Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 07:35 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Een filterinstallatie voorkomt ook dat je zwembad een broedvijver voor grind en algen wordt. Het is belangrijk om de juiste filter te kiezen die goed werk levert – en niet je budget overschrijdt. Hier vind je informatie over dit belangrijke onderdeel van je zwembad.

Afhankelijk van het gebruik en de vervuilingsgraad moet het water van het zwembad dagelijks 1 tot 1,5 maal worden rondgepompt. Houd hierbij rekening met een maximale pomplooptijd van 7,5 uur. Hele kleine zwembaden waarin het water langdurig stilstaat, kunnen zich ontwikkelen tot een kiemreservoir.

Aan de hand van het volgende voorbeeld kun je snel de passende filtercapaciteit voor je zwembad berekenen.

Rekenvoorbeeld:

  • Je zwembad bevat 30 m³ water
  • 30 m³ x 1,5 = 45 m³
  • 45 m³ : 7,5 uur = 6 m³/u

Het resultaat:
Voor een zwembad met een inhoud van 30 m³ heb je een filterinstallatie nodig die minimaal 6 m³/u rondpompt.
Onze verkopers geven je graag advies bij de juiste keuze van je filterinstallatie.

filterinstallatie | HORNBACH!

  • De waterpomp in een filter heeft veel functies. De belangrijkste taak is het rondpompen: de pomp zuigt het water uit het zwembad in de filterinstallatie, daar wordt het schoongemaakt en gewoonlijk via een of meer mondstukken terug in het zwembad gebracht. Een goede pomp moet de volledige inhoud van het zwembad in ongeveer 8 uur 1,5 maal volledig hebben rondgepompt en gereinigd.
  • Als je zwembad verwarmd is, heeft de pomp tevens als taak om het water door de warmtewisselaar te pompen – op dezelfde manier: opzuigen, verwarmen en weer terugspoelen.
  • Een andere taak van de pomp is het gelijkmatig verdelen van de chemicaliën die je in het zwembad stopt.

Niet alleen zwembaden maar ook zwembadpompen zijn in ongelofelijk veel verschillende varianten verkrijgbaar – wat betreft de grootte, de vorm en het vermogen. Het is een goed idee om voor de aankoopbeslissing advies in te winnen – onze vakmensen in de vestigingen helpen je graag.

Een voor je zwembad onjuist bemeten pomp kan heel vervelend zijn. Terwijl een installatie met te weinig vermogen het water onvoldoende schoonmaakt, verbruikt een te ruim bemeten pomp meer stroom dan nodig is en kost onnodig veel geld.

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen patroonfilters en zandfilters. Hier kun je lezen wat de voor- en nadelen en de toepassingsgebieden van deze filterinstallaties zijn:

  • Bij een patroonfilter wordt het vuil in een papieren patroon opgevangen. Patroonfilters worden vooral gebruikt voor kleinere zwembaden en binnenbaden. Vooral bij zwembaden in de open lucht kan het patroonfilter snel dichtslibben of moet het regelmatig worden schoongemaakt of vervangen omdat het zwembad onderhevig is aan een groot aantal externe invloeden zoals bladeren en pollen.
  • Zandfilters reinigen en filteren het water door het door kwartszand te geleiden dat de deeltjes vasthoudt. Naar beneden toe worden de zandkorrels steeds fijner en daarmee ook de filterwerking. Door de eenvoudige manier van schoonmaken zijn zandfilters geschikt voor buitenzwembaden.

Over het algemeen zijn zandfilters eenvoudiger te reinigen dan patroonfilters die moeten worden afgespoeld of vervangen. Voor het schoonmaken van een zandfilter hoeft de installatie alleen maar op ‘terugspoelen’ te worden gezet.
Dat gaat zo: normaal stroomt het vuile water van boven naar beneden door de filter: het vuil verzamelt zich vooral in de bovenste lagen van het kwartszand.

Zet je de meerwegsklep nu op ‘terugspoelen’, dan wordt de installatie van onder naar boven gespoeld. Het vuil wordt via een apart kanaal naar buiten gespoeld en de filterwerking is doorgaans weer optimaal.

Deze ‘spoelprocedure’ moet ten minste één keer per week worden uitgevoerd. Dat duurt ongeveer 2 tot 4 minuten. Als het zwembad in de loop van de week sterk vervuilt, kan het terugspoelen ook wat langer duren. Vervolgens moet je nog ongeveer een minuut naspoelen.

