Camper ombouwen: ideeën
Sta je nog helemaal aan het begin van de verbouwing van je camper? Dan is het tijd om ideeën te verzamelen. Want een camper is niets anders dan een huis op wielen en in een huis begin je ook niet zomaar met bouwen. Kijk eerst welke goede ideeën andere busverbouwers hadden, dan kun je wat praktisch is en er goed uitziet integreren in jouw camper.
Zet je roadtrip playlist op.
Wij laten je camper ombouw ideeën zien.
#HORNBACHDoener
Deel jouw project op Instagram met @hornbachnl of #HORNBACHDoener. Bekijk alle inspiratie!
Camper met hout- & viltbekleding
Deze camper is uitgebouwd met een mix van hout en vilt. De ruitvormige latten zijn met tussenruimtes geplaatst, zodat je er gemakkelijk schappen en dozen voor opbergruimte aan kunt bevestigen met haken. Het vilt zorgt voor een uniforme uitstraling. Alles over deze ombouw lees je verderop op de pagina.
Camper met lichte muren & wand van oud hout
Kleine ruimtes houden van lichte kleuren, want die maken optisch ruimer. Dat geldt ook voor de camper. Een goede optie voor jouw camper is een met wit geschilderde houten bekleding. Als je dat te saai vindt, kun je bijvoorbeeld één wand bekleden met oud hout.
Geschilderd meubilair in de camper
Je meubels in de camper moeten tijdens je reizen veel kunnen verdragen, want op zo'n kleine ruimte stoot je al snel ergens tegenaan. Campermeubels zijn vaak gemaakt van licht triplex, dat is een zacht hout en daardoor gevoelig voor krassen. Natuurlijk kun je de meubels ook in andere kleuren lakken.
Camper ombouwen: planning
Nu komt de belangrijkste taak: een echt goede planning. Weinig ruimte betekent dat de planning extra goed doordacht moet zijn. Over elk van de volgende punten moet je tijdens de planning goed nadenken en grondig onderzoek doen. Uiteindelijk belangrijk: alle aspecten van de verbouwing grijpen in elkaar en vormen een totaalplan.
- Extra ramen in de camper.
- Warmte- en geluidsisolatie.
- Wand- en plafondafwerking.
- Elektrische apparaten en hun stroomverbruik.
- Voldoende stroombronnen.
- Vloerafwerking.
- Campermeubels.
Houd bij je planning altijd in het achterhoofd wat je auto uiteindelijk mag wegen. Dat is wettelijk voorgeschreven en omvat jou, je passagiers en alles wat in de bus is opgeslagen en ingebouwd.
Let op eigen omstandigheden
Elke camper is anders. Houd tijdens het plannen altijd rekening met wat past bij jouw individuele omstandigheden in de camper en bij jouw eisen.
Camper strippen
Voordat je kunt beginnen met het ombouwen van je camper, moet eerst het oude verwijderd worden. En nee, niet zo letterlijk nemen. Of je nu een nieuwe of een gebruikte camper wilt ombouwen, eerst moet alles eruit. Verwijder daartoe de bodemplaat, alle bekledingen, plafondbekleding en eventueel ook de stoelen. Als alles eruit is, moet er eerst grondig schoongemaakt worden. Met bezem, water en spons geef je je camper een basisreiniging.
Daarna komt het belangrijkste: roestplekken verwijderen. Gebruik hiervoor een haakse slijper en schuur de aangedane plekken zorgvuldig af. Behandel de plekken met siliconenverwijderaar om stof en vet te verwijderen, alleen zo hechten roestomvormer en roestbescherming. Behandel vervolgens de getroffen plekken met roestomvormer en een primer voor roestbescherming. Nu kan er eventueel weer gelakt worden.
Ramen installeren
Meer licht graag. Tijdens je planning voor de camperombouw zou je moeten nadenken over de noodzaak van extra ramen in de camper. Veel campers hebben namelijk volledig gesloten laadruimtes zonder ramen, wat je woongedeelte snel benauwend kan doen lijken. Ook in onze Ducato waren er vanuit de fabriek geen ramen aan de achterzijde van de camper. Daarom hebben de doeners als eerste twee dakramen in het dak van de camper geïnstalleerd.
De ramen moeten heel goed worden afgedicht!
Camper isoleren
Vervolgens komt de isolatie in de camper. Die houdt bij koude temperaturen de warmte langer binnen en zorgt in de zomer dat het niet te snel warm wordt. Bij de planning van je camper moet je je afvragen of isolatie in jouw camper noodzakelijk is. Als je alleen in de zomer naar warme landen rijdt, is isolatie misschien niet per se nodig. Onze Ducato is door de Busbastler geïsoleerd met een zelfklevend synthetisch rubber.
Jij bepaalt welk isolatiemateriaal in jouw camper past.
Binnenbekleding & elektriciteit in de camper
De volgende stap op je lijst bij de camperombouw: de binnenbetimmering & elektra. Let bij je planning op dat de binnenbetimmering aansluit bij de isolatie. Voor onze camper hebben de doeners iets speciaals bedacht. De camper werd deels bekleed met vilt en deels met ruitvormige latten. Door de afstand tussen de latten krijgt de bekleding een luchtige uitstraling en kunnen er gemakkelijk schappen worden aangebracht. Zo is, samen met het vilt, een bijzondere binnenbetimmering ontstaan.
