De ondergrond moet droog, glad, schoon, draagkrachtig en gelijkmatig zuigend zijn. Als er gaten en scheuren in de muur zitten, moeten deze met plamuur of voegenvuller worden gevuld en gladgestreken. Voor kleinere plekken kan ook reparatieplamuur worden gebruikt. Bij papierfotobehang kun je de muur voordat je met behangen begint het beste insmeren met behangvoorstrijk. Dan kun je het behang later weer makkelijker van de muur aftrekken. Bij vliesfotobehang is een homogene kleur van de ondergrond belangrijk, want onregelmatigheden kunnen door het behang heen schijnen. Het beste kun je het oppervlak van tevoren met behangvoorstrijk insmeren.
Behangen met fotobehang
Ga aan de slag met fotobehang! Fotobehang is er in verschillende soorten en maten. Kijk goed welke stappen jij moet volgen, voor het beste resultaat!
Ga aan de slag met fotobehang! Fotobehang is er in verschillende soorten en maten. Kijk goed welke stappen jij moet volgen, voor het beste resultaat!
Ondergrond voorbereiden
Voor je aan de slag gaat en jouw wand een lekkere, nieuwe look geeft met behulp van fotobehang, moet je de wand goed voorbereiden. Dat wil zeggen: de ondergrond moet droog, glad en schoon zijn. En daarnaast is het belangrijk dat de muur draagkrachtig is en overal evenveel lijm opzuigt. ‘Gelijkmatig zuigend’ noemen we dat.
Tip
Een goed begin is het halve werk. Voor een mooi glad eindresultaat moeten gaten en scheuren met een vulmiddel gevuld en gladgestreken worden. Tip! Schuur het gevulde gedeelte licht op met schuurpapier, voor een mooi gladde ondergrond.
Is je muur glad én droog én schoon? Dan kun je de muur verder voorbehandelen. Bij een zuigende ondergrond is het verstandig de muur te voorzien van een laag voorstrijk. Het behang zal hierdoor beter aan de muur hechten. Let ook op de kleur van de muur, bij een lichte kleur behang is de kans op doorschijnen aanwezig. Een egale ondergrond met lichte kleur is belangrijk voor een strak eindresultaat, anders schijnen vlekken en strepen zo door je behang heen. Is de muur mooi egaal gekleurd? Dan kan je gaan behangen!
Ga hier naar het project Muren voorbereiden en renoveren, voor meer advies of een stap-voor-stap handleiding.
Dit heb je nodig voor je project
Materiaal
- Fotobehang papier
- Fotobehang vlies
- Kant-en-klaar vulmiddelen
- Behanglijm
- Behangvoorstrijk
Gereedschap
- Trap
- Behangroller
- Stanleymes
- Waterpas
- Behangtafel
- Duimstok
- Platte kwast
- Roerhout
- Gipsbeker
- Lijmkwast
- Behanggeleider
- Behangborstel
- Behangschaar
Fotobehang papier in vlakken aanbrengen: stap voor stap
Ondergrond voorbereiden
Creëer in de ruimte een aantal vierkante meter vrije ruimte en leg daar de afzonderlijke vellen neer. Zo kun je de opbouw namelijk goed controleren. Doe dit wel heel voorzichtig en zorg ervoor er geen vouwen in komen en dat de voorkant niet beschadigt.
Hulplijnen voor het aanbrengen
Is het fotobehang kleiner dan de muur en moet het behang gecentreerd aangebracht worden? Teken dan in het midden enkele hulplijnen op de muur. Zorg ervoor dat deze zowel horizontaal als verticaal waterpas zijn, dan is de uitkomst straks het mooiste! Teken de lijnen trouwens niet te dik. Het is zonde als de hulplijnen straks door je behang heen schijnen.
Genoeg behangplaksel inplannen
Bij het meeste fotobehang wordt behanglijm of behangplaksel meegeleverd. Tip! Zorg ook voor een extra verpakking belanglijm voor papierbehang. Zo heb je altijd voldoende en hoef je niet tijdens het project naar de bouwmarkt omdat je net wat lijm te kort komt. Volg voor het aanmaken van de lijm, de aanwijzingen van de leverancier op de verpakking!
Bredere behangtafel maken
Voor papierbehang maak je gebruik van een behangtafel. Bekijk van tevoren goed of een standaard behangtafel voor jouw behang groot genoeg is. Als dit niet zo is, kan je er ook voor kiezen om van een houten plaat en twee schragen een eigen behangtafel te maken. Is je behangtafel geregeld? Dan kun je het eerste behangvel er overheen leggen en hier behanglijm met een behangborstel op aanbrengen. Het ingesmeerde behang wordt nu samengevouwen zodat het plaksel beter in het papier kan trekken. Vouw de baan van beide zijden zo samen, dat een verdeling van ca. 2/3 tegenover 1/3 ontstaat. De kleinere helft wordt dan nogmaals omgeslagen.
