De visie is er: er zijn nieuwe balkonplanten nodig, het liefst in een mooie plantenbak. Maar je wilt ook graag zelfgekweekte balkongroenten, wat betekent dat je een verhoogde plantenbak nodig hebt – of lukt het ook in een pot? Ook wil je het liefst nieuwe balkonmeubels. En een goede zon- en windbescherming mag ook niet ontbreken ... Maar past dat allemaal wel op een klein balkon?
Natuurlijk! zeggen wij dan. Met de juiste planning lukt alles.
Voordat je de aanhanger aankoppelt om zakken
Pak een bezem en verwijder bladeren, stenen en alles wat zich nog meer over de maanden heen op je balkon heeft verzameld. Hardnekkig vuil, zoals afdrukken van oude bloempotten, kun je het beste schoonmaken met een borstel, warm water en opgeloste groene zeep.
Mos in de voegen krab je weg met een
Tot slot moet je alle
Nu is je balkon klaar voor de renovatie!
Balkonvloer leggen
Iedereen begint onderaan. De kleur en het uiterlijk van je vloer bepalen grotendeels wat voor effect je balkon later heeft.
Wil je het qua inspanning en onderhoud zo makkelijk mogelijk houden, dan kun je het beste voor kliktegels of kunstgras kiezen. Beide zijn heel makkelijk te leggen en betaalbaar.
Een absolute klassieker voor balkonvormgeving zijn houten planken. Als alternatief kun je planken van WPC nemen, dat is een mix van hout en kunststof. Ze zijn makkelijker in onderhoud en geven geen splinters af. Een vloer waar je met blote voeten op kan, is vooral met kinderen of viervoeters in huis een voordeel.
Het is ook een optie om fijnsteenmateriaal of betonplaten te leggen, hoewel de uitvoering ervan ook wat meer tijd en moeite kost. Zoek daarom vooraf uit of je balkon de zware vloer kan houden.
Ongeacht welk soort vloer het uiteindelijk wordt: het is belangrijk dat je de ondergrond goed afdicht en er geen water door kan dringen.
Balkon inrichten & decoreren
Waar kies jij liever voor: een natuurparadijs met planten en houten meubels, een stadsbalkon in bistro-chicstijl of toch liever een toevluchtsoord met fijne loungemeubels?
De mogelijkheden zijn eindeloos!
Er gaat niks boven een fijne zithoek op het balkon. Om na het werk op te ontspannen. Moderne balkonmeubels bestaan meestal uit kunststof zoals polyrotan, gepoedercoat staal of aluminium. Ze hebben twee dingen gemeen: makkelijk in onderhoud en weerbestendig.
Houten meubels hebben ook hun charme, helemaal wanneer je ze regelmatig opfrist. Teakhout vergrijst bijvoorbeeld met de tijd. Maar een nieuwe laag
Wil je liever zelf aan de slag met een hamer en zaag in de hand? Dan zit je goed met een zelfgebouwde
De meubels staan, alleen de passende decoratie ontbreekt nog. Met
En wat als het toch ooit vies wordt? Met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel maak je het kleed schoon en straalt hij weer als nieuw.
Het wordt donker op je balkon, maar is de nacht warm en ben je nog niet moe? Doe het licht aan!
Belangrijk: zet de lampen altijd uit voordat je naar bed gaat. Veel insecten, vogels en andere dieren die toevlucht zoeken op je balkon, zijn nachtdieren en vinden de lampen niet fijn. Daarnaast bespaar je er ook nog eens stroom mee!
Balkon decoreren met planten
Je kunt je balkon standaard inrichten, of je voegt er met zelfgebouwde details een persoonlijke noot aan toe. Om het je makkelijker te maken, hebben we hier een paar DIY-ideeën verzameld, die je met weinig materiaal in een weekend kunt maken.
Gooi spijkers en gereedschap eruit – in je gereedschapskist bevinden zich dit jaar bloemen en kruiden. Daarmee maak je een kleine, mobiele kruidentuin of, met de juiste montage, een buitengewone bloembak voor je balkonleuning.
Wat je daarvoor nodig hebt, is: een houten gereedschapskist, folie voor het bekleden, grind of hydrokorrels als drainage, potgrond en kruiden of bloemen.
Bloempotten sjouwen behoort tot het verleden! Op je balkon is er altijd wat om op te ruimen of weg te gooien. Hoe fijn en praktisch zijn zou het zijn om een bloembak op wielen te hebben die je makkelijk kunt verschuiven?
