Douche op poten stellen: voordat je begint, moet je de afvoer en overloop van de douchebak monteren. Draai de bak om en leg er karton of een deken onder, zodat de douchebak niet beschadigt. Onder de afvoerzeef breng je een afdichtring van kit aan...
Douchebak plaatsen
Met behulp van deze handige projecthandleiding plaats je eenvoudig zelf je douchebak.
Al het goede komt van boven. Bij de douche is dat niet anders. En het wordt nog beter wanneer je de douchebak zelf hebt geïnstalleerd! Hoe dat gaat en waar je beslist op moet letten zie je in deze projecthandleiding.
Dit heb je nodig voor je project
Materiaal
- Douchebak
- Schilderstape
- Afstelpoten douchebak
- Douchebaksifon
- PVC-buizen en -hulpstukken
- Harde PVC-lijm
- Siliconenkit sanitair
- Houten steunbalkjes
- PVC-verbindingsstukken
- Nagelpluggen
- Afwasmiddel
- Cellenbetonblokken
- Lijm cellenbetonblokken
- Montageset inspectieluik
Douchebak plaatsen: stap voor stap
... en je verbindt de zeef aan de binnenkant met de afvoer.
Wanneer er een overloop aanwezig is - alleen bij diepe douchebakken - bevestig je deze aan de bovenste opening van de douchebak. Leg vóór het aanbrengen van de overlooppijp een afdichtring neer. Schroef vervolgens aan de binnenkant de afdekking van de overloop erop.
Nu kun je de sifon aan de afvoer van de bak monteren.
De poten van de bak moet je nu, afhankelijk van de fabrikant, in elkaar zetten en aan de onderkant van de douchebak bevestigen. De kunststof noppen zuigen zich daarbij vast aan de bak. Het beste kun je kiezen voor voeten met ingebouwde isolatie.
Neem de waterpas erbij! Want nu komt het aan op het juist uitlijnen. Om je douchebak waterpas te zetten, moeten de stelpoten versteld worden. Stel de douchebak zowel in de breedte- als de lengterichting.
Nu dien je de douchebak te stabiliseren, zodat je tijdens het douchen niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dit kun je het beste doen met speciale hoeksteunen, die je aan de wand kunt bevestigen (2 stuks per wand). Vervolgens maak je de buisverbinding van de sifon vast aan de afvoer met een passende HT-buis.
Veiligheid staat voorop! Daarom moeten douchebakken van metaal worden geaard. Om alle gevaren uit te sluiten, moet je dit door een elektricien laten doen.
In plaats van een douchebak op stelpoten te zetten, kun je ook een draagframe gebruiken. De bak krijgt hierdoor een geluids- en warmte isolerende ommanteling. Eerst moet je een opening maken in het draagframe waar de waterafvoer doorheen kan.
Zet het draagframe op een schoongemaakt oppervlak.
Voor de bevestiging breng je twee stroken mortel op een iets vochtig gemaakte vloer aan. Vervolgens zet je de bak met de voorbereide afvoer en eventuele overloop in het draagframe en lijn je hem uit.
Nadat je de afvoer van de douchebak op de valbuis hebt aangesloten, controleer je het op lekken. Na de aarding (zie in stap 8) van de douchebak door een elektricien kun je het draagframe betegelen. Direct aan de slag!
Wanneer je geen draagframe hebt gebruikt, moet je je douchebak inmetselen. Dit gaat het beste met gasbetonblokken. Deze zijn smal, kun je gemakkelijk doorzagen en nauwkeurig aan een muur lijmen. Zelfs individuele vormen zijn geen probleem!
Houd bij het metselwerk wel rekening met de dichtheid van de lijm en de tegels. Het metselwerk kan of op de bovenrand van de bak aansluiten of veel breder zijn. Het oppervlak moet nog betegeld worden. Let op: begin pas met het inmetselen, wanneer je echt zeker weet dat het nergens lekt!
Douchebakken moeten zo worden ingebouwd, dat de afvoer een verval heeft van ongeveer 1 cm per strekkende meter naar de wandafsluiting. De sifon mag daarbij de vloer niet raken. Voor de nodige vloerruimte zijn speciale platte sifons voor douchebakken geschikt.