Bouw je eigen fietsenstalling
Ook jouw fiets verdient zijn eigen overdekte plek! Wij laten je zien hoe je zelf een fietsenstalling kunt bouwen, zodat je je ijzeren ros op een beschutte en droge plek kunt stallen.
Dit heb je nodig voor je project
Fietsenstalling bouwen: stap voor stap
Voor de bouw van je fietsenstalling heb je een stevige en vlakke ondergrond nodig, bijvoorbeeld met betontegels. De garage wordt stevig op de ondergrond vastgeschroefd. Met de maten uit deze handleiding passen twee fietsen in de stalling. Moet de deur aan de andere kant komen? Dan bouw je de fietsenstalling gewoon in spiegelbeeld.
Materiaal dat op maat gezaagd moet worden:
A: Balk van constructiehout 68 x 68 mm
B: Balk van constructiehout 44 x 44 mm
Laat de compactplaten op maat zagen voordat je met bouwen begint. De beide schuine gedeeltes van de zijwanden worden pas op maat gezaagd wanneer het staanderwerk is opgebouwd en de hoek exact kan worden bepaald.
De fietsenstalling is niet bedoeld als speeltoestel. Let op dat kinderen er niet op klimmen!
De paalhouders uitlijnen
Lijn de zes paalhouders zorgvuldig uit, zodat de op maat gezaagde onderdelen later goed passen.
Plaats daarvoor een balk van constructiehout van 68 x 68 mm in elke paalhouder en plaats ze op een onderlinge afstand van elkaar (a) (in ons voorbeeld is dat 1000 mm). Plaats een stuk antislipmat onder elke paalhouder, zodat deze na het uitlijnen niet meer kan wegglijden. Lijn de paalhouders exact in een rechte hoek uit ten opzichte van de lijn waarop ze staan en ten opzichte van elkaar. Heb je geen grote winkelhaak bij de hand? Controleer vervolgens de haaksheid met de twee diagonalen (X). Als ze even lang zijn, dan is de opbouw haaks. Markeer vervolgens de boorgaten voor de pluggen.
Pluggaten boren
Boor gaten voor het plaatsen van de pluggen van 10 mm. Voor pluggen van 50 mm lang worden de gaten 65-70 mm diep geboord. Steek de pluggen erin. Lijn alle paalhouders met de boringen voor de balken parallel aan de lange zijden uit en schroef ze vast met de zeskant-houtschroeven (8 x 60 mm).
Langsbalken op maat zagen
Zaag voor de opbouw van het staanderwerk de balken van 68 x 68 mm op de aangegeven lengtes op maat. Deze worden als staanders in de schroefbare paalhouders geplaatst. Boor met een 8 mm-boor de bevestigingsgaten door het hout (door de boringen van de paalhouders). Gebruik de waterpas om de staanders verticaal in beide assen uit te lijnen.
Balken van constructiehout op maat zagen
Maak een proefopstelling van de balken en controleer met de waterpas of deze horizontaal staan. Vóór het op maat zagen kunnen de afzonderlijke staanders dan nog eventueel worden ingekort.
A1: 1530 mm (2x)
A2: 1600 mm (1x)
A3: 1430 mm (3x)
A4: 1140 mm (1x)
A5: 2210 mm (1x)
Paalhouders monteren
Sla de slotbouten (M8 x 85 mm) van buitenaf door de paalhouders en het hout, plaats aan de binnenkant een onderlegring, draai de moer erop en haal deze aan.
Langsbalken vastschroeven
De schroefverbindingen van de langsbalken worden voorgeboord. Boor in elke balk die op een staander komt te liggen van bovenaf een doorgaand gat van 6 mm in het midden van de staander. Boor vervolgens twee diagonaal liggende doorlopende gaten voor de horizontale schroefverbinding met de dwarsbalken. Houd er hierbij rekening mee dat de dwarsbalk schuin komt te liggen.
Plaats de voorgeboorde balken en schroef deze vanaf de bovenkant met een universele schroef (6 x 120 mm) vast aan de staander.
