Wat is een duurzame tuin?
Duurzaamheid speelt niet alleen binnenshuis een rol. Óók in de tuin kun je eenvoudig rekening houden met duurzaamheid. Toch blijft het een vaag begrip. Want wanneer kun je van een tuin zeggen dat hij duurzaam is? Waar je binnenshuis heel makkelijk een EPC-waarde (mate van energiezuinigheid) kunt geven, kun je bij je tuin moeilijk op dezelfde manier meten.
- Diversiteit in beplanting, bodem en organismen (dit draagt bij aan biodiversiteit)!
- Waterbesparende voorzieningen.
- Het opvangen van regenwater.
- Veel groen.
- Zelfvoorzienend (moestuin).
- Zuinig energieverbruik (gebruik van zonne-energie).
- Gebruik van duurzaam materiaal.
Ontdek hieronder ons assortiment voor een duurzame tuin!
Hoe creëer ik een duurzame tuin?
Voor het aanleggen van een duurzame tuin hebben we niet direct een gebruiksaanwijzing. Het vergt enige creativiteit! Iedere tuin is anders en daarnaast heeft niet iedereen even groene vingers. Kijk vooral naar de mogelijkheden van jouw eigen tuin, terras of balkon. Wij helpen graag met het aanpakken van jouw duurzame projecten in de tuin.
Tips voor een duurzame tuin
Zo ga je aan de slag met het verduurzamen van je tuin! En heb je slechts een balkon of een kleine tuin? Ook hier hebben we mooie oplossingen voor. Iedereen kan een duurzame tuin aanleggen!
Tegeltuinen zijn populair in Nederland. Je houdt je tuin er strak en overzichtelijk mee. Er wordt vaak gedacht dat tegels in je tuin ook minder onderhoud vragen dan een begroeide 'levende' tuin. Dit is niet helemaal waar! Het
Onkruid... je eerste reactie is om erop los te schoffelen. Pas daar mee op! Je verstoort hiermee namelijk het bodemleven en zo verarm je juist de grond. De bodem krijgt niet de kans om te 'leven' en een ecosysteem op te bouwen. Hierdoor krijgen andere (inheemse) planten dus nooit de kans om hun plekje te veroveren. En die zijn nou juist zo goed voor biodiversiteit. Wist je dat onkruid bovendien sneller groeit in omgespitte grond? Hoe meer soorten, hoe minder ruimte voor één overheersende soort (zoals onkruid).
Kom dus met duurzame oplossingen om je onkruid te slim af te zijn. Bedek de bodem met een laag compost. Zo onderdruk je onkruid, maar verrijk je de bodem! Of kies een horizontale groeier. Deze bodembedekkers bedekken de hele grond en geeft onkruid geen kans!
Zon of regen: kom maar door!
We wekken tegenwoordig energie op door zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Óók regen kunnen we handig benutten! Vang regenwater op met een regenton. Hier kun jij je tuin namelijk weer mee
Er zijn tegenwoordig genoeg oplossingen om je tuin duurzaam in te richten. Een belangrijke vraag die je jezelf hierbij moet stellen is: gaat het materiaal lang mee? Voorbeelden van materialen die lang meegaan zijn bamboe, (voorbehandeld) hout, wilgen en WPC. Kies je voor hout? Zorg er dan wel voor dat het een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Beide keurmerken garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. Het PEFC- keurmerk werkt vooral met lokale keuringen voor stukken bos.
Verantwoord tuinieren
Subsidie op het verduurzamen van je tuin
Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Kijk daarom bij je eigen gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie op jouw tuinproject.