Bestanddelen van beton in de juiste mengverhouding
Als je beton wilt mengen, is het goed om eerst te weten wat beton eigenlijk is. Er zijn talloze soorten beton die aan verschillende eisen moeten voldoen. Deze betonsoorten hebben allerlei verschillende bestanddelen en mengverhoudingen. Maar daar hoef jij je geen zorgen om te maken, want wij laten je zien welke beton je nodig hebt voor je projecten en hoe je het mengt.
Een eenvoudige universele beton bestaat namelijk uit slechts 3 ingrediënten: cement, zand en water. Afhankelijk van de eigenschappen en samenstelling van de componenten, heeft de beton verschillende eigenschappen. En met deze drie "ingrediënten" in de juiste mengverhouding kun je al heel veel bereiken.
Gebruik niet te veel water
Als je te veel water gebruikt, verslechtert de kwaliteit van het beton. Er kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid water chemisch binden met het cement. Het overtollige water verdampt gewoon en daarbij ontstaan er scheuren in het beton.
Beton mengen: zo doe je dat
In welke verhoudingen beton moet worden gemengd, hangt af van het latere gebruik. Voor een funderingsplaat heb je een andere samenstelling van beton nodig dan voor een metselwerk.
Voor de meeste doe-het-zelf-projecten heb je universeel beton nodig. Dit wordt in een verhouding van 1:4 gemengd. Meng dus één deel cement met vier delen zand of grind. Je kunt hiervoor
Als je iets meer nodig hebt dan een volle emmer, maar niet zoveel dat een betonmolen de moeite waard zou zijn, kun je beton ook met een mixer in een mortelkuip mengen. Dit vergt echter wel wat spierkracht.
Doe eerst zand en cement in de kuip, zodat je het water beter kunt doseren. Voeg het water geleidelijk toe totdat het beton de gewenste consistentie heeft. Als je de kuip vooraf lichtjes vochtig maakt met water, is het makkelijker te mengen en blijft het cement niet zo aan de bodem kleven.
Wat is mager beton en waar wordt het toegepast?
Magerbeton bestaat, net als universeel beton, uit de gebruikelijke componenten, maar in een andere mengverhouding.
Gebruik één deel cement op acht delen grind met een korrelgrootte van nul tot acht millimeter. Voor magerbeton heb je dus minder cement nodig dan voor universeel beton.
Als je magerbeton buiten, bijvoorbeeld in de tuin, wilt gebruiken, neem dan wat grover grind voor betere
Beton laten drogen
Begrippenlijst
Termen | Toepassing |
---|---|
Grof toeslagmateriaal/grind | Grind met een korrelgrootte van meer dan 2 mm vormt het hoofdbestanddeel van beton. Afmetingen tot 32 mm zijn in de doe-het-zelf-sector gebruikelijk. Fijn beton bevat toeslagmateriaal tot 16 mm korrelgrootte. |
Bekistingsmateriaal | Bekisting is een vorm of mal dat het beton tijdens het storten op zijn plek houdt. Speciale |
Wapening | Wapening is nodig om het beton extra sterk te maken. Een fundering bestaat bijvoorbeeld vaak uit |
Cement | Je hebt grijs Portlandcement (PC) en wit cement. Dit wordt gebruikt voor decoratief wit beton of mortel. Hoogovencement wordt gebruikt voor beton dat zeewater of sulfaat bevattende bodem moet kunnen weerstaan. Gebruik geen metselcement, dat bevat toevoegingen als stollingsvertragers en weekmakers. |
Zand | Zand noemt men steenmateriaal dat door een 2 mm zeef valt. Je hebt scherp zand, dat groter is dan metselzand en wordt gebruikt voor het storten van beton en het fijnere kwartszand, waarmee je wit beton of mortel vervaardigt. Zand moet droog worden opgeslagen, bij voorkeur goed afgedekt buiten. |
Betonklassen volgens DIN
Beton moet enorme krachten kunnen weerstaan. Maar niet elk type beton is geschikt voor alle vereisten. Daarom wordt beton ingedeeld in sterkteklassen.
Voor de indeling ondergaat beton twee testprocedures. Hiervoor gebruikt men een betonnen kubus met een zijlengte van 15 cm en een betonnen cilinder van 30 cm lang met een diameter van 15 cm.
Deze twee betonobjecten moeten 28 dagen oud zijn en worden dan aan verschillende drukbelastingen onderworpen. Uit deze tests ontstaan dan de enigszins cryptische cijfercombinaties zoals C25/30. De "C" staat voor het Engelse woord "Concrete" beton.
Hoe hoger deze getallen, hoe sterker het beton. Het bereik varieert van C8/10 tot C100/115.
Tip
Laat je bouwplan te allen tijde bij de gemeente controleren, omdat er rekening moet worden gehouden met bouwvoorschriften en bestemmingsplannen.