Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 02:10 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Slappe bladeren, verkleurde bladeren, spinnenwebben of vliegjes op je plant: ongedierte laat zijn sporen na. Hoe sneller je de tekenen van aantasting door ongedierte op je kamerplanten herkent, hoe sneller je het op kan lossen. Want beestjes kunnen je kamerplanten compleet verzwakken en in het ergste geval zorgt het ervoor dat ze doodgaan.

De meest voorkomende tekenen van aantasting door ongedierte op je kamerplanten zijn:

  • De bladeren van je kamerplanten verkleuren. Ze kunnen bijvoorbeeld bruin of geel worden. Ook gekrulde of vervormde plantendelen kunnen wijzen op verschillende soorten ongedierte.
  • Er zitten kleine stippen, bobbels of knobbels op de bladeren. Dit lijkt helaas erg op ongedierte.
  • Fijne spinnenwebben duiden op spint.
  • Zijn je planten bedekt met een plakkerig laagje of zie je plakkerige druppeltjes? Er zijn enkele soorten ongedierte die zogenaamd honingdauw uitscheiden.
  • Als er bij het water geven of bij een lichte aanraking mugjes opvliegen, dan is de plant helaas ook aangetast.
  • Als je plant al een tijd niet meer groeit, ook niet tijdens de zomerperiode, dan is het de moeite waard om je plant te checken op beestjes.
  • Als bladeren zonder reden van je plant afvallen, kan het ook zijn dat ze zijn aangetast door een plaag.

Vaak verschilt het per kamerplant hoe de plaag tot uiting komt. Toch zijn er verschillende kenmerken aan hoe je de plaagsoort kan herkennen.

Zie je witte of bruine puntjes/vlekjes op of onder het blad van jouw plant? Dit kan eventueel duiden op spint. Je kunt het checken door met een vergrootglas te kijken of je kleine spinnetjes ontdekt. Doordat de spinmijt het blad kapot maakt, wordt het naar verloop van tijd geel en valt het af. Mini webjes op het blad kunnen ook een teken zijn van spint. Lees hier meer over spint.

witte en gele puntjes en vlekken op blad spint herkennen . HORNBACH

Geel wordende bladeren kan verschillende oorzaken hebben. De uiteindelijke oorzaak is vaak gebrek aan voeding. Maar als jouw plant gewoon genoeg licht, voeding en water krijgt, kan gebrek aan voeding verstoord worden door een plaag. Vaak maken beestjes het blad kapot. Hierdoor kan je plant er geen voedingsstoffen meer naartoe brengen. Check dus meteen of je beestjes op het blad ziet.

Trips

Is de gele kleur van het blad een beetje dof, met tinten van grijs en bruin? Dan kan het maar zo zijn dat je trips hebt. Trips komen vaak voor bij de monstera, maar zijn ook te vinden op andere kamerplanten. Het begint ontschuldig met een klein deel dat geel is, maar het kan het hele blad en zelfs de hele plant overnemen. Check dus of je kleine beestjes op en onder je plant ziet. Hier lees je meer over trips.

Monstera blad verkleuring/geel trips . HORNBACH

Zitten er witte vliegjes onder het (nieuwe) blad van jouw plant? Dan is dit waarschijnlijk de witte vlieg. Wanneer je het blad laat bewegen zul je een zwerm zien wegvliegen. Kijk hier wat je er tegen kunt doen.

Zitten er bruine/zwarte vliegjes in en rondom jouw potgrond? Dan heb je te maken met rouwvliegjes. Ze houden van vochtige grond en zijn dus vaak bij tropische kamerplanten te vinden zoals de bananenplant, monstera en calathea's. Lees hier wat je ertegen kunt doen.

Witte vliegjes op plant . HORNBACH

Wit spul op je plant klinkt een beetje vaag. Maar als je het zou kunnen omschrijven als een witte melige substantie, soms wollig of met wasdraden, dan zul je weleens last kunnen hebben van wolluis. Bekijk hier wat je ertegen kunt doen.

Wit spul van de wolluis . HORNBACH

Heb jij een groepjes beestjes op je plant die al-tijd met z'n allen bij elkaar zitten? Gezellig! Tenminste... voor hun vooral. Jouw plant gaat er steeds lelijker uitzien namelijk. Waarschijnlijk heb je te maken met bladluis. Ze zijn er in veel verschillende kleuren waaronder groen, geel, zwart en bruin. Bekijk hier wat je ertegen doet.

Bladluizen . HORNBACH
Kamerplantenplaag . HORNBACH

Vraag je je af hoe de beestjes überhaupt op je kamerplanten terecht zijn gekomen? Er zijn een aantal mogelijkheden.

  • Ongedierte kan bijvoorbeeld via een openstaand raam naar binnen. Ook de beestjes zonder vleugels laten zich gewoon meewaaien met de wind.
  • Bovendien kun je ongedierte ongemerkt op je kleding hebben wanneer je van buiten komt.
  • Soms brengen nieuw gekochte planten ongedierte met zich mee.
  • Ook stekjes die je wellicht van andere mensen hebt gekregen kunnen misschien al besmet zijn met een plaag.

Één ding wat zeker is: voorkomen is beter dan genezen. Maar je kunt moeilijk stoppen met naar buiten gaan en niet meer ventileren. Wanneer je nieuwe kamerplanten koopt, kun je de planten echter direct onder de loep nemen op mogenlijke aanwezigheid van ongedierte. Zet de kamerplanten niet direct bij de andere planten, maar zet ze nog even in quarantaine. Op deze manier kun je ze nog een paar dagen in de gaten houden en een eventuele aantasting door ongedierte uitsluiten.

Dit betekent dus dat je je goed om je kamerplanten moet bekommeren! Zorg voor een optimale standplaats en verzorg ze goed. De juiste meststof maakt je kamerplanten sterk en minder vatbaar voor ziektes en plagen. Vind je het lastig om zoiets zorgvuldig bij te houden? Met LECHUZA PON plantensubstraat gebruik je in plaats van potgrond met mest een mineraal gesteente met voedingstoffen. Hierdoor is er geen kans voor beestjes om zich te nestelen in de grond.

Vliegjes in je kamerplant? Het zijn varenrouwmuggen! Deze kleine, zwarte muggen van 2-4 millimeter zitten vaak in de aarde van je kamerplant. Zodra je de plant water geeft of aanraakt, vliegen ze op.

Bladluizen behoren tot de meest voorkomende soorten ongedierte op kamerplanten. Het zijn kleine groene, gele of zwarte beestjes en je vindt ze ook weleens op je tuinplanten. Zodra de bladluis zich op je plant heeft gehuisvest, begint hij het sap uit de plant te zuigen. Een gedeelte van het plantensap scheidt de bladluis weer uit in de vorm van plakkerige honingdauw.

Bladluizen op je kamerplant laten dus een plakkerige laag achter en het blad zal zich meer opkrullen. De bladeren van je kamerplant worden uiteindelijk geel en sterven af. Onvolgroeide scheuten kunnen ook een gevolg zijn van een bladluisplaag.

Wat te doen tegen bladluis? Er zijn meerdere mogelijkheden om bladluizen op je kamerplanten op een natuurlijke manier te bestrijden:

  • Bladluizen houden niet van water. Geef je plant dus een heerlijke grondige douche. De bladluizen spoel je er vanaf. Dek de aarde af met een plastic zak, anders verdrinkt je plant.
  • Een andere natuurlijke manier om bladluizen te bestrijden is een sopje met groene zeep. Los hiervoor 50 gram groene zeep op in één liter water. Vul een plantenspuit, laat het sopje afkoelen en sproei hier de aangetaste kamerplanten mee in.
  • Neemolie is een ander natuurlijk geheime wapen tegen bladluizen. Verdun de neemolie volgens de instructies op de verpakking en spuit dit op de plant.
  • Wat écht puur natuur is. Natuurlijke vijanden zoals gaasvliegen en larven van een lieveheersbeestje als wapen gebruiken. Deze natuurlijke vijanden zijn minuscule rondwormen, of nematoden, die de insecten uit je planten laten verdwijnen. ookwel 'aaltjes' genoemd. Je kunt ze met het blote oog niet zien. Zelf hoef je niet al te veel te doen behalve het toebrengen van de aaltjes. Survival of the fittest zullen we maar zeggen.

