Ontdek waar jij energie kunt besparen
We kennen allemaal wel het gevoel van korte winterdagen. Je trekt je het liefste terug in huis. Het is tijd om de verwarming eens flink te laten stoken en óók de lichten staan weer langer aan. Zo maak je het heerlijk knus en warm in huis.
Tóch loont het niet alleen om in de herfst en de winter energie te besparen. Het hele jaar door valt er wat te winnen op het gebied van energieverbruik. Of dat nou om water, stroom of verwarmingsenergie gaat!
Feiten over energieverbruik in Nederland
Waar kan ik energie besparen?
Of je nu in een flat of een eensgezinswoning woont, er zijn altijd mogelijkheden om energie te besparen. Bij energiebesparing denk je misschien aan grote projecten als je dak isoleren. Toch kunnen ook kleine maatregelen en het veranderen van gewoontes een verschil maken. Wij laten je zien hoe je met kleine én grote maatregelen kunt besparen op verwarmingskosten, stroom en water.
Allereerst laten wij je een overzicht zien van alle energiebesparende maatregelen. Daarna hebben we ook nog een paar tips voor energiebesparing die je meteen toe kunt passen. Slechts een verandering in gedrag kan al verschil maken!
Verwarmingskosten besparen | |
---|---|
Stroom besparen | |
Water besparen |
Verwarmingskosten besparen
Besparen op verwarmingskosten betekent niet meteen dat je al je truien uit de kast hoeft te halen. En óók niet dat je jouw hele verwarmingsinstallatie moet laten vervangen. Zelfs de kleinste isolatiemaatregelen of het vervangen van een radiator kunnen veel bijdragen aan warmtebesparing. Maar dan moet je er wel écht voor gaan. Wij laten je zien waar het op aankomt bij het besparen van verwarmingskosten.
Slim verwarmen & kleine energiebesparende maatregelen
Het basisprincipe voor goed verwarmen is dat het niet te warm en niet te koud mag zijn. Als het te koud is kost het veel energie voordat ruimtes warm worden. Daarnaast neemt ook het risico op schimmel toe. Als het te warm wordt daalt juist de luchtvochtigheid en neemt het risico op droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn & vermoeidheid toe. Daarom is ventileren net zo belangrijk als verwarmen. Zo gaat er zo min mogelijk verwarmingsenergie verloren. Wij hebben tips verzameld over hoe je goed kunt verwarmen en ventileren.
Er zijn een aantal kleinere maatregelen die groot effect kunnen hebben. De meeste kleine maatregelen kun je meteen uitvoeren, óók als je midden in het najaar zit. Dus als je verwarmingskosten de spuigaten uit lopen kun je snel iets doen!
Deze kleinere besparingstips zijn de moeite waard:
- Het isoleren van verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat de warmte niet via de leidingen ontsnapt. Je hebt alleen plakband en de juiste buisisolatie nodig. Je hoeft hierdoor dus minder hard te stoken!
- Het isoleren van rolluikkasten is ook een warmtebesparende maatregel. Vooral in oude gebouwen komt hier vaak koude lucht binnen waardoor je harder moet stoken.
- Radiatoren moeten om de 30 jaar worden vervangen, maar het is zeker zinvol om dat eerder te doen. Moderne radiatoren zijn niet alleen efficiënter, ze nemen ook minder ruimte in. Je kunt de radiatornissen die niet meer in gebruik zijn dichtmetselen zodat je een 'koudebrug' minder hebt (ofwel: een zwakke plek in de warmteisolatie). Dit zorgt óók weer voor energiebesparing.
- Vergeet niet je verwarming te ontluchten als je na de zomer de verwarming voor het eerst weer aan zet. Je radiator is namelijk minder efficiënt in warmteverspreiding wanneer er nog lucht in het cv-systeem zit.
- Is jouw muur slecht geïsoleerd en wil je met een kleine isolatiemaatregel toch warmte binnenhouden? Plaats dan radiatorfolie achter je radiator. Op die manier kaats je de warmte terug te ruimte in.