Het enige wat je nodig hebt is een houten kist en vier zwenkwielen. De wielen bevestig je aan de kist, deze bekleed je met folie, en vervolgens doe je er grind of hydrokorrels als drainage in. Nu kun je er je bloemen en planten in kwijt!
Balkon met bescherming tegen inkijk
Als doener ken je geen grenzen. Tenzij het gaat om de bescherming tegen inkijk op je balkon!
Er is een breed scala aan passende balkondoeken en schermen. Denk aan
Tip: wil je tijd besparen? Dan zijn balkondoeken op maat de juiste keuze. Kies in de configurator het type stof, de kleur en het formaat en je krijgt de op maat gemaakte bekleding voor jouw balkon.
Een bescherming tegen inkijk met
De klimplanten kun je direct op het balkon in een pot laten groeien. Vooral langbloeiende balkonplanten zijn geschikt, zoals de Mandevilla. Deze heeft maar een kleine pot nodig en is winterhard.
Belangrijk: in de meeste gevallen duurt het even voordat de planten hoog genoeg zijn gegroeid om een dichte bescherming tegen inkijk te bieden. Een klimop en andere altijd groene gewassen waarborgen je privacy het hele jaar door. Maar bladverliezende gewassen zoals de Clematis alleen in de bloeitijden. Maar wil je graag een klimop waar je geen omkijken naar hebt? Kies dan voor een Hedera schutting van
Zonwering voor het balkon
In de zomer kan het op het balkon al snel heet worden. Om ervoor te zorgen dat jij en je planten niet verbranden, moet je op tijd zorgen voor zonwering.
Omdat er op het balkon vaak een gebrek aan plaats is, zijn er twee modellen die de beste oplossing bieden:
: in tegenstelling tot klassieke ronde parasols zijn deze schermen rechthoekig of afgevlakt, waardoor je ze dicht aan de huismuur kunt schuiven. Afhankelijk van de zon kun je het scherm flexibel draaien en zowel 's ochtends als 's avonds snel op- en afbouwen. : deze worden aan de huismuur en de leuning bevestigd. Daardoor kun je ze op zo goed als elk balkon monteren. Ze zijn lastiger op te bouwen dan een scherm. Kaarsrecht aangebracht beschermen ze daarentegen wel tegen zijwind.
Windbescherming op het balkon
Als je je tijdschrift meer aan het vasthouden bent dan aan het lezen, is dat niet zo relaxed. In plaats van te riskeren dat de volgende windstoot de ontbijttafel opruimt, is het verstandig om op je balkon een windbescherming monteren. De allesbepalende vraag daarbij is...
Uit welke richting komt de wind?
Windbescherming is pas effectief als je weet waar je deze moet bevestigen. Op een balkon kan de wind van de zijkant, van voren of zelfs van onderen door de balkonleuning komen. Afhankelijk van de windomstandigheden zorgt een schaduwdoek, balkonbekleding of een mix van beide voor uitkomst. Het is belangrijk dat je bij de aankoop informeert of het betreffende materiaal winddicht is.
Ook rolgordijnen voor buiten, gordijnen of kunststof folie bieden mogelijke bescherming. Deze kun je probleemloos met kabelbinders of snoeren bevestigen.
Wat te doen wanneer de windbescherming geluid maakt en bol gaat staan?
Wanneer windbescherming bol gaat staan of bij wind luide geluiden maakt, gebeurt dat meestal wanneer de stof niet helemaal strak staat. In dit geval stel je de bescherming zo af totdat deze meer spanning heeft.
De stof van mijn windbescherming is gescheurd, hoe repareer ik deze?
Om een windbescherming van stof, pvc, canvas, etc. te repareren, kun je het beste een zelfklevende en transparante reparatietape gebruiken. Dat voorkomt dat de scheur verder uitscheurt. Een speciale lijm voor outdoorgebruik is ook mogelijk.
Kan mijn schaduwdoek bij sterke wind blijven hangen?
In principe is het beter om je windbescherming bij sterke wind af te breken. Wanneer je blijvend elastische spanbanden hebt gebruikt bij de montage, kan het scherm indien nodig ook wel eens blijven hangen.
Je balkon is klaar voor de zomer - maar hoe zit het met jou?
Nu zit er niets anders op dan je voeten omhoog te leggen en naar je buren te zwaaien terwijl ze met bezwete gezichten in hun perkjes wroeten. Maar je weet het: wie het laatst lacht, vindt andere spannende projecten!