Beestjes op je kamerplant bestrijden . HORNBACH

Tripsen worden ook wel onweersbeestjes of blaaspotigen genoemd. Één van de meest gevreesde plagen onder de plantenliefhebbers. Ze hebben twee gezichten. Als larven zijn ze geelachtig tot witachtig van kleur, voordat ze donkerbruin tot bruinzwart en ongeveer 1-3 milimeter groot worden en smalle lange vleugels ontwikkelen. Doordat ze vleugeltjes hebben, kunnen ze snel van blad tot blad springen en je hele plant veroveren. Daarnaast geldt ook: hoe warmer en droger, hoe sneller ze zich voortplanten.

Tripsen doorboren de losse bladcellen van je kamerplant en zuigen het plantensap eruit, met als gevolg dat de bladeren uitdrogen en afvallen en plantenvirussen zich zelfs kunnen verspreiden. Ook worden de bladeren in een later stadium van de plaag steeds geler. Omdat dit ook een gevolg kan zijn van te weinig plantenvoeding of te veel licht is dit erg verradelijk. Ze zijn klein en vallen pas later op.

Wanneer je tripsen op je kamerplant hebt ontdekt, isoleer deze dan meteen! Anders kan dit vervelende ongedierte zich ook naar andere kamerplanten verspreiden.

Je kunt tripsen voorkomen door regelmatig water op de kamerplanten te sproeien. Tripsen voelen zich namelijk vooral happy bij droge omstandigheden. Als de tripsen zich al hebben verspreid, kunnen de volgende huismiddeltjes helpen:

  • Spoel de plant eerst af onder de douche. Denk eraan dat je de aarde beschermt en ook de onderkant van de bladeren afspoelt.
  • Gebruik bij een sterke aantasting wat zeepsop voor het afspoelen. Meng hiervoor 500 mililiter water met 8 gram groene zeep. Vergeet de aarde niet af te dekken. Herhaal dit om de 3 tot 4 dagen, tot ze volledig weg zijn.
  • Vervang de bovenste laag potgrond. Hierin ontpoppen zich de larven.
  • Neemolie helpt ook tegen tripsen. Meng 1 theelepel neemolie, 1 theelepel afwasmiddel en 1 liter water, doe het mengsel in een plantenspuit en spuit dit op de plant.
  • Daarnaast kunnen aaltjes tegen trips een oplossing zijn tegen deze vervelende plaag.

Trips bestrijden . HORNBACH

Wolluizen verstoppen zich graag in bijvoorbeeld bladoksels. Ze houden van vochtige en tochtige ruimtes. Hoe je wolluis kunt herkennen? Gekrulde bladeren, witte webben op en tussen de bladeren en honingdauw kunnen tekenen zijn van deze plaag. Wolluizen zijn witte beestjes die qua vorm een beetje lijken op pissebedden. Ze worden 3 tot 6 milimeter groot.

Wolluizen zuigen niet alleen het plantensap uit je kamerplanten, ze scheiden ook een giftige afscheiding en de plakkerige honingdauw af. Hierdoor kan de plant zijn voedingsstoffen verliezen en gaat de weerstand van de plant omlaag. Hierdoor kan je plant verslappen.

Wolluis bestrijden is niet onmogelijk. Wanneer je de wolluis op je kamerplant hebt ondekt, plaats de plant dan meteen in quarantaine en verwijder zieke bladeren en scheuten. De volgende natuurlijke methoden kun je uitvoeren om de wolluis te bestrijden:

  • Als je een sterke plant hebt, geef hem dan een goede douche. Vergeet de aarde niet af te dekken.
  • Als er maar een paar wolluizen op je kamerplant zitten, kun je die verzamelen met een wattenstaafje.
  • Bij sterke aantasting door wolluizen meng je 15 mililiter spiritus, 15 mililiter zachte zeep of paraffineolie en 1 liter water en sproei je dit mengsel op de plant. Herhaal de behandeling om de 2–3 dagen.
  • Je kunt de wolluizen ook insmeren met neemolie.

