Oud behang moet zonder achterblijvende resten van de muur worden verwijderd. Het beste kun je het met warm water laten inweken, zodat het makkelijker met een spatel kan worden losgeschraapt. Voor het inweken kun je een blokkwast gebruiken. Het water dringt beter in de behanglagen wanneer je die met een prikkerrol perforeert. De effectiviteit van het inweken wordt nog versterkt met een afweekmiddel.
Behangen met papierbehang
Papierbehang is een voordeligere variant van muurbekleding maar is daardoor niet minder aantrekkelijk! Papierbehang is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende decors. Wees creatief en combineer verschillende patronen of ga voor een effen en strak behang. Kies wat je bevalt en maak er wat moois van! Volg de stappen in de video óf bekijk de uitgeschreven handleiding.
Behangen met papierbehang - klusvideo
Voorbereiding
Dit heb je nodig voor je project
Behangen met papierbehang: stap voor stap
Oud behang verwijderen
Wandoppervlakken voorbereiden
Als al het oude behang is verwijderd, kun je de wand verder voorbereiden. Zorg dat het droog, glad, schoon, goed hechtend en gelijkmatig zuigend is. Water- en roestvlekken op de muur worden voor het behangen met isolatieverf overgeschilderd, zodat ze later niet doorslaan door het behang.
Beschadigde plekken repareren
Gaten en scheuren worden met een vulspatel gevuld en gladgestreken. Voor kleinere plekken is ook reparatiepleister geschikt. Om papier- en ruw vezelbehang later opnieuw moeiteloos te kunnen verwijderen, smeer je de muur voor het behangen in met behangvoorstrijk.
Papierbehang voorbereiden
Baanlengte bepalen
Bepaal de baanlengtes en snijd alle banen voor het plafond met 10 cm extra op maat. Roer dan het behangplaksel door en laat het trekken.
Juiste plaksel kiezen
In principe geldt: hoe zwaarder en zuigender het behang is, hoe dikker het plaksel moet worden aangebracht. Bij het aanbrengen roer je het plaksel goed door en laat je het lang genoeg staan. Het mengsel moet homogeen en bijna transparant zijn. Let daarbij op de instructies van de fabrikant van het gebruikte plaksel.
Plaksel op het behang aanbrengen
Plaats de gesneden banen waaiervormig op de behangtafel. Smeer de eerste baan in met de behangborstel.
Het ingesmeerde behang wordt nu samengevouwen zodat het plaksel beter in het papier kan trekken. Vouw de baan van beide zijden zo samen, dat een verdeling van ca. 2/3 tegenover 1/3 ontstaat. De kleinere helft wordt dan nogmaals omgeslagen. De vereiste inweektijd kun je vinden in de instructies van de fabrikant van het gebruikte behang. Als je meerdere banen insmeert, moet je rekening houden met de homogene inweektijd van de individuele banen.
Muren behangen
In de richting van de lichtinval behangen
Op muren wordt in de richting van de lichtinval behangen, dus altijd vanaf het raam naar de hoeken van de kamer toe. Bij behang zonder patroon ga je als volgt te werk: meet eerst de dag van het raam + 3 cm extra. Trek de waarde van de breedte van de rol af en teken de resterende afstand vanaf het raam bijvoorbeeld naar links af. Trek met een waterpas een lijn voor de eerste behangbaan.
Naast het raam behangen
Roer de lijm door en laat het trekken. Smeer het gedeelte voor de eerste baan in. Plaats de op maat gesneden behangbaan tegen de muur met 3 cm overlapping tot het plafond en rol de baan naar beneden af. Lijn de baan uit.
In de dag
Knip in de hoek boven het behang met de schaar horizontaal in zodat het in de hoek gevouwen en aangedrukt kan worden. Snijd het teveel aan behang af. Ga aan de andere kant op dezelfde wijze te werk.
Dubbele naadsnede uitvoeren
Boven het raam begin je in het midden en behang je naar links en rechts. In de verlenging aan de bovenkant komt een dubbele naadsnede. Snijd daarbij de beide overlappende behangbanen samen door en verwijder de overlappingen.
Rekening houden met de vensterbank
Onder en boven de vensterbank snijd je het behang horizontaal in. Direct achter een radiator wordt niet behangen. Behang de aangrenzende muren tegen elkaar aan.
Tips & trucs
Gebruik bij het behangen passende behanglijm. In principe geldt: Hoe zwaarder en zuigender het behang is, hoe dikker het lijm moet worden aangebracht. Bij het aanbrengen roer je de lijm goed door en laat je het lang genoeg staan. Het mengsel moet homogeen en bijna transparant zijn. Let daarbij op de instructies van de fabrikant van de gebruikte lijm.
Het behangen van buitenhoeken, zoals bij doorgangen van kamers of haarden, lukt goed met behulp van behanghoeklijsten. Ze worden voor het behangen op de hoek geplakt en geplamuurd en dienen tegelijkertijd als kantbescherming.