- Met een radiatorventilator kun je het rendement en comfort van de meest voorkomende radiatoren en convectoren vergroten. Door het gebruik van een radiatorventilator kun je een ruimte op een lagere temperatuur verwarmen. Dat levert jou naast een aangenaam snel verwarmde ruimte ook een lagere energierekening op. Met lage temperatuur verwarming is namelijk minder gas nodig om jouw woning te verwarmen.
Ramen & deuren isoleren
Ramen en deuren leveren een belangrijke bijdrage aan de energie-efficiëntie van je huis. Een beslissende stap daarbij is het 'tochtvrij' maken van de ramen en deuren. Met goed afgedichte ramen en deuren bespaar je veel energie. Met kleine middelen kan je je ramen en deuren ook achteraf nog isoleren.
- Zelfklevende tochtstrips zijn gemakkelijk toe te passen en een snelle en effectieve oplossing om energie en verwarmingskosten te besparen. Ze worden rondom in het kozijn geplakt.
- Koude luchtstromen aan de onderzijde van de deur kunnen worden voorkomen door een tochtprofiel onderaan de deur te plaatsen.
- Vloerafdichtingen werken met magneten of drukveren en zijn de meest complexe afdichtingssoorten om te monteren. Als de deur gesloten is, sluiten beide helemaal dicht.
Als je raam of je voordeur te oud is, zal zelfs het achteraf aanbrengen van isolatie en tochtstrips niet genoeg helpen. Het is dan de overweging waard om je ramen en deuren te vervangen voor moderne, energie-efficiënte modellen. Zie het als een investering: het kost wat meer in het begin, maar dan heb je ook wat! Moderne ramen zijn duurzamer, beschermen beter tegen warmte en kou én helpen hierdoor goed in energiebesparing.
Let bij het kopen van nieuwe ramen en voordeuren goed op de U-waarden. Hierbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolerende eigenschappen en dus de energiebesparingsmogelijkheden.
Isolatie
Als je huis niet goed geïsoleerd is gaat er veel energie verloren via buitenmuren, het dak of je vloer. Bij energiebesparende maatregelen is isoleren iets om niet te vergeten. Dit zijn voornamelijk wat grotere warmtebesparende maatregelen. Hierdoor zijn deze isolatiemaatregelen vooral interessant als je een nieuw huis bouwt of volledig renoveert. Denk hierbij aan zolderdak isolatie, spouwmuur isolatie of vloerisolatie.
Subsidie op grotere isolatieprojecten
Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten in hun huis. Isoleren is hierbij een belangrijke factor. Daarom is het altijd nuttig om te kijken of er subsidie is voor jouw isolatieproject.
Warmte besparen door vloerbedekking
Vloerbedekking kan ook helpen om energie te besparen. De volgende twee manieren dragen hieraan bij:
- Allereerst kunnen de dichte vezels van het tapijt en de tapijtrug tot 10% van de warmte in de ruimte terughalen. Bij gladde vloeren is dit niet het geval.
- Ten tweede voelen mensen zich in ruimtes met warme vloerbedekking comfortabel. Óók wanneer de thermostaat twee graden lager staat. Bij elke graad vermindering in temperatuur kunnen de verwarmingskosten wel tot 6% verlaagd worden.
Vloerbedekking en vloerverwarming
De combinatie van tapijt en vloerverwarming is super energiebesparend. De textiele vloer verspreidt de warmte van de verwarming gelijkmatig als een deken over de ruimte. In de periode dat je de verwarming aan hebt, voorkomt het tapijt dat de grond volledig afkoelt. Zo blijft het langer aangenaam in huis en bij de overgang naar het voorjaar en de zomer kun je de vloerverwarming weer eerder uitzetten.
Besparen door een thermostaatknop
Als je energie wilt besparen, zou een slimme thermostaatknop op je radiatoren eigenlijk niet mogen ontbreken. Het is super handig om de temperatuur voor elke ruimte afzonderlijk te kunnen regelen.
Thermostaatknoppen zijn de temperatuurregelaars van losse kamers. Ze zijn zeer gevoelig. Hierdoor kan een kleine verlaging van de ingestelde temperatuur al grote energiebesparingen opleveren!
