Vormvaste constructiedelen beschermen
Niet maatgevende constructiedelen beschermen
Hier is tweemaal verven met een dunne laag houtbeschermbeits voldoende. De dunne, elastische laag van deze diep indringende beits volgt alle 'bewegingen' van het hout zonder dat de beitslaag scheurt. Ideaal is een 2-in-1-beits die het hout zowel tegen schimmel als tegen blauwkleuring beschermt. Niet-vormvaste constructiedelen zoals betimmering, omheiningen of tuinhuisjes dienen eerst gegrond en daarna twee keer met een gepigmenteerde houtbeschermingsbeits behandeld te worden. Deze beits is bijzonder waterafstotend en beschermt het hout tegen UV-stralen en mechanische invloeden.
Als vuistregel geldt:
matig aan weersinvloeden blootgestelde oppervlakken twee keer, sterk aan weersinvloeden blootgestelde oppervlakken drie keer verven.
Werkvolgorde:
Het oppervlak vrijmaken van harsige, kleverige en vette voorwerpen. Vervolgens het oppervlak twee tot drie keer verven, afhankelijk van de blootstelling aan weersinvloeden. Bij een onderhoudsbeurt de vergrijsde delen helemaal wegschuren tot op het gezonde (lichte) hout. Pas daarna een nieuwe verflaag aanbrengen.
Houtolie op de juiste wijze verwerken!
Het hout moet voor de eerste behandeling met de olie schoon, droog, zuig- en trekvast en stof- en vetvrij zijn. Alle hout moet vooraf eventueel nog goed geschuurd worden. Na deze voorbehandeling kun je de eerste olielaag aanbrengen. Geef je hout daarna voldoende tijd om te drogen, bijvoorbeeld een hele nacht, zodat de olie in de poriën van de onderste houtlaag kan uitharden. De olie die de volgende dag wordt aangebracht blijft dan in de bovenste laag zitten.
Als de tweede laag te vroeg wordt aangebracht, dan kan de eerste laag weer loslaten. De olie kan nu niet in de bovenste houtlagen blijven, maar zakt er weer diep in, en daarnaast krijg je geen tevredenstellend resultaat op het houtoppervlak. De aangegeven droogtijd dient dus absoluut aangehouden te worden!
Teveel olie voor het drogen met een katoenen lap wegvegen. Er mag nooit teveel olie op het oppervlak blijven liggen. Let op: gebruik hiervoor geen microvezeldoek!
Onze houtoliën bevatten aan de lucht drogende oliën zoals bijvoorbeeld lijnolie, die veel zuurstof nodig hebben bij het drogen. Als er tijdens het drogen niet genoeg zuurstof bijkomt, kan er een nare geur ontstaan. Zorg daarom voor bewegende lucht door middel van doortochten of door een ventilator te gebruiken.
Ook de met olie doordrenkte gebruikte doeken en pads hebben zuurstof nodig om te drogen. In samengefrommelde lappen en doeken hoopt zich warmte op, die tot spontane ontbranding kan leiden. Zodat het niet tot een brand komt, moeten deze lappen in water worden gedrenkt, uitgebreid worden gedroogd en mogen ze pas dan worden weggegooid.
Advies: HORNBACH houtoliën zijn gemaakt van zuivere natuurproducten, hier worden geen synthetische bindmiddelen voor gebruikt. Bescherming en onderhoud vormen de kern van onze houtolie. Daartoe kan de houtolie diep tot in het hout doordringen, waardoor het hout sterker en hoog belastbaar wordt. Juist buiten tonen HORNBACH houtoliën een duurzame beschermende werking en bewaren ze tegelijkertijd het aantrekkelijke uiterlijk van het materiaal.