Handleiding

Behangen met glasvezelbehang

Je muur verstevigen? Kies voor glasvezelbehang (oftewel glasweefselbehang) een stevige wandbekleding met een decoratieve afwerking. Een behangsoort dat tegen een stootje kan en goed overschilderbaar is. Het behang is geschikt voor diverse ruimtes in huis om muren te verstevigen of beschadigingen te repareren. Wij laten je stap voor stap zien hoe je glasvezelbehang aanbrengt.

uitdaging
tijd
1,5 dag(en)
doener(s)
2
Behangen met glasvezelbehang

Dit heb je nodig voor je project

Goed om te weten: onderstaande tips & tricks gelden ook voor het behangen met glasvliesbehang en renovlies behang.

Ondergrond voorbereiden

Wanneer je wil gaan behangen, is het belangrijk om de wanden eerst behangklaar te maken. Bedek de vloer en eventuele grote voorwerpen met afdekmateriaal. Schakel de elektra uit en verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten en schakelaars.

Controleer of de ondergrond van de wanden geschikt is voor het aanbrengen van glasvezelbehang. De ondergronden mogen niet te absorberend zijn en moeten vlak, droog en schoon zijn. Eventuele gaten opvullen en loszittende stuc- of verf resten verwijderen. Bij het behangen van gipsplaten wordt geadviseerd eerst een primer aan te brengen.

Bekijk het project Muren repareren en gladmaken, voor meer advies of een handige stap-voor-stap handleiding.

Let op!

Bij het behangen met glasvezelbehang is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de kleine deeltjes die vrijkomen. Zeker als je boven je hoofd gaat werken. Draag een bril, fijnstofmasker en handschoenen tijdens het behangen en kleed je goed aan zonder blote huid.

Behangen met glasvezelbehang: stap voor stap

01

Glasvezelbehang kun je binnenshuis op alle behangklare ondergronden aanbrengen. De ondergrond moet glad zijn en eventuele gaten moeten worden opgevuld. Verder is belangrijk dat de wanden niet te absorberend zijn. Gebruik bij een te absorberende ondergrond eerst een voorstrijkmiddel.

Schakel de elektra uit en verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten en schakelaars. Bescherm jezelf tegen kleine deeltjes die vrijkomen door een bril, fijnstofmasker en handschoenen te dragen.

02

Voor het verlijmen van het glasvezelbehang wordt behanglijm speciaal voor glasweefselbehang gebruikt. Koop voor de zekerheid ruim voldoende behanglijm, zodat je niet tussendoor naar de bouwmarkt hoeft. Houdt je aan de adviezen van de fabrikant wanneer je de behanglijm gaat aanmaken of koop kant-en-klare behanglijm.

03

Het is verstandig om de behangbanen vooraf op maat te knippen, omdat de rolbreedte het behang zwaar maakt. Het is handig om hiervoor een behangtafel te gebruiken. Bepaal de lengte van de stroken en knip deze af met 10 cm extra, zodat je wat speling hebt. Markeer de gesneden delen altijd aan de achterkant aan één kant. Behang de stroken elke keer in dezelfde richting. Rol de stroken op voor een eenvoudigere verwerking.

04

Om de eerst baan loodrecht op de muur te plakken, is het handig om vooraf een loodlijn te tekenen op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas en een potlood.

05

Wanneer je de behanglijm hebt aangemaakt, kun je dit direct met de lijmroller op de wanden aanbrengen. Gebruik hiervoor een speciale lijmroller, dan wordt de behanglijm gelijkmatig en zonder spatten aangebracht. Breng de behanglijm iets breder dan de behangbaan aan op de muur.

Plaats daarna de behangbaan exact tegen de plafondrand en de loodlijn en rol de baan tot de benodigde lengte af. Druk de behangbaan aan in de lijm met een behangspatel.

06

Is het plafond niet helemaal recht? Geen probleem! Plaats de baan strak tegen de muur en laat wat extra lengte over aan de plafondzijde voor een perfect resultaat.

07

Verwijder overtollig behang met een afbreekmes. Wanneer de rol aan de plafondzijde en misschien ook wel aan de vloerzijde iets overlapt, druk je deze met de spatel in de hoeken. Vervolgens snijd je de behangbaan met een stanleymes langs de spatel af.

08

Rol op dezelfde wijze alle overige behangbanen glasvezelbehang af en plak deze exact tegen elkaar. De banen moeten elkaar raken, maar mogen elkaar niet overlappen.

09

Gebruik een naadroller om de naden strak te krijgen. De overtollige lijm wordt niet opgenomen door de naadroller. Overtollige lijm moet met een spons of vochtige doek verwijderd worden.

10

Als je wil kan je glasvezelbehang schilderen zodra de lijm goed is opgedroogd. Breng 2 lagen aan. Laat de verf tussen de lagen volledig drogen.

11

Project afronden! Tenslotte kan je de deksels van de stopcontacten en lichtschakelaars weer vastschroeven en de elektra weer aanzetten.

Meer projecten over behang