Waarvoor is bamboe geschikt?
Bamboe kan goed in een
Als je grotere soorten bamboe in een pot wilt planten, raden we een
Let er bij planten in een pot altijd op dat ze
Niet iedereen weet dat bamboe een hele goede
Bodembedekkende bamboe kan ook worden gebruikt in plaats van gras. Je kunt het zélfs snoeien met de grasmaaier. Maar wees ook hierbij voorzichtig: dwergbamboe mag dan wel kleiner zijn dan zijn broertjes en zusjes, maar de wortels groeien net zo snel als bij de Phyllostachys. Denk daarom ook hier aan een wortelbegrenzer, anders staat je tuin binnen een mum van tijd vol met bamboe.
De verschillende bamboesoorten
Wereldwijd zijn er naar schatting wel 1000 bamboesoorten. 100 daarvan gedijen in een klimaat zoals dat van Nederland. De bamboesoorten kunnen in twee groepen ingedeeld worden (beide winterhard): Fargesia en Phyllostachys. De belangrijkste beslissende factor voor hobbytuiniers is de lengte van de ondergrondse worteluitlopers. Dit uit zich bij bamboe in de vorm van een wortelstok, het 'rizoom'.
Paraplubamboe (Fargesia) | Reuzenbamboe (Phyllostachys) |
---|---|
Vormt geen worteluitlopers (geen wortelbegrenzers nodig) | De wortels kunnen zich in de hele tuin verspreiden (zorg voor een wortelbegrenzer). |
Plant blijft jarenlang dichtbegroeid. Goed geschikt als bescherming tegen inkijk | Het is een woekerende bamboesoort op lange stevige stengels. Hierdoor vergt het ook onderhoud. |
Groeit in dunne, dicht op elkaar staande stengels | Stengelkleur in zwart-violet, gele strepen, blauwgroen of geel |
Tussen 1,50 meter en 6 meter hoog (afhankelijk van de soort) | Bereikt een hoogte tot 10 meter |
Zichtdicht | Stengels zorgen voor dichte structuur van de haag. |
Deze bamboe is geschikt voor kleinere tuinen en balkons | Heeft veel ruimte nodig en is daardoor geschikt voor grote tuinen |
Mysterieuze bloei van de bamboe
In een bijna mysterieus proces begint bamboe na ongeveer 70 jaar te bloeien en zaad te vormen. Na de bloei sterft de plant af en uit het zaad ontstaan nieuwe stengels. Een fenoneem dat, ondanks intensieve inspanningen, zelfs tijdens het kweken niet kan worden gestopt. 70 jaar is echter een trotse leeftijd voor een plant en een lange periode voor in je tuin. De laatste bloei vond in 2007 plaats, dus de bamboe heeft nog wel even de tijd.
Zo plant en verzorg je je bamboe
Bamboe heeft veel water nodig! Maar het water mag zich daarbij niet ophopen. Na het planten moet bamboe vaker water krijgen. Als het in de zomer lang
Als potplanten in het algemeen, en ook bamboe die in een pot groeit, de winter niet halen, is dat vaker door uitdroging dan door bevriezing. We hebben de neiging om in de winter geen water te geven, omdat we bang zijn dat het water bevriest. Daardoor verdrogen veel potplanten.
Geef planten dus óók in de winter water. Doe dit op vorstvrije dagen en gebruik lauwwarm water. Zo komt je bamboe de winter wel door!
Schrik niet bij vorst
Bij vorst rolt bamboe zijn bladeren op. Dat doet hij uit zelfbescherming. Als de temperaturen weer oplopen, worden de bladeren weer glad!
Wortelbegrenzers aanleggen tegen woekeren van de Phyllostachys
Let op: plaats de wortelbegrenzer niet te nauw
Wortelbegrenzers mogen in geen enkel geval te nauw worden ingebouwd. Hierdoor krijgen de planten te weinig water, drogen ze uit en sterven ze af. Het kan echter ook gebeuren dat de worteldruk in een te nauwe ruimte te groot wordt. Dan dringen de wortels door de barrière of breken ze zelfs.
Veelgestelde vragen over bamboe
Wanneer bloeit bamboe?
Alleen de Fargesia (paraplubamboe) bloeit, andere soorten niet. Fargesia bloeit ongeveer om de 70 jaar. Dit gebeurt wereldwijd en is onafhankelijk van wanneer de bamboe geplant is. Daarna sterven de planten af en ontstaat er een nieuwe generatie. De laatste keer dat de Fargesia bloeide, was 2007.
Is bamboe giftig?
Er zijn maar een paar bamboesoorten die giftig zijn. De soorten die bij ons groeien, zijn niet giftig voor mensen of huisdieren. Alleen de scheuten en zaden zijn (in rauwe vorm) giftig. De scheuten bevatten het cyanide van blauwzuur. Dit wordt bij het koken onschadelijk gemaakt. Rauwe bamboescheuten moeten voor consumptie dus altijd gekookt worden. Aangezien bamboe slechts om de 70 jaar bloeit, vormt de plant alleen dan zaad. Bamboe in de tuin vormt dus geen gevaar voor kinderen en huisdieren.
Hoeveel ruimte moet ik voor mijn bamboe inplannen?
Voor in de grond geplante bamboe geldt: zo hoog als de plant wordt, zo veel vierkante meter moet hij hebben aan ruimte. Voor bamboe als haag houd je één plant per 80 tot 100 centimeter aan.
Hoeveel water heeft bamboe nodig?
Bamboe heeft veel water nodig en moet dagelijks worden
Mijn bamboe heeft geel blad, wat nu?
Gele bladeren bij bamboe is een teken dat er iets met je bamboe aan de hand is. Dat kan verschillende oorzaken hebben: je hebt hem te weinig water gegeven of te veel. Beide kunnen leiden tot het afsterven van de wortels. Ook teveel kalk in de grond verstoort de ijzervoorziening van de bladeren, waardoor de bladeren van de bamboe geel worden. Daarom moet je er beslist op letten dat je je bamboe in de juiste grond plant. Misschien ontbreekt het je plant echter gewoon aan belangrijke
Hoe bescherm ik mijn bamboe in de winter?
Bamboe is niet altijd en overal geheel winterhard. Ter bescherming van de planten moeten in de herfst de grote, oude stengels dicht bij de grond worden gesnoeid. Hierdoor wordt het oppervlak voor bemesten kleiner. Wil je je bamboe beter beschermen? Wikkel dan je pol met
Hoe snel groeit bamboe?
Dat hangt af van de soort. Er zijn soorten die snel groeien, en soorten die langer nodig hebben. Zo vind je voor jouw behoeften vast en zeker
Kun je bamboe gebruiken als bouwmateriaal?
Het ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, maar bamboe is als bouwmateriaal nog stabieler dan hout. Dit komt doordat hout aan de buitenkant zacht is en aan de binnenkant hard. Bij bamboe is dat juist andersom. Hierdoor is bamboe stabiel en toch nog zeer buigzaam. Om die reden wordt bamboe in Azië al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal.