Wat is een bewegingssensor?
Wanneer je de verlichting aansluit op een bewegingsmelder creëer je extra veiligheid en daarbij werkt het energiebesparend. Bewegingsmelders schakelen het licht in zodra er beweging is binnen hun registratiebereik. Dat is praktisch indien je geen hand meer vrij hebt voor de lichtschakelaar; maar daarnaast schrikt het licht ook ongewenste bezoekers af. Hier lees je meer informatie over de verschillen tussen bewegingsmelders en hoe ze te monteren!
Let op de beschermingsklasse B
Bewegingssensoren zijn er voor binnen en buiten. Let bij het plaatsen buiten op dat de gekozen bewegingssensor de juiste IP-beschermingsklasse heeft en bestand is tegen slecht weer.
Soorten bewegingsmelders
Een bewegingsmelder is een verzamelnaam voor apparaten met verschillende technologieën.
De meest gebruikte technologieën voor bewegingsmelders zijn:
Bewegingssensor versus aanwezigheidssensor
In tegenstelling tot bewegingssensoren houden aanwezigheidssensoren de hele tijd in de gaten of er iemand in de kamer is en laten het licht aan. Pas wanneer de kamer weer leeg is, schakelt de aanwezigheidssensor het licht weer uit.
Infrarood bewegingsmelder
Bij infrarood bewegingsmelders reageren zeer innovatieve sensoren op bewegingen en de verandering in lichtverhoudingen. Zodra de sensor reageert, wordt de verlichting of een ander op de bewegingsmelder aangesloten apparaat automatisch ingeschakeld en na een vooraf ingestelde tijd weer uitgeschakeld.
De nieuwste generatie infrarood bewegingsmelders is uitgevoerd met pyrosensoren. Deze sensoren reageren op de lichaamswarmte van mensen die als infraroodstraling wordt afgegeven. De pyrosensoren zetten elke beweging binnen het waarnemingsbereik of de verandering van de warmtestraling om naar een elektronische impuls en activeren zo het schakelsignaal.
Draadloze bewegingsmelder
Draadloze bewegingsmelders werken eveneens met infrarood-sensoren. De sensoren van de melders reageren op de verandering van de warmtestraling die daarop inwerkt. Dat kan de warmte van een mens of een dier zijn, maar ook bewegende warme voorwerpen zoals een personenauto. In het infrarood-waarnemingsbereik worden zelfs kleine bewegingen herkend en draadloos naar een willekeurige ontvanger doorgegeven. Als de ingestelde tijd verstreken is, schakelt hij vanzelf uit.
Draadloze bewegingsmelders werken op batterijen en zijn dus overal gemakkelijk te gebruiken.
Net als infrarood-bewegingsmelders bieden ook draadloze bewegingsmelders de mogelijkheid om behalve lampen ook andere apparaten zoals verloopstekkers en draadloze deurbellen te schakelen.
Schemerschakelaar
Schemerschakelaars meten met hun fotosensoren het licht in de omgeving. Bij schemering gaat de lamp door de geïntegreerde lichtsensor automatisch aan. Zodra het ochtend wordt, schakelt het lamp zich weer automatisch uit. Stel gewoon de hoeveelheid licht in waarop de sensor moet reageren.
Schemerschakelaars zijn de ideale oplossing voor alle verlichtingssystemen die ’s nachts voor licht en zicht moeten zorgen. Op dezelfde manier verlicht je in het donker tuinen of tuindecoratie met dimschakelaars. Of je gebruikt ze voor het regelen van reclame- of etalageverlichting.
Wil je dat je huisnummer permanent verlicht is? Ook dat kan met schemerschakelaars.
Bewegingsmelder aansluiten
Voordat je je bewegingsmelder aansluit, moet je nadenken over het bereik waarin hij beweging kan detecteren. Dus, de juiste plek voor je bewegingsmelder. Wil je alleen de voordeur, een zijgevel, aparte kamers of meerdere muren in de gaten houden met de bewegingsmelder? Afhankelijk van het gebied dat je wilt detecteren, heb je misschien een melder met een grotere kijkhoek nodig. Zorg ervoor dat je hier al rekening mee houdt bij de aanschaf.