Het verlagen of verhogen met 1 stand levert vaak al een temperatuurverandering op van 4 °C. Daarom is het belangrijk dat de thermostaatknop is omgeven door de lucht in de ruimte. Zo kan er altijd eenvoudig de juiste temperatuur worden bereikt. Bij een instelling op stand 3 wordt een kamertemperatuur van ongeveer 20 °C bereikt. Wanneer zonnestralen de kamer verwarmen, past de kraan de temperatuur automatisch aan om energie te besparen.
Extra verwarmen met een haard of kachel
Je verwarming is in orde, je huis is goed geïsoleerd en je hebt ál het andere gedaan om energie te besparen. Heb je toch een zwak voor een ouderwets gezellig haardvuur? Dan kun je een pelletkachel overwegen. Deze branden op CO2 neutrale pelletkorrels. Ze creëren weinig rookontwikkeling en verbranden op een 'schone' manier.
Het alternatief is de houtkachel. Helaas komen er bij een houtkachel, in tegenstelling tot een pelletkachel, wel veel schadelijke stoffen vrij. Deze zijn slecht voor mens en milieu. Gebruik een houtkachel daarom nooit als hoofdverwarming.
Elektrisch verwarmen
De beste manier om zuinig te verwarmen, is elektrisch. Hierbij verbruik je geen gas of hout. Tegenwoordig zijn er veel manieren om elektrisch te verwarmen. Stel je voor dat die stroom óók nog van je eigen zonnepanelen komt. Dan ben je écht goed(koop) bezig!
Stroom besparen in huis
Ook elektriciteit wordt steeds duurder. Het is dus belangrijk om jouw stroomverbruik onder de loep te nemen. Met eenvoudige middelen kun je veel stroom besparen thuis!
Sluipverbruik verminderen
Net zoals de motor van een auto brandstof verbruikt als deze stationair draait, verbruiken veel elektrische apparaten energie zonder dat ze worden gebruikt. Dit wordt ook wel stand-by-verlies of sluipverbruik genoemd.
In een huishouden van 3 personen vertegenwoordigt het sluipverbruik ongeveer 8% van de stroomrekening. Dit gebeurt als apparaten eigenlijk zijn uitgeschakeld, maar in de stand-by-modus voortdurend een kleine hoeveelheid stroom verbruiken. Dit ontstaat omdat veel apparaten vaak niet over een echte netschakelaar beschikken die het apparaat volledig van het stroomnet scheidt. Andere apparaten zetten zichzelf na een bepaalde tijd in de stand-by-modus. Erg zonde van je geld, en bovenal niet duurzaam. Het goede nieuws: met eenvoudige oplossingen kun je sluipverbruik gemakkelijk tegengaan.
Rekenvoorbeeld verschillende apparaten in stand-by-modus:
In ons voorbeeld komen de kosten voor energieverbruik, alleen door de stand-by-modus van verschillende apparaten in huis uit op ongeveer € 80.
Elektrisch apparaat | Gebruikt vermogen in stand-by-modus (watt) | Gemiddelde stand-by-tijd per dag (uren) | Kosten per jaar (euro) |
---|---|---|---|
Tv (nieuw) | 1 | 20 | 2,04 |
Tv (oud) | 10 | 20 | 20,44 |
Radio’s | 6 | 20 | 12,26 |
Desktop | 5 | 20 | 10,22 |
TFT-monitor | 5 | 20 | 10,22 |
Printer | 6 | 23 | 14,10 |
Oplader mobiele telefoon | 2 | 22 | 4,91 |
Draadloze telefoon | 3 | 23 | 7,05 |
Totale kosten per jaar | 81,24 |
Stekkerdozen met een aan-/uitschakelaar zijn een perfecte oplossing om apparaten eenvoudig en veilig van het stroomnet te scheiden en weer in te schakelen. Als meerdere apparaten op één stopcontact zijn aangesloten (bijv. een computer en alle snoeren die daarbij horen) kun je gebruikmaken van ‘master-slave’-stekkerdozen. Op deze stekkerdozen kunnen een hoofdapparaat (master) en meerdere andere apparaten (slaves) worden aangesloten. Bij het uitschakelen van het master-apparaat worden de slave-apparaten ook automatisch van het stroomnet gescheiden. Geen overbodig stroomverbruik meer dus!
Ledverlichting
Ook bij het kiezen van je verlichting kun je energie besparen. Vervang je gloeilampen en/of spaarlampen door ledlampen. Ze zijn efficiënt, gaan lang mee en verbruiken aanzienlijk minder stroom om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Let bij de keuze van je lamp op de helderheid in lumen. Het geeft aan hoe helder een lamp is. Als je een gloeilamp van 60 watt wilt vervangen, moet je een ledlamp met 810 lumen kiezen.
Met ledstrips kun je zorgen voor indirecte verlichting in je huis, maar ook op het terras of in de tuin. Wij hebben de mooiste ledstrip ideeën voor je verzameld.
Energiebesparende huishoudelijke apparaten
Energie-efficiënte huishoudelijke apparaten zijn een goede manier om elektriciteit te besparen. Dus als je van plan bent een nieuwe koelkast, droger of wasmachine te kopen, let dan op het energielabel.
Eerder werden apparaten ingedeeld in verschillende energie-efficiëntieklassen, zoals A+++ tot D. Aangezien de meeste nieuwe producten altijd in de hoogste energie-efficiëntieklassen werden ingedeeld, kon jij als consument amper goed de energie-efficiëntie vergelijken.
Daarom is er opnieuw naar gekeken door de EU en zijn de klassen nu onderverdeeld in A-G. Hierbij geldt dat A het meest energie-efficiënt is, en G het minst.
Op de labels vind je ook veel informatie over waterverbruik en stroomverbruik. Let er bij je aankoop op dat de grootte van je huishoudelijke apparaten goed voor jou is. Als je alleen woont, is een kleine koelkast of een kleine wasmachine waarschijnlijk voldoende.
Zonnepanelen
Je kunt stroom besparen, maar je kunt óók eenvoudig stroom zelf opwekken. Zonnepanelen zijn erg populair geworden en steeds meer woningeigenaren laten zonnepanelen op het dak van hun huis plaatsen.
Hoe werken zonnepanelen?
Met voldoende straling van zon kun je energie opwekken. Helaas schijnt de zon niet altijd en kun je dus niet zeker zijn van constante energietoevoer vanuit de zonnepanelen. De stroom die je met jouw zonnepanelen opwekt, wordt altijd naar een omvormer gestuurd. Als jouw apparaten op dat moment die energie kunnen gebruiken, wordt het naar de apparaten doorgestuurd. Mocht er dan nog een energieoverschot zijn, dan wordt dit naar het energienetwerk gestuurd. Daarnaast zul je ook altijd stroom van het net krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken (omdat het bijvoorbeeld de hele dag bewolkt is).
Met speciale accu's voor zonne-energiesystemen (powerstations) kan de stroom, die je niet meteen kunt gebruiken, worden opgeslagen.
Waar kun je zonne-energie voor gebruiken?
Afhankelijk van de capaciteit stroom die jouw zonnepanelen op kunnen wekken, kun je deze stroom voor verschillende dingen inzetten. Een voorbeeld hiervan is elektrisch verwarmen, omdat de druk om van gas af te stappen groter wordt. De mogelijkheden in elektrisch verwarmen zijn eindeloos.
Je woning elektrisch verwarmen is niet per definitie duurzaam. Maar wanneer je jouw zonne-energie (= groene stroom) kunt inzetten voor je verwarming, maak je een grote stap in het verduurzamen van jouw huis. Wellicht kun je hier jouw elektrische vloerverwarming van energie mee voorzien. Of misschien wel verschillende infraroodpanelen? Het zijn in ieder geval mooie stappen naar het maken van energieneutrale woningen.
Water besparen
Het derde onderdeel van je energieverbruik: je waterverbruik. Vooral als je naar het toilet gaat gebruik je veel water. Besparen op je wc-bezoek is helaas geen optie, maar tóch kun je er iets aan doen! Er zijn namelijk waterbesparende toiletten en kranen.