Dwarsbalken voor dakconstructie
De beide bovenste dwarsbalken worden aan de uiteinden schuin op maat gezaagd, zodat ze bij de hellingshoek van het dak passen. Leg daarvoor de dwarsbalk op de beide langsbalken en markeer de zaaglijnen op de balk. Let er hierbij op dat het dak later op de dwarsbalken komt te liggen en niet op de buitenste kant van de onderste langsbalk. Zaag de beide dwarsbalken vervolgens op maat.
Klem een blokje hout tegen de staander om het monteren eenvoudiger te maken. Schroef de beide dwarsbalken van buitenaf met universele schroeven (6 x 120 mm) vast aan de voorste en achterste langsbalk.
Onderste langs- en dwarsbalken
Zaag de onderste langs- en dwarsbalken (A6 en A7) op de aangegeven lengte af. Boor de schroefgaten door de staanders voor en schroef de balken (A6) direct boven de paalhouders vast op de staanders. Schroef nu de dwarsbalk linksachter (A7) met een koppelanker en schroeven (4,5 x 40 mm) vast aan de middelste staander, hij kan niet door de middelste staander worden geschroefd.
A6: 1000 mm (4x), A7: 1000 mm (1x)
Het staanderwerk uitlijnen
Klem de beide platen C2 vast aan het staanderwerk om ze op maat te kunnen zagen – één aan elke kant met elk vier schroefklemmen – en lijn het staanderwerk daarbij zo uit dat het gelijk aansluit op de andere drie kanten van de plaat. Markeer vervolgens vanaf de achterkant de zaaglijn. Verwijder de plaat daarna weer en zaag deze op maat.
C2: 1140 x 1450 mm, vervolgens schuin afzagen (2x)
Bekledingsplaten voorboren
De bevestigingsgaten ø 8 mm worden voorgeboord in de bekledingsplaten.
Afstand tot plaatrand: 35 mm. Afstand van de buitenste gaten tot de betreffende hoek: achterste en voorste plaat 140 mm, platen zijkanten: 100 mm.
Verdeel de overige boringen er gelijkmatig tussenin, zorg er daarbij voor dat de schroeven in de staanders elkaar later niet aanraken.
C1: 1140 x 1450 mm (1x)
C3: 2222 x 1350 mm (1x)
Bekledingsplaten bevestigen
Bevestig de platen met schroefklemmen aan de balken – hierbij wordt het staanerwerk haaks en aan de buitenkant gelijk met de platen uitgelijnd. Boor nu de schroefgaten ook door de constructiepalen. Sla de slotbouten (M8 x 85 mm) van buitenaf door platen en balken, plaats er vanaf de binnenkant een onderlegring op, draai de moeren erop en haal deze aan.
Hout beschermen tegen verwering
De balken moeten worden geverfd zodat ze bestand zijn tegen weersinvloeden. De restvochtigheid van het hout moet vóór het verven lager zijn dan 16%. Je kunt de restvochtigheid controleren met een houtvochtigheidsmeter. De compactplaten zijn weerbestendig en hoeven niet te worden geverfd.
Dak bouwen en plaatsen
Dakconstructie in elkaar zetten
Zaag het dak (C4) op maat en schroef het met een frame van constructiehout 44 x 44 mm aan het staanderwerk. Dit frame met een afmeting van 2070 x 1000 mm wordt gecentreerd aan de onderkant van het dak gemonteerd. Zaag het hout op maat. Boor in elk op framedeel twee verticale schroefgaten ø 5 mm. Breng op de verbindingsvlakken van het framehout watervaste houtlijm aan en verbind deze op de hoeken met een hoekijzer. Het dwarslopende framehout (B2) wordt van buitenaf door het framehout (B1) vastgeschroefd.
B1: 2070 mm (2x), B2: 912 mm (3x)
C4: 2250 x 1190 mm (1x)
Dakframe uitlijnen
Lijn het frame gecentreerd op de onderkant van het dak uit. Klem het uitgelijnde frame met schroefklemmen vast aan het dak. Nu wordt het frame aan het dak vastgeschroefd. Boor vervolgens de schroefgaten met ø 6 mm gelijkmatig verdeeld door het frame en de dakplaat: 4 door de langsbalken B1 en 2 door de dwarsbalken B2. Plaats afdichtringen op de slotbouten (M6 x 55 mm). Sla deze van buitenaf door de plaat en balken, plaats er vanaf de binnenkant een onderlegring op, draai de moeren erop en haal deze aan.
