Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 01:49 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Voor elk project kun je een passende deur vinden met verschillende eigenschappen. Lees hier welke eigenaardigheden en bijzonderheden de verschillende soorten deuren hebben.

De montage van een deur is erg belangrijk. Maar waaruit bestaan deuren? Laten we dat eens beter kijken.

In de regel zijn binnendeuren en kozijnen met standaardmaten direct of op zeer korte termijn verkrijgbaar. Binnendeuren op maat daarentegen worden individueel geproduceerd, van de gewenste vormgeving voorzien en hebben daarom een langere levertijd.

De tabel toont de breedte en hoogte waarvoor buitenmaat deurblad volgens DIN kan worden gebruikt. Als de gemeten waarden buiten de aangegeven waarden liggen, heb je zeer waarschijnlijk speciale maten ofwel een deur op maat nodig.

Buitenmaat deurblad volgens DIN 68706-1
Breedte 53 cm
58 cm
63 cm
68 cm
73 cm
78 cm
83 cm
88 cm
93 cm
Hoogte 201,5 cm
211,5 cm
231,5 cm

De DIN-richting bepaalt de aanslagrichting en de openingsrichting van een deur. Om de draairichting van de deur te bepalen gaat u staan aan de kant waar de deur naar u toe draait en waar u de scharnieren of paumelles ziet.

  • Links: de scharnieren zijn binnen links aangebracht en de deurklink wijst naar links richting de scharnieren.
  • Rechts: de scharnieren zijn binnen rechts aangebracht en de deurklink wijst naar rechts richting de scharnieren.

Het bepalen van de draairichting doe je door de deur naar je toe te trekken. De kant waar je de scharnier dan ziet zitten is de draairichting van de binnendeur. Bij een linksdraaiende deur zijn de scharnieren dus links zichtbaar als je de deur naar je toe trekt en bij een rechtsdraaiende deur zijn de scharnieren rechts zichtbaar. Om het visueel te maken zie je hieronder een handige afbeelding als hulpmiddel.

DIN richting binnendeuren hornbach

Bij het kiezen van de juiste binnendeur is het belangrijk om vooraf te bepalen of je een stompe of opdekdeur nodig hebt. Dat is belangrijk omdat een opdekdeur niet in een kozijn van een stompe deur past en dat is andersom ook zo.

Er zijn twee typen deuren, namelijk stomp en opdek deuren. Stompe deuren vallen geheel IN het kozijn en opdekdeuren OVER het kozijn. Let op: bij opdekdeuren dient altijd de draairichting aangegeven te worden. Bij stompe deuren hoeft dit niet.

Verschil stompe en opdek deur | HORNBACH

Het oppervlak van een deur is bepalend voor het uiterlijk en ook voor hoe robuust de deur is. Bij houten deuren is er bijvoorbeeld:

  • Decor: hier heeft het oppervlak van de deur een robuuste en eenvoudig te onderhouden folielaag met een zeer natuurlijke nervenstructuur. Dit oppervlak is geschikt voor alle situaties waarin een deur wel eens wat te verdragen krijgt.
  • Gelakt: gelakte deuren worden in een complexe procedure van een UV-gehard meerlaags oppervlak van acrylverf voorzien. Dat maakt het oppervlak zijdemat glanzend en bijzonder hoogwaardig.
  • CPL: deze deuren hebben een laminaatcoating en zijn daardoor bijzonder kras-, schuur- en stootbestendig. Designtechnisch zijn deze oppervlakken als natuurlijk ogende houtproducten verkrijgbaar die een blijvende schoonheid en elegantie uitstralen.
  • Fineer: afgewerkt en beschermd met een hoogwaardige, milieuvriendelijke lak op waterbasis. Bij deze deuren gaat het om unieke producten van het natuurproduct hout.
  • Massief: bij massieve deuren worden uitsluitend natuurlijke materialen toegepast, wat de deur bijzonder robuust maakt.

Een ander belangrijk kwaliteitskenmerk van deuren en deurbladen is de kern. Want de samenstelling daarvan bepaalt voornamelijk de stabiliteit van de deur.

Een kozijn is veel meer dan alleen maar de verbinding tussen muur en deur. Net zoals een lijst een foto extra benadrukt, benadrukt het kozijn de deur. Deurkozijnen zijn normaal gesproken gemaakt van hout of staal. Beide varianten zijn toepasbaar voor kamerdeuren. Bij glazen deuren wordt, vanwege het gewicht, het gebruik van stalen kozijnen aanbevolen. Als je houten deurkozijnen met glazen deuren wilt combineren, moet je versterkte scharnierbevestigingen gebruiken.