Terwijl je de binnenbetimmering plant, moet je ook nadenken over je elektra. Hierdoor kun je de benodigde kabels onder de binnenbetimmering doorleggen en ze op die manier verbergen. In onze camper hebben de doeners een opslagruimte voor opklapbare zonnepanelen geïnstalleerd.
Alles over de constructie van de binnenbekleding en over de mobiele zonnepanelen, lees je hier.
Vloer leggen in de camper
Al aan het zweten geslagen? Het volgende punt op je camper ombouwlijst is de vloerbedekking in de camper. Ook bij de snelle ombouw van de camper door de doeners ging het verder met de vloer. Een vloer leggen in de camper werkt eigenlijk niet anders dan in een woonruimte. Het team had van tevoren gekozen voor een parketvloer die bij de binnenbekleding past.
Het parket werd door de doeners volledig verlijmd in de camper. Hiervoor werd eerst alles opgemeten, daarna werden de planken op maat gezaagd. Vervolgens werden ze gelijmd en gelegd. Voor het leggen van de vloerbedekking op lastige plaatsen, zoals rond de wielkasten of verstevigingsbalken, is een contourmal erg handig. Hiermee kun je rondingen of uitsparingen opmeten en dan precies overbrengen op de planken.
Tussenstand: een woonruimte op vier wielen.
In de camper zijn ook andere soorten vloerbedekking dan parket geschikt. Bij je planning moet je nadenken over wat je belangrijk vindt voor de vloerbedekking in de camper. Als het bijzonder robuust moet zijn, is bijvoorbeeld PVC een goede optie. Als je een natuurlijke vloerbedekking belangrijk vindt, kun je ook denken aan kurk. In onze gids vind je alle belangrijke informatie over de verschillende soorten vloerbedekking en in onze instructies hoe je ze legt.
Campermeubels kiezen
Nu komt het kloppende hart van de camper. Hierop zit je, slaap je, kook je en berg je je spullen op. De campermeubels.
De camper is uitgerust met twee langsgeplaatste bedden, Marco voor Ducato, die men samen kan schuiven tot twee zitbanken, en uitgetrokken wordt de gehele breedte van de camper een bed. De bedden hebben bovendien elk twee opbergvakken en er zijn bijpassende matrassen voor de bedden. Aan de voorzijde van de laadruimte gebouwd. Het kan als kast gebruikt worden, als keuken of voor beide. In het multifunctionele module is een lade met uittrekbare bodem geïntegreerd.
Bij het plannen van de meubels in je camper telt elke millimeter. Denk bij het plannen van je campermeubels na over wat je eisen zijn. Wil je een bed achterin? Is een keuken belangrijk? Hoeveel opbergruimte heb je echt nodig?
Ombouw van een aanhanger
Het hoeft niet altijd een verbouwde bus te zijn, je kunt ook een aanhanger ombouwen en eropuit trekken voor een grote reis.
Ideaal geschikt is een Humbaur gesloten aanhangwagen - met speciale uitrusting zoals ramen en dubbele deuren met een binnenslot.
Leeg weegt de aanhanger 385 kg. Met een toegestaan totaalgewicht van 750 kg kun je dus nog 365 kg laden. En met een lengte van 2,5 m en een breedte van 1,3 m heb je genoeg ruimte voor een bed en een keuken. De campermeubels van BUILDIFY, zoals bed Marco en keuken Louis, passen perfect.
Voor de vloer in je aanhangwagen zijn zelfklevende vinylplanken bijvoorbeeld geschikt. Die zijn snel gelegd en robuust. Voor de isolatie in je aanhanger kun je kiezen voor akoestische panelen.
Zelf een busje inrichten
De grote klussen zijn geklaard, nu komt de finishing touch. Met kleine details en een paar slimme ideeën voor extra opbergruimte en dergelijke maak je jouw camper echt uniek. Dus ga nog even aan de slag en bouw zelf kleine rekjes, planken of zelfs een mobiele campingkeuken. Wij hebben een paar ideeën voor je.
Klein rekje zelf bouwen
Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Een klein rekje voor kruiden of dergelijke is eenvoudig te maken. Je hebt niet meer nodig dan een kleine fruitkist en elastisch touw. Het touw trek je door gaten in de fruitkist. Zo valt er tijdens het rijden niets uit het rekje.
Dit heb je nodig
Een mobiele buitenkeuken zelf bouwen
Op zwoele zomeravonden voor de camper zitten en tijdens het snijden en bakken naar de zonsondergang kijken, dat is de droom. Als je zelf een mobiele campingkeuken bouwt, kun je dat precies doen. Deze is snel buiten opgezet en ook snel weer opgeborgen in de kist. Je kunt er ook meteen een campingtafel bij maken.
De stap-voor-stap handleidingen vind je hier.
De mobiele koffiebar
Tijdens je ontdekkingstocht heb je het perfecte panorama gevonden voor een pauze, maar er is nergens een café te bekennen. Daar ben je op voorbereid. Als je zelf een mobiele koffiebar maakt, kun je jouw koffie drinken waar jij dat wilt. En zo doe je dat:
- 4 gaten boren,
- touw erdoor rijgen,
- op de gewenste hoogte afstellen,
- een knoop onder de plank maken,
- rest van het touw afknippen,
- klaar!