Als je van plan bent een bad in te bouwen, is het beter om de muur op de plaats waar het bad komt niet te betegelen. Na het plaatsen van het bad kun je onbetegelde vlakken alsnog met tegels afwerken en ook de baddrager en de vloer betegelen. Boven de rand van het bad moet een laag afdichtingsmiddel worden aangebracht, zodat spatwater niet je muur kan binnendringen. Als je je bad ook wilt gebruiken om te douchen, moet de betegeling en de afdichting eronder de juiste hoogte hebben. De watertoevoer voor de badkraan is al aanwezig. Zet je baddrager na het schoonmaken van de vloer op de gewenste plaats.
Bad inbouwen met baddrager
In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je een bad met een baddrager kunt inbouwen.
Lekker in bad! Met de handleiding 'Bad inbouwen met baddrager' kun je zelf snel en eenvoudig een bad met een baddrager inbouwen of vervangen. Ga direct aan de slag!
Dit heb je nodig voor je project
Bad inbouwen met baddrager: stap voor stap
Baddrager voorbereiden
Je kunt nu het bad in de baddrager plaatsen om te kijken of het allemaal past.
Door de afvoer in het bad wordt met een potlood de plaats voor het monteren van de sifon op de vloer afgetekend. De baddrager heeft doorgaans al een opening onder de afvoer in het bad. Zo niet, moet die opening uitgezaagd worden.
Om ervoor te zorgen dat de baddrager beter vast te lijmen is, teken je de buitenste omtrek op de vloer af.
Til het bad vervolgens weer uit de baddrager en leg hem omgekeerd op de drager.
Baden van acryl zijn vanwege het productieproces aan de onderkant achter de rand van het bad voorzien van een aantal verstevigingen. Door deze verstevigingen kan het bad niet goed op de baddrager worden geplaatst. Om het bad toch recht en aansluitend op de drager te kunnen zetten, moet de baddrager op die plaatsen waar het bad verstevigd is van uitsparingen worden voorzien. Je kunt het best een markeerspray gebruiken en de verstevigingen daarmee inspuiten. Bescherm de zijkanten in elk geval met een stuk karton, om te voorkomen dat de verf op het bad terechtkomt. Bedenk ook dat markeerverf door het materiaal van het bad heen kan dringen.
Draai het bad vervolgens weer om en plaats hem in de drager. Druk op verschillende plaatsen op het bad, zodat de verf een afdruk achterlaat op de rand van de baddrager.
Nu kun je het bad weer uit de drager tillen en de gemarkeerde delen gewoon met een handzaag zo diep uitzagen dat de verstevigingen in de uitsparingen passen. Dat is zo gepiept en je bad past daarna perfect in de baddrager. Voor de verdere installatie wordt de baddrager even aan de kant gezet.
Waterafvoer installeren
Op de eerder afgetekende plaats van de afvoer wordt nu de badafvoerset met sifon geplaatst. Afhankelijk van de installatiesituatie heb je nu passende PVC-buizen en PVC-bochtstukken nodig. PVC-buizen kunnen precies op maat worden ingekort, passend voor een verbinding tussen de badafvoerset en de muuraansluiting. Voor het inkorten kun je de buis het best met een metaalzaag op de juiste plaats recht afzagen. Vervolgens dien je de zaagranden met een vijl of schuurpapier te ontbramen en het uiteinde van de buis met glijmiddel in te smeren. Je kunt de buizen zo gemakkelijker in elkaar steken. Alle afzonderlijke buisverbindingen moeten van afdichtingen voorzien zijn om te voorkomen dat lekkages optreden.
Als je de buizen op maat hebt gemaakt, kun je de badafvoerset weer van de buis afhalen en aan de kant leggen. De PVC-buizen en PVC-bochtstukken (indien aanwezig) laat je op hun plaats. Pak nu weer de markeerspray en breng deze aan op de buis of buizen.
Nu moet de ruimte voor de buizen nog uit de baddrager worden gezaagd, zodat deze daarna op de vloer kan rusten. Breng de baddrager daarvoor verticaal van boven in de uiteindelijke positie en druk hem op verschillende plaatsen omlaag. Zo wordt de markeerverf overgebracht op de baddrager. Til de baddrager weer op en leg hem op zijn kop neer. Verwijder nu op de gemarkeerde plaatsen voldoende materiaal om ruimte te maken voor de buizen. Daarvoor kun je het best een handzaag gebruiken. Een zaag met een smal zaagblad, een zogenaamde steekzaag, leent zich uitstekend voor deze taak.