Laat de lijm 3 minuten intrekken voordat je het behang op de muur aanbrengt. Hanteer bij elk vel de timing van 3 minuten. Op die manier zijn de vlakken allemaal even vochtig en drogen ze op dezelfde manier op. Zo passen ze goed tegen elkaar aan en ontstaat er een mooi, gelijkmatig resultaat.
Behangvellen plakken
Plaats het eerste vel linksonder tegen de hulplijn aan. Het is slim om dit even samen met iemand te doen, want dat gaat makkelijker. Druk het vel vervolgens met een aandrukroller aan en werk van binnen naar buiten. Op die manier druk je luchtbellen uit het behang.
Scheidslijnen overlappen
Kijk goed of de verschillende vlakken elkaar moeten overlappen of juist niet. Als de vlakken elkaar moeten overlappen, zorg dan voor een overlap van 2 tot 3 mm. Druk het vel vervolgens met een aandrukroller vanuit het midden naar buiten toe aan. Veeg behanglijm dat er aan de randen uitkomt meteen met een vochtige spons weg. Dat scheelt weer lijmvlekken.
Behangvellen laten drogen
Je begint met de onderste vellen en als die op de muur zitten, kun je de vellen erboven aanbrengen. Zo maak je de foto compleet. Laat een hoekje van het behang los? Dan heb je daar te weinig behanglijm aangebracht. Je kunt dit super simpel oplossen door zo’n hoekje iets omhoog te trekken, met een kwast nog wat lijm op de muur aan te brengen en vervolgens met een aandrukroller het behang nogmaals aan te drukken. Veeg wederom onder het behang uitkomende lijm met een vochtige spons weg. Tot slot laat je het fotobehang bij kamertemperatuur drogen. Vermijd ook tocht tijdens het drogen.
Fotobehang papier in banen aanbrengen: stap voor stap
Creëer in de ruimte een aantal vierkante meter vrije ruimte en leg daar de afzonderlijke vellen neer. Zo kun je de opbouw namelijk goed controleren. Doe dit wel heel voorzichtig en zorg ervoor er geen vouwen in komen en dat de voorkant niet beschadigt.
Teken hulplijnen op de muur als het fotobehang kleiner is dan de muur en gecentreerd aangebracht moet worden. Dat helpt ontzettend om alles goed recht te hangen. Zorg dat je de lijnen verticaal waterpas tekent. Teken de lijnen trouwens niet te dik, het is zonde als ze door het behang heen schijnen.
Bij het meeste fotobehang wordt behanglijm of behangplaksel meegeleverd. Tip! Zorg ook voor een extra verpakking belanglijm voor papierbehang. Zo heb je altijd voldoende en hoef je niet tijdens het project naar de bouwmarkt omdat je net wat lijm te kort komt. Volg voor het aanmaken van de lijm, de aanwijzingen van de leverancier op de verpakking!
Voor deze stap heb je een behangtafel nodig. Maar voor sommige behangbanen is een behangtafel niet lang genoeg. In dat geval een goed idee: maak van een houten plaat en twee schragen zelf een behangtafel. Is de behangtafel gereed? Breng dan behanglijm op de eerste strook aan. Van boven tot beneden en van het midden tot aan de randen. Zo gelijkmatig mogelijk. Laat het de behanglijm 3 minuten zitten voor je het behang op de muur aanbrengt. Zorg ervoor dat dat bij alle stroken doet. Op die manier drogen alle stroken uiteindelijk op dezelfde manier op. Dat geeft het mooiste resultaat.
Plaats de eerste behangstrook tegen de hulplijnen van het middelste getekende vlak aan. Begin aan één kant en druk de behangbaan vanaf die zijde plat. Beweeg van de hulplijn naar de andere kant. Van boven naar beneden. Zorg ervoor dat dat bij alle stroken doet.
Druk de complete baan vervolgens met een zachte doek of aandrukroller vanuit het midden naar buiten toe aan. Veeg behanglijm dat er aan de randen uitkomt meteen met een vochtige spons weg. Dat scheelt weer lijmvlekken.
Kijk goed of de verschillende banen elkaar moeten overlappen of juist niet. Als de banen elkaar moeten overlappen, zorg dan voor een overlap van 2 tot 3 mm. Druk de baan ook op deze overlappende stukken met een aandrukroller aan. Zo voorkom je luchtbellen. En veeg ook hier behanglijm, dat er aan de randen onder uitkomt, meteen met een vochtige spons weg.
Yes, je bent bij de laatste stap: snijd uitstekende delen af, met een stanleymes bijvoorbeeld. Druk de behanggeleider strak in de hoeken en snijd het behang hierlangs af, zo keurig mogelijk. Let daarbij op dat het behang niet scheurt. Tot slot laat je het fotobehang bij kamertemperatuur drogen. Vermijd ook tocht tijdens het drogen.
