen te gebeuren. Juist wilde bijen zijn daar heel gevoelig voor. Onder bepaalde omstandigheden worden ze daardoor verjaagd of sterven ze zelfs. Principieel geldt: hoe beter deze diertjes zich in de tuin voelen, des te succesvoller wordt de oogst.

Appelbomen Soort bestuiving
Appelboom 'Cox Orange Renette' Idared
Appelboom 'Elstar' Idared
Appelboom 'Globster' Golden Delicious
Appelboom 'Golden Delicious' Idared
Appelboom 'Reine des Reinettes' Rode Berlepsch
Appelboom 'Gravensteiner' Idared
Appelboom 'Idared' Golden Delicious
Appelboom 'James Grieve' Rode Berlepsch
Appelboom 'Jonagold' Idared
Appelboom 'Pinova' Idared
Appelboom 'Reglindis' Retina
Appelboom 'Retina' Idared
Appelboom 'Rewena' Reglindis
Appelboom 'Rode Berlepsch' Cox Orange Renette
Appelboom 'Rode Boskoop' Idared
Appelboom 'Rubinette' Idared
Appelboom 'Saturnus' Idared
Appelboom 'Topaas' Rubinette
Appelboom 'Yellow Transparent' Cox Orange Renette
Zuil appelboom 'Blue Moon' Red River
Zuil appelboom 'Fire Dance' Red River
Zuil appelboom 'Garden Fontain' Red River
Zuil appelboom 'Golden Gate' Red River
Zuil appelboom 'Green Fink' Red River
Zuil appelboom 'Red River' Red River
Zuil appelboom 'Summertime' Red River
Dwerg appelboom 'Croquella' Rode Berlepsch
Perenbomen Soort bestuiving
Perenboom 'Conference' Williams Christ
Perenboom 'Clapp's Favourite' Bonne Louise d'Avranches
Perenboom 'Gellerts boterpeer' Williams Christ
Perenboom 'Bonne Louise d'Avranches' Conference
Perenboom 'Rode Williams Christ' Gellerts boterpeer
Perenboom 'van Tongeren' Williams Christ
Perenboom 'Williams Christ' Conference
Zuil perenboom 'Condo' Star Krimson
Zuil perenboom 'Star Krimson' Condo
Dwerg perenboom 'Garden Pearl' Zelfbevruchtend
Kersenbomen Soort bestuiving
Zure kersenboom 'Morellenfeuer' Morelkers
Zure kersenboom 'Morina' Morelkers
Zure kersenboom 'Saphir' Morelkers
Zure kersenboom 'Morelkers' Morellenfeuer
Zuil kersenboom 'Helene' Sylvia
Zuil kersenboom 'Sylvia' Helene
Zoete kersenboom 'Burlat' Hedelfinger reus
Zoete kersenboom 'Büttners Rote Knorpel' Hedelfinger reus
Zoete kersenboom 'Dönissens Gelbe Knorpel' Hedelfinger reus
Zoete kersenboom 'Große Schwarze Knorpel' Grote prinses
Zoete kersenboom 'Hedelfinger reus' Burat
Zoete kersenboom 'Kassins Frühe Herzkirsche' Schneiders Späte Knorpel
Zoete kersenboom 'Schneiders Späte Knorpel' Hedelfinger reus
Zoete kersenboom 'Grote prinses' Hedelfinger reus
Zoete kersenboom 'Sundust' Zelfbevruchtend
Zure kersenboom 'Maynard' Zelfbevruchtend
Overige fruitbomen Soort bestuiving
Dwerg abrikozenboom 'Aprigold' Zelfbevruchtend
Dwerg nectarineboom 'Rubus' Zelfbevruchtend
Dwerg perzikboom 'Diamond' Zelfbevruchtend
Dwerg pruimenboom 'Goldust' Zelfbevruchtend
Pruimenboom 'Ruth Gerstetter' Huispruim
Pruimenboom 'The Czar' Zelfbevruchtend
Pruimenboom 'Elena' Huispruim
Pruimenboom 'Hanita'' Huispruim
Pruimenboom 'Huispruim' Zelfbevruchtend
Pruimenboom 'Wagenheims Frühe' Zelfbevruchtend
Pruimenboom 'Tipala' Huispruim
Abrikozenboom 'van Nancy' Zelfbevruchtend
Perzikboom 'Rode Ellerstedter' Zelfbevruchtend
Perzikboom 'South Haven' Zelfbevruchtend
Perzikboom 'Amsden' Zelfbevruchtend
Perzikboom 'Saturnus' Zelfbevruchtend
Pruimenboom 'Graf Althans' Huispruim
Pruimenboom 'Koningin Viktoria' Zelfbevruchtend
Zuil pruimenboom 'Aprimira' Zelfbevruchtend
Zuil pruimenboom 'Anja' Zelfbevruchtend

Heb je een fruitsoort gevonden die heel lekker is, dan kun je deze boom vermeerderen. De eenvoudigste manier is wel enten. Dit vindt plaats in de winter en in het begin van het voorjaar. Maar wees voorzichtig! Voor het veredelen van bomen is enig instinct en tuinbouwkundige ervaring nodig. Pure beginners kunnen zich beter niet wagen aan dit project. Wil je toch de uitdaging aan gaan? Lees hieronder onze tips.

  • 1. Voor een geslaagde veredeling heb je eerst een onderstam nodig. Dat is een zaailing, bijvoorbeeld van een appelboom.
  • 2. De zaailing wordt de wortel van de latere fruitboom.
  • 3. Voor het enten snijd je van de appelboom die je wilt vermeerderen, een gezonde eenjarige scheut af.
  • 4. Daar snij je een stuk uit het midden dat de lengte van een vinger en de dikte van een potlood heeft. Het moet minstens vier knoppen bevatten. Dat is de entrijs waaruit later stam en kroon ontstaan.
  • 5. De onderstam, dus de zaailing, kort je vervolgens tot de gewenste lengte af. Als je een hoogstam wilt hebben, is dat onder de kroon.
  • 6. Nu volgt de entstap: breng in zowel de onderstam als in de entrijs een drie tot zes centimeter lange schuine gelijkmatige snede aan die zich tegenover een oog moet bevinden.
  • 7. De beide snijvlakken moeten zo nauwkeurig mogelijk op elkaar passen.
  • 8. Nu worden entrijs en onderstam samengevoegd. Let op! Je mag de snijvlakken niet met je vingers aanraken.
  • 9. Zet de veredelingsplek met bast vast en smeer daar vervolgens entwas overheen. Ook de punt van de entrijs wordt met entwas bestreken.
  • 10. Nu kun je het nieuwe boompje planten. Het liefst op een beschutte plek. Als hij in het volgende voorjaar groeit, is de veredeling geslaagd.

naar boven