In de Nederlandse woningbouw zijn drie type kozijnen gebruikelijk:

  • Stomp houten kozijn
  • Opdek houten kozijn
  • Opdek stalen kozijn

Kieren afdichten tegen tocht
Er zijn meerdere manieren om een deur af te dichten tegen tocht. Het makkelijkste is het bevestigen van een tochtstrip. Deze zijn zelfklevend en worden rondom in de kozijnsponning geplakt. Koude luchtstromen aan de onderzijde van de deur kunnen worden voorkomen door een tochtstrip op het deurblad te plakken.

Deur piept
Hier is een druppel olie of siliconenspray in het scharnier vaak al voldoende. Door de beweging wordt het smeermiddel verdeeld en daardoor stopt het piepen. Verwijder overtollige hoeveelheden van de olie of spray direct, zodat er geen vuil op het deurblad achterblijft.

Krassen bijwerken
Oppervlakkige beschadigingen kunnen gemakkelijk met een wasstaaf of bijwerkstift in alle gangbare kleuren bijgewerkt worden. De kras wordt met een bijwerkstift verborgen. Aansluitend wordt afhankelijk van de structuur van het oppervlak van het deurblad een matte of glanzende lak als bescherming aangebracht.

Deur afstellen | HORNBACH

Deuren worden over de jaren heen vaak gebruikt, wel eens dichtgeslagen en dan kunnen ze gaan klemmen of over de vloer gaan slepen. Dat kan je echter in de meeste gevallen in slechts enkele stappen oplossen, als je je deur gewoon opnieuw afstelt.

Klemmende deur repareren
Op welke plek van de deur doet het probleem zich voor, waardoor ontstaat het? Indien er scharnieren zijn, kan het klemmen van de deur worden gestopt door het deurblad te verstellen. Indien het deurblad aan de bovenkant klemt, kan je het deurblad voorzichtig naar boven uit de scharnieren tillen. Dan draai je het bovenste scharnier met de klok mee weer terug in het deurblad. Daardoor komt het deurblad dichter bij het kozijn en het klemmen is verholpen.

Het komt vaak voor dat de verf te dik is aangebracht en dat daardoor de deur klemt. In dit geval moet de betreffende plaats afgeschuurd worden. Daarbij is het belangrijk dat meteen daarna de betreffende plaats weer dun geverfd wordt, zodat het hout niet kan opzwellen. Als dat allemaal niet helpt, moet je een schaafmachine gebruiken. Let er bij het afschaven op dat je van buiten naar binnen werkt. Daarmee voorkom je het afbreken van de buitenranden.

Deur optillen
Het slepen van een deur over de vloer is vaak een teken van slijtage. Ook hier kan je proberen om het bovenste scharnier bij te stellen om te zien of het de deur voldoende verhoogt om het slepen over de vloer tot het verleden te laten behoren.

Door scharnierringen in het scharnier aan te brengen, kan dit probleem ook zonder veel moeite worden opgelost. Een andere mogelijkheid is een deurlifter of het vervangen van de normale scharnieren door hefscharnieren, die het deurblad automatisch maximaal optillen wanneer de deur wordt geopend. Wanneer er een nieuwe vloerbedekking ligt, kan je niet ontkomen aan het inkorten van het deurblad.

Scheve deur rechtzetten
Als het deurblad eenmaal scheef in het kozijn hangt, kan je het scharnier draaien en daarmee het probleem oplossen. Als een deur vastzit in de bovenste sponning, kan de deurpositie worden aangepast door het gatdeel op het deurblad naar binnen of naar buiten te draaien.

Kier tussen deurblad en kozijn of deur zit te dicht op het kozijn
In sommige gevallen is er een ongelijkmatige kier tussen de deur en het kozijn of sluit de deur amper. Dan moet je in de regel het onderste scharnier bijstellen. Til daarvoor het deurblad voorzichtig uit de scharnieren. Gebruik een inbussleutel om het onderste scharnier in het kozijn los te maken (mogelijk verborgen achter een onzichtbaar plastic kapje), duw het dan verder naar binnen of trek het eruit en zet het vervolgens weer vast. Klaar!

naar boven