Vliesfotobehang in vlakken aanbrengen: stap voor stap
Ondergrond voorbereiden
Bestaat het fotobehang uit verschillende vlakken? Ga dan als volgt te werk: Als je de ondergrond goed hebt voorbereid, is het handig om de afzonderlijke vellen van het fotobehang op de vloer uit te leggen. Zo kun je controleren of alles past. Doe dit wel heel voorzichtig en zorg ervoor er geen vouwen in komen en dat de voorkant niet beschadigt.
Het grote voordeel van vliesbehang is dat je het behang niet hoeft in te smeren, maar de lijm direct op de muur aanbrengt. Je hebt dus geen behangtafel nodig. Is het fotobehang kleiner dan de muur? En moet het gecentreerd aangebracht worden? Teken dan hulplijnen op de muur en zorg ervoor dat deze zowel horizontaal als verticaal waterpas zijn.
Let op: teken de lijnen niet te dik. Dan schijnen ze namelijk weer door het behang heen.
Let op de temperatuur in de ruimte
Volg voor het aanmaken van de lijm, de aanwijzingen op de verpakking! Breng de behanglijm vervolgens met een lijmroller of lijmkwast aan op het eerste stuk van de muur.
Hulplijnen voor het aanbrengen
Plak het eerste vel van het fotobehang tegen de hulplijn aan. Het is fijn als iemand je hierbij helpt. Druk het vel vervolgens met een aandrukroller vanuit het midden naar buiten aan. Rol luchtbellen er naar buiten toe uit. Veeg behanglijm dat er aan de randen uitkomt meteen met een vochtige spons weg. Vooral als het op het behang is terechtgekomen. Dan bespaar je jezelf lijmvlekken.
Snijranden stotend plakken
Bij vliesfotobehang is het het beste om de verschillende behangvlakken ‘stotend’ aan te brengen. Dat ze elkaar net raken dus. Laat geen ruimte vrij tussen de verschillende vellen, maar laat ze ook niet overlappen.
Volgende plaksel aanbrengen
Heb je de onderste vellen op de muur geplakt? Dan kun je vervolgens de vellen die erboven horen op dezelfde manier aanbrengen. En zo maak je de foto compleet. Laat een hoekje van het behang los? Dan heb je daar te weinig behanglijm aangebracht. Trek in zo’n geval dat hoekje iets omhoog en breng met een kwast nog wat extra lijm op de muur aan. Druk dit hoekje aan met een aandrukroller en veeg de behanglijm, dat vervolgens onder het behang uitkomt, met een vochtige spons weg.
Het laatste wat je te doen staat? Geduld hebben! Laat het aangebrachte fotobehang bij kamertemperatuur drogen en zorg dat tocht vermeden wordt.
Vliesfotobehang in banen aanbrengen: stap voor stap
Behangbanen plakken
Bestaat je fotobehang uit verschillende banen? Ga dan als volgt te werk: Bepaal het midden van de muur. Begin daar en teken de afstanden van de verschillende banen vervolgens naar rechts en links af op de muur. Het is slim om bij het aftekenen een waterpas te gebruiken, zodat je zeker weet dat de lijnen loodrecht zijn. (Als de foto groter is dan de muur, kun je de uitstekende delen nadat je alles behangen hebt, afsnijden.)
Behangbanen van de rol afknippen
Rol de afzonderlijke banen uit op de grond uit en leg ze in de juiste volgorde klaar.
Let op de temperatuur in de ruimte
Volg voor het aanmaken van de lijm, de aanwijzingen van de leverancier op de verpakking! Breng de behanglijm vervolgens met een lijmroller of lijmkwast aan op het eerste stuk van de muur.
Behangbaan uitlijnen met de hulplijn
Plaats de eerste behangbaan tegen een van de hulplijnen van het middelste getekende vlak aan. Strijk vervolgens de uitstekende delen in de hoeken naar boven, naar onder en naar de zijkant.
Behangbaan aandrukken
Druk vervolgens de hele baan met een zachte doek of aandrukroller aan en werk daarbij van binnen naar buiten.
Behangbaan laten drogen
Snijd de uitstekende delen af met een stanleymes. Druk een behanglineaal strak op het behang tegen de hulplijnen aan, zo kun je de randen echt netjes afsnijden.
Let op: het behang kan hierbij scheuren dus ga voorzichtig te werk en gebruik een scherp mes!
Breng de overige banen van het fotobehang op dezelfde manier aan. Smeer de behanglijm baan voor baan op de muur, zodat de muur goed nat is wanneer je het behang aanbrengt. Bij vliesfotobehang is het het beste om de verschillende behangdelen ‘stotend’ aan te brengen. Dat ze elkaar net raken dus. Laat geen ruimte vrij tussen de verschillende vellen of banen, maar laat ze ook niet overlappen.
Het laatste wat je te doen staat? Wachten, wachten, wachten! Laat het aangebrachte fotobehang bij kamertemperatuur drogen en zorg dat tocht vermeden wordt.