Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:35 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

De echte barbecue liefhebbers kennen hem wel, een held onder de gietijzeren pannen namelijk de Dutch oven. Of je nu wilt braden, bakken, stoven, grillen, slow cooken of frituren met een Dutch oven maak je de heerlijkste gerechten klaar. Van patat tot pulled chicken, het wordt een eitje met deze pannen!

Waarom je voor een Dutch oven moet kiezen?

  • Ze zijn ontworpen voor veelzijdig gebruik en kunnen met de juiste verzorging een leven lang meegaan. Een duurzame aankoop dus!
  • Ze zijn multifunctioneel: Buiten koken? Geen probleem. Maar ook in de keuken tover je de lekkerste recepten op tafel. Of je nu een stoofpot bereidt op een kampvuur of een knapperige ovenschotel in jouw Kamado bbq, onze Dutch ovens dragen bij aan een geslaagde barbecue, waar je ook bent!
  • Hoogwaardige kwaliteit gietijzeren pannen en bijpassende handige accessoires
  • Getest en geliefd door kookliefhebbers uit alle windstreken

Ontdek vandaag nog de veelzijdigheid en duurzaamheid van Dutch Ovens en andere gietijzeren pannen voor op de barbecue.

Een Dutch oven, ook bekend als vuurpot of kampoven, is een veelzijdige en duurzame gietijzeren pan met dikke wanden en een goed afsluitende deksel.Hierdoor ontstaat een uitstekende warmteverdeling en -retentie waardoor de Dutch oven ideaal is voor allerlei kookmethoden, zoals slow-cooking. De deksel van een Dutch oven heeft ook vaak een opstaande rand, zodat er kolen op de deksel geplaatst kunnen worden. Je kan deze pan direct in een open vuur of op kolen plaatsen.

Ook al doet de naam je denken dat deze uitvinding uit ons eigen land komt, zijn de meningen daarover verdeeld! Wel weten we dat de giettechniek om de pan te maken ontwikkeld is in Nederland. De gietijzeren pannen werden vervolgens door kolonisten naar de VS gebracht, waar hij razend populair werd. Hij kreeg daar waarschijnlijk zijn naam Dutch oven als eerbetoon aan deze giettechniek en het feit dat door zijn unieke design met stevig deksel ook gemakkelijk als oven gebruikt kon worden op open vuur. Helemaal handig zijn de 2-in-1 Dutch ovens, waarbij zowel de pan als de deksel gebruikt kan worden om mee te koken. Daarnaast heb je ook nog de keuze om voor een Dutch oven met hengsel te gaan zodat je deze gemakkelijk kunt ophangen aan bijvoorbeeld een driepoot statief. Kies jouw Dutch oven op basis van je specifieke behoeften!

Dutch ovens zijn beschikbaar met en zonder pootjes aan de onderkant. Pootjes bieden stabiliteit en bescherming tegen direct contact met een hete ondergrond, wat handig is voor buitengebruik. Wanneer je een Dutch oven met pootjes rechtstreeks op kolen of in het vuur plaatst wordt de hitte niet verstikt. Echter, voor binnen gebruik of op grillroosters kunnen Dutch ovens zonder pootjes veelzijdiger zijn. Kies op basis van je specifieke behoeften. Daarnaast heb je ook nog de keuze om voor een Dutch oven met hengsel te gaan zodat je deze gemakkelijk kunt ophangen aan bijvoorbeeld een driepoot statief.

Een skillet is een gietijzeren koekenpan en heeft een stevige reputatie opgebouwd in de culinaire wereld. Ze zijn favoriet onder professionele koks door de goede bak eigenschappen. Even iets krokant aanbakken is met een skillet geen probleem meer! Er zijn skillets in verschillende maten en uitvoeringen met ieder zijn eigen voordelen. Een kleinere skillet met een diameter van ongeveer 15 cm is ideaal voor het bereiden van bijvoorbeeld kleine tapas hapjes. Een groter skillet met een diameter van ongeveer 50 cm is dan weer perfect om te gebruiken als bakplaat of om voor grote groepen te koken.
Een duo Dutch oven met skillet kan of met een steel en een handvat komen of met twee handvatten. Wil jij ruimtebesparen op een pizzaoven, maar toch lekkere pizza's bakken buiten? Dan is een skillet hiervoor ideaal, zo bak je gemakkelijk een pizza op jouw BBQ!

Skillet dutch oven

Gietijzer staat bekend om zijn robuustheid en levensduur. Het is een eeuwige favoriet onder de echte koks, maar ook steeds populairder onder de hobbyist. We hebben nog even alle voordelen van een gietijzeren pan voor je op een rijtje gezet:

  • Ideaal voor stoven en braden op lage temperatuur. Gietijzeren pannen houden namelijk veel langer hun warmte vast dan andere pannen. Daarnaast wordt deze warmte ook nog eens een stuk gelijkmatiger verdeeld.
  • Gietijzeren pannen kunnen tegen veel hogere temperaturen dan je standaard koekenpan. Zo creëer je gemakkelijk een krokante laag op al je vlees en groentes.
  • Geschikt voor alle, ja écht alle warmtebronnen! Met één gietijzeren pan kan je dus in de oven, over een vuurtje, op je (inductie) kookplaat of op de bbq koken! Scheelt ruimte in de kast en de mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Een gietijzeren pan wordt niet met de jaren slechter, maar beter! De pannen hebben namelijk poriën waar de olie zich aan hecht. Hiermee creëer je zelf een mooie natuurlijke anti aanbak laag hoe vaker je de pan gebruikt. Geen chemische anti-aanbak laag dus en makkelijk te reinigen!

Hoewel gietijzer specifieke zorg vraagt om zijn prestaties te behouden, is dit niet zo lastig als je misschien denkt. Vaak is alleen water voldoende om de pan na gebruik schoon te maken. Last van aangekoekte etensresten? Een ringreiniger, ook wel chain mail cleaner, helpt je om gemakkelijk aangekoekte etensresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je gietijzer altijd goed en volledig afdroogt na het schoonmaken en smeer de pan eventueel in met een dun laagje natuurlijke olie.

Eén van de belangrijkste stappen voor het eerste gebruik van je gietijzeren pan, is het inbranden voor een mooi patina in je pan. Dit is een dunne donkere laag in je pan die ontstaat door inbranden of veelvuldig gebruikt. Het is een natuurlijke anti-aanbaklaag voor je pan. Aangezien gietijzer een poreus materiaal is zorg je met het inbranden van je gietijzeren pan dat je de olie in de pan hecht door dit op hoge temperatuur te bakken. Zo raakt het materiaal goed verzadigt met de olie.

Stap 1. Gebruik een wax of een natuurlijke olie om zowel de binnen als buitenkant van je pan compleet in te smeren met een dunne laag. Het beste kan je hiervoor een zachte spons of oude doek/t-shirt gebruiken.
Stap 2. Plaats de pan vervolgens op z'n kop in een 200 graden voorverwarmde oven of barbecue voor ongeveer een uur. Leg er aluminiumfolie of een ovenschaal onder om eventuele druppels op te vangen.
Stap 3. Laat de pan nu volledig afkoelen, voordat je ermee aan de slag gaat.
Herhaal stappen 1-3 enkele keren, ons advies is minimaal drie keer.
Nadat de lagen goed zijn aangebracht heeft je pan een egale donkerbruine tot zwarte kleur. Je pan is nu goed ingebrand. Breng als laatste nog een dunne laag natuurlijke olie aan voordat je de pan opbergt.

Een Dutch oven kan gebruikt worden voor soepen, stoofpotten, brood bakken en zelfs frituren. De mogelijkheden zijn eindeloos! Hij is geschikt voor verschillende warmtebronnen, zoals kampvuren, vuurkorven, kookplaten, barbecues of ovens. Je kunt op verschillende manieren stoken voor je Dutch oven. Zo kun je gaan voor houtskool, briketten, houtsnippers of zelfs kokossnippers. Ga jij op de traditionele manier aan de slag met jouw Dutch oven? Plaats dan simpelweg kolen onder de pan en op de deksel en klaar is kees!

Wil jij met hout en vuur koken? Plaats je haardhout dan in een stijlvolle vuurschaal voor nog meer kookgemak! En met de driepoot die je boven de vuurschaal plaatst creëer je snel een mooie en veilige plek om je Dutch oven op te hangen.

De hoeveelheid kolen die je gebruikt op en onder je Dutch oven is afhankelijk van de grootte van je Dutch oven, de bereidingswijze en de gewenste temperatuur. Wij hebben hieronder een gemakkelijk overzicht voor je gemaakt, die je als leidraad kunt aanhouden bij het koken, bakken of stoven met een Dutch oven. Handig! Uiteraard kunnen de daadwerkelijke hoeveelheden verschillen door diverse factoren zoals de weersomstandigheden of de grootte van de gebruikte kolen. Pas deze dus aan naar eigen inschatting.

AANTAL KOLEN VOOR HET KOKEN
Inhoud - Temperatuur 120° 135° 150° 165° 180° 195° 210° 225°
0-4L (+) ˄ 0 0 0 0 0 0 0 0
0-4L (+) ˅ 12 14 16 18 20 22 24 26
4-6L (+) ˄ 0 0 0 0 0 0 0 0
4-6L (+) ˅ 14 18 20 22 24 26 28 30
6-8L (+) ˄
0 0 0 0 0 0 0 0
6-8L (+) ˅ 16 18 20 22 24 26 28 30
8-12L (+) ˄ 0 0 0 0 0 0 0 0
8-12L (+) ˅ 18 20 22 24 26 28 30 32
˄ = Aantal voor op het deksel | ˅ = Aantal voor onder de pan
AANTAL KOLEN VOOR HET BAKKEN
Inhoud - Temperatuur 120° 135° 150° 165° 180° 195° 210° 225°
0-4L (+) ˄ 9 10 12 13 15 16 18 19
0-4L (+) ˅ 3 3 4 4 5 5 6 6
4-6L (+) ˄ 11 12 14 15 17 18 20 21
4-6L (+) ˅ 4 4 5 5 6 6 7 7
6-8L (+) ˄
12 13 15 16 18 19 21 22
6-8L (+) ˅ 4 4 5 5 6 6 7 7
8-12L (+) ˄ 14 15 17 18 20 21 23 24
8-12L (+) ˅ 5 5 6 6 7 7 8 8
˄ = Aantal voor op het deksel | ˅ = Aantal voor onder de pan
AANTAL KOLEN VOOR HET STOVEN
Inhoud - Temperatuur 120° 135° 150° 165° 180° 195° 210° 225°
0-4-L (+) ˄ 3 3 4 4 5 5 6 6
0-4L (+) ˅ 9 10 12 13 15 16 18 19
4-6L (+) ˄ 4 4 5 5 6 6 7 7
4-6L (+) ˅ 11 12 14 15 17 18 20 21
6-8L (+) ˄ 4 4 5 5 6 6 7 7
6-8L (+) ˅
12 13 15 16 18 19 21 22
8-12L (+) ˄ 5 5 6 6 7 7 8 8
8-12L (+) ˅ 14 15 17 18 20 21 23 24
˄ = Aantal voor op het deksel | ˅ = Aantal voor onder de pan
naar boven