Bomen en struiken geven vorm aan je tuin! Net als gazons zijn bomen en struiken delen van de tuin die de grootste blikvangers worden als ze eenmaal groot zijn geworden. Wij hebben hier info en tips verzameld die je bij de keuze van je bomen en struiken kan helpen.
Bodemgesteldheid controleren
Voordat je een boom of struik kiest, moet je de bodemgesteldheid in je tuin eerst eens nauwkeuriger onder de loep nemen.
- Sommige plantensoorten, waaronder Erica-gewassen, rhododendrons en de Japanse esdoorn, hebben een speciale bodem nodig. De overeenkomstige voedingsstoffen leveren turfgrond, zoals bijvoorbeeld rhododendronaarde.
- De meeste planten verkiezen echter een normale, doorlaatbare tuin- en teeltbodem.
Soorten bomen en struiken
Veel bomen en struiken zijn niet alleen in de tuin graag gezien, maar worden ook gebruikt voor decoratieve doelen, in vazen en bloemstukken komen ze bijzonder goed tot uiting. Snoeihout bekoort vooral door zijn mooi gekleurd loof, betoverende bloemen, sappige vruchten of bijzondere hout.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Loof: esdoorn, hulst
- Bloeiend: vlinderstruik, struikhei, sierkwee, gele kornoelje, schijnhazelaar, deutzia, sneeuwheide, forsythia, toverhazelaar, heemst, hortensia, sierappel, wilg, sering
- Vruchten: els, kardinaalsmuts, hulst, sierappel, sneeuwbal
- Hout: wilg, kurkentrekkerhazelaar, kornoelje
Vaak kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Als je net een nieuwe tuin hebt aangelegd, moet het resultaat liefst ook zo snel mogelijk zichtbaar zijn. Zo is bijvoorbeeld vaak een snel groeiend natuurlijk zicht- en windscherm nodig om je tegen de nieuwsgierige blikken van de nieuwe buren te beschermen. Let op: snelle groeiers moeten natuurlijk ook vaker worden gesnoeid.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Robinia
- Wilg
- Krentenboompje
- Lijsterbes
Tip
Bij het gebruik van inheemse planten zijn er normaal gezien geen problemen met de locatie. Bij exotische planten moeten de voorwaarden in de tuin overeenkomstig worden aangepast.