Dakconstructie monteren
Leg het dak op het staanderwerk en schroef het vanaf de onderkant met universele schroeven (5 x 80 mm) door de verticale schroefgaten vast op het staanderwerk.
Deur bouwen en plaatsen
Deurconstructie in elkaar zetten
Zaag de plaat (C5) voor het deurblad op maat en verstevig het met een frame van constructiehout 44 x 44 mm. Dit frame met de afmetingen 1250 x 800 mm wordt gecentreerd vanaf de binnenkant op het deurblad geschroefd. Zaag het hout op maat. Breng op de verbindingsvlakken van het framehout watervaste houtlijm aan en verbind deze op de hoeken met een hoekijzer. Het dwarslopende framehout (B4) wordt van buitenaf door het framehout (B3) vastgeschroefd.
Deurframe uitlijnen
Lijn het frame gecentreerd op de binnenkant van het deurblad uit en klem vast met schroefklemmen.
Nu wordt het frame aan het deurblad vastgeschroefd. Boor hiervoor de schroefgaten met ø 6 mm door het frame en het deurblad.
- 4 door de langsbalken B3
- 3 door de dwarsbalken B4
Verdeel de schroefgaten zo dat ze het hoekijzer niet raken.
Scharnieren en aanslagen monteren
Sla de slotbouten (M6 x 55 mm) van buitenaf door het deurblad en de balken, steek er vanaf de binnenkant een onderlegring op, draai de moeren erop en haal deze aan.
Plaats nu de beide kruishengen op een afstand van 122 mm naar boven resp. naar beneden op het deurblad en lijn de scharnieren exact uit met de rand van de plaat. Teken aansluitend de bevestigingsgaten op het deurblad af en boor de schroefgaten ø 6 mm.
Sla de slotbouten (M6 x 55 mm) van buitenaf door de kruishengen, het deurblad en het framehout, steek er vanaf de binnenkant een onderlegring op, draai de moeren erop en haal deze aan.
Schroef aan de staander rechtsvoor een aanslaglijst (B5) 44 x 44 mm. Boor in de lijst (B5) vier schroefgaten met ø 5 mm voor en schroef de lijst aan de voorkant gelijk met de staander vast met behulp van universele schroeven (4,5 mm).
B5: 1450 mm (1x)
Zaag een strook (C6) uit de compactplaat op maat en lijn deze zo uit dat deze de staander rechtsvoor en de rand van de zijplaat afdekt. De lijst (B5) blijft vrij. Boor 5 schroefgaten ø 8 mm door de lijst en staander en schroef beiden met slotbouten (M8 x 85 mm) en onderlegringen aan de paal.
C6: 76 x 1450 mm (1x)
Deurconstructie monteren
Zet de deur op twee houten blokken die zo hoog zijn als de schroefbare paalhouders. Lijn ze uit en schroef de scharnieren van de beide kruishengen door de plaat aan de staander middenvoor. Monteer vervolgens de deurkruk en controleer of de deur goed sluit.
Grendel en greep aanvullen
Monteer tot slot nog een slot op de deur, bijv. een grendelslot met verdekte schroefbevestiging. Deze wordt met een hangslot vergrendeld.
Ter bescherming tegen verwondingen worden de randen van het dak nog afgerond. Hier kun je bijvoorbeeld een deltaschuurmachine voor gebruiken.
Veiligheidsinstructies
Belangrijk! Lees deze informatie aandachtig door.
Deze handleiding is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld, maar geeft enkel een mogelijke werkwijze aan. Schat daarom je eigen vaardigheden realistisch in en win advies in bij een vakman als je ergens niet zeker van bent! HORNBACH is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van materialen of gereedschap en voor onjuiste montage.
- Geen van de gebouwde onderdelen mag worden gebruikt om op te klimmen of mee te turnen. Maak kinderen attent op de gevaren, om ongevallen te voorkomen.
- Draag bij alle stappen persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Schuur ruwe oppervlakken voor het in elkaar zetten om letsel (bijv. door splinters) te voorkomen.
- In het optimale geval moeten alle randen met een bovenfrees (frees met minimale radius van 3 mm) worden bewerkt. Als je geen bovenfrees hebt, dan moet de rand met de hand tot een minimale radius van 2 mm worden geschuurd.