Om de badafvoerset te kunnen monteren, moet je nog een revisieopening uitzagen. Om te voorkomen dat deze later bij het betegelen doorschuift naar achteren, breng je de zaagsnedes naar binnen taps toelopend aan. Op die manier kun je het uitgezaagde hardschuimblok later weer precies in de opening plaatsen. Stem de afmetingen van de opening op de afmetingen van de tegels af. En kies de locatie zo, dat je naderhand rondom de opening geen tegels op maat moet snijden. De revisieopening valt op die manier later nauwelijks op. Let er ook op dat je via de revisieopening met je hand gemakkelijk bij de sifon en de afvoer moet kunnen komen.
Baddrager plaatsen
Afhankelijk van de conditie van de ondergrond wordt het oppervlak gegrond. In dit voorbeeld wordt diepgrond gebruikt. Dit kan met een passende verfroller binnen de markeringen worden aangebracht. Giet het grondeermiddel in een emmer en breng het vervolgens met een verfroller aan. Na de voorgeschreven droogtijd kun je verdergaan.
Nu nog de PVC-buizen en de badafvoerset in de muuraansluiting steken. Controleer voor de zekerheid nog even of er geen lekkages zijn. Giet daarvoor met een gieter een beetje water in de sifon en controleer de buisverbinding.
Voor het vastlijmen van de baddrager van hardschuim kun je tegellijm gebruiken. De lijm wordt met een lijmkam met een vertanding van 8 mm aangebracht op het gegronde oppervlak. Nu hoef je alleen nog maar de droogtijd van de lijm af te wachten, voordat je het bad kunt plaatsen.
De baddrager op de lijmlaag plaatsen, vastdrukken en met behulp van een waterpas uitlijnen.
Badrandafdichtingstape aanbrengen
De rand van het bad wordt afgewerkt met een afdichtingstape. De afdichtingstape zorgt voor een volledige afdichting tussen de rand van het bad en het aangrenzende muuroppervlak. Bij een speciale badafdichtingsset is alle benodigde tape inbegrepen. Bovendien omvat deze ook een speciaal vormgegeven afdichtingshoek die als eerste in de hoek van de badrand wordt geplaatst. Door de verspringing in de afdichtingshoek kan ook nog een geluidsdempende tape worden aangebracht en de oppervlakteafdichting langs de muur op juiste wijze worden ingebed. Je kunt de afdichtingshoek het beste zo plaatsen dat hij gelijk met de onderste rand van de badrand afsluit. Let daarbij op de hoogte van de badrand.
Als de afdichtingshoek goed zit, kun je de benodigde afdichtingstape in de lengte op maat knippen en beginnend bij de afdichtingshoek aanbrengen. De afdichtingstape moet de afdichtingshoek ongeveer 5 cm overlappen.
Over de afdichtingstape wordt nog een geluidsdempende tape aangebracht. Die kan aan één stuk over de hoek worden geplakt. Hij voorkomt geluidsbruggen tussen het bad en de muur.
Tip
Om de zelfklevende afdichtingstape en de afdichtingshoek gemakkelijker aan te kunnen drukken, kun je de smalle kant van een duimstok gebruiken. Gewoon de duimstok ertegen plaatsen en de tape vastwrijven. Voor de verdere montage van het bad kun je de afdichtingstape ook naar het bad toe omslaan en met crêpeplakband vastzetten. Voor het latere inbedden van de afdichting kun je het crêpeplakband eenvoudig weer verwijderen.
Overloopset monteren
De overloop van de badafvoerset moet nog in hoogte worden afgesteld. Dat lukt het beste wanneer je de overloopset eerst buiten de baddrager tegen het bad aan plaatst en de juiste hoogte afmeet. De overloopbuis kan daarvoor worden verschoven. Als je de juiste maat hebt gevonden, plaats je de set in het bad en schroef je hem bij de afvoer vast. Je kunt de overloopset ook al compleet aan het bad monteren en na het plaatsen van het bad op de baddrager via de revisieopening aan de afvoer vastschroeven.
