Wat zijn bladluizen?
Bladluizen zijn kleine plagen die zich voeden met plantensappen. Ze zijn meestal 1-3 mm groot. Ze komen voor in verschillende kleuren: groen, zwart, bruin en rood, en verschijnen meestal in grote hoeveelheden. Bladluizen brengen schade toe aan je (kamer)planten doordat ze het sap uit de bladeren zuigen. Dit kan leiden tot vervormingen en groeiproblemen voor je plant. Daarnaast kunnen ze virussen overbrengen en plakkerige honingdauw achterlaten, wat de groei van schimmels stimuleert.
Witte luizen
Witte luizen zijn geen bladluizen, maar wolluizen. De kleur ontstaat door de waslaag (beschermlaag) op hun lichaam.
Bladluis herkennen
Bladluizen kun je meestal met het blote oog zien, omdat ze in grote groepen voorkomen. Maar er zijn nog andere tekenen die op bladluizen kunnen wijzen:
- Kleverige resten: bladluizen laten zogenaamde honingdauw achter op bladeren en stengels. Dit blijft relatief goed plakken.
- Misvormde bladeren: bladeren raken misvormd en kunnen opkrullen of er misvormd uitzien wanneer ze besmet zijn met bladluizen.
- Schimmel: als de plaag vergevorderd is, kan er
Oorzaken van bladluis op kamerplanten
Bladluizen komen niet alleen in de tuin voor. Ook je kamerplanten kunnen last krijgen van deze plaag. Bladluizen komen meestal binnen via kleding of ze vliegen met de tocht mee van plant naar plant. Er zijn bepaalde factoren die je planten extra kwetsbaar maken:
- Overbemesting: te veel
bevordert de groei van scheuten (nieuwe groeiende delen). Deze zijn bijzonder aantrekkelijk voor bladluizen. - Droge lucht: de lucht binnenshuis is vaak droger dan buiten, vooral in de winter vanwege de verwarmde lucht. Bladluizen houden juist van deze droge omstandigheden.
- Nieuwe planten: met nieuwe planten kun je gemakkelijk bladluizen je huis in brengen. Controleer nieuwe planten daarom grondig voordat je ze naar binnen haalt.
- Gebrek aan natuurlijke vijanden: binnenshuis hebben bladluizen vaak geen natuurlijke vijanden zoals insecten. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Buiten helpen de vijanden om de luizen populatie in toom te houden.
Bladluis voorkomen
Het is het beste natuurlijk om helemaal geen bladluisplaag te hebben. Daarom hebben wij een aantal tips voor je om bladluis te voorkomen.
- Regelmatig inspecteren: controleer je kamerplanten regelmatig op tekenen van bladluis, zodat je een plaag vroegtijdig kunt ontdekken.
- Verhoog de luchtvochtigheid: bladluizen houden van droogte. Om de luchtvochtigheid van je planten te verhogen kun je ze regelmatig besproeien met water.
- Isoleer nieuwe planten: nieuwe kamerplanten kun je het beste een aantal weken isoleren van de rest. Zo voorkom je dat je ongedierte binnen haalt en overdraagt op andere planten.
- Gebruik plantenversterkers: er zijn verschillende
die het immuunsysteem van je plant versterken. Gezonde, sterke planten zijn minder vatbaar voor plagen.
Bestrijding bladluis
Helaas ontstaat een bladluisplaag relatief snel. Maar maak je geen zorgen, er zijn een aantal kant-en-klare sprays, huismiddeltjes of natuurlijke vijanden die je kunt gebruiken om bladluis te bestrijden. Merken
- Zeep: meng eenvoudig een paar druppels wasmiddel met water en spuit dit op de aangetaste planten. De zeep verstikt de bladluizen. De oplossing kun je na een paar uur afspoelen met water, samen met de dode luizen. Tip: je kunt ook afwasmiddel gebruiken.
- Spiritus: meng een beetje spiritus met water en dep de verdunde oplossing op de aangetaste delen van je plant of met een wattenstaafje op de bladluizen. Dit doodt de luizen.
- Koffieprut (gemalen koffiebonen na het zetten van koffie): het hoge cafeïnegehalte van koffie is giftig voor bladluizen en doodt ze. De beste manier om dit te doen is door heet water toe te voegen aan de koffieprut, het mengsel te zeven en te laten afkoelen. Vervolgens doe je het water-koffiemengsel in een
en spuit het op de aangetaste delen van de plant.
Natuurlijk middel tegen bladluizen: water!
Een snelle manier om van bladluizen op je plant af te komen, is de plant voorzichtig onder een sterke waterstraal te houden en ervoor te zorgen dat je alles goed schoonmaakt. Vergeet hierbij niet de onderkant van de bladeren.
Je kan ook natuurlijke vijanden inzetten om luizen te bestrijden. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn goed in te zetten tegen bladluizen. Lieveheersbeestjes larven zijn geschikter voor buiten en gaasvliegen kunnen binnen en buiten van pas komen. Met de gaasvliegen van
Larven lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn niet alleen mooie, fel gekleurde beestjes met zwarte stipjes, maar ook goede natuurlijke vijanden van bladluizen. Vooral de larven van lieveheersbeestjes (
Lieveheersbeestjes lokken
Je kunt de larven zelf toevoegen of de lieveheersbeestjes naar je tuin lokken. Zo kunnen ze hun werk doen en je tuin ondersteunen tegen een bladluisplaag.
Tips:
- Laat brandnetels staan en plantveel kruiden, zoals
, of tijm. Hier zijn ze dol op. - Plant veel bloemen in je tuin, zoals
, of . Dit is een natuurlijke voedselbron waar ze naartoe trekken. - Bied genoeg plekjes waar ze kunnen schuilen. Een
is een perfecte plek om lieveheersbeestjes een plaats te bieden om te schuilen bij slecht weer en om te overwinteren.
