Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 12-02-25 om 06:25. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.

Het is het beste om dit in het voorjaar of het einde van het jaar uit te voeren, vóór of na de groeifase.

Bij loofbomen kan je de te lange scheuten inkorten en verdroogde of vervelende takken verwijderen. Snoei de Bonsai in de gewenste vorm. In de zomer zijn er altijd kleinere snoeibeurten: de onderhoudsbeurt.

Bij coniferen verwijder je de uitstekende scheuten en kort je langere takken in. Het is het beste om het met duim en wijsvinger te plukken in plaats van het af te snijden. Van bepaalde zijscheuten kan je de buitenste naaldbosjes laten staan, zodat er dichte, wolkachtige naaldkussens ontstaan. Als de vulling te dicht wordt, maak deze dunner. Verwijder bovendien eventuele scheuten aan de onderkant van een tak om een ​​halfrond silhouet te creëren. Bonsai snijden gemakkelijk gemaakt.

Volg de volgende basisregels:

  • De takken in het onderste gedeelte van de Bonsai moeten sterker zijn, dat wil zeggen die in het bovenste gedeelte. De algemene regel is: de takken moeten naar het uiteinde toe taps toelopen.
  • Rechte of licht gebogen takken zijn het mooist. Knip gedraaide of sterk gebogen takken af.
  • Verwijder een tak als er twee op dezelfde hoogte groeien.

Om verschillende redenen is wortelsnoei net zo goed onderdeel van het verzorgingsritueel als ontwerp- en vormsnoei:

  • Bonsaipotten zijn erg klein. Bij het verpotten moet je de wortels inkorten.
  • Hoe groter de kluit, hoe sterker de kroon zal uitlopen. Om de boom klein te houden, moet je dus ook het wortelstelsel klein houden.
  • Wortelsnoei stimuleert de vertakking en verfijning van de wortels. Dit betekent dat de bonsai ondanks de kleine pot en weinig substraat voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

Tijdens het wortel snoeien kan je het wortelstelsel bewerken en te sterke en zieke wortels verwijderen:

  • Om dit te doen, haal je de Bonsai voorzichtig uit de grond en verwijder je de oude aarde.
  • Maak de kluit los met een houten stokje en kam de wortels voorzichtig naar buiten. Als de grond erg verdicht is, spoel deze dan met water van de wortels.
  • Snoei nu de wortels: de dikke meer dan de dunne. Een kwaliteitskenmerk van Bonsai zijn uniforme, fijne wortels. Verkort de wortels met ongeveer een derde.
  • Zorg ervoor dat de interfaces naar beneden wijzen en dat er een evenwichtig beeld ontstaat tussen de wortel en de rest van de plant. Snijd na een tijdje de boomkroon iets terug.

Met zorgvuldig snoeien behoudt je de vorm van jouw Bonsai het hele jaar door. Bomen groeien uiteraard niet gelijkmatig, maar ontwikkelen punten en nieuwe scheuten die vallen of uit vorm raken. Je kunt ze veilig snoeien en wat lucht in de kroon creëren.

Over het algemeen geldt altijd: vertraag sterkere gebieden en promoot zwakkere gebieden. De takken mogen niet buiten de kom groeien.

Bij een grootbladige bonsaisoort kun je de bladgrootte verkleinen door de grote bladeren in de voorzomer met de helft in te korten of helemaal af te knippen (ontbladering). Dit stimuleert de boom om nieuwe, kleinere bladeren te produceren. Ontblader de boom echter alleen om de paar jaar en alleen als deze gezond is. Bemest hem pas opnieuw als de nieuwe bladeren zijn gegroeid.

De hoge standaard van bonsai-design: dood hout geeft Bonsai een heel bijzonder karakter. In de natuur ontstaat dood hout wanneer hout afsterft na blikseminslag, droogte of takbreuk. In de kunst van Bonsai worden messen en tangen gebruikt. Er zijn twee vormen:

  • Jin = ontschorste tak
  • Shari = zichtbaar hout in de stamzone

Jin-ontwerp

  • Gebruik een tang om de bast van de tak af te pellen en snij deze met een scherp mes aan de oorsprong van de tak af.
  • Strijk eventuele oneffenheden en randen glad met een holle tang of schuurpapier.
  • Bestrijk de ontschorste tak met Jin-middel om hem te bleken en tegen infectie te beschermen.

Shari-ontwerp

  • Markeer de gewenste locatie met krijt.
  • Begin met het verwijderen van een klein strookje schors en vergroot het gebied in de loop van de tijd. Voor een Shari moet je jouw Bonsai voldoende tijd geven en deze over meerdere maanden of jaren ontwerpen.
  • Snijd de bast af met een scherp mes en trek deze eraf met een jintang.

In het stamgebied wordt een sappad snel doorgesneden, waardoor de toevoer van voedingsstoffen naar de bovenste takken wordt afgesneden. Omdat het niet gemakkelijk is om te zien waar ze heen gaan. Om deze reden kun je het beste eerst oefenen op een niet zo dure Bonsai of met afgeknipte takken.

Houd er rekening mee dat alleen groenblijvende soorten geschikt zijn voor doodhoutontwerp. Bij loofbomen rot het ontschorste hout.

In principe kun je van elke boom een ​​Bonsai maken. Typische inheemse boomsoorten zijn esdoorn, beuk, lariks, jeneverbes, taxus en dennen. Maar ook mediterrane bomen zoals olijf-, kurkeik of granaatappel zijn geschikt. Maar let op, deze zijn niet winterhard en hebben in de winter speciale bescherming nodig.

Hoe vaak je een Bonsai water moet geven, is afhankelijk van de standplaats, het type en de grond. Het beste is om dagelijks de vochtigheid in de schaal te controleren. Geef je Bonsai pas water als deze uitgedroogd is.

Een goede verzorging van de Bonsai omvat regelmatig water geven, bemesten en snijden. Controleer hem ook op ziekten en plagen, zodat je tijdig tegen maatregelen kunt nemen.

Bonsai houdt niet van wateroverlast of droogtestress. Te koud gietwater kan ook een koudeschok aan de wortels veroorzaken. Sommige Bonsais kunnen niet tegen direct zonlicht. Het is het beste om vooraf de individuele voorkeuren op te zoeken.

naar boven