Bad plaatsen
Nu wordt het bad dan echt ingebouwd. Om ervoor te zorgen dat je het bad op een later tijdstip gemakkelijk kunt verwijderen, leg je op de rand van de baddrager een strook kunststoffolie. Je kunt daarvoor PE-folie gebruiken, maar ook een grote verpakkingsfolie. Op de folie wordt vervolgens montageschuim aangebracht. Deze heeft als doel het bad precies aan de uitsparingen in de baddrager aan te passen. Het bad sluit dan perfect aan op de baddrager en wiebelt niet. Neem bij het werken met montageschuim de veiligheids- en gebruiksaanwijzingen van de leverancier in acht.
Nu kun je meteen het bad op de drager plaatsen en uitlijnen. Het schuim biedt nog enige speelruimte totdat uiteindelijk alles goed zit. Verzwaar vervolgens de badkuip aan de binnenkant. Je kunt er bijvoorbeeld een zak tegellijm in leggen. Zodra het schuim is uitgehard, zijn geen correcties meer mogelijk. Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat.
Badrandafdichting afwerken
Zodra het bad vastzit, kun je de muurafdichting afwerken. Om ervoor te zorgen dat het bad schoon blijft, kun je hem met afdekfolie bedekken.
Breng boven de badrand op het muuroppervlak een laag vloeibaar afdichtingsmiddel aan. Dit is ook noodzakelijk als het oppervlak voorheen al was afgedicht. Afhankelijk van de breedte van het oppervlak kun je het middel met een passende verfroller aanbrengen. Indien de twee aansluitingen voor de badkraan niet voorzien zijn van een speciale afdichting, kun je die nu alsnog aanbrengen. Daarvoor lenen zich afdichtingsmanchetten die gewoon over de betreffende aansluiting geschoven en op de muur geplakt worden. De afdichtingsmanchetten zijn zelfklevend.
Zolang de aangebrachte laag afdichtingsmiddel nog nat is, wordt de afdichtingstape omhooggeslagen en in de afdichtingsmassa ingebed. Voor het aandrukken kun je een troffel gebruiken. Als de afdichtingstape vast verbonden is met de muur, wordt de afdichtingshoek omhooggeslagen en eveneens in het afdichtingsmiddel ingebed. Smeer op de overlapping van de afdichtingstape en de afdichtingshoek een beetje afdichtingsmassa, zodat je beide delen goed met elkaar kunt verbinden.
Nu wordt nog een geluidsdempende tape op de badrand geplaatst, rechtstreeks op de afdichtingstape in de hoek. Deze tape moet er in dit geval voor zorgen dat het vloeibare afdichtingsmiddel niet op de badrand terechtkomt. Bovendien krijg je zo een voegafstand voor de tegels. Je kunt de muurtegels nu gewoon tegen de tape aan zetten en deze later gewoon uit de voeg trekken. Je creëert zo een optimale afstand voor de afwerking met sanitairsiliconenkit in een later stadium.
Badafvoer en -overloop afwerken
Nu kan de afvoer- en overloopset gemonteerd worden. Het bovenste stuk met de zeef wordt van bovenaf aangebracht en vanaf de onderkant aan het onderste deel vastgeschroefd. Nu heb je ook de eerder gemaakte revisieopening nodig, om met je hand de benodigde delen vast te pakken en vast te schroeven. Aan de overloop wordt het bedieningselement gemonteerd, waarmee je het deksel van de badafvoer kunt openen en sluiten. Voer de afzonderlijke stappen uit zoals beschreven in de handleiding.
Na het monteren van alle afvoeren test je het geheel nog een keer met water. Indien de badkraan nog niet gemonteerd is, kun je het bad ook met een tuinslang vullen. Laat het bad tot aan de overloop volstromen. Voel daarna aan alle buisverbindingen om na te gaan of er geen lekkage optreedt. Het moeilijk toegankelijke deel kun je ook met behulp van een zaklamp controleren. Als er geen lekkages zijn, kun je de revisieopening weer sluiten. Smeer de zijvlakken van het blok van hardschuim dun in met tegellijm en plaats het blok terug. Let erop dat de voorkant netjes aansluit op het overige oppervlak.
Betegelen
Als je bad is geplaatst, kun je beginnen met het tegelwerk. Succes!