Waterbesparingstips bij sanitair en kranen
Toilet
Bij het doorspoelen van je toilet kun je het meeste water besparen. Oude wc's hebben vaak enorme spoelbakken die meer dan 9 liter per spoeling verbruiken. Als je een spoelbakgewicht plaatst, verbruik je veel minder water. Dit zorgt er namelijk voor dat het water alleen loopt zolang de spoelknop ingedrukt is. Dit zet zeker zoden aan de dijk, omdat je voor het wegspoelen van urine maar 3 liter nodig hebt. De meeste nieuwe toiletten beschikken over een handmatige spoelstopknop en helpen dus automatisch water te besparen! Moderne toiletten zijn ook verkrijgbaar met waterbesparende spoeltechniek. Wanneer je je oude toilet gaat vervangen is het zeker de moeite waard om deze opties te bekijken.
Douche
Bij het douchen gaat vaak een grote hoeveelheid water ongebruikt verloren. Door een douchestop te monteren kan de waterstraal eenvoudig worden onderbroken (bijv. tijdens het inzepen). De ingestelde watertemperatuur blijft hetzelfde. Daarnaast kun je met een waterbesparende douchekop tot wel 50% water besparen. Dit komt neer op ca. 2.000 tot 6.000 liter per persoon per jaar!
Mengkranen
Met mengkranen bedoelen we kranen die het open- en dichtdraaien van warm en koud water in één kraan combineren. Hierbij wordt de gewenste watertemperatuur sneller bereikt. Hierdoor verbruiken ze veel minder water dan tweegreepskranen. Bij deze kranen zou het warme en het koude water los van elkaar moeten worden open- en dichtgedraaid.
Regenwater gebruiken
De natuur heeft ons veel te bieden! Naast het opwekken van zonne-energie, kun je regenwater natuurlijk ook goed gebruiken om water te besparen. Met een regenton en een hydrofoorpomp kun je niet alleen je tuin besproeien maar ook je toilet doorspoelen en je wasmachine laten draaien. In totaal kun je 50% van je waterbehoefte afdekken met regenwater. Moet je nagaan, en dat dagelijks! Dit bespaart je natuurlijk super veel drinkwater. Dit is met de klimaatverandering in ons achterhoofd belangrijker dan je denkt. Drinkwater wordt (tijdens de zomer) veel schaarser.
Energie & stroom besparen met Smart Home
Wanneer je je huis 'smart' inricht ben je vaak al bezig met efficiënt omgaan met energie. Met behulp van een gateway en de bijbehorende slimme apparaten kan je stroom en verwarmingsenergie besparen. Slimme stopcontacten helpen je om apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Slimme verlichting in combinatie met bewegingsmelders doen alleen nog het licht aan wanneer je het nodig hebt. Slimme thermostaten verwarmen je ruimtes altijd op een manier die voor jou energiezuinig en comfortabel is.
Tips voor energiebesparing
Ook als je al energie-efficiënt bezig bent, is er altijd nog potentie om energie te besparen. Uiteindelijk bepaalt ook je apparaatgebruik de hoogte van je energiekosten. Energie besparen begint bij jezelf! Wij hebben een paar tips voor je:
- De beste manier om water te koken is met een waterkoker. Verwarm alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt. Het water is dan sneller op het kookpunt en zo verbruik je niet onnodig energie. In vergelijking met een kokendwaterkraan is de waterkoker nogsteeds het efficiëntst. Dit komt omdat het continu warmhouden van een kokendwaterboiler veel energie kost.
- Controleer kledinglabels voordat je je kleding wast. Veel kleding hoeft niet warm gewassen te worden. In de meeste gevallen is 30 graden voldoende.
- Laat gedragen kleding luchten. Zo kun je het daarna gewoon weer dragen. Hoe zuiniger je wast, hoe langer je kleding meegaat. Dát is natuurlijk al duurzaam. Daarnaast verbruik je tegelijkertijd minder water en stroom.
- Laat je vaatwasser alleen draaien als hij echt vol is.
- Ontdooi je vriezer regelmatig en open hem altijd maar kort als je er iets uithaalt.
Als je op een duurzame manier energie wilt besparen, stap dan over op groene stroom!