Onderkruipbeveiliging
Bewegingsmelders met een onderkruipbeveiliging zorgen voor een naadloze bewaking en daarmee voor nog meer veiligheid. Deze bewegingsmelders dekken ook het gebied onder de melder; zo reageert de sensor ook als een indringer probeert om onder de melder door te sluipen.
Beschermingsklasse
Bewegingsmelders en dimschakelaars zijn er voor binnen en buiten. Let er bij montage in de buitenlucht op dat de bewegingsmelder over de gewenste IP-beschermingsklasse beschikt en weerbestendig is. In het assortiment Bewegingsmelders vind je de beschermingsklasse onder “Artikeldetails”. Meer over de beschermingsklassen vind je op onze pagina ‘Elektra kort uitgelegd‘.
Een bewegingsmelder aansluiten is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt niet alleen elektrisch gereedschap, handschoenen en een spanningsmeter nodig, maar je moet ook weten hoe je met elektrische spanning moet omgaan.
Als je twijfelt, laat het dan over aan een vakman!
Bewegingsmelder instellen
Hoe je een bewegingsmelder precies moet instellen, kan ik niet zomaar zeggen. Het hangt af van het model dat je hebt gekozen.
Maar over het algemeen moet je op de volgende punten letten bij het instellen van je bewegingsmelder:
- De belangrijkste factor is de positie. Kijk goed naar de omgeving: is er iets wat de bewegingsmelder kan verstoren, zoals een grote boom? Vooral buiten moet je daarmee rekening houden. Hang de bewegingsmelder op zo'n 2,50 meter hoogte.
- Vaak zitten er ook afdekkingen bij de bewegingsmelders. Hiermee kun je bepaalde gebieden uitsluiten, bijvoorbeeld de tuin van de buren. Het volgende punt bij het instellen van de bewegingsmelder is het aanpassen van de gevoeligheid voor licht.
- Bij veel bewegingsmelders kun je instellen vanaf welke helderheidswaarde de melder het licht moet inschakelen.
- Meestal kun je ook een zogenaamde 'vertragingstijd' instellen bij je bewegingsmelder. Na het verstrijken van die tijd schakelt de melder de verlichting weer uit. Met de vertragingstijd bepaal je dus hoelang het licht blijft branden.
Vooral bij het instellen van de lichtgevoeligheid en vertragingstijd moet je verschillende instellingen uitproberen totdat je het gewenste resultaat hebt gevonden. Neem dus de tijd om dat te doen.
Maak de bewegingsmelder regelmatig schoon
Haal gewoon af en toe het stof en ander vuil van de sensor van de bewegingsmelder af. Een vochtige doek is meestal genoeg. Zo zorg je ervoor dat je bewegingsmelder zonder problemen blijft werken.
Smart bewegingsmelders
Smart bewegingsmelders zijn superhandig en kunnen je leven een stuk makkelijker maken. Stel je voor dat de bewegingsmelder 's ochtends merkt dat je wakker wordt. Hij kan dan automatisch ingestelde acties uitvoeren, zoals het omhoog laten gaan van de slimme rolluiken en het aanzetten van het licht.
Met een compatibele gateway kun je eindeloos veel mogelijkheden verkennen. Met een slimme bewegingsmelder kun je niet alleen het licht aan en uit doen, maar je kunt hem ook koppelen aan een beveiligingscamera en een alarmsysteem. Als er bijvoorbeeld een inbraakpoging is, stuurt de bewegingsmelder je een melding op je smartphone, laat de camera alles opnemen en activeert het alarm.
Het belangrijkste in dit geval is een gateway, het brein van je slimme huis. Daarmee kun je verschillende apparaten koppelen en scenario's instellen.