Ook moet je na het schoonmaken van de bodem en/of de wand altijd terugspoelen, omdat tijdens het schoonmaken veel vuil wordt losgemaakt dat in de filter blijft hangen. Ook als de filter vuil is, moet de terugspoeling worden gestart.

Indien nodig kun je bij een zandfilterinstallatie tevens vlokmiddel gebruiken voor een betere reiniging. Het middel bindt kleine vuildeeltjes samen tot grotere deeltjes, zodat het kwartszand het vuil beter kan filteren. Gebruik bij een patroonfilter geen vlokmiddel omdat het patroonfilter dan kan vastkleven.

  • ca. 6 m slang met een diameter van 38 mm
  • 4 slangklemmen (32-50 mm)
  • 1 rol teflontape
  • Schroevendraaier
  • Optioneel: set drijvende skimmers

  • De filterinstallatie moet overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften op minstens drie meter afstand van het zwembad worden opgesteld.
  • Hoe verder de installatie van het zwembad verwijderd is, des te groter het drukverlies wordt.
  • Als de zandfilter boven de waterspiegel wordt opgesteld, moet je een terugslagklep installeren tussen de skimmer en de zandfilter zodat het water niet terugstroomt in het zwembad.

Zwembadfilter inbouwen | HORNBACH!

Ga als volgt te werk om de filterinstallatie correct op je zwembad aan te sluiten.

  • Wikkel 2 tot 3 lagen teflontape rond de mof van de skimmer.
  • Sluit het ene uiteinde van de zwembadslang aan op de daarvoor voorziene mof van de skimmer.
  • Trek de slangklem stevig aan. Wees voorzichtig met plastic onderdelen!
  • Wikkel 2 tot 3 lagen teflontape rond de mof van de invoer van de pomp.
  • Sluit het andere uiteinde van de slang aan op de invoer van de pomp.
  • Wikkel 2 tot 3 lagen teflontape rond de mof van de retourleiding van de zandfilter.
  • Sluit een ander stuk zwembadslang aan op de klep van de zandfilterinstallatie bij de retourleiding. Dat is bij normaal filtergebruik de terugloop naar het zwembad.
  • Wikkel 2 tot 3 lagen teflontape rond de mof van het terugloopmondstuk van het zwembad.
  • Vul vervolgens de voorfilter van de zandfilterinstallatie met water (de filterpomp mag nooit drooglopen). Zet daartoe de hendel op de filter op “filteren” en sluit de installatie aan op het stroomnet. Bij het voor de eerste keer vullen met kwartszand moet dit eerst door terugspoeling worden schoongemaakt.
  • Controleer de slangverbindingen op lekkage. Mocht op verschillende plaatsen water naar buiten komen, moet je eventueel de slangklem aantrekken of de afdichting met teflontape verbeteren.

Bij een filterinstallatie met skimmer moet eerst het volgende worden gedaan:

  • Sluit de openingen van het zwembad af (indien aanwezig).
  • Monteer de set drijvende skimmers volgens de montagehandleiding.
  • Sluit het ene uiteinde van de zwembadslang aan op de daarvoor voorziene mof van de skimmer.
Raadpleeg de bedieningshandleiding voor meer informatie over de werking van de zandfilterinstallatie.

Smart Home HORNBACH

Met een SMART HOME by hornbach Gateway en een slimme tussenstekker maak je jouw analoge zwembadfilterinstallatie eenvoudig smart!

Dankzij de tussenstekker kun je jouw zwembadfilterinstallatie gemakkelijk met je smartphone aan- en uitzetten, waar je ook bent.

Let er bij de tussenstekker op dat deze geschikt is voor buitengebruik.

Ben je geïnteresseerd in meer slimme oplossingen voor je huis? We hebben alle info die je nodig hebt.

Smart Home HORNBACH

Bij beide soorten filters heb je stroomkosten. De zandfilter is iets duurder in aanschaf dan de patroonfilter. Daar komen echter nog extra kosten bij voor het kwartszand. Dit moet je elke 1 tot 2 jaar (maximaal elke 3 jaar) vervangen. De gebruikskosten voor een zandfilter zijn te overzien.

Een patroonfilter is voordeliger in de aanschaf. Daar komen echter nog de kosten bij voor reservepatronen. Afhankelijk van het gebruik van je zwembad moet de patroonfilter worden vervangen.

naar boven