Wolluis bestrijden . HORNBACH

Vergeleken met bladluizen zijn spintmijten slechts 0,25 – 0,8 milimeter groot. Hierdoor zijn ze nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Dit maakt het zo moeilijk om een spintplaag op tijd te herkennen. Maar dit is wel belangrijk, omdat een sterke aantasting door spint ervoor kan zorgen dat je geliefde kamerplanten doodgaan.

Spintmijt herken je aan kleine stipjes op het bladoppervlak, vaak eerst aan de onderzijde. Ze zijn piepklein, ongeveer ter grootte van een speldenkop. Onder de loep lijken ze op een spinnetje. De bladeren verkleuren en gaan er slap uitzien. Dit komt omdat deze mijt de sappen uit jouw verse blad zuigen. Bij sommige soorten spintmijt vormen zich fijne spinnenwebben rond de bladeren van je kamerplant.

Spint bestrijden . HORNBACH

Bij een lichte aantasting met spintmijt kun je de planten eerst grondig onder de douche afspoelen en enkele aangetaste bladeren verwijderen. De volgende huismiddeltjes helpen eventueel tegen spintmijt:

  • Pak de plant na het afspoelen voorzichtig in een plastic zak in. Dit noem je een plantensauna. Spintmijt kan niet goed tegen het vochtige klimaat van een kas. Laat de plant 1 tot 2 dagen ingepakt staan.
  • Daarnaast kun je spint ook bestrijden met een mengsel van raapzaadolie en afwasmiddel. Meng 1 deel raapzaadolie met 4 delen water en een paar druppels afwasmiddel. Doe het mengsel in een plantenspuit en spuit hier de plant mee in. De olie kleeft aan het ademhalingsorgaan van de spintmijt. Maar let op, niet elke plant kan hier tegen. Test het daarom eerst voorzichtig op één blad.
  • Ook nuttige insecten kunnen helpen tegen spintmijt. Roofmijt is een grote vijand van de spintmijt. De roofmijten zijn 0,5 mm groot, je kunt ze dus zien! Op het menu van deze roofmijt staan de eieren, larven, nimfen en volwassenen van spintmijt.

Witte vliegen zijn kleine witte gevleugelde insecten. Ze voelen zich optimaal in een warm en vochtig klimaat. Zowel de larven als de volwassen beestjes zuigen het sap uit je kamerplanten en beschadigen ze op deze manier. Bij een heftige aantasting sterven de bladeren af.

Je herkent de witte vlieg aan geel gespikkelde bladeren en honingdauw, een kleverige vloeistof. Als je de plant aanraakt, vliegen er wat vliegjes vanaf.

Bereid je vast voor dat het lang zal duren om de witte vlieg te bestrijden. Dit komt omdat je kamerplant witte vliegen in verschillende stadia van ontwikkeling op zich heeft. Het duurt lang voordat echt alle vliegjes weg zijn.

  • Bij een lichte aantasting kun je de witte vlieg bestrijden door de aangetaste bladeren te verwijderen.
  • Vervang de potgrond en spoel daarbij in het beste geval zelfs de wortels af. De larven zitten namelijk ook in de aarde.
  • Verdraagt je plant kou? Zet de plant dan in de winter even buiten. Witte vliegen houden niet van de kou.
  • Gebruik gele vliegenplaten om de volwassen witte vliegen te vangen. Wellicht vang je twee vliegen in één klap, omdat de rouwvarenmug hier ook aan blijft plakken.
  • En ook bij witte vliegen helpt neemolie. Smeer dit voorzichtig op de onderkant van de bladeren.
  • Als natuurlijke vijand kun je de sluipwesp inzetten tegen de witte vlieg. Deze legt haar eitjes in de larven van de witte vlieg. De larve gaat hierdoor dood en wordt vervolgens gebruikt als broedkamer voor een nieuwe generatie sluipwespen. Na 2 tot 3 weken is één sluipwesp al goed voor het doden van 300 witte vlieg larven.

Witte vlieg bestrijden . HORNBACH
naar boven