Tijdens de installatie mag er geen vuil in de douchegoot komen. Je kunt de douchegoot beschermen door middel van een afdichtingsdoek. Zo’n afdichtingsdoek is doorgaans bevestigd aan de drain. Is dit niet het geval, dan kun je ook een ander beschermend materiaal gebruiken.
Douchegoot plaatsen
Een douchegoot of (douche)drain plaatsen? Wij laten je in onze stap voor stap-handleiding zien hoe dit moet!
Een douchegoot, ook wel drain of douchedrain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte of inloopdouche geplaatst worden. Je kunt ervoor kiezen om de drain tegen de wand te plaatsen, maar hij kan ook juist bij de ingang van de douche worden aangelegd. Wanneer je de douchegoot bij de ingang van de inloopdouche of douchecabine tussen twee muren installeert, voorkom je dat water verder de badkamer instroomt. Wil je de drain toch tegen de muur installeren? Houd er dan rekening mee dat er speciale wandmodellen zijn (éénzijdige of driezijdige montage). Hieronder zie je op welke manieren de douchegoot kunt plaatsen.
Dit heb je nodig voor je project
Materiaal
- Douchegoot
- Afdichtmat
- Siliconenkit
- PVC-buizen en -hulpstukken
- Vloeibare afdichting
- Sneldrogende dekvloer
Douchegoot plaatsen: stap voor stap
Een schone werkplek
Bepaal de hoogte van de douchegoot
Houd bij het bepalen van de hoogte van de douchegoot rekening met de egalisatielaag, tegelijm en de tegel(dikte). De drain moet gelijk liggen met de afwerkvloer of maximaal 1 tot 2 mm lager.
De inbouwstappen voor de douchegoot kunnen per model verschillen. Lees de specifieke handleiding van de douchegoot daarom altijd goed door.
De meegeleverde stelvoeten zorgen ervoor dat de drain makkelijk op hoogte kan worden gesteld en kan worden vastgezet.
Belangrijk: zorg er altijd voor dat de douchegoot waterpas staat.
Aansluiten op de afvoer
De douchegoot of het sifon kan aan de afvoerbuis (PVC) gekoppeld worden. Zorg ervoor dat er voldoende afschot in het leidingwerk zit en dat er zo min mogelijk bochten in bevinden. Moet er toch een bocht gemaakt worden? Pas dan liever tweemaal een 45 graden bocht toe dan eenmaal een 90 graden bocht.
Heeft je goot een afvoeraansluiting van 40 mm doorsnede en is de diameter van je muuraansluiting 50 mm? Dan moet je ook nog een verloopstuk inbouwen.
Moeten de buizen ingekort worden? Markeer dan de zaagplaats en zaag je de buis met een metaalzaag door. Ontbraam vervolgens de zaagranden met een vijl of schuurpapier. Test, voordat je de pvc-delen gaat lijmen, of je de juiste maten hebt genomen. Om de pvc-delen makkelijk in elkaar te laten schuiven, kun je een beetje glijmiddel, of wat water met zeep gebruiken. Als je dit gebruikt, zorg dan wel dat je dit weer droog maakt voor je gaat vastlijmen!
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap.
Douchegoot aarden
Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt. Hiervoor wordt bij de meeste modellen een verankeringsclip meegeleverd. Om de drain te aarden, kan het aardedraad op de verankeringsclip worden aangesloten.
Dekvloer storten
Nu de douchedrain ligt, is het tijd om de vloer te storten. Houd er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen: 1 tot 2%. Anders wordt het water niet goed afgevoerd naar de drain. Let op: dek de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer, dit om beschadiging aan de drain te voorkomen!
Wij raden sowieso trouwens aan om een randisolatiestrook aan de buitenranden aan te brengen. Bereken vooraf hoeveel dekvloermassa je nodig hebt en koop liever een zak te veel dan te weinig. Houd je een zak over? Kun je deze bij HORNBACH binnen 30 dagen terugbrengen. En zo niet, dan ben je blij dat je niet nog een keer extra in de auto hebt hoeven stappen.
Volg de aanwijzingen op de verpakking van de dekvloermassa. Verdeel de massa eerst rond de douchegoot en duw het onder de goot. Het is van belang om alle holle ruimtes op te vullen. Verdeel daarna de overige massa en breng deze met een plakspaan of troffel gelijkmatig aan.
Je kan de dekvloermassa ook met een waterpas of rechte lat in de dwarsrichting afreien (zorg wel dat je dan direct daarna de waterpas reinigt).
Als de dekvloer goed verdeeld is en de juiste afloop heeft, kun je hem nog met een strijkbord egaliseren. Maar de vloer hoeft niet spiegelglad te zijn, hij wordt namelijk nog betegeld. Na het uitharden kun je de uitstekende delen van de randisolatie wegsnijden.
Afdichten
Begin met alle aansluitvoegen tussen douche en aangrenzende muren en vloer af te plakken met afdichtingstape. Je kunt het best eerst de overgangen naar de aangrenzende vloer afplakken, daarna de overgangen naar de muur en tot slot de verticale binnenhoek. Ga daarbij heel erg zorgvuldig te werk. Alleen een goed aangebrachte afdichting houdt de onderliggende vloer uiteindelijk namelijk droog. Volgende stap? Breng zelfklevende afdichtingsmanchetten aan op de aansluitingen voor de douchekraan.
Behandel, zodra alle afdichtingstape is aangebracht, de oppervlakken met vloeibaar afdichtingsmiddel. Start met de muren; alle muren die worden blootgesteld aan spatwater. Breng het materiaal trouwens vooral niet al te zuinig aan. Liever iets teveel dan net te weinig.
Zijn de muren goed afgedicht? Dan is de vloer aan de beurt. De afdichtmat hoef je niet te behandelen, die biedt namelijk al een goede bescherming. Je kunt het beste de volledige vloer afdichten, want juist bij een inloopdouche kan er altijd water buiten de douche terechtkomen.
Zodra het afdichtingsmiddel is opgedroogd, breng je een tweede laag aan. Breng een tweede laag met ander gereedschap aan. Zo is het makkelijker om te zien of je overal twee lagen hebt aangebracht. Gebruik bijvoorbeeld voor de eerste laag een geschikte verfroller en voor de tweede laag een plakspaan of troffel.
Betegelen
Zowel de vloer als de wand kan nu betegeld worden. Zorg ervoor dat je rondom de douchegoot een opening laat. Deze ruimte wordt na het betegelen dicht gekit.
Begin met de muur en betegel daarna de aangrenzende vloer. Zorg dat de tegelvloer wel is uitgehard, voordat je de tegels gaat zetten. Over het algemeen ligt de douche namelijk in een hoek die je alleen via de net gelegde tegelvloer kunt bereiken. Op die manier houd je de controle over het voegenverloop en ziet jouw inloopdouche er straks helemaal top uit.
Kitten
Als alles betegeld en gevoegd is, kan je de opening tussen de drain en de tegels kitten. Let hierbij goed op! De hechtvlakken moeten vrij zijn van specie, lijm, voegresten en overige hechting verminderende stoffen.
Plaats het rooster
Maak het inbouwdeel eerst goed schoon. Plaats daarna het rooster van de douchegoot. Heb je een in hoogte verstelbaar rooster? Dan kun je deze aanpassen aan